Hoe bepaal ik de juiste framehoogte of framemaat van een fiets?

Hoe bepaal ik de juiste framehoogte of framemaat van een fiets?

Geplaatst: 20 oktober 2022 - 08:29

Aangepast: 5 november 2022 - 08:59

Martine van Dorsten

Fietsen worden gemaakt in verschillende framematen. Het verschil in de maat heeft invloed op het gebruiksgemak en -plezier van een fiets voor de gebruiker. Het is dan ook belangrijk dat je de framemaat kiest die past bij je lichaamslengte én lichaamsverhoudingen. In dit artikel leggen we je uit hoe je dat doet.

Het belang van de juiste framehoogte

De juiste framemaat beïnvloedt onder andere of je goed kracht kunt zetten tijdens het trappen en het bepaalt je zithouding. Een onnatuurlijke zithouding op een te groot frame kan leiden tot zadelpijn, nek- en schouderklachten. Een te klein frame daarentegen kan ervoor zorgen dat je sneller vermoeid raakt en minder efficiënt fietst. Het is daarom belangrijk om voorafgaand aan de aanschaf van een fiets de juiste framemaat voor jouw lichaam te berekenen.

Manieren om een framemaat te berekenen

Er zijn verschillende manieren om de framemaat van je fiets te berekenen. Zo kun je onder andere uitgaan van je huidige fiets. Heb je een fiets waar je lekker op rijdt en comfortabel op zit? Dan wil je misschien wel gewoon dezelfde framemaat aanhouden voor je nieuwe fiets. Meet in dat geval de afstand van het midden van de trapas tot aan de bovenkant van het frame, daar waar de zadelbuis uit het frame komt. Zo weet je wat de framehoogte van je huidige fiets is en kun je overwegen deze maat opnieuw te kopen.

Let wel op: dat je huidige fiets bevalt, wil niet automatisch zeggen dat elke fiets in die maat even goed bevalt. Het is daarom aan te raden een meer nauwkeurige manier van berekenen aan te houden. Zo weet je zeker dat je de juiste framemaat aanschaft en verklein je de kans op eventuele lichamelijke klachten.

Bereken nauwkeurig de juiste framemaat

De meest nauwkeurige manier om de juiste framemaat voor een nieuwe (elektrische) stads- of toerfiets te bereken is door je binnenbeenlengte te berekenen. Veel mensen kijken in eerste instantie alleen naar de lichaamslengte, maar niet iedereen met dezelfde lichaamslengte heeft ook dezelfde binnenbeenlengte. En dat kan veel invloed hebben op het fietscomfort, doordat met name de lengte van je benen bepaalt of je comfortabel en goed op een fiets zit.

Meet je binnenbeenlengte

Om de juiste framemaat te bepalen aan de hand van je binnenbeenlengte, volg je eenvoudig een aantal stappen. Het is hierbij aan te raden om het meten door een ander te laten doen om zo nauwkeurig mogelijk te meten. Doe je het zelf dan ga je bewegen, waardoor de meting kan worden beïnvloed.

Voorbeeld:
Stel je hebt een binnenbeenlengte van 75 centimeter. Dan vermenigvuldig je dit getal met 0,68. De berekening wordt dan dus: 75 x 0,68 = 51. De juiste framehoogte voor jouw nieuwe fiets is dan 51 centimeter.

Kies de juiste framemaat

Het kan gebeuren dat de berekende uitkomst precies tussen twee framehoogten in valt. Kies in dat geval bij voorkeur voor de kleinste framemaat. Een te hoge framemaat geeft namelijk een grotere kans op nek- en schouderklachten. Een iets te lage framemaat kun je vaak relatief eenvoudig compenseren door het zadel en het stuur wat hoger af te stellen. Let er in dat geval op dat je een fiets koopt waarbij beide makkelijk te verstellen zijn.

Houd rekening met een verende zadelpen

De hierboven genoemde uitleg voor het berekenen van de juiste framehoogte gaat uit van een fiets zonder verende zadelpen. Ben je van plan een fiets met verende zadelpen aan te schaffen? Haal dan nog eens vier centimeter van de eerder berekende framehoogte af. In het gegeven voorbeeld wordt het dan dus: 51 - 4 = 47. Met een framemaat van 47 centimeter als ideale resultaat.

BEKIJK ALLE (ELEKTRISCHE) FIETSEN OP KIESKEURIG.NL EN CHECK METEEN DE WINKELVOORRAAD!

Framemaat voor kinderen berekenen

Om de juiste maat te bepalen voor een kinderfiets wordt er bij voorkeur niet gekeken naar de framemaat, maar naar de wielmaat gemeten in inches (1 inch = 2,54 cm). Voor kinderen is het namelijk belangrijker dat ze in het geval van een noodstop en bij het op- en afstappen altijd snel en makkelijk met de voeten bij de grond kunnen.

De juiste wielmaat voor een kinderfiets kan onder andere worden bepaald aan de hand van de lichaamslengte van het betreffende kind. Een handige methode is om daarbij uit te gaan van de leeftijd en bijbehorende kledingmaat. Met behulp van onderstaande tabel kan vervolgens bepaald worden welke framemaat het beste bij het betreffende kind past. Let er daarbij wel op dat dit geen waterdichte methode is. Het is daarom altijd aan te raden om een kind een fiets te laten proberen en zo te kijken of de gekozen framemaat niet te groot of te klein is.

Je kunt de kledingmaat en leeftijd van een kind gebruiken

Framemaat van een vouwfiets bepalen

Vouwfietsen vormen een aparte categorie als het gaat om framehoogtes. In het geval van vouwfietsen zijn er namelijk meestal maar twee opties: vouwfietsen met 16 inch wielen en die met 20 inch wielen. Om te bepalen welke vouwfiets de beste optie is, wordt er gekeken naar de lichaamslengte van de bestuurder. Voor fietsers kleiner dan 170 cm is de 16 inch het meest geschikt en mensen groter dan 170 cm kiezen het beste voor een vouwfiets met 20 inch wielen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten