Benader gedeelde mappen vanuit Ubuntu

© PXimport

Benader gedeelde mappen vanuit Ubuntu

Geplaatst: 10 mei 2019 - 06:13

Aangepast: 14 december 2022 - 11:16

Ronald Smit

Steeds meer mensen gebruiken een NAS om hun documenten centraal op te bewaren. Niet alleen is dat veiliger, ook kun je zo vanaf verschillende (besturings)systemen snel bij je gegevens. Onder Ubuntu is het vanzelfsprekend ook mogelijk gedeelde mappen (shares) op je NAS te benaderen!

Welk besturingssysteem je tegenwoordig gebruikt maakt minder uit dan ooit tevoren. Het overgrote deel van de mensheid gebruikt hun 'traditionele' laptop of pc hoofdzakelijk voor het raadplegen van websites en verwerken van e-mail. En zelfs voor die laatste activiteit wordt over het algemeen webmail ingezet. Het maakt dat het eigenlijk niet echt meer uitmaakt op welk besturingssysteem je computer draait: Windows, Linux, macOS, iOS, Android: het kan allemaal zonder functionaliteit te verliezen. Enige 'probleem' is dat je onder sommige besturingssystemen niet (zonder trucs of virtualisatie) bepaalde software zoals Microsoft Office kunt installeren. Ook dat is - zeker voor thuisgebruikers - allang geen obstakel meer. Er zijn inmiddels meer dan voldoende alternatieven, zoals het gratis Libre Office. Heb je dus bijvoorbeeld nog Windows 7 op je computer draaien en geen behoefte aan 10? Dan is het nu hét moment om over te stappen naar bijvoorbeeld Ubuntu. Ter voorbereiding kun je alvast al je gebruikersbestanden (documenten, foto's, muziek enzovoorts) overhevelen naar een NAS. Makkelijk, want zo kun je straks vanaf elk apparaat in huis ongeacht het OS dat daarop draait bij je bestanden. Het benaderen van dergelijke gedeelde NAS-mappen is ook vanuit Linux - in dit voorbeeld gaan we uit van het populaire Ubuntu - makkelijk.

Mounten

Klik in het dock van Ubuntu op Bestanden, de 'Verkenner' van dit OS. Klik vervolgens in de kolom links op Andere locaties en wacht even. Ubuntu doorzoekt nu je (thuis)netwerk op netwerkapparaten en zet deze netjes voor je op een rij. Je ziet hier ook je NAS - mits ingeschakeld... - vermeld. Klik op dit apparaat en je ziet een aanmeldvenster verschijnen waarin je de gevraagde accountgegevens invoert. Wil je dat deze gegevens alleen tijdens deze sessie opgeslagen worden, laat dan de standaardselectie Wachtwoord onthouden tot u zich afmeldt ingeschakeld staan. Ga je je Ubuntu-systeem als standaardcomputer thuis gebruiken, dan kan je ook kiezen voor Voor altijd onthouden; dat scheelt je in de toekomst tikwerk. Klik op Verbinden en je ziet alle beschikbare gedeelde mappen op je NAS. Deze kun je gebruiken zoals gewend. Een map wordt automatisch gekoppeld zodra je er op dubbelklikt, dus daar hoef je ook geen verdere moeite voor te doen!

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000