Supersnel werken dankzij SSD

© CIDimport

Supersnel werken dankzij SSD

Geplaatst: 16 november 2020 - 12:11

Aangepast: 14 december 2022 - 09:21

Partnerredactie

Klaar met het wachten bij het openen van een groot bestand? Behoefte aan het supersnel kunnen verplaatsen van je foto’s en video’s? Een SSD biedt uitkomst. Hoog tijd dus voor een upgrade naar een moderne laptop. Wij vertellen je hoe, dus waar wacht je nog op?

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Microsoft.

Harde schijven

De harde schijf ken je al: het onderdeel in de laptop waarop alle bestanden worden bewaard. Een traditionele harde schijf bestaat uit één of meerdere ronde platen, waarop de informatie via een beweegbare arm met lees- en schrijfkoppen wordt opgeslagen. De spoel op deze arm wekt een magnetisch veld op en schrijft daarmee de informatie weg. De traditionele harde schijf heeft inmiddels concurrentie gekregen van de Solid State Drive, kortweg SSD. Een van de voordelen van een SSD is het feit dat er geen bewegende componenten worden gebruikt. Een SSD werkt een stuk vlotter dan een traditionele harde schijf en is ook nog eens een stuk lichter. Het is dan ook prettig dat moderne laptops steeds vaker worden uitgerust met een SSD.

© PXimport

Welke laptop past bij mij?

Ontdek hier

Snel, sneller, snelst

Een moderne laptop met Windows 10, een Intel Core-processor en een SSD staat dus garant voor een supersnelle werking. Dit merk je op verschillende vlakken. Het begint bij het opstarten van de laptop: dankzij de SSD verschijnt de Windows 10-omgeving vliegensvlug en kun je snel aan de slag. Het lang wachten tijdens het opstarten van het besturingssysteem behoort daarmee definitief tot het verleden. Wil je vervolgens je favoriete app of een groot videobestand laden, dan merk je direct dat dit eveneens een stuk vlotter gaat. Informatie op een SSD wordt snel gevonden en geladen.

© PXimport

Verschillende formaten

Net als traditionele harde schijven, zijn SSD’s beschikbaar in verschillende formaten. Elke capaciteit heeft zijn eigen prijs. Voor welke capaciteit je uiteindelijk kiest, wordt grotendeels bepaald door de activiteiten waarvoor je je laptop gebruikt. Werk je vaak met grote bestanden, zoals foto’s en video’s, bespaar dan niet op de opslagcapaciteit. Neem deze eis mee tijdens je selectie van een geschikte laptop.

Bovendien is het verstandig om gebruik te maken van een online opslagdienst, zoals OneDrive (www.onedrive.com). Dit hoeft niets extra te kosten, want bij Microsoft 365 (Microsoft Office) krijg je tegenwoordig maar liefst 1 TB OneDrive opslag per gebruiker. Je kunt ervoor kiezen om bepaalde bestanden alleen online op te slaan, zodat ze geen ruimte meer innemen op de lokale schijf. Zodra je ze weer nodig hebt, worden ze door OneDrive automatisch beschikbaar gemaakt op je laptop. Handig! Wil je zien hoeveel ruimte je momenteel gebruikt? Klik in de Verkenner met de rechtermuisknop op de vaste schijf en kies Eigenschappen. Op de tab Algemeen vind je de details op de regels Gebruikt en Beschikbaar.

© PXimport

Schijf in topconditie

Zonder slag of stoot

Zoals je hebt gelezen, bevat een SSD geen bewegende onderdelen. Dat biedt aanvullende voordelen. Zo is een SSD beter bestand tegen schokken en stoten. Ten opzichte van een traditionele harde schijf zijn je kostbare gegevens op zulke momenten dus beter beschermd. Uiteraard blijft het verstandig om altijd voorzichtig met je laptop om te springen en altijd een recente back-up van je gegevens achter de hand te hebben, maar de toegenomen betrouwbaarheid van een SSD is een voordeel dat prima past bij mobiel gebruik. SSD’s zijn inmiddels alweer enige tijd op de markt en daarvan profiteer je. De prijzen van dit onderdeel liggen aanmerkelijk lager dan tijdens de introductie van de technologie. Hiermee zijn SSD’s beschikbaar voor een grote groep en wordt het steeds minder aantrekkelijk om te kiezen voor een traditionele harde schijf.

De juiste laptop kiezen

Een SSD vormt een goede aanleiding om een moderne laptop te overwegen. Kies je voor een moderne laptop met Windows 10 en Intel Core-processor, dan heb je de perfecte combinatie en ben je verzekerd van een laptop die is voorbereid op de toekomst. Windows 10 houdt rekening met de unieke kenmerken van een SSD en zorgt ervoor dat de prestaties van deze opslag volledig worden benut. Spreken de voordelen van een SSD je aan, let er tijdens de selectie dan op of jouw favoriete laptop is uitgerust met deze technologie. Zo weet je zeker dat wachten tot het verleden hoort.

© PXimport

Welke laptop past bij mij?

Ontdek hier

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000