7 smartphone-apps om veilig te zonnen

© PXimport

7 smartphone-apps om veilig te zonnen

Geplaatst: 1 juli 2015 - 04:38

Aangepast: 14 december 2022 - 15:26

Redactie MacWorld

Het is misschien verleidelijk om lang van de zon te genieten met deze temperaturen. Verbranding ligt dan echter wel op de loer, en dus is gedoseerd zonnen aan te raden. Wij hebben hiervoor zeven handige smartphone-apps voor je op een rij gezet.

Zonnen (iOS)

Zonnen is een gratis app voor iOS die snel en eenvoudig te gebruiken is. De app maakt gebruik van data van het KNMI en de KWF Kankerbestrijding om jou te vertellen hoe lang je in de zon mag zitten. De app legt de nadruk op de schade die de zon kan toebrengen. Des te harder de zon brandt, des te donkerder zal het zonnetje op het scherm gekleurd zijn.

© PXimport

In de app kun je aangeven waar je bent, bijvoorbeeld op het strand, het terras of in het park. Je kunt je huidtype kiezen, hoe sterk de zonnebrand is die je gebruikt op dat moment en of je vaak verbrandt. Als je de startknop indrukt krijg je precies te zien hoe lang je in de zon kunt blijven zonder dat het schadelijk voor je is.

Sunburn Timer (Android)

Er zijn twee apps die Sunburn Timer heten. De ene is gemaakt voor Android en de andere voor iOS.

De app Sunburn Timer voor Android helpt je om te bepalen hoe lang je in de zon mag blijven liggen en wanneer je de schaduw of een koele plek moet opzoeken. Met deze handige app kun je daar direct de timerfunctie op afstemmen. De timer geeft een signaal als je de zon uit moet en dit helpt om ervoor te zorgen dat je niet verbrandt. Niet onbelangrijk is dat de zonduur gebaseerd wordt op zowel de sterkte van de zon als je huidtype; met gps bepaalt de app waar je zit en je kunt zelf de huidkleur instellen.

Sunburn Timer geeft daarnaast precies aan hoe lang je mag zonnen als je van zonnebrandcrème gebruikmaakt. Hoe hoger de factor, hoe langer je kunt zonnen. Sunburn Timer voor Android kost € 1,16.

© PXimport

Sunburn Timer (iOS)

De Sunburn Timer-app voor iOS werkt al even simpel als de gelijknamige Android-app. Allereerst geef je aan wat de kleur van je huid is en hoe hoog de intensiteit van de zon is. Je hoeft daarna alleen nog even in te vullen welke factor zonnebrand je gebruikt. De app geeft daarna aan hoelang je in de zon mag als je geen zonnebrandcrème gebruikt en zet de timer klaar voor als je wel zonnebrand gebruikt. Je kunt de timer dan zelf starten.

Naast de timerfunctie heeft de app ook nog twee tabbladen met nuttige informatie met betrekking tot verbranden. Op het tweede tabblad "treat sunburn" vertelt de app je wat je moet doen als je bent verbrand en hoe je je huid het beste kunt behandelen. Op het derde tabblad beantwoordt de app een aantal vragen over verbranden en wat de gevolgen kunnen zijn. De Sunburn Timer-app voor iOS kost € 0,99.

 

© PXimport

Go Tanning Tan Timer UV Index (Android)

Als je specifiek de zon ingaat om een kleurtje te krijgen, dan is de Go Tanning Tan Timer UV Index een zeer handige app. Je kunt hier precies in aangeven hoe lang je wilt zonnen op je buik en rug, hoe lang je in totaal wilt zonnen en of de voor- of achterkant van je lichaam prioriteit heeft.

De app houdt hier rekening mee, als je ten miste het aantal keren dat je gaat draaien invult. Wil je bijvoorbeeld drie uur zonnen, zes keer draaien maar twee keer zo lang op je buik zonnen, dan geeft de timer na veertig minuten aan dat je op je rug kunt gaan liggen. Twintig minuten daarop kan je vervolgens weer naar je buik switchen. Je kunt dus lekker op het strand blijven liggen, de timer geeft je een seintje wanneer je mag draaien. De Go Tanning Tan Timer UV Index-app is volledig gratis en alleen beschikbaar voor Android.

© PXimport

Ultraviolet - UV Index

Ultraviolet - UV Index is gratis en doet niets meer dan aangeven hoe sterk de zon zal schijnen op de locatie waar je bent, of naartoe gaat. Dit kan heel handig zijn voor als je de zomer in het buitenland doorbrengt, want de app geeft de kracht van de zon aan en daarbij ook wat tips om ervoor te zorgen dat je geen schade door de zon zal oplopen.

De app maakt weliswaar weinig onderscheid in wat je gaat doen op een dag, maar geeft wel tips over met welke factor je jezelf moet insmeren en welke uren je het beste de zon kunt mijden op een dag. De Ultraviolet - UV Index-app is alleen beschikbaar voor iOS.

 

© PXimport

Tan Plan (iOS)

Als je graag een kleurtje krijgt op een zo veilig mogelijke manier, dan kan de Tan Plan-app je daarbij helpen. Deze app houdt een visueel verslag bij van je perfecte gloed (ongeacht of je binnen, buiten, met een spray, of met lotion bruint). Het maakt gebruik van de camera van je telefoon om "skinshots" te maken om de vordering van je kleur bij te houden. Je kunt ook foto's van je telefoon toevoegen die niet met de app gemaakt zijn.

De app registreert de datum en duur van je sessies zodat je ze later kunt vergelijken met de laatste, eerste, langste, en kortste sessies. Je kunt notities aan deze sessies toevoegen, maar het veld bevat slechts één enkele regel die boven het aantal minuten gepropt is, en je kunt geen nieuwe regel beginnen. Dus om leesbaar te blijven zullen de notities kort en simpel gehouden moeten worden. Het is een leuke app om je kleurtje bij te houden, maar het geeft geen waarschuwingen, herinneringen of advies. Als je alleen de vordering van je kleur bij wilt houden voldoet het prima. De app is alleen beschikbaar voor iOS en kost € 0,99.

© PXimport

Perfect Tan (iOS)

Soms heb je alleen maar een simpele timer-app nodig om je sessies bij te houden. Natuurlijk kun je gewoon de ingebouwde timer app van je telefoon gebruiken, maar Perfect Tan voor iOS waarschuwt je niet alleen wanneer het tijd is om je om te draaien, het vertelt je ook naar welke kant je moet overschakelen.

Je vult in het timerveld in hoe lang je wilt bruinen, en drukt op de rode Start-knop. Perfect Tan begint met aftellen, en piept wanneer je je om moet draaien. Het begint dan automatisch de aftelling voor de volgende kant (standaard begint de app met de voorkant, en vervolgens de achterkant, links, en rechts), dus als je even een pauze neemt om het water in te gaan of een ijsje te halen, zorg dan dat je eerst op de oranje Stop-knop drukt.

De app waarschuwt je met een notificatie en een pieptoon wanneer het tijd is om je om te draaien - zelfs wanneer je de app afsluit of muziek draait. Maar let wel: Je moet het geluid van je telefoon aan laten staan, anders hoor je de pieptoon niet (de notificatie krijg je echter nog steeds te zien). Het lijkt een hele basic app, maar je zult ervan versteld staan hoe lastig het is om een goede timer-app te vinden die ontworpen is voor het zonnen, en die niet vol zit met bugs. Perfect Tan kost ook € 0,99 en is zeker zijn geld waard, omdat het zonder problemen precies doet wat het zegt.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten