Waar moet ik op letten als ik pechhulp wil voor mijn e-bike?
Als je op pad bent met je e-bike, wil je niet stil komen te staan met een technisch probleem. Mankementen aan het elektrische gedeelte zijn niet altijd eenvoudig op te lossen en doorfietsen zonder trapondersteuning is geen pretje. Pechhulp voor onderweg kan een oplossing zijn. Dit zijn de keuzes die je daarbij kunt maken.
Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen.
- Waarom zou ik een pechhulpverzekering afsluiten?
- Wat zijn de verschillen in dekking tussen pechhulpverzekeringen?
- Wat zijn de alternatieven voor een pechhulpverzekering?
Ook interessant voor jou: In 7 stappen de juiste e-bike-verzekering
De eerste vraag is of je pechhulp wel echt nodig hebt. Met een goed onderhouden e-bike heb je minder kans op pech onderweg. En als je zorgt dat je een paar veel voorkomende problemen zelf kunt oplossen, ben je een stuk goedkoper uit dan met een verzekering. Bovendien ben je dan waarschijnlijk sneller weer op weg en heb je meer plezier van je fietstocht.
Onderhoud
Zorg in ieder geval dat je altijd op pad gaat met goed opgepompte banden. Je loopt dan minder risico op een lekke band. Bovendien kost fietsen met banden die goed op spanning zijn minder energie, zodat de accu langer meegaat. Zorg ook voor een schone en goed gesmeerde ketting. Verder is het verstandig om van tijd tot tijd te controleren of alle schroeven en bouten nog goed zijn aangedraaid. En natuurlijk ga je nooit op pad met slechte remmen of kapotte verlichting.
De accu is een cruciaal onderdeel van je e-bike, dus zorg er goed voor. Laat de accu niet helemaal leeglopen en bewaar de accu niet te warm en niet te koud. Meer tips vind je hier.
Lees ook: Dit moet je weten over e-bike onderhoud
©Mitch Shark
Zelf oplossen
Als je wat verder van huis gaat met je e-bike is het altijd slim om een paar veel voorkomende reparaties zelf te kunnen uitvoeren. Een plaksetje en een pomp zou iedere fietser altijd bij zich moeten hebben. Ook een reserve binnenband kan goed van pas komen.
Zorg ook dat je de oplader van je accu meeneemt. Dan hoef je in ieder geval niet lang met een lege accu te fietsen. Verder is het handig om een multitool bij je te hebben, waarmee je zo nodig een schroef of bout kunt aandraaien.
Elektrische storingen zijn meestal lastiger op te lossen. Er kunnen problemen zijn met de accu, het display of de motor. Hiervoor is het handig om de (online) handleiding bij je te hebben. Hierin kun je onder andere de betekenis van bepaalde foutcodes en de mogelijke oplossing opzoeken.
Zelf vervoer regelen
Krijg je pech die je onderweg niet zelf kunt verhelpen? Ga dan na of je met je fiets bij een fietsenmaker kunt komen. Afhankelijk van het gebied waar je fietst, kun je misschien wel binnen een uur naar een fietsenmaker lopen. Daarmee is het probleem nog niet opgelost, want de fietsenmaker heeft waarschijnlijk niet direct tijd om je te helpen, als de zaak al open is op het moment dat je daar aankomt. Bovendien kun je bij een willekeurige fietsenmaker niet altijd gebruik maken van een eventuele garantie, bijvoorbeeld omdat het bedrijf geen dealer is van jouw merk fiets. Maar het is in ieder geval het proberen waard. Voor hetzelfde geld kun je dankzij de fietsenmaker wel weer gewoon je rit voortzetten.
Een andere oplossing is vervoer naar huis te zoeken mét de fiets. Als je dicht bij een station bent, kun je de fiets meenemen met de trein. Of misschien kun je je laten ophalen door iemand met een auto met fietsdrager of een taxi. Als je een taxi belt, zeg er dan bij dat je een e-bike meeneemt. Niet alle taxi’s zijn hierop toegerust.
Verzekering voor pechhulp
Vind je dit allemaal te veel gedoe, dan kan een verzekering voor pechhulp uitkomst bieden. Sommige verzekeringen hebben pechhulp als vast onderdeel meeverzekerd. Je kunt er dan niet voor kiezen of het weglaten. Heb je al een fietsverzekering, kijk dan voor de zekerheid in de polisvoorwaarden of pechhulp is meeverzekerd en wat er precies onder valt.
Heb je nog geen pechhulpverzekering, maar wel een fietsverzekering? Dan is het slim om te kijken of je pechhulp kunt meeverzekeren. Dat kan goedkoper zijn dan een losse pechhulpverzekering afsluiten. Selecteer niet alleen op prijs, maar kijk ook goed naar de verschillen in dekking. Goed om te weten: een losse pechhulpverzekering hoeft niet meer te kosten dan 30 tot 50 euro per jaar.
Dekkingen
Er zijn behoorlijke verschillen in de dekking van pechhulpverzekeringen en -diensten. Veel verzekeraars bieden alleen een thuisbrengservice voor jou en je fiets en je eventuele fietsmaatje. Je fiets wordt dus niet gerepareerd, dat kun je door je eigen fietsenmaker laten doen. Maar je bent in ieder geval wel verzekerd van een comfortabele thuisreis. Je mag je ook naar een ander adres laten brengen, bijvoorbeeld je eindbestemming of je fietsenmaker.
Andere pechhulpverzekeringen en -diensten streven ernaar om je fiets onderweg te repareren. Voorbeelden zijn ANWB en FietsNED. Mogelijke reparaties die onderweg kunnen worden uitgevoerd zijn bijvoorbeeld een band plakken, accuproblemen oplossen en een kapotte remkabel of gebroken ketting repareren. Als de reparatie slaagt, kun je gewoon weer verder fietsen. Het is gebruikelijk dat je zelf betaalt voor eventuele nieuwe onderdelen. Lukt de reparatie niet, dan word je alsnog thuisgebracht.
Waar word je geholpen?
Pechhulp geldt meestal voor heel Nederland, maar er zijn wat verschillen aan de grenzen en in je eigen woonplaats. Soms word je binnen een straal van één of enkele kilometers van je huisadres niet geholpen. Er zijn verzekeringen die je ook helpen in het grensgebied in onze buurlanden, in heel België of in heel Europa.
©Ruud Morijn
Dé Kieskeurig.nl E-bike Duurtest
21 fietsmerken, 9 weken getestWanneer word je geholpen?
Een enkele pechhulpverzekering helpt je echt 24/7, maar de meeste hebben beperkte werktijden. Je mag er wel van uitgaan dat je op werkdagen vanaf 8 uur en in het weekend vanaf 9 uur een beroep kunt doen op je pechhulpverzekering. ’s Avonds na 21 uur kan het zijn dat je geen hulp meer kunt krijgen.
Let ook hierop
• Is de verzekering gebonden aan de fiets of aan de berijder?
• Kun je onbeperkt gebruikmaken van pechhulp of geldt er een maximum per jaar?
• Geldt er een eigen risico?
• Is hulp bij een ongeval meeverzekerd?
• Is hulp tijdens een fietsevenement meeverzekerd?
• Kun je ook een ander gezinslid meeverzekeren en hoeveel kost dat?
• Is hulp bij een lekke band gedekt? En bij een lege accu?
• Kun je hulp krijgen als je je sleuteltje kwijt bent?
• Heb je een speed pedelec? Die valt bij sommige pechhulpdiensten buiten de dekking.