5 handige privacy-tips voor WhatsApp

WhatsApp is zowat de meestgebruikte app in Nederland. Hoog tijd om eens goed te kijken naar je privacy-instellingen, want WhatsApp heeft daar namelijk niet zo'n goede reputatie mee. Wat kun je doen om jezelf toch een beetje anoniem te houden op WhatsApp? We geven je 5 privacy-tips.

1. Zet een pincode op de app

Je houdt er de NSA niet mee buiten, maar een pin-code op de app weerhoudt dieven of nieuwsgierige vrienden er wel van je berichten te lezen.

WhatsApp heeft van zichzelf geen mogelijkheid een pincode in te stellen, maar je kunt wel van andere apps gebruik maken. Dat kan op Android met de gratis app WhatsAppLock, maar interessanter is het (eveneens gratis) WhatsLock. Daarin zitten nog een paar extra features, zoals een 'neppe' pincode waarmee je de app wel opent maar bepaalde gesprekken alsnog onzichtbaar maakt. Ook heeft WhatsLock een optie waarmee je voorkomt in een dronken bui vervelende stalk-berichtjes naar iemand gaat sturen. Handig.

Ook voor Windows Phone bestaat zo'n app: WhatsApp Locker (gratis). Let daarbij wel op dat het slot alleen werkt als deze app gebruikt. Open je de gewone WhatsApp, dan heb je geen pincode nodig. Gooi de snelkoppeling van WhatsApp dan ook van je homescherm af!

Voor iOS bestaat een dergelijke app niet, althans niet in de App Store. Je kunt er echter wel een aantal vinden als je een jailbreak op je apparaat hebt staan. Probeer daarvoor eens iAppLock, waarmee je op iedere aparte app een pincode kunt zetten.

2. Zet automatisch foto's downloaden uit

Op Android- en iOS-toestellen worden foto's automatisch gedownload naar je Gallerij of je Camerarol. Maar misschien ontvang je van sommige mensen wel foto's die je helemaal niet tussen de andere foto's wilt hebben. Je kunt daarom het automatisch downloaden van foto's in WhatsApp uitzetten.

Je doet dat op beide systemen in 'Menu' -> 'Instellingen' -> 'Chatinstellingen' -> 'Media automatisch downloaden'. Je kunt daar precies instellen hoe je foto's automatisch downloadt, waaronder de optie 'foto's nooit automatisch downloaden.'

3. Maak jezelf ontzichtbaar

Het is handig dat de inhoud van WhatsApp-berichten altijd op je thuisscherm verschijnt, maar zo kan natuurlijk wel iedereen ze meelezen. Je kunt dat gelukkig uit zetten.

Je doet dat op zowel Android als iOS door in het menu naar 'Meldingenbeheer' -> 'App-meldingen' te gaan, en daar 'Weergeven in vergrendelscherm' uit te zetten.

Als je daar toch mee bezig bent, kun je ook gelijk de beruchte blauwe vinkjes uit zetten. Je doet dat via 'Menu' -> 'Instellingen' -> 'Account' -> 'Privacy'. Zet daar 'Read receipts' uit. Let wel op dat je dan zelf ook geen blauwe vinkjes van anderen meer kunt zien.

Je kunt in het menu ook uitzetten wanneer je voor het laatst online bent geweest. Dat doe je in hetzelfde menu ('Menu' -> 'Instellingen' -> 'Account' -> 'Privacy'), waar je bij 'Laatst gezien' kunt instellen wie je status mag zien. Je kunt in dit zelfde menu ook instellen wie jouw profielfoto mag zien. Daar heb je dezelfde opties, tussen 'iedereen', 'niemand' of 'Mijn contacten'.

Let overigens wel op dat je vrienden nog steeds kunnen zien als je 'Online' bent, ook als je de 'laatst gezien'-optie uit hebt geschakeld.

Als je dat echt wilt voorkomen, kun je op Android nog gebruik maken van de widget. Door die op je homescherm te plaatsen kun je in de widget zien wat iemand tegen je heeft gezegd, zonder dat je de app opstart en het bericht moet lezen. Dat werkt helaas niet met smartwatches.

4. Blokkeer een gestolen telefoon

Als je telefoon gestolen wordt of kwijtraakt, dan wil je je WhatsApp liefst zo snel mogelijk blokkeren. Helaas biedt WhatsApp die functie zelf niet (zoals Android en iOS dat wel doen), maar wat je wel kunt doen is WhatsApp op een nieuwe telefoon instellen.

Je moet daarvoor zo snel mogelijk je oude sim-kaart laten blokkeren bij je provider. Als je een nieuwe sim-kaart krijgt toegestuurd, kun je die gebruiken om WhatsApp op een andere telefoon in te stellen. Je gestolen telefoon kan dan geen misbruik meer maken van jouw chats en contactenlijst.

Als het aanvragen van een nieuwe sim-kaart te lang duurt, kun je ook contact opnemen met WhatsApp. Dat kan dan je account tijdelijk blokkeren tot je een nieuwe kaart hebt.

5. Anoniem chatten via een VPN

WhatsApp biedt sinds een paar maanden versleuteling aan op zijn berichten, maar dat geldt nog alleen op Android. Bovendien krijgt die versleuteling flink wat kritiek te verduren. Reden genoeg om je eigen beveiliging dan maar te regelen. Je kunt namelijk al je internetverkeer zelf versleutelen met een VPN.

Er zijn honderden keuzes voor een goede VPN, maar we hebben de 5 beste hier onder elkaar gezet.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000