ID.nl logo
Sporten met je iPhone - Zo doe je dat
© PXimport
Huis

Sporten met je iPhone - Zo doe je dat

Om in de zomer weer fit te zijn, slaan we nu massaal aan het sporten. De iPhone kan hierbij een goede hulp zijn. Wij testten coole apps en handige accessoires voor tijdens het hardlopen, de workout, op de fiets of in de yogaruimte.

Om fit te worden of af te vallen, hoef je geen lidmaatschap bij een dure fitnessstudio te hebben. Doe je sportschoenen aan en ga naar buiten! Vergeet vooral je iPhone niet mee te nemen, want behalve als opgevoerde mp3-speler fungeren, kan de smartphone je ook helpen bij het inzichtelijk maken van je hardlooprondjes.

Er zijn talloze apps verkrijgbaar die min of meer hetzelfde aanbieden, we hebben een selectie gemaakt en vijf apps op onze iPhone 5s geladen. Omdat alleen rennen niks voor mij is, heb ik vriendin Lina gevraagd om mee te gaan. Ik woon sinds acht jaar in Berlijn en het nadeel is dat het hier af en toe genadeloos koud kan zijn, zo ook op de dag van onze praktijktest. Snel in beweging, dus. De eerste app is RunKeeper, een bekende app die al sinds een paar jaar in de App Store te vinden is en bij de meeste hardlopers wel bekend is. Op een kaart zie je een blauwe stip met jouw locatie, erboven wordt aangegeven of het gps-signaal sterk genoeg is.

Met de groene knop begin je je hardloopsessie. Je kunt nog veel meer uit RunKeeper halen dan alleen het volgen en vastleggen van je je gps-positie. Zo kun je een afspeellijst van je muziek op je iPhone importeren om te luisteren tijdens het rennen. Irritant is echter dat de Muziek-app op je iPhone hiervoor wordt opgestart en je moet tijdens het rennen naar je Muziek-app navigeren, omdat je vanuit RunKeeper de muziek niet kunt pauzeren. Een leuke optie is om vooraf een route te bepalen en via de app instructies te krijgen waar je langs moet rennen. Helaas moet je hiervoor wel naar de website gaan, je kunt geen routes vanuit de app aanmaken. Heb je de route op de website gemaakt, dan vind je deze wel in de app terug.

Eenvoud

De grote concurrent van RunKeeper is Runtastic. Het nadeel van deze app wordt echter al snel duidelijk als je het voor de eerste keer opstart: pas na twee reclameberichten is de app eindelijk geopend. Onderin vind je vervolgens een permanente reclamebalk. Deze kun je echter weghalen door in de app voor 4,49 euro te upgraden naar de pro-versie. Hier krijg je de mogelijkheid om routes te maken voor terug, iets wat je in de gratis versie van Runkeeper ook hebt.

©PXimport

De app PUMATRAC (ook voor Android) gooit het over een andere boeg, deze app blinkt uit in een simpele vormgeving. Een witte achtergrond met één zwarte knop om je sessie te beginnen is bijna alles wat je krijgt. Eronder zie je de tijdsmeting en beneden vind je nog drie icoontjes met de tijd, je actuele locatie en het weer. Eenmaal aan het rennen, kun je gemakkelijk muziek op je iPhone starten en pauzeren vanuit de app. Je ziet hoe snel je rent, wat je topsnelheid is en hoeveel calorieën je al hebt verbrand. PUMATRAC slaat al je resultaten op en kan op basis van je activiteiten laten zien wanneer je het beste kunt gaan hardlopen.

©PXimport

PUMATRAC heeft een prachtige vormgeving.

Sociaal

Het leuke aan de app Strava Run (Android) is dat je je niet per se hoeft aan te melden. Je kunt meteen beginnen met het tracken van een sessie. De app merkt meteen als je even stilstaat en zal de sessie automatisch pauzeren. Strava Run is erg geschikt voor mensen die zich voorbereiden op een duurloop of marathon. Met de premium-versie heb je toegang tot uitgebreide statistieken en de mogelijkheid om sessies in segmenten onder te verdelen. Voor al deze functies betaal je wel 59 dollar per jaar.

©PXimport

Leuk is ook dat je via de Segment Explorer looproutes kunt bekijken in een vreemde stad en dat je je resultaten direct kunt vergelijken met lokale hardlopers. Strava Run wist in het begin niet dat wij aan het rennen waren en schakelde automatisch de auto-pause-functie in. Pas nadat we waren ingelogd met onze Facebook-gegevens konden we de auto-pause uitschakelen en begon de app onze bewegingen te tracken.

Alle apps bieden nagenoeg dezelfde kwaliteit qua tracking, dit heeft meestal meer te maken met je gps-signaal dan met de app. Alleen PUMATRAC miste één bochtje en dacht dat we door het park liepen in plaats van eromheen. Wil je je vrienden of jezelf motiveren om te bewegen, duik dan eens in de app Endomondo (Android). Je post hoe lang je hebt gerend en tagt je vrienden om hen uit te dagen. Handig is ook dat je Endomondo eruit kunt laten zien zoals je wilt. Tik op een onderdeel, bijvoorbeeld Distance en een keuzescherm wordt zichtbaar. Nu kun je kiezen of je hier de verbrande calorieën of bijvoorbeeld je gemiddelde snelheid wilt weergeven. Een nadeel is wel dat Endomondo geen ingebouwde functies voor het afspelen van muziek heeft, je zult dus tijdens het rennen moeten switchen tussen Endomondo en bijvoorbeeld Spotify. Genoeg gerend in de kou, Louise Chérie Café om de hoek biedt warme koffie en een plek om onze resultaten te bekijken.

©PXimport

Hartslag meten

Wil je je training een stapje hoger tillen, investeer dan in een hartslagmeter. Deze worden ook wel Heart Rate Monitors genoemd, oftewel HRM. Veel hartslagmeters werken samen met je iPhone, de meeste via bluetooth. Je bindt de band om je borstkas zodat je je hartslagen kunt registreren. Een nieuw concept is van Mio afkomstig, de Mio ALPHA meet je hartslag via je pols en is hier ook nog eens zeer accuraat in.

©PXimport

Je ziet de hartslag meteen op het horloge, maar omdat het horloge is uitgerust met bluetooth 4.0 kun je het met verschillende andere apps gebruiken. De Mio ALPHA kan echter veel meer dan alleen je hartslag weergeven. Zet een Target Heart Rate Zone in en de ALPHA weet welke hartslag bij jouw lichaam past. Zodra je hart sneller gaat kloppen dan je hebt vastgesteld, krijg je een waarschuwing op het horloge. Dit gaat met kleurcodes onder het display, zodat je ook in het donker precies weet of je goed zit. Het display zelf heeft helaas geen verlichting, zodat je je exacte hartslag in het donker niet kunt zien.

De Mio voelt aan als een hoogwaardig product en in de handleiding staat simpel beschreven hoe het je hartslag kan detecteren. Binnen een minuut had ik een correcte weergave van mijn hartslag op het horloge. Het ontwerp is slim en voor elke soort pols geschikt doordat er tientallen gaatjes in de horlogeband zitten verwerkt.

©PXimport

Band of horloge?

Van Wahoo Fitness hebben we de Blue HR gekregen om te testen, een traditionele hartslagmeter. Samen met vriendin Stefie testte ik de band. In de verpakking vind je de HR-module en een band, met twee drukknoppen verbind je de band aan de module. Zorg dat de band niet te los om je torso zit, anders valt het tijdens je workout af. Trainen met een borstband heeft het voordeel dat de hartslag direct bij de bron wordt gemeten.

Via een bluetooth4.0-verbinding maakt de Blue HR verbinding met je iPhone, de module heeft een interne batterij die ongeveer twee jaar moet meegaan. Vanuit een app koppel je de Blue HR met je iPhone via bluetooth 4.0. Je kunt het signaal even testen met de app WahooUtility (Android). Na het koppelen, gaf de app een constante hartslag van 180 aan. Wahoo geeft de tip om de sensoren een beetje vochtig te maken, maar dan moet je wel weten waar deze zitten. Nadat alle onderdelen op de module bevochtigd waren en de app nog steeds 180 aangaf, ontdekten we dat er op de band twee zwarte vlakken te zien zijn. Even natmaken en de app registreerde de correcte hartslag.

©PXimport

Veel apps bieden ondersteuning voor hartslagmeters, waaronder hardloop-apps als RunKeeper, Strava Run en Endomondo, maar ook apps als Cyclemeter en MotionX-GPS. De iPhone 4s, 5, 5c en 5s bezitten allemaal bluetooth 4.0. Heb je nog een iPhone zonder bluetooth 4.0, dan moet je op zoek naar een ANT+ hartslagmeter. De Mio ALPHA meet overigens iets nauwkeuriger dan de Blue HR. In een directe vergelijking wist de ALPHA een hartslagversnelling in stapjes weer te geven, de Wahoo-app sprong ineens van 105 naar 120 bpm. In tegenstelling tot de Blue HR laad je de ALPHA op via een usb-laadstation aan je computer, het horloge klikt met een magneet vast aan het piepkleine laadstation.

Binnen een uur is de ALPHA opgeladen. De Mio ALPHA heeft geen eigen app, maar werkt met veel apps samen door het standaard bluetooth4.0-protocol. Het grootste nadeel is eigenlijk alleen de prijs, je moet er bijna 200 euro voor neertellen, voor die prijs koop je bijna drie normale hartslagmeters.

©PXimport

De Mio ALPHA meet je hartslag, het koppelen met je iPhone is een fluitje van een cent.

FuelBand

Ben je nog niet toe aan hardlopen of naar de sportschool gaan? Koop dan een Nike+ FuelBand, een geavanceerde stappenteller. De FuelBand wordt ook wel een 'activity tracker' genoemd, naast het aantal stappen zie je hoeveel calorieën je hebt verbrand en hoeveel Nike Fuel-punten je hebt verdiend. Je kunt je eigen doelen stellen en dit werkt erg goed. Stel, je wilt op een dag 3000 punten halen en je zit 's avonds op 2900, dan ga je toch nog even de hond uitlaten om aan de 3000 punten te komen. Met de nieuwe FuelBand SE kun je nu ook zogenoemde Sessions aanmaken.

©PXimport

Als je bijvoorbeeld een uur yoga doet, wordt dit door de FuelBand niet als een inspannende activiteit gezien. Met Sessions kun je nu een uur lang de yoga-sessie als Session opslaan. In de bijbehorende app zeg je vervolgens dat je in dit uur yoga hebt gedaan, Nike geeft je hier dan punten voor. Ook nieuw is de functie Hours Won, de FuelBand motiveert je om elk uur vijf minuten te bewegen. De FuelBand synchroniseer je met je iPhone via bluetooth. Moves is een app-variant op de activity tracker, het registreert al je bewegingen op een dag op basis van je gps-ontvanger op je iPhone. Moves geeft deze data vervolgens erg leuk weer, het voordeel is dat je niks aan de app hoeft in te stellen, het tracken gaat helemaal automatisch, de app weet op basis van je snelheid of je hebt gelopen, stil hebt gezeten, gefietst of in de auto of trein hebt gezeten.

©PXimport

Anders bewegen

Als je wel wilt beginnen met sporten, maar geen zin hebt om meteen professioneel aan de slag te gaan, probeer dan sport en spel te combineren. Een leuke optie is de app Zombies, Run (Android). Ga naar buiten, zet de app aan en doe je koptelefoon op je hoofd. De app zegt je wanneer je moet wegrennen voor zombies en wanneer je ze hebt afgeschud. Een app van Nederlandse makelij is Figure Running (Android), hiermee maak je figuren van routes die je hebt gerend.

De app registreert je route via gps op de kaart van je iPhone, Figure Running wordt daarom ook wel gps-kunst genoemd. Heb je problemen om jezelf te motiveren, kijk dan eens naar Lift, een app die je helpt doelen te verwezenlijken.

Workout

Sporten heeft natuurlijk niet alleen met cardio-training te maken, de spieren moeten ook getraind worden. Voordeel is dat je dit met een goede app en wat gewichten gewoon thuis kunt doen. Fitocracy (Android) is een gratis app waarmee je bijhoudt welke oefeningen je per dag hebt gedaan. De makkelijkste manier is via zogenoemde Routines, er wordt helder verteld welke oefeningen je per sessie moet doen, hoe lang en hoe vaak je de oefening moet herhalen.

Helaas is de app alleen Engelstalig en moet je bijvoorbeeld wel weten hoe een jumping jack precies functioneert. Weet je dit nog niet, installeer dan de app Workout Trainer (Android). De app is qua vormgeving niet heel erg gestroomlijnd, maar de inhoud is zeer uitgebreid. Onder Exercises vond ik binnen een minuut een omschrijving van een jumping jack, inclusief een video. Heb je geen tijd om intensieve trainingsprogramma's te volgen, download dan Seven Minute Workout (Android), een geniaal concept met een prachtig vormgegeven app. Zeven maanden lang krijg je per dag een trainingssessie van zeven minuten voorgeschoteld. Als je push-notificaties hebt ingesteld, ontvang je ook daadwerkelijk elke dag een herinnering op je iPhone.

Je moet alle belangrijke oefeningen wel uit je hoofd kennen, want de app gaat meteen door naar de volgende oefening. Door middel van een fluitsignaal weet je dat je de oefening hebt voltooid. Je kunt in de app extra sessies kopen. Die zogenoemde Achievements kun je uiteraard posten op Facebook om de strijd aan te gaan met je vrienden. Een app die competitie serieuzer neemt, is Pact (Android). Heb je een fitness-afspraak met je vrienden afgesloten en ga je een keer niet, dan lijdt je alleen gezichtsverlies. Met Pact gaat het je daadwerkelijk geld kosten. Elke keer dat je je niet aan je opgegeven doel houdt, wordt er prompt een bedrag van je PayPal-account afgeschreven. Uiteraard bepaal je dit bedrag van tevoren zelf.

Je kunt geld verdienen door je doelen wel te halen. Zodra je tien dollar bij elkaar hebt verzameld, wordt dit naar je PayPal-account overgemaakt. Pact baseert zijn gegevens op je gps-gegevens, heb je geen (mobiel) internet, dan denkt Pact dus dat je niet hebt gerend of gefietst.

©PXimport

Koptelefoons

De meesten van ons luisteren muziek tijdens het sporten, mijzelf meegerekend. Omdat ik muzikant ben, gebruik ik normaal gesproken mijn Shure SE215 in-ear oordopjes. Op het podium werkt dit goed, omdat het geluid van buitenaf tot wel 35 decibel dempt. Voor het gebruik op straat is dit niet aan te raden, je neemt geen ambulances en toeterende auto's meer waar. Vandaar dat ik drie koptelefoontjes speciaal gericht op sporttoepassingen wilde testen. Als eerste de Sennheiser PMX685i, de meest conventionele van de drie. De oordopjes zijn via een harde plastic band aan elkaar bevestigd die achter je hoofd langsgaat.

©PXimport

Niet de meest mooie oplossing, maar het zorgt er wel voor dat de dopjes goed blijven zitten als je beweegt. Een ander voordeel is dat het prima valt te combineren met een bril of zonnebril. Aan het linker koord zit een kleine afstandsbediening waarmee je het volume harder en zachter kunt zetten en de muziek kunt pauzeren. De klank is prima en vooral de bassen worden goed weergegeven, al gaat dit soms wel een beetje ten koste van de definitie. Een nadeel is dat de meegeleverde schuimstoffen dopjes vrij makkelijk scheuren. De volgende set oortjes zijn de Urban Ears Medis-oordopjes. Het koord is flexibeler doordat het van stof is gemaakt, dit is handig als je ermee gaat sporten. Ingenieus zijn de rubberen opzetstukjes die ervoor zorgen dat de dopjes in je oor blijven zitten.

©PXimport

Ik was een beetje sceptisch vooraf, maar na een half uur rennen, zaten de dopjes nog perfect. De Urban Ears zijn tien euro goedkoper dan de Sennheiser, qua klank zijn ze vergelijkbaar. Enig verschil is dat de bassen niet zo duidelijk worden weergegeven.

Draadloos

De laatste oordopjes zijn erg interessant voor sporters aangezien ze draadloos zijn. Omdat de Jabra Sport Wireless+ verbinding maakt via bluetooth moet je de dopjes af en toe opladen. Knullig was dat de Wireless+ leeg was toen ik ze nieuw uit de doos haalde. In de handleiding wordt niet gesproken over dat je de dopjes voor het eerste gebruik moet opladen, in eerste instantie kun je dus denken dat je oordopjes stuk zijn. De installatie is ook een beetje knullig, in plaats van in de handleiding te schrijven hoe het koppelen werkt, moet je instructies uit de oordopjes volgen in het Engels. Een leuke gimmick, maar niet erg gebruiksvriendelijk voor mensen buiten de VS of Engeland. Dan het koppelen zelf: op een oude iPhone 3G geen probleem en de iPhone 4s doet ook vrolijk mee. De iPhone 5s geeft gaf in eerste instantie geen gehoor.

©PXimport

In je oor hoor je een vriendelijke vrouwenstem herhaaldelijk "Connected, Disconnected" zeggen. Pas door voor Vergeet dit apparaat te kiezen, kun je de oordopjes opnieuw koppelen. Ben je eenmaal gekoppeld, dan is de verbinding stabiel. Zorg wel dat je niet meer dan tien tot vijftien meter van je iPhone vandaan komt. Leuk is dat in de Wireless+ een FM-radio is ingebouwd. De klank is bij de Jabra Wireless+ echter het minst van de drie, de meegeleverde opzetstukjes zijn geen lang leven beschoren en doordat de randen vrij dik zijn, is het vrij lastig om een bril op te hebben. Wie draadloos wil gaan, moet wel op een aantal obstakels zijn voorbereid.

Yoga en pilates

Bij sporten hoort natuurlijk niet alleen cardio en krachttraining, ook de geest moet worden verruimd en de spieren moeten flexibel worden. Wil je geen geld uitgeven aan een duur yogaschool-abonnement, weet dan dat er talloze goede apps voor je iPhone zijn te vinden. Eén van de meest overzichtelijke is Yoga Studio.

Voor 2,69 euro heb je niet alleen sessies, ook elke pose kun je afzonderlijk bekijken. Je ziet een foto van de pose en leest hoe je de pose moet uitvoeren. Ook vind je informatie over de specifieke pose, bijvoorbeeld wanneer je pose beter niet kunt uitvoeren vanwege een blessure of zwangerschap. Een alternatief is de gratis app xFit Yoga, al voelt deze app een stuk minder professioneel aan. Hier vind je ook individuele poses, maar deze zijn een stuk minder duidelijk. Voor pilates is Learn Pilates (Android) een goede start, je vind hier video's over de verschillende posities terug.

©PXimport

Fietsen

Voor hardware-accessoires voor je fiets, kun je terecht bij de twee bekendste fiets-apps Cyclemeter GPS en Strava Cycling. Strava Cycling (ook voor Android) lijkt qua functies en vormgeving enorm op Strava Running en ook hier kun je wedstrijdjes aangaan met mensen in de buurt. Cyclemeter GPS is een soort RunKeeper voor fietsers. Een andere app is Coach My Ride. Dit kost je 2,69 euro, maar levert je uitgebreide trainingssessies en goede tips over hoe je hartslag gedurende een sessie moet zijn.

Helaas kun je je hartslagmeter niet direct aan de app koppelen, een gemiste kans. Tijdens het fietsen wil je natuurlijk je iPhone kunnen zien, hier heb je een opzetstuk voor nodig. Er is veel keus in fiets-opzetstukken, ten eerste de Optrix CycleX Bundle.

©PXimport

Deze bundel bestaat uit een klem die je op je stuur zet en een case die je om je iPhone klikt. De prijs voor de set is maar liefst 130 euro, maar daar krijg je ook wat voor. De behuizing kan tegen een stootje en is waterdicht. De iPhone past perfect en het scherm is nog eenvoudig te bedienen. De onderkant kun je afsluiten of als het niet regent, openen om bijvoorbeeld een koptelefoon aan te sluiten. Het leuke van de Optrix-case is dat je de klem ook staand kunt monteren zodat je de camera van je iPhone naar voren kunt richten. Zo maak je in een handomdraai een actievideo van je trip. Bedenk wel, dat de Optrix CycleX alleen op sturen van 31,8 mm past. Het nadeel van een iPhone is dat de accu niet lang meegaat, zeker als je bluetooth steeds aanstaat en al je bewegingen registreert met de gps-ontvanger. De oplossing is de NC-17-case.

©PXimport

Je legt je iPhone in de zwarte behuizing en zorgt dat de Lightning-aansluiting op de plug van de NC-17 is aangesloten. Als de case klik zegt, is je iPhone veilig voor stootjes en regen. Maak de accu aan de case vast en zodra je op het knopje van de accu drukt, wordt je iPhone opgeladen. De extra accu heeft het dubbele vermogen van de interne iPhone-accu en is dus extreem handig.

©PXimport

De CycleX-case is waterdicht.

▼ Volgende artikel
MediaMonkey: jouw digitale jukebox
© Mr.Pancho Store - stock-adobe.com
Huis

MediaMonkey: jouw digitale jukebox

Bezit je veel audiobestanden van uiteenlopende artiesten? Het is dan een hele uitdaging om de boel enigszins netjes te ordenen. De gratis versie van MediaMonkey helpt je hierbij. Maak met dit Windows-programma een overzichtelijke muziekbibliotheek en speel je favoriete liedjes op de computer af.

In dit artikel laten we zien hoe je eenvoudig je muziekcollectie kunt beheren met MediaMonkey:

  • Installeer en configureer MediaMonkey
  • Voeg muziek toe vanuit je computer, NAS of cloudopslag
  • Gebruik slimme zoekfuncties om snel je favoriete nummers te vinden
  • Maak en personaliseer afspeellijsten
  • Rip en brand cd’s
  • Pas metadata aan voor een overzichtelijke bibliotheek
  • Stream muziek binnen je thuisnetwerk naar andere apparaten

Lees ook: De beste apparatuur om in huis lekker naar muziek te luisteren

Tip 1 Digitale jukebox

MediaMonkey is eigenlijk een digitale jukebox. Het programma ondersteunt nagenoeg alle gangbare audioformaten, zoals flac, ogg, wma, ape en natuurlijk mp3. Alle liedjes die je aan dit programma toevoegt, belanden in een overzichtelijke catalogus. Het maakt niet uit of je nou honderden, duizenden of honderdduizenden nummers toevoegt, want MediaMonkey ordent zorgvuldig alle bestanden.

Om MediaMonkey te downloaden, klik onder Standard Version op DOWNLOAD [versienummer]. Dubbelklik op het exe-bestand en selecteer de Nederlandse taal, waarna je bevestigt met OK. Je klikt nu telkens op Volgende om de installatie te doorlopen. Accepteer hierbij de licentieovereenkomst. Klik als laatste op Installeren / Voltooien.

Download de gratis Windows-versie van MediaMonkey naar je computer.

Tip 2 Liedjes toevoegen

Misschien heb je op de computer of NAS flink wat muziek opgeslagen. In de tijd dat downloaden voor eigen gebruik nog min of meer gedoogd werd, lagen de audiobestanden immers voor het oprapen. Wellicht kun je omstreden downloadnetwerken als Napster, Kazaa, LimeWire, bittorrent en usenet (nieuwsgroepen) nog herinneren. Daarnaast kun je natuurlijk ook kopieën van cd’s op de computer bewaren (zie tip 6).

MediaMonkey wil eerst weten waar jouw digitale audiocollectie zich bevindt. Hierbij selecteert het programma automatisch de standaard muziek- en video-map in Windows. Staan daar geen liedjes in, dan haal je de vinkjes voor deze bestandslocaties weg. Klik rechtsboven op LOCATIE TOEVOEGEN en kies Lokale opslag. Zodra je de juiste map met muziek hebt gevonden, zet je hier een vinkje voor. Je kunt zo meerdere bestandslocaties selecteren. Klik daarna op OK.

Naast lokale mappen voeg je net zo eenvoudig muziek van andere apparaten toe, zoals een NAS of pc. Kies in dat geval LOCATIE TOEVOEGEN / Netwerk of Mediaserver, waarna je de juiste map of server selecteert. Klik daarna op OK.

Via VOLGENDE / VOLGENDE / VOLTOOIEN importeert MediaMonkey alle nummers in de bibliotheek. Dit proces kan even duren. Klik tot slot op SLUITEN.

Geef aan in welke (netwerk)map de muziek staat opgeslagen.

Tip 3 Eerste blik

Het hoofdvenster van MediaMonkey opent eerst met een welkomstscherm. Klik linksboven op Home om je muziekcollectie te tonen. Als het goed is, zie je verschillende albumhoesjes. Met de standaardinstellingen staan de secties Artiesten en Albums op alfabetische volgorde gerangschikt. Klik achter een sectie op alles weergeven om een volledig overzicht te tonen. Gebruik als alternatief bovenaan de knoppen Alle bestanden, Albums en Genres om binnen jouw muziekverzameling te snuffelen. Via Home keer je op ieder moment weer terug naar het beginvenster.

Zeker in een omvangrijke collectie is het nog een hele kunst om dat ene liedje te vinden. Gelukkig heeft MediaMonkey een snelle zoekfunctie. Klik rechtsboven op het vergrootglas om het zoekveld te ontvouwen. Je hoeft maar een deel van een liedje, albumtitel of artiest te typen. Het programma laat namelijk meteen de bijbehorende resultaten zien. Klik voor een uitgebreidere zoekfunctie bovenaan op Naar Geavanceerd.

MediaMonkey maakt van alle muziek een overzichtelijke bibliotheek met albumhoesjes.

Grotere albumhoesjes

Vind je de albumhoesjes in de muziekcatalogus te klein? Dat kun je aanpassen! Navigeer bovenin de menubalk achtereenvolgens naar Beeld / Weergave hoofdvenster / Afbeeldingsgrootte. Sleep het oranje schuifje nu naar rechts om de albumcovers te vergroten. Je klikt als laatste op OK om het resultaat te bekijken.

Maak de albumhoesjes desgewenst tweemaal zo groot.

Tip 4 Muziek luisteren

Uiteraard wil je de muziek ook graag beluisteren. Als je op een albumhoesje klikt, komen de onderliggende nummers tevoorschijn. Afhankelijk van in welke sectie je zit, dien je mogelijk nogmaals op de afbeelding te klikken. Gebruik achter de albumtitel de afspeelknop om alle liedjes in chronologische volgorde af te spelen. Je hoort meteen geluid.

Je kunt de liedjes ook husselen. Klik in dat geval op het pictogram met de twee gekruiste pijlen en luister in willekeurige volgorde naar de nummers. Wil je een specifiek liedje van het album horen? Zweef dan met de muisaanwijzer boven een titel en klik daarna op de afspeelknop.

Achter ieder albumhoesje schuilen er meerdere nummers.

Tip 5 Afspeellijst maken

Je maakt in MediaMonkey eenvoudig een eigen afspeellijst. Daarmee luister je naar jouw favoriete nummers van verschillende artiesten. Klik in de menubalk op Bewerken / Nieuwe afspeellijst. Er verschijnt aan de rechterkant een nieuw deelvenster. Typ een relevante naam en bevestig met Enter.

Zoek nu een nummer dat je aan de lijst wilt toevoegen. Klik eerst op de naam van het liedje en sleep deze audiotrack met ingedrukte muisknop naar het rechterdeelvenster. Je kunt als alternatief ook met de rechtermuisknop op een nummer klikken. Navigeer vervolgens naar Verzenden naar / Afspeellijst en klik op de juiste naam. Je maakt zoveel favorietenlijstjes als je maar wilt. Alle afspeellijsten zijn in het linkermenu bereikbaar.

Geen zin om zelf een afspeellijst te maken? Laat MediaMonkey dit dan voor je doen. Ga naar Bewerken / Nieuwe Auto-Afspeellijst. Er verschijnt een nieuw venster waarin het programma volgens zelfgekozen criteria liedjes selecteert. Misschien wil je bijvoorbeeld alleen maar rockmuziek horen. Klik in dat geval op het plusteken en kies Genre. Je typt volgens bovengenoemd voorbeeld Rock, waarna je bevestigt met Enter. Uiteraard staat het je vrij om andere criteria te gebruiken. Geef de automatische afspeellijst tot slot een andere naam.

Voeg via het contextmenu goede nummers aan een afspeellijst toe.

Tip 6 Audio-cd’s rippen

Wil je een digitale kopie van een fysiek muziekalbum op de computer bewaren? Dan komt de ripfunctie van MediaMonkey goed van pas. Daarmee kopieer je de inhoud van een audio-cd naar de pc. Een voorwaarde is dat het systeem is voorzien van een (extern) cd/dvd-station.

Doe eerst een muziek-cd in de lade van de optische drive. Na even wachten verschijnt in MediaMonkey vanzelf het venster Albumgegevens kiezen. Selecteer in het overzicht het juiste muziekalbum. Dat is belangrijk, want het programma koppelt zo de juiste eigenschappen aan elk liedje. Denk onder meer aan de artiest, de naam van het nummer en het genre. Maak een keuze en bevestig met OK.

Klik in de menubalk op Extra / Audio-CD rippen. De nummers van het album komen tevoorschijn. Standaard staan voor alle liedjes vinkjes. Als je een bepaald nummer niet op de computer wilt bewaren, haal je het desbetreffende vinkje weg.

Heb je alleen interesse in de grootste hits van een album? Verwijder voor de overige nummers dan de vinkjes.

Tip 7 Ripinstellingen

Voordat je de cd naar de computer kopieert, neem je eerst de instellingen door. Geef aan in welke map je de nummers wilt opslaan. Zodra je op CONFIGUREREN klikt, komt er een nieuw venster tevoorschijn. Ga via BLADEREN naar de gewenste map en bevestig met OK om deze opslaglocatie te selecteren. MediaMonkey plaatst elk geript album in een eigen submap. Sluit het venster met OK.

Met de huidige instellingen maakt het programma mp3’tjes. Je kunt desgewenst ook een ander audioformaat instellen. Klik dan eerst op MP3 en kies bijvoorbeeld WMA, WAV of FLAC. De twee laatstgenoemde bestandsformaten bieden over het algemeen een hogere audiokwaliteit. Daarentegen nemen de liedjes wel meer opslagruimte in beslag. Mp3 staat bekend om zijn acceptabele geluidskwaliteit en geringe bestandsomvang.

Bij sommige audioformaten kun je de kwaliteit aanpassen, zoals in het geval van ogg, wav, wma, aiff en flac. Klik dan achter de gekozen indeling op INSTELLINGEN. Een hogere waarde resulteert doorgaans in een betere geluidskwaliteit. Houd hierbij wel rekening met grotere bestanden en een langere ripduur. Maak een keuze en klik op OK. Bevestig nogmaals met OK om het ripproces te starten. Na afloop belanden de nummers vanzelf in de bibliotheek van MediaMonkey.

Bepaal in welke (sub)map je de geripte nummers wilt opslaan.

Tip 8 Schijfjes branden

De omgekeerde route werkt ook: niet rippen, maar brand een album naar een schijfje en speel deze cd vervolgens af op een cd-speler. Handig voor wie nog een klassieke audioset met goede speakers bezit. Overigens heb je voor dit klusje wel een (externe) cd-brander en leeg schijfje nodig.

Doe een beschrijfbare cd-r in de lade van de cd-brander. Je kunt hier normaal gesproken tachtig minuten muziek op kwijt. Klik nu met de rechtermuisknop op een albumhoes en kies Verzenden naar / Audio-CD (Branden). Belangrijk is dat in het kleine venster achter Schijf: de juiste cd-brander is geselecteerd. Klik op BRANDEN om het proces te starten. Na afloop hoor je een geluidssignaal en wordt de cd uitgeworpen. Overigens kun je deze opties eventueel uitvinken.

Je brandt desgewenst ook nummers van verschillende albums en artiesten op een cd. Het is dan handig om van jouw favoriete liedjes eerst even een afspeellijst te maken (zie tip 5). Je navigeert in het linkermenu daarna naar Afspeellijsten. Klik met de rechtermuisknop op de bewuste lijst en kies Verzenden naar / Audio-CD (Branden) / BRANDEN.

Brand een muziekalbum of afspeellijst eenvoudig naar een lege cd.

Muziek vanuit cloud

MediaMonkey kan ook muziek bij diverse clouddiensten ophalen. Deze optie is nuttig voor wie audiobestanden op een online server van een bekende aanbieder bewaart. Er is ondersteuning voor Microsoft OneDrive, Google Drive en Dropbox ingebakken.

Klik in de menubalk op Bestand / Bestanden herscannen/toevoegen. Ga via LOCATIE TOEVOEGEN naar Cloudopslag. Na het aanwijzen van de juiste aanbieder opent er een webpagina in de browser. Je dient MediaMonkey toegang tot jouw persoonlijke cloudomgeving te geven. Log zo nodig in en beslis of je het mediaprogramma wel of geen toegang geeft.

Klik in MediaMonkey op OK / NU SCANNEN om audiobestanden vanuit de cloud te importeren. Daarnaast bewaar je optioneel een kopie van de muziekbibliotheek op een online server. Gebruik hiervoor het tabblad Inhoud bibliotheek. Je kunt de koppeling tussen MediaMonkey en de clouddienst op elk moment weer verbreken.

Als je MediaMonkey toegang tot jouw Google Drive-omgeving geeft, voeg je audiobestanden vanuit de cloud toe.

Tip 9 Metadata wijzigen

Elk digitaal opgeslagen liedje bevat metadata. Dit noemt men ook wel tags. Hierin staan allerlei gegevens, zoals de artiest(en), de naam van het nummer en het uitgiftejaar. Het is belangrijk dat alles klopt, want MediaMonkey deelt op basis van deze informatie zijn bibliotheek in. Bovendien bevindt zich in de metadata ook een hoesafbeelding.

Met name bij gedownloade bestanden klopt de metadata soms niet. Gelukkig herstel je eenvoudig een foutje. Klik in MediaMonkey met de rechtermuisknop op het bewuste liedje en kies Eigenschappen. Er verschijnt een venster met verschillende kenmerken. Pas naar eigen inzicht een of meerdere velden aan. Bij Score laat je eventueel ook nog jouw waardering voor het nummer blijken. Kies tussen een waarde van één tot vijf sterren.

Bij het tabblad Details staan nog meer kenmerken van het liedje. Die kun je eveneens allemaal wijzigen. Verder voeg je via Songteksten vrijblijvend een complete liedtekst toe. Kijk tot slot ook nog even bij Illustraties, want je kunt hier zo nodig een andere albumhoes selecteren. Klik op OK om eventuele wijzigingen op te slaan.

Controleer in de Eigenschappen of het liedje aan de juiste albumhoes is gekoppeld.

Tip 10 Automatisch taggen

Het aanpassen van metadata heet ook wel het taggen van muziek. MediaMonkey heeft hiervoor een slimme functie, want het programma wijst op jouw verzoek automatisch de juiste metadata aan alle nummers van een album toe.

Klik met rechts op een muziekalbum en kies Auto-labelen. Het programma gaat nu op zoek naar de correcte gegevens. Hebben liedjes bijvoorbeeld geen titels, dan probeert de software deze via een zogenoemde audiovingerafdruk te achterhalen. Door de huidige audiodata met dat van een database te vergelijken, komt MediaMonkey de juiste tags op het spoor. Er wordt zo nodig ook een verse albumhoes opgehaald. Vink de nummers aan waarvan je de metadata wilt aanpassen en bevestig met LABELEN EN DOORGAAN.

Wijs in één klap correcte tags aan alle liedjes van een muziekalbum toe.

Tip 11 Mediaserver

Tijdens de installatie activeert MediaMonkey op de achtergrond een mediaserver. Het voordeel hiervan is dat je met andere apparaten in je thuisnetwerk de muziekbibliotheek kunt benaderen. Denk onder andere aan een geschikte smart-tv, netwerkreceiver, wifi-speaker en soundbar. Je speelt de nummers op deze apparaten af.

Open maar eens met de afstandsbediening de bronlijst van een smart-tv en kies MediaMonkey Bibliotheek. Daarachter staat waarschijnlijk ook nog de naam van jouw computer vermeld. Je dient deze televisie nu toegang tot de muziekbibliotheek te geven. Klik in MediaMonkey op JA. Zodra je de bibliotheek op de smart-tv vernieuwt, heb je toegang tot alle albums en afspeellijsten.

Stream de nummers over je thuisnetwerk naar andere apparaten, zoals een smart-tv.

MediaMonkey Gold

Er bestaat ook een betaalde Gold-versie van MediaMonkey. Die bevat nóg meer functies. Met name op het gebied van audio-cd’s rippen zijn er meer mogelijkheden. Zo stel je desgewenst een hogere geluidskwaliteit voor de gekopieerde nummers in. Een andere handige functie is dat je een ongelimiteerd aantal nummers tegelijk automatisch kunt taggen. Daarnaast bevat MediaMonkey Gold extra opties om liedjes te ordenen en over je eigen (thuis)netwerk te streamen. De betaalde versie kost ca. 39 euro. Je kunt voor ca. 97 euro ook een zogeheten lifetime-licentie aanschaffen.

Voor het gebruik van MediaMonkey Gold dien je een gebruikersnaam en licentiesleutel in te voeren.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Nieuw van L'OR: Barista Absolu – een koffiemachine die ook ijskoffie zet
© L'OR
Huis

Nieuw van L'OR: Barista Absolu – een koffiemachine die ook ijskoffie zet

IJskoffie is populairder dan ooit. Om in te spelen op die trend lanceert L'OR de Barista Absolu: een nieuwe koffiemachine die niet alleen warme, maar ook gekoelde koffie zet. Samen met de speciale capsules zet je er thuis gewoon zelf een goede ijskoffie mee – mét smaak en cremalaag.

Gekoelde koffie met één druk op de knop

De Barista Absolu is de eerste koffiemachine van L'OR die speciaal is ontworpen met ijskoffie in gedachten. Een opvallend detail is de knop 'Enjoy Over Ice'. Die activeert een langzamere, zachte extractie van de koffie, zodat de smaken behouden blijven en niet verwateren door het ijs. Voeg zelf ijsklontjes toe aan het glas en je krijgt een koude koffie met een volle cremalaag en een verfrissende smaak.

Wie liever iets romigs of zoets drinkt, kan de basis eenvoudig aanvullen met melk, siroop of slagroom. Ook warme koffievarianten zijn mogelijk: van ristretto en espresso tot lungo of twee koppen tegelijk. Dankzij 19 bar pompdruk en geavanceerde extractietechnologie belooft de machine koffie met de intensiteit van een barista.

©L'OR

Tot 18 koffievariaties

De L'OR Barista Absolu is geschikt voor zowel standaard- als XXL-capsules van L'OR, waarmee je tot 18 verschillende koffievariaties kunt bereiden. Met de knop 'Intensity Boost' verhoog je de extractieduur voor een krachtiger kopje. De machine is beschikbaar in zwart, wit en grijs, met een adviesprijs van 129 euro.


Ook nieuw: zomerse (ijs)koffiesmaken

Speciaal voor de zomer introduceert L'OR twee nieuwe capsules, speciaal voor ijskoffie: 🥥 Coconut Iced Een zachte koffie met kokossmaak, bedoeld om koud te serveren. De blend is gemaakt van 100% gecertificeerde koffie (Common Grounds) en zit in recycleerbare capsules. Geschikt voor zowel L'OR Barista- als Nespresso-machines. 🧊 Iced Coffee XXL Een capsule met dubbele inhoud voor grotere ijskoffies. De smaak is krachtig en fris, en ideaal als basis voor recepten met ijsblokjes, melk of siroop.