10 handige accessoires voor je e-bike

© Sergey

10 handige accessoires voor je e-bike

Geplaatst: 13 januari 2024 - 08:30

Aangepast: 18 april 2024 - 09:19

Hans de Looij

Hoewel veel nieuwe e-bikes voorzien zijn van de laatste technische snufjes op fietsgebied, zijn er altijd nog accessoires te koop die je fietsleven veraangenamen. Leuk om te geven als cadeau, maar ook om zelf aan te schaffen voor het nieuwe fietsseizoen.

Download nu de E-bike Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.

1 Achteruitkijkspiegel: veilig op weg

De hogere snelheid van een e-bike zorgt er voor dat je kwetsbaarder bent in het verkeer. Het is dus zaak om je omgeving goed in de gaten te houden … zeker als je omgeven wordt door nog snellere speed-pedelecs, scooters en fatbikes. Een zeer nuttig hulpmiddel daarbij is een achteruitkijkspiegel, bijvoorbeeld de VWP Fietsspiegel Ebike. Deze spiegel is eenvoudig te monteren, trilt niet tijdens het rijden, is degelijk uitgevoerd en is door de Fietsersbond zelfs als beste getest.

10 handige accessoires voor je e-bike-chkrHOBUTiabln-wEkcHJw

© Francisco Gomez PerpiÑan

2 Veelzijdige fietstas

De e-bike wordt steeds meer ingezet voor dagelijks gebruik. Boodschappen doen was nog nooit zo relaxt en ook een ritje naar een nabijgelegen stad doe je vaker op de fiets. In deze gevallen is het handig om een ruime, flexibele fietstas tot je beschikking te hebben. De ValkOne van de Duitse firma Valkental is bijvoorbeeld een combinatie van fietstas, rugzak en schoudertas. De fietstas is water- en vuilafstotend, en heeft een laptopvak en diverse andere compartimenten voor het overzichtelijk opbergen van je spullen.

10 handige accessoires voor je e-bike-UONyatV5RJSgJM3o6GfF-A

© Valkental

3 Reserveaccu

Tegenwoordig worden e-bikes steeds meer voorzien van een accu met een hoog wattage. Waar tien jaar geleden de norm 300 of 400 Wh was, kijken we nu niet meer op van accu’s met een inhoud van ruim 600 of zelfs 700 Wh. Met zo’n dikke accu zijn ritten van 100 kilometer of meer ineens makkelijk haalbaar.
Beschik je echter over een e-bike die enige jaren oud is, dan zul je merken dat de capaciteit van de accu iets achteruitgaat. Maar wanneer de e-bike verder goed functioneert, is er geen reden om een nieuwe te kopen. Kijk dan uit naar een reserveaccu. Stop ‘m in je fietstas en voorkom een actieradiusprobleem. Nieuwe accu’s zijn te koop bij de fietsenmaker, maar denk ook eens aan gereviseerd exemplaar. Er zijn talloze accu-revisieshops waar je terecht kunt voor een goede tweedehands accu.

Ook interessant: Meer fietsplezier met een goede zithouding op de e-bike

4 Handige telefoonhouder

Hoe leuk is het om met de e-bike een fietsknooppuntenroute uit te stippelen en die vervolgens te rijden. Met de fietsknooppunten-app op je telefoon lees je de route eenvoudig af. Stop je telefoon in een handige houder die je bevestigt op je stuur. Met de SKS Compit bijvoorbeeld klik je de telefoon in een harde cover geklikt en plaats je deze vervolgens met een draaibeweging in de houder. Kies voor een verticale of horizontale positie en ook de kijkhoek is variabel instelbaar. De Compit is ook uit te breiden met een powerbank.

0

Powered by

logo

5 Veiligheidskoffer fietsaccu

Een veiligheidskoffer biedt de mogelijkheid om de accu van je e-bike veilig op te laden en te bewaren. Zo’n koffer is gemaakt van onverwoestbaar kunststof en bevat vuurvaste veiligheidskussens die om de accu’s heen liggen. Bij een accubrand zorgen die kussens ervoor dat de brand beperkt blijft tot in de koffer. Bij het vervoer van de e-bikes op de auto kun je de accu’s verwijderen en veilig in de koffer opbergen. Ook bij een overnachting in een hotel, caravan of camper biedt de koffer een veilige plek voor de accu’s. Deze koffer is in Nederland te koop onder de naam van C-Parts of onder de naam B&W 6040 Li-Ion Carry & Store.

10 handige accessoires voor je e-bike-Oe6WDphRRAqCbjZBOb4fsQ

© C-Parts

6 Fietsslot

Bij het op slot zetten van een e-bike is het belangrijk om in ieder geval twee sloten te gebruiken. In veel gevallen zal dit een combinatie zijn van een ringslot met een kabel- of beugelslot. Met de Litelok One bijvoorbeeld ben je bestand tegen aanvallen met boutscharen, koevoeten en ijzerzagen. Het flexibele slot is gemaakt van een keiharde composiet in combinatie met een onverwoestbare slotbehuizing. Bovendien is de Litelok One lichter (1,1 kg) dan vergelijkbare sloten en is hij makkelijk te bevestigen aan een vast object.

0

Powered by

logo

7 Displaycover: optimale bescherming

Veel displays van e-bikes zijn spatwaterdicht. Dit betekent dat een regenbuitje in de regel geen kwaad kan, maar bij een stortbui kun je er niet altijd op vertrouwen dat het display honderd procent waterdicht is. Kies in zo’n geval voor een extra bescherming met een displaycover van MH. De transparante covers zijn verkrijgbaar voor de meeste gangbare e-bikedisplays.

0

Powered by

logo

8 Veilige fietshelm

Steeds meer fietsers zijn ervan doordrongen dat het dragen van een fietshelm zeer verstandig is, zeker op een e-bike. De meeste fietshelmen zien er echter wel erg sportief uit. De Closca-fietshelm daarentegen is elegant en stijlvol, en biedt ook optimale veiligheid. Bovendien heeft de helm nog een ander voordeel, hij is voor vijftig procent op te vouwen en daardoor makkelijk op te bergen in een fietstas. De Closca is beschikbaar in drie verschillende maten.

0

Powered by

logo

9 Veelzijdige fietsendrager

Een fietsendrager op de auto moet speciaal geschikt zijn om het gewicht van e-bikes te kunnen dragen. Een bekend merk is het Zweedse Thule, die allerlei verschillende modellen heeft. De Epos is een nieuwe, volledig opvouwbaar en kantelbaar exemplaar. De drager is uitgerust met een telescopisch bevestigingssysteem met draaiende koppen, waarbij je de fietsen op allerlei wisselende plekken met een getande riem met ratelfunctie kunt vastzetten. Zeker bij e-bikes met zeer brede framebuizen betekent dit dat je veel flexibiliteit qua bevestigingspunten hebt. Bovendien is er voldoende ruimte tussen de fietsen en kunnen ook e-bikes met brede banden eenvoudig geplaatst worden.

10 handige accessoires voor je e-bike-EPtQpt4IQb65UHL5LqYAHg

© Thule

10 Regenjas: ook voor de koude maanden

Een goede regenjas is onmisbaar. Zeker in een najaar/winter waarbij het drie maanden lang lijkt te regenen. Deze waterdichte winterjas Cyclist II van Vaude is onlangs tot testwinnaar uitgeroepen bij de ANWB. De parka voor dames en heren is licht, comfortabel en goed ademend. Hij is ideaal voor de koudere dagen en biedt een uitstekende bescherming bij regenachtig weer. De jas is op vier plaatsen voorzien van reflectie en de capuchon is optimaal instelbaar voor goed zicht. Op zeer koude dagen is het verstandig om toch nog een extra laagje eronder aan te trekken aangezien de voering anders toch te dun is.

10 handige accessoires voor je e-bike-ZKRGD-xwQi2vjlF18v98MA

© Vaude

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten