Elektrische fatbikes, welke zijn legaal en welke niet?

© Dvornikov Sergei, Cheboksary, 20.03.1982

Elektrische fatbikes, welke zijn legaal en welke niet?

Elektrische fiets

Geplaatst: 7 december 2022 - 09:32

Aangepast: 13 december 2022 - 15:08

Maikel Dijkhuizen

Elektrische fatbikes zijn in het straatbeeld een opvallende verschijning. Ze hebben namelijk een stevig frame en zeer dikke banden. Sommige modellen gaan bovendien erg rap. Mag dat eigenlijk wel zomaar? Hoog tijd voor een nadere introductie van deze machtige tweewieler.

Wat is een fatbike?

Van origine zijn fatbikes bedoeld voor fietsritten op een ruw terrein, zoals ondergronden met modder, zand en sneeuw. De banden zijn veelal zo’n tien centimeter breed en kennen een behoorlijke profieldiepte. Hierdoor ervaart de bestuurder veel grip. Ze rijden bovendien moeiteloos over forse obstakels zoals boomwortels en stenen heen. Een fatbike is min of meer een mountainbike met extra dikke banden. Veel modellen doen ook wel denken aan een brommer of motor.

Vanwege de stabiele wegligging en het stoere uiterlijk rijden veel jonge mensen tegenwoordig ook in het reguliere verkeer op een fatbike. In heel veel gevallen is dat een elektrische fatbike. Meestal bevindt zich in de schuine framebuis een accu. Dankzij de aanwezige elektromotor ontwikkelt de bestuurder eenvoudig een hoge snelheid. Vanwege een behoorlijke bandenweerstand op het wegdek maakt het vervoersmiddel relatief veel geluid. Je hoort een fatbike daarom vaak al van een afstandje aankomen.

Bij een fatbike is de elektromotor vaak in de naaf van het achterwiel verwerkt, zoals bij dit exemplaar van Super73.

Toe aan een fatbike?

Kijk snel bij BOl.com

Niet-goedgekeurde fatbikes

Wil je een elektrische fatbike kopen? Let dan goed op welk exemplaar je aanschaft. Lang niet elk model is namelijk toegestaan. Zo waarschuwde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onlangs 27 webwinkels. Zij verkochten tot voor kort niet-goedgekeurde fatbikes met een hogere snelheid dan 25 kilometer per uur en/of een groter vermogen dan 250 watt. Dergelijke tweewielers vereisen een zogeheten typegoedkeuring. In Nederland geeft de RDW deze Europees erkende typegoedkeuring uit.

De Rayvolt Cruzer Speed Pedelec Chopper heeft geen typegoedkeuring en is daarom ongeschikt voor gebruik op de openbare weg.

Rijd niet onverzekerd rond

Veel mensen rijden (onbewust) op een niet-goedgekeurde fatbike. Deze snelle e-bikes zijn dan ook nog altijd volop verkrijgbaar. Vanwege de hogere snelheid zijn ze voor gebruik op een fietspad onveilig. De bestuurder van een niet-goedgekeurde fatbike is in overtreding en riskeert een boete van de politie. Je bent als bestuurder ook nog eens onverzekerd. Raak je onverhoopt betrokken bij een verkeersongeval, dan heeft dat mogelijk grote financiële gevolgen. Zeker in geval van letselschade. Als jij namelijk aansprakelijk bent, keert je verzekeraar mogelijk niet uit. Laat een niet-goedgekeurde fatbike daarom altijd staan.

0

Powered by

logo
Watch on YouTube

Vind je de video leuk? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal van ID.nl.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000