Comfortabel werken met je laptop

We werken steeds vaker met onze laptop, maar als je echt lang moet werken is een laptop niet ideaal. Het scherm is (te) klein en het toetsenbord niet prettig. Je hebt dus randapparatuur nodig, waar moet je op letten?

© PXimport

De laptop is de desktop al jarenlang voorbij in verkoopaantallen en dat is niet voor niets, want een laptop heeft een hoop voordelen. Het is heel verleidelijk om ook thuis (of zelfs op kantoor) je laptop uit te klappen en aan het werk te gaan. Dat gaat aanvankelijk misschien best goed, maar voor langdurige werkzaamheden is dat geen goed idee. Je zit al snel in een verkeerde houding te werken waardoor je last kunt krijgen van nek- en rugklachten. Ook is het bepaald geen pretje om urenlang naar een net te klein scherm te turen. Hoe kun je toch prettig werken op je laptop? Wij zetten een aantal handige zaken voor je op een rij.

Invoerapparatuur

Hoewel een laptop voorzien is van een toetsenbord en touchpad, is het geen goed idee om hier de hele dage mee te werken. De kans is groot dat je last krijgt van rsi. Zorg dus voor een losse muis en een los toetsenbord. Daarnaast is het om nek- en rugklachten te voorkomen belangrijk dat je scherm op de juiste hoogte staat. Je moet er minimaal voor zorgen dat je laptop op een standaard staat waardoor het scherm op de goede hoogte staat. Het is echter verstandiger om een los scherm te gebruiken.

© PXimport

Waarom een monitor?

  • Is het eigenlijk wel nodig om een beeldscherm aan te schaffen in combinatie met een laptop? Een laptop is immers voorzien van een scherm en die zijn in de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd qua beeldtechnologie en resolutie. Je kunt je laptop natuurlijk op een verhoging zetten, maar ideaal is dat niet. Hoe goed een scherm ook is, het is niet prettig om urenlang naar een klein 13 of 15 inch-scherm te staren. Een goed beeldscherm als Eizo’s FlexScan EV2785 is met een diagonaal van 27 inch drie tot vier keer groter dan een laptopbeeldscherm waardoor je in combinatie met de hoge UHD-resolutie van 3840 x 2160 pixels veel informatie leesbaar kunt tonen. Dankzij een verstelbare voet, kun je een goed scherm bovendien op de juiste hoogte zetten.

© PXimport

Gemak van een dockingstation

Een beeldscherm, muis, toetsenbord en wellicht een externe harde schijf zorgen er al snel voor dat je allerlei kabels moet aansluiten voordat je kunt werken. Lastig en onnodig, want met een dockingstation los je dit probleem eenvoudig op. Op het dockingstation sluit je de randapparatuur, zoals muis, toetsenbord en beeldscherm aan waarna je alles in één keer op je laptop aansluit. Usb-c is een moderne interface die behalve voor data ook geschikt is voor beeld- en audiosignalen. Daarnaast kan er via usb-c stroom geleverd worden. Usb-c is hierdoor erg geschikt voor dockingstations, maar het kan nog handiger door usb-c in te bouwen in het scherm.

© PXimport

Eizo’s EV2785 is een voorbeeld van een monitor voorzien van usb-c waarbij de usb-c-aansluiting ook geschikt is voor het leveren van stroom. Erg handig in combinatie met een moderne laptop voorzien van usb-c, want met één kabel voorzie je de laptop van stroom, sluit je het beeldscherm aan en kun je via usb op het beeldscherm aan gesloten randapparatuur gebruiken. Je kunt je oplader dus in je tas laten zitten en je bent na het aansluiten van één kabel klaar om te werken.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000