Asus ZenBook 14 - Kleinste 14 inch laptop

© PXimport

Asus ZenBook 14 - Kleinste 14 inch laptop

Geplaatst: 16 april 2019 - 06:43

Aangepast: 16 november 2022 - 09:27

Jeroen Boer

Asus brengt met de ZenBook 14 naar eigen zeggen de kleinste 14inch-laptop ter wereld uit. Met zijn dunne schermranden en gewicht van slechts 1.09 kilo is de ZenBook 14 inderdaad indrukwekkend compact. Maar is het ook een goede laptop? Wij hebben hem getest.

Asus heeft de aluminium ZenBook 14 RX433FA een fraaie donkerblauwe kleur gegeven met een paar goudkleurige accenten. De schermdeksel is afgewerkt met het cirkelvormige patroon zoals Asus eigenlijk altijd op hun ZenBooks gebruikt. Jammer is wel dat de afwerking erg gevoelig is voor vingerafdrukken waardoor je regelmatig moet poetsen om je laptop netjes te houden. Qua stevigheid komt de behuizing goed over. Met een gewicht van 1,09 kilo is de RX433FA ook nog eens lekker licht. Vind je blauw niet mooi? De vrijwel gelijke UX433FA laptop is naast blauw ook leverbaar in een zilveren kleur. Die UX433FA is wat duurder, maar wordt verkocht inclusief een sleeve. De specifieke uitvoering die wij getest hebben is de RX433FA-A5157R die voorzien is van Windows 10 Pro. Er is ook een iets goedkopere RX433FA-A5145T voorzien van Windows 10 Home.

© PXimport

Snelle, maar beperkte usb-c-aansluiting

Qua aansluitingen is de ZenBook een beetje dubbel verhaal. Zowel de usb-a- als de usb-c-poort zijn razendsnelle usb 3.1 Gen 2-exemplaren met een maximale snelheid van 10 Gbit/s. Jammer is dan weer wel dat de usb-c-poort geen DisplayPort ondersteund, iets dat andere laptops vaak wel ondersteunen en 4K-schermen met een verversingssnelheid van 60 Hz mogelijk maakt. Ook opladen via usb-c met een usb-c-lader blijkt helaas niet mogelijk. Jammer, want ondersteuning voor DisplayPort en opladen zorgt voor een universele poort waarop je bijvoorbeeld een modern usb-c-scherm kunt aansluiten dat ook direct je laptop oplaadt. Verder bevat de laptop nog een usb-2.0-aansluiting, hdmi-uitgang, microSD-kaartlezer en een 3,5mm-headsetaansluiting.

© PXimport

Dunne schermranden

De schermranden zijn dun waardoor de ZenBook een fijn formaat heeft. Toch speelt Asus een beetje vals, want de schermrand is onderop iets dikker dan je op het eerste gezicht zou zeggen omdat de rand de voet is. Wanneer je de laptop openklapt, dan wordt de achterkant een beetje opgetild door een uitstekend randje onder het scherm. Het 14inch-scherm heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels en maakt gebruik van een ips-paneel. Het beeld is goed qua inkijkhoek en helderheid, maar de kleur neigt wel een beetje naar blauw. Het opvallendste aspect aan het scherm is de matte afwerking. Prettig, want zo heb je vrijwel geen last van reflectie. Boven het scherm is een Windows Hello-camera geplaatst zodat je zonder wachtwoord kunt inloggen. Dit werkt goed. Wel is het beeld van de webcam bij normale toepassingen niet heel fraai. Het beeld oogt soft en is wat korrelig.

Rekentouchpad

Voor een dunne laptop heeft het toetsenbord opvallend veel travel, je kunt de toetsen dus een behoorlijk eindje indrukken. Hierdoor tikt de ZenBook erg prettig waarbij de toetsen ook nog een lekker klikgeluidje geven. Het toetsenbord heeft toetsverlichting in drie helderheidsstanden.

De touchpad is een precisie-touchpad dat ondersteuning biedt voor gebaren tot en met vier vingers. Rechtsboven op de touchpad is een rekenmachinepictogram gedrukt. Wanneer je hierop drukt, tovert de ZenBook 14 een leuke truc uit de hoge hoed. De touchpad wordt verlicht met numerieke toetsen en functioneert als numeriek toetsenbord. Handig is dat je tegelijkertijd de muiscursor ook kunt bedienen. Het NumberPad is wellicht handig voor wie veel in Excel werkt, al zal het lastig zijn om cijfers blind in te voeren. Al met al een leuke gimmick die niet in de weg zit

© PXimport

Prestaties

Asus heeft de ZenBook 14 voorzien van de Intel Core i5-8265U. Een quadcoreprocessor die veel lijkt op de vaak toegepaste Core i5-8250U met een wat hogere turbosnelheid. De laptop bevat 8 GB ram en een 256 GB ssd. Dit is een nvme-exemplaar van Western Digital. Krachtige hardware waarmee de laptop in PCMark 10 een score 3681 punten neerzet, in lijn met wat je van de hardware zou verwachten. Prettig is dat de ventilator bij normale werkzaamheden niet aanslaat waardoor je werkt op een krachtige én stille notebook. Asus heeft een accu met een behoorlijke capaciteit van 50 Wh gebruikt waarmee de accuduur bij normale werkzaamheden iets langer dan 9 uur bedraagt.

Conclusie

Asus voegt met de ZenBook 14 een fraaie laptop toe aan het assortiment. De laptop is stevig, licht en heeft een 14inch-scherm in een compacte behuizing. De gebruikte hardware is vlot waarbij de accuduur ook uitstekend is. Prettig is ook at Asus een snelle usb-c-poort heeft geplaatst. Helaas wordt opladen of DisplayPort niet ondersteund, waardoor een deel van het gemak van usb-c helaas niet werk en je een 4K-scherm niet optimaal kunt aansluiten.

8,5

ONS OORDEEL

Asus ZenBook 14 RX433FA-A5157R

Pluspunten

Licht

Goede accuduur

Fijn toetsenbord

Snelle usb-aansluitingen

Minpunten

Webcam soft beeld

Usb-c geen laden of video

Conclusie

**Prijs** € 996,- **Processor** Intel Core i5-8265U **Geheugen** 8 GB **Grafisch** Intel UHD Graphics 620 **Display** 14 inch ips (1920 x 1080 pixels) **Opslag** 256 GB SSD **Besturingssysteem** Windows 10 Pro **Formaat** 19,9 x 31,9 x 1,6 cm **Gewicht** 1,09 kilo **Accu** 50 Wh **Connectiviteit** Usb-c (usb 3.1 Gen 2), usb 3.1 Gen 2, usb 2.0, hdmi, micro-sd-kaartlezer, 3,5mm-headsetaansluiting **Draadloos** 802.11 a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0 **Webcam** HD- camera met gezichtsherkenning **Website** [www.asus.com](https://www.asus.com/nl/Laptops/ASUS-ZenBook-14-UX433FA/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000