Alles over vpn-voordelen en hoe je de beste kiest

© PXimport

Alles over vpn-voordelen en hoe je de beste kiest

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 16 april 2020 - 07:00

Aangepast: 17 november 2022 - 08:58

Laura Jenny

Misschien ben je nu met het thuiswerken vooral bezig op de vpn van je werkgever, die is bedoeld om veilig van buitenaf op het netwerk van ‘de zaak’ in te loggen en te kunnen werken zoals je dat ook zou doen wanneer je op kantoor bent. Er zijn echter ook veel andere vpn-voordelen te verzinnen.

Een Virtual Private Network (vpn) wordt ingezet om te zorgen dat het lijkt alsof je vanaf een andere locatie surft. Het is als het ware een manier om een ander adres te krijgen. Zo gebruiken veel mensen een vpn-verbinding om bijvoorbeeld het Netflix-aanbod te kunnen bekijken uit een ander land. Er zijn ook mensen die een vpn-verbinding gebruiken om wat meer onder de radar te blijven, dus om websites geen informatie te geven over hun eigenlijke locatie of om te zorgen dat de data niet kan worden afgeluisterd door andere mensen op het netwerk.

Het kan ook zijn dat je niet wil dat advertenties op jouw persoonlijke voorkeuren worden afgestemd of dat je op een openbare wifi-hotspot toch veilig wilt surfen. Wat je reden ook is, een vpn-verbinding kan erg behulpzaam zijn. Al is het om anoniem te blijven op het wereldwijde web of simpelweg om Boer zoekt Vrouw te kunnen kijken op vakantie in Noorwegen, omdat je NPO Start niet kunt bereiken vanaf een buitenlands ip-adres.

Hoe een vpn werkt

Een vpn-verbinding werkt als volgt. Je maakt via een vpn-cliënt verbinding met een vpn-server. Zo’n client is een softwareprogramma of een app, die je installeert op een computer of smartphone. Vervolgens wordt de data die over die connectie gaat versleuteld, zodat niemand hier verder toegang toe heeft.

In die vpn-app moet je altijd eerst inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord, via een certificaat dat vanuit de server komt of via een combinatie hiervan. Dat klinkt ingewikkeld, maar uiteindelijk merk je daar niet veel van. Meestal hoef je zelf alleen het gebruikersnaam- en wachtwoordgedeelte op je te nemen. Het werkt dus net als inloggen in de Facebook-app of Skype.

Vpn-provider kiezen

Vaak moet je echter wel voor een vpn-dienst betalen. De keuze voor een vpn-dienst is dan ook deels afhankelijk van wat deze kost, maar ook hoe snel hij is. Je gaat immers internetten via een andere server, waardoor je afhankelijk bent van de snelheid daarvan. Wat ook een rol kan spelen is hoeveel apparaten je maximaal kunt gebruiken met die vpn. De kosten zijn uiteenlopend en dus zeer afhankelijk van die stabiliteit en snelheid. Er zijn ook gebruikers die juist privacy hoog in het vaandel hebben staan, dus lees je ook goed in over wat de vpn-dienst zoal van je mag inzien.

ExpressVPN kost 12 euro per maand (of 89 euro per jaar), NordVPN kost 13 euro per maand (of 90 euro per jaar), terwijl AirVPN 7 euro per maand kost (en 54 euro per jaar). Er zijn echter ook VPN-aanbieders die veel goedkoper of zelfs gratis (Windscribe) zijn. Het nadeel van deze diensten is vaak dat er minder servers beschikbaar zijn en er datalimieten gelden. Als er minder servers beschikbaar zijn, dan moet de data langer reizen om weer bij je te komen, wat vertraging in je internetverbinding oplevert.

© PXimport

Gebruikstips

Wil je overigens dat je vpn zo veilig mogelijk is, zorg dan dat je niet alleen de extensie ervan in je browser installeert, maar dat je de client van die vpn-aanbieder echt op je toestel zelf zet. Op die manier wordt de volledige netwerkverbinding veiliger, in plaats van alleen wat je in die browser doet. Goed om te weten is dat je er zelf niet veel meer aan kunt doen om een betere vpn-verbinding te krijgen, behalve dan de standaard tips voor een betere internetverbinding. Wel kan het schelen om een andere server te proberen, als je niet tevreden bent met de snelheid. Vpn-providers bieden vaak meerdere servers per land.

De manier om de beste vpn-verbinding te krijgen, is vooral door slim te kiezen. Hoewel goedkopere en gratis vpn-aanbieders erg aantrekkelijk lijken, blijken deze toch vaak door hun limieten en hun weinige aantal servers tegen te vallen. Aan de andere kant kun je ze, juist omdat ze je niets of weinig kosten, hierdoor gemakkelijk even uitproberen. Als je eenmaal tevreden bent over een bepaalde vpn-aanbieder, dan is het voor je portemonnee het beste om meteen voor een jaar af te sluiten. Bedenk echter goed waarvoor je de vpn gebruikt, want als het alleen voor het bingen van een bepaalde serie is, dan volstaat het waarschijnlijk ook om af en toe voor een maandje een abonnement te nemen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000