Maak een extra vangnet voor je documenten

© PXimport

Maak een extra vangnet voor je documenten

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 25 juni 2015 - 07:24

Aangepast: 24 november 2022 - 11:26

Robbin Ooijevaar

Windows Bestandsgeschiedenis biedt een extra vangnet voor het geval je een eerdere versie van een bestand wilt herstellen of een (per ongeluk) gewist bestand wilt terughalen. De functie Bestandsgeschiedenis is standaard aanwezig in Windows 8.1, maar je moet er wel wat voor doen om het te activeren.

Bestandsgeschiedenis

Bestandsgeschiedenis maakt reservekopieën van je belangrijkste bestanden. Dergelijke reservekopieën zijn handig om achter de hand te hebben voor het geval je per ongeluk een bestand overschrijft of een verwijderd bestand wilt herstellen. Om bestandsgeschiedenis te gebruiken op een Windows 8.1-pc, heb je een extra opslagmedium nodig. We kiezen in dit stappenplan voor een oude externe schijf van 160 GB die we nog hebben liggen. Sluit de externe schijf (of een grote usb-stick) aan op je pc en controleer in Windows Verkenner of de schijf de NTFS-indeling heeft. Als dat niet zo is, formatteer de schijf dan opnieuw met NTFS als bestandssysteem.

© CIDimport

Windows Bestandsgeschiedenis bewaart automatisch revisies van je bestanden.

Activeren

Ga naar Bestandsgeschiedenis via Charms-balk / Instellingen / Pc-instellingen wijzingen / Bijwerken en herstellen. Je externe schijf verschijnt in beeld. Activeer bestandsgeschiedenis met de aan/uit-schakelaar. Nu bestandsgeschiedenis is ingeschakeld, heb je er geen omkijken meer naar. Zodra je opslagmedium beschikbaar is, maakt Windows reservekopieën. Herstellen gaat via Configuratiescherm / Alle Configuratiescherm-onderdelen / Bestandsgeschiedenis. Je ben in de configuratieschermweergave van je bestandsgeschiedenis. Klik op Persoonlijke bestanden terugzetten, kies de datum geef aan wat je wilt herstellen.

© CIDimport

Windows Bestandsgeschiedenis werkt volgens het principe 'één keer instellen en dan vergeten'.

Geavanceerde instellingen

In de configuratieschermweergave van je bestandsgeschiedenis heb je ook de optie om mappen uit te sluiten, bijvoorbeeld omdat de schijfruimte te bewerkt is om je video's te bewaren. Bij Geavanceerde instellingen kun je aangeven hoeveel/weinig revisies je wilt bewaren.

© CIDimport

Bij de geavanceerde instellingen kun je onder andere instellen hoeveel bestandsversies je wilt bewaren.

Revisies in Dropbox

Tot slot is er nog goed nieuws voor Dropbox-liefhebbers: alles wat je bewaart in je Dropbox heeft automatisch al bestandsversies dankzij de cloudopslagdienst. Klik rechts op een bestand in je Dropbox waar je een eerdere versie van wilt terugzetten en kies Vorige versies weergeven. Per ongeluk verwijderde bestanden uit je Dropbox kun je via www.dropbox.com laten terugzetten.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000