Zo maak je een jailbreak ongedaan op je iPad

© PXimport

Zo maak je een jailbreak ongedaan op je iPad

Geplaatst: 25 december 2014 - 07:18

Aangepast: 24 november 2022 - 11:10

Martin Gijzemijter

Ik heb van een kennis een iPad gekocht. Op zich werkt het allemaal prima, maar hij is gejailbreakt. Wat houdt dat precies in en kan ik dat ongedaan maken?

Wanneer je een 'kenner' vraagt wat het belangrijkste verschil is tussen iOS (Apple) en Android (Google), dan zal hij/zij je waarschijnlijk vertellen dat gebruikers in Android veel vrijer zijn om keuzes te maken dan in iOS. Dat is absoluut waar, en het zorgt ervoor dat iOS zo'n stabiel besturingssysteem is. Het is namelijk onmogelijk dat je een rommeltje maakt van de interface (omdat je je aan bepaalde regels moet houden). Als je houdt van iOS, maar toch wat meer vrijheid wilt hebben, dan kun je een iPad jailbreaken. Lees ook: 15 gezellige iPad-games voor de kerstdagen.

 

© PXimport

iOS biedt minder vrijheid dan Android, maar is daardoor wel netter en stabieler.

Waarom wel/niet jailbreaken?

Jailbreaken is een treffende omschrijving van wat het proces inhoudt. Namelijk: je bevrijdt het apparaat van de beperkingen (de gevangenis) die Apple heeft opgelegd. Het betekent dat je direct meer mogelijkheden hebt. Zo konden mensen die hun iPad gejailbreakt hadden, al veel eerder multitasken en tekst kopiëren en plakken dan mensen die zich netjes aan de regels van Apple hielden. Niet zelden spiekt Apple naar de mogelijkheden die gejailbreakte apparaten hebben, en biedt daar later een eigen (stabiele) variant van aan. Wie een gejailbreakte iPad heeft, krijgt ook toegang tot een alternatieve App Store, eentje waarin apps staan die niet zijn onderworpen aan het goedkeuringsregime van Apple.

Kortom, vrijheid, vrijheid en nog meer vrijheid. Ideaal dus? Zeker niet. De grote kracht van de iPad is namelijk dat de tablet altijd stabiel is. Er crasht echt weleens een app, maar je kunt de instellingen niet verknoeien. Je kunt ook je iPad niet vervuilen en je hoeft niet bang te zijn voor malware-achtige apps. Die garanties heb je allemaal niet meer als je iPad gejailbreakt is. Het is echt niet zo dat je iPad verandert in een onstabiele en gevaarlijke tablet, jailbreaken heeft wel degelijk voordelen. Maar als je wilt blijven profiteren van probleemloos updaten, geen gedoe wilt hebben met instabiele apps en je geen zorgen wilt hoeven maken over kwaadaardige apps, dan is jailbreaken een onverstandig idee.

 

© PXimport

Jailbreaken levert voordelen op, maar maakt je iPad wel minder stabiel.

Reservekopie maken

Die jailbreak kun je ongedaan maken. Handig voor jouw tweedehandse iPad die gejailbreakt is, en ook handig voor mensen die zelf gejailbreakt hebben maar waarbij het resultaat niet bevalt. Het omkeren van het proces is gelukkig niet zo heel ingewikkeld. Maar voordat je dat doet, is het verstandig om eerst een reservekopie te maken van je iPad. Dat gaat op precies dezelfde manier als bij een iPad die niet gejailbreakt is, dus via Instellingen / iCloud / Reservekopie. Het is daarbij goed om te weten dat een reservekopie alleen de data op je iPad veiligstelt, en dus geen informatie meeneemt over de jailbreak. Uiteraard hoeft het maken van een reservekopie niet als je de iPad net hebt gekocht en direct wilt unjailbreaken, omdat je er dan waarschijnlijk nog geen gegevens op hebt staan.

 

© PXimport

Maak een reservekopie als je al gegevens op de iPad hebt staan.

Unjailbreaken

Om je iPad te unjailbreaken, dien je deze eerst in iPad-herstelmodus te zetten. Je doet dit door de tablet met de Lightning-kabel te verbinden met je pc, en daarna tegelijkertijd de Aan/uit-knop en de Thuisknop ingedrukt te houden. Zodra het scherm uitgaat, laat je de Aan/uit-knop los, maar houd je de Thuisknop ingedrukt. Het witte scherm met het zwarte appeltje zal verschijnen en daarna zie je een plaatje van een iTunes-logo met een Lightning-kabel. Dit betekent dat je iPad in de herstelmodus is. Open nu iTunes en klik op iPad herstellen. De laatste versie van iOS zal worden gedownload, en wanneer deze op je iPad is gezet, zal je iPad niet langer gejailbreakt zijn.

 

© PXimport

Eenmaal in herstelmodus, kan iTunes je iPad eenvoudig herstellen zodat de jailbreak ongedaan gemaakt wordt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000