© PXimport

Beter draadloos netwerk

Geplaatst: 25 augustus 2011 - 13:07

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Robbin Ooijevaar

Draadloos internet thuis betekent vrijheid. Notebooks, pc's en mobiele apparatuur als iPhones genieten overal in huis van snel internet. In deze snelstart behandelen we drie trucjes om de snelheid en stabiliteit van uw draadloze netwerk te verbeteren.

1. Wachtwoord vergeten?

U koopt een nieuwe computer en wilt deze aan het draadloze netwerk hangen. Wat was het wachtwoord ook alweer? Als dit niet op een sticker van uw modem of router te vinden is, kunt u overwegen om de instellingen van uw draadloze netwerk te resetten en in de handleiding te duiken. WirelessKeyView biedt een slimmere oplossing om het wachtwoord te achterhalen. U dient WirelessKeyView te starten op een computer die al draadloos verbonden is met uw netwerk. WirelessKeyView toont een lijst met alle draadloze netwerken waarop de computer (ooit) is aangemeld en de bijbehorende toegangssleutels. Let op: WirelessKeyView kan bij sommige beveiligingssoftware een allergische reactie veroorzaken. Niet schrikken dus, WirelessKeyView is veilig om te gebruiken, mits u het programma downloadt via de website van de makers.

© PXimport

WirelessKeyView toont het wachtwoord van uw draadloze netwerk.

2. Draadloos kanaal

Draadloze netwerken maken gebruik van een kanaal. Als uw buurman hetzelfde kanaal gebruikt, kunnen er vreemde storingen optreden of een slechte verbinding hebben. inSSIDer toont precies hoeveel draadloze netwerken er bij u in de buurt uitzenden en welk kanaal hierbij wordt gebruikt. De signaalsterkte van de draadloze netwerken laat inSSIDer zien in een grafiek. Voor een optimale verbinding mag uw draadloze netwerk niet (of weinig) overlappen met andere netwerken. U vindt de naam van uw netwerk in de kolom SSID en het kanaal in de kolom Channel. Het kanaal van uw draadloze netwerk kunt u aanpassen in uw modem/router. Raadpleeg hiervoor de handleiding van het kastje. Voer de aanpassing bij voorkeur uit met een netwerkkabel in plaats van een draadloze verbinding.

© PXimport

Het programma inSSIDer toont alle draadloze netwerken bij u in de buurt.

3. Beter bereik

De beste draadloze verbinding tussen uw computer en uw draadloze modem/router is een zichtverbinding, maar helaas komt dit in de praktijk niet vaak voor. Het signaal kan gestoord worden door muren en andere obstakels. Als u problemen hebt met de verbinding, is een externe draadloze usb-adapter het overwegen waard. Schakel de geïntegreerde draadloze adapter uit en gebruik de nieuwe usb-adapter om verbinding te maken met uw draadloze netwerk. Een handig extraatje hierbij is een usb-verlengkabel. De antenne van de draadloze usb-adapter is geïntegreerd in de usb-stick. Met een usb-verlengkabel kunt u het internetsignaal ook op een andere plek oppikken zonder de computer te verplaatsen. Dit is tevens handig voor in de stad als u geen eigen internetverbinding hebt en het netwerk van de buren mag gebruiken: raam open, kabel met usb-stick eruit en u kunt verbinding maken met een (open) draadloos netwerk.

© PXimport

Een draadloze usb-adapter en usb-verlengkabel werkt goed om een zwak signaal beter op te pikken.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000