ID.nl logo
Sporten met je iPhone - Zo doe je dat
© PXimport
Huis

Sporten met je iPhone - Zo doe je dat

Om in de zomer weer fit te zijn, slaan we nu massaal aan het sporten. De iPhone kan hierbij een goede hulp zijn. Wij testten coole apps en handige accessoires voor tijdens het hardlopen, de workout, op de fiets of in de yogaruimte.

Om fit te worden of af te vallen, hoef je geen lidmaatschap bij een dure fitnessstudio te hebben. Doe je sportschoenen aan en ga naar buiten! Vergeet vooral je iPhone niet mee te nemen, want behalve als opgevoerde mp3-speler fungeren, kan de smartphone je ook helpen bij het inzichtelijk maken van je hardlooprondjes.

Er zijn talloze apps verkrijgbaar die min of meer hetzelfde aanbieden, we hebben een selectie gemaakt en vijf apps op onze iPhone 5s geladen. Omdat alleen rennen niks voor mij is, heb ik vriendin Lina gevraagd om mee te gaan. Ik woon sinds acht jaar in Berlijn en het nadeel is dat het hier af en toe genadeloos koud kan zijn, zo ook op de dag van onze praktijktest. Snel in beweging, dus. De eerste app is RunKeeper, een bekende app die al sinds een paar jaar in de App Store te vinden is en bij de meeste hardlopers wel bekend is. Op een kaart zie je een blauwe stip met jouw locatie, erboven wordt aangegeven of het gps-signaal sterk genoeg is.

Met de groene knop begin je je hardloopsessie. Je kunt nog veel meer uit RunKeeper halen dan alleen het volgen en vastleggen van je je gps-positie. Zo kun je een afspeellijst van je muziek op je iPhone importeren om te luisteren tijdens het rennen. Irritant is echter dat de Muziek-app op je iPhone hiervoor wordt opgestart en je moet tijdens het rennen naar je Muziek-app navigeren, omdat je vanuit RunKeeper de muziek niet kunt pauzeren. Een leuke optie is om vooraf een route te bepalen en via de app instructies te krijgen waar je langs moet rennen. Helaas moet je hiervoor wel naar de website gaan, je kunt geen routes vanuit de app aanmaken. Heb je de route op de website gemaakt, dan vind je deze wel in de app terug.

Eenvoud

De grote concurrent van RunKeeper is Runtastic. Het nadeel van deze app wordt echter al snel duidelijk als je het voor de eerste keer opstart: pas na twee reclameberichten is de app eindelijk geopend. Onderin vind je vervolgens een permanente reclamebalk. Deze kun je echter weghalen door in de app voor 4,49 euro te upgraden naar de pro-versie. Hier krijg je de mogelijkheid om routes te maken voor terug, iets wat je in de gratis versie van Runkeeper ook hebt.

©PXimport

De app PUMATRAC (ook voor Android) gooit het over een andere boeg, deze app blinkt uit in een simpele vormgeving. Een witte achtergrond met één zwarte knop om je sessie te beginnen is bijna alles wat je krijgt. Eronder zie je de tijdsmeting en beneden vind je nog drie icoontjes met de tijd, je actuele locatie en het weer. Eenmaal aan het rennen, kun je gemakkelijk muziek op je iPhone starten en pauzeren vanuit de app. Je ziet hoe snel je rent, wat je topsnelheid is en hoeveel calorieën je al hebt verbrand. PUMATRAC slaat al je resultaten op en kan op basis van je activiteiten laten zien wanneer je het beste kunt gaan hardlopen.

©PXimport

PUMATRAC heeft een prachtige vormgeving.

Sociaal

Het leuke aan de app Strava Run (Android) is dat je je niet per se hoeft aan te melden. Je kunt meteen beginnen met het tracken van een sessie. De app merkt meteen als je even stilstaat en zal de sessie automatisch pauzeren. Strava Run is erg geschikt voor mensen die zich voorbereiden op een duurloop of marathon. Met de premium-versie heb je toegang tot uitgebreide statistieken en de mogelijkheid om sessies in segmenten onder te verdelen. Voor al deze functies betaal je wel 59 dollar per jaar.

©PXimport

Leuk is ook dat je via de Segment Explorer looproutes kunt bekijken in een vreemde stad en dat je je resultaten direct kunt vergelijken met lokale hardlopers. Strava Run wist in het begin niet dat wij aan het rennen waren en schakelde automatisch de auto-pause-functie in. Pas nadat we waren ingelogd met onze Facebook-gegevens konden we de auto-pause uitschakelen en begon de app onze bewegingen te tracken.

Alle apps bieden nagenoeg dezelfde kwaliteit qua tracking, dit heeft meestal meer te maken met je gps-signaal dan met de app. Alleen PUMATRAC miste één bochtje en dacht dat we door het park liepen in plaats van eromheen. Wil je je vrienden of jezelf motiveren om te bewegen, duik dan eens in de app Endomondo (Android). Je post hoe lang je hebt gerend en tagt je vrienden om hen uit te dagen. Handig is ook dat je Endomondo eruit kunt laten zien zoals je wilt. Tik op een onderdeel, bijvoorbeeld Distance en een keuzescherm wordt zichtbaar. Nu kun je kiezen of je hier de verbrande calorieën of bijvoorbeeld je gemiddelde snelheid wilt weergeven. Een nadeel is wel dat Endomondo geen ingebouwde functies voor het afspelen van muziek heeft, je zult dus tijdens het rennen moeten switchen tussen Endomondo en bijvoorbeeld Spotify. Genoeg gerend in de kou, Louise Chérie Café om de hoek biedt warme koffie en een plek om onze resultaten te bekijken.

©PXimport

Hartslag meten

Wil je je training een stapje hoger tillen, investeer dan in een hartslagmeter. Deze worden ook wel Heart Rate Monitors genoemd, oftewel HRM. Veel hartslagmeters werken samen met je iPhone, de meeste via bluetooth. Je bindt de band om je borstkas zodat je je hartslagen kunt registreren. Een nieuw concept is van Mio afkomstig, de Mio ALPHA meet je hartslag via je pols en is hier ook nog eens zeer accuraat in.

©PXimport

Je ziet de hartslag meteen op het horloge, maar omdat het horloge is uitgerust met bluetooth 4.0 kun je het met verschillende andere apps gebruiken. De Mio ALPHA kan echter veel meer dan alleen je hartslag weergeven. Zet een Target Heart Rate Zone in en de ALPHA weet welke hartslag bij jouw lichaam past. Zodra je hart sneller gaat kloppen dan je hebt vastgesteld, krijg je een waarschuwing op het horloge. Dit gaat met kleurcodes onder het display, zodat je ook in het donker precies weet of je goed zit. Het display zelf heeft helaas geen verlichting, zodat je je exacte hartslag in het donker niet kunt zien.

De Mio voelt aan als een hoogwaardig product en in de handleiding staat simpel beschreven hoe het je hartslag kan detecteren. Binnen een minuut had ik een correcte weergave van mijn hartslag op het horloge. Het ontwerp is slim en voor elke soort pols geschikt doordat er tientallen gaatjes in de horlogeband zitten verwerkt.

©PXimport

Band of horloge?

Van Wahoo Fitness hebben we de Blue HR gekregen om te testen, een traditionele hartslagmeter. Samen met vriendin Stefie testte ik de band. In de verpakking vind je de HR-module en een band, met twee drukknoppen verbind je de band aan de module. Zorg dat de band niet te los om je torso zit, anders valt het tijdens je workout af. Trainen met een borstband heeft het voordeel dat de hartslag direct bij de bron wordt gemeten.

Via een bluetooth4.0-verbinding maakt de Blue HR verbinding met je iPhone, de module heeft een interne batterij die ongeveer twee jaar moet meegaan. Vanuit een app koppel je de Blue HR met je iPhone via bluetooth 4.0. Je kunt het signaal even testen met de app WahooUtility (Android). Na het koppelen, gaf de app een constante hartslag van 180 aan. Wahoo geeft de tip om de sensoren een beetje vochtig te maken, maar dan moet je wel weten waar deze zitten. Nadat alle onderdelen op de module bevochtigd waren en de app nog steeds 180 aangaf, ontdekten we dat er op de band twee zwarte vlakken te zien zijn. Even natmaken en de app registreerde de correcte hartslag.

©PXimport

Veel apps bieden ondersteuning voor hartslagmeters, waaronder hardloop-apps als RunKeeper, Strava Run en Endomondo, maar ook apps als Cyclemeter en MotionX-GPS. De iPhone 4s, 5, 5c en 5s bezitten allemaal bluetooth 4.0. Heb je nog een iPhone zonder bluetooth 4.0, dan moet je op zoek naar een ANT+ hartslagmeter. De Mio ALPHA meet overigens iets nauwkeuriger dan de Blue HR. In een directe vergelijking wist de ALPHA een hartslagversnelling in stapjes weer te geven, de Wahoo-app sprong ineens van 105 naar 120 bpm. In tegenstelling tot de Blue HR laad je de ALPHA op via een usb-laadstation aan je computer, het horloge klikt met een magneet vast aan het piepkleine laadstation.

Binnen een uur is de ALPHA opgeladen. De Mio ALPHA heeft geen eigen app, maar werkt met veel apps samen door het standaard bluetooth4.0-protocol. Het grootste nadeel is eigenlijk alleen de prijs, je moet er bijna 200 euro voor neertellen, voor die prijs koop je bijna drie normale hartslagmeters.

©PXimport

De Mio ALPHA meet je hartslag, het koppelen met je iPhone is een fluitje van een cent.

FuelBand

Ben je nog niet toe aan hardlopen of naar de sportschool gaan? Koop dan een Nike+ FuelBand, een geavanceerde stappenteller. De FuelBand wordt ook wel een 'activity tracker' genoemd, naast het aantal stappen zie je hoeveel calorieën je hebt verbrand en hoeveel Nike Fuel-punten je hebt verdiend. Je kunt je eigen doelen stellen en dit werkt erg goed. Stel, je wilt op een dag 3000 punten halen en je zit 's avonds op 2900, dan ga je toch nog even de hond uitlaten om aan de 3000 punten te komen. Met de nieuwe FuelBand SE kun je nu ook zogenoemde Sessions aanmaken.

©PXimport

Als je bijvoorbeeld een uur yoga doet, wordt dit door de FuelBand niet als een inspannende activiteit gezien. Met Sessions kun je nu een uur lang de yoga-sessie als Session opslaan. In de bijbehorende app zeg je vervolgens dat je in dit uur yoga hebt gedaan, Nike geeft je hier dan punten voor. Ook nieuw is de functie Hours Won, de FuelBand motiveert je om elk uur vijf minuten te bewegen. De FuelBand synchroniseer je met je iPhone via bluetooth. Moves is een app-variant op de activity tracker, het registreert al je bewegingen op een dag op basis van je gps-ontvanger op je iPhone. Moves geeft deze data vervolgens erg leuk weer, het voordeel is dat je niks aan de app hoeft in te stellen, het tracken gaat helemaal automatisch, de app weet op basis van je snelheid of je hebt gelopen, stil hebt gezeten, gefietst of in de auto of trein hebt gezeten.

©PXimport

Anders bewegen

Als je wel wilt beginnen met sporten, maar geen zin hebt om meteen professioneel aan de slag te gaan, probeer dan sport en spel te combineren. Een leuke optie is de app Zombies, Run (Android). Ga naar buiten, zet de app aan en doe je koptelefoon op je hoofd. De app zegt je wanneer je moet wegrennen voor zombies en wanneer je ze hebt afgeschud. Een app van Nederlandse makelij is Figure Running (Android), hiermee maak je figuren van routes die je hebt gerend.

De app registreert je route via gps op de kaart van je iPhone, Figure Running wordt daarom ook wel gps-kunst genoemd. Heb je problemen om jezelf te motiveren, kijk dan eens naar Lift, een app die je helpt doelen te verwezenlijken.

Workout

Sporten heeft natuurlijk niet alleen met cardio-training te maken, de spieren moeten ook getraind worden. Voordeel is dat je dit met een goede app en wat gewichten gewoon thuis kunt doen. Fitocracy (Android) is een gratis app waarmee je bijhoudt welke oefeningen je per dag hebt gedaan. De makkelijkste manier is via zogenoemde Routines, er wordt helder verteld welke oefeningen je per sessie moet doen, hoe lang en hoe vaak je de oefening moet herhalen.

Helaas is de app alleen Engelstalig en moet je bijvoorbeeld wel weten hoe een jumping jack precies functioneert. Weet je dit nog niet, installeer dan de app Workout Trainer (Android). De app is qua vormgeving niet heel erg gestroomlijnd, maar de inhoud is zeer uitgebreid. Onder Exercises vond ik binnen een minuut een omschrijving van een jumping jack, inclusief een video. Heb je geen tijd om intensieve trainingsprogramma's te volgen, download dan Seven Minute Workout (Android), een geniaal concept met een prachtig vormgegeven app. Zeven maanden lang krijg je per dag een trainingssessie van zeven minuten voorgeschoteld. Als je push-notificaties hebt ingesteld, ontvang je ook daadwerkelijk elke dag een herinnering op je iPhone.

Je moet alle belangrijke oefeningen wel uit je hoofd kennen, want de app gaat meteen door naar de volgende oefening. Door middel van een fluitsignaal weet je dat je de oefening hebt voltooid. Je kunt in de app extra sessies kopen. Die zogenoemde Achievements kun je uiteraard posten op Facebook om de strijd aan te gaan met je vrienden. Een app die competitie serieuzer neemt, is Pact (Android). Heb je een fitness-afspraak met je vrienden afgesloten en ga je een keer niet, dan lijdt je alleen gezichtsverlies. Met Pact gaat het je daadwerkelijk geld kosten. Elke keer dat je je niet aan je opgegeven doel houdt, wordt er prompt een bedrag van je PayPal-account afgeschreven. Uiteraard bepaal je dit bedrag van tevoren zelf.

Je kunt geld verdienen door je doelen wel te halen. Zodra je tien dollar bij elkaar hebt verzameld, wordt dit naar je PayPal-account overgemaakt. Pact baseert zijn gegevens op je gps-gegevens, heb je geen (mobiel) internet, dan denkt Pact dus dat je niet hebt gerend of gefietst.

©PXimport

Koptelefoons

De meesten van ons luisteren muziek tijdens het sporten, mijzelf meegerekend. Omdat ik muzikant ben, gebruik ik normaal gesproken mijn Shure SE215 in-ear oordopjes. Op het podium werkt dit goed, omdat het geluid van buitenaf tot wel 35 decibel dempt. Voor het gebruik op straat is dit niet aan te raden, je neemt geen ambulances en toeterende auto's meer waar. Vandaar dat ik drie koptelefoontjes speciaal gericht op sporttoepassingen wilde testen. Als eerste de Sennheiser PMX685i, de meest conventionele van de drie. De oordopjes zijn via een harde plastic band aan elkaar bevestigd die achter je hoofd langsgaat.

©PXimport

Niet de meest mooie oplossing, maar het zorgt er wel voor dat de dopjes goed blijven zitten als je beweegt. Een ander voordeel is dat het prima valt te combineren met een bril of zonnebril. Aan het linker koord zit een kleine afstandsbediening waarmee je het volume harder en zachter kunt zetten en de muziek kunt pauzeren. De klank is prima en vooral de bassen worden goed weergegeven, al gaat dit soms wel een beetje ten koste van de definitie. Een nadeel is dat de meegeleverde schuimstoffen dopjes vrij makkelijk scheuren. De volgende set oortjes zijn de Urban Ears Medis-oordopjes. Het koord is flexibeler doordat het van stof is gemaakt, dit is handig als je ermee gaat sporten. Ingenieus zijn de rubberen opzetstukjes die ervoor zorgen dat de dopjes in je oor blijven zitten.

©PXimport

Ik was een beetje sceptisch vooraf, maar na een half uur rennen, zaten de dopjes nog perfect. De Urban Ears zijn tien euro goedkoper dan de Sennheiser, qua klank zijn ze vergelijkbaar. Enig verschil is dat de bassen niet zo duidelijk worden weergegeven.

Draadloos

De laatste oordopjes zijn erg interessant voor sporters aangezien ze draadloos zijn. Omdat de Jabra Sport Wireless+ verbinding maakt via bluetooth moet je de dopjes af en toe opladen. Knullig was dat de Wireless+ leeg was toen ik ze nieuw uit de doos haalde. In de handleiding wordt niet gesproken over dat je de dopjes voor het eerste gebruik moet opladen, in eerste instantie kun je dus denken dat je oordopjes stuk zijn. De installatie is ook een beetje knullig, in plaats van in de handleiding te schrijven hoe het koppelen werkt, moet je instructies uit de oordopjes volgen in het Engels. Een leuke gimmick, maar niet erg gebruiksvriendelijk voor mensen buiten de VS of Engeland. Dan het koppelen zelf: op een oude iPhone 3G geen probleem en de iPhone 4s doet ook vrolijk mee. De iPhone 5s geeft gaf in eerste instantie geen gehoor.

©PXimport

In je oor hoor je een vriendelijke vrouwenstem herhaaldelijk "Connected, Disconnected" zeggen. Pas door voor Vergeet dit apparaat te kiezen, kun je de oordopjes opnieuw koppelen. Ben je eenmaal gekoppeld, dan is de verbinding stabiel. Zorg wel dat je niet meer dan tien tot vijftien meter van je iPhone vandaan komt. Leuk is dat in de Wireless+ een FM-radio is ingebouwd. De klank is bij de Jabra Wireless+ echter het minst van de drie, de meegeleverde opzetstukjes zijn geen lang leven beschoren en doordat de randen vrij dik zijn, is het vrij lastig om een bril op te hebben. Wie draadloos wil gaan, moet wel op een aantal obstakels zijn voorbereid.

Yoga en pilates

Bij sporten hoort natuurlijk niet alleen cardio en krachttraining, ook de geest moet worden verruimd en de spieren moeten flexibel worden. Wil je geen geld uitgeven aan een duur yogaschool-abonnement, weet dan dat er talloze goede apps voor je iPhone zijn te vinden. Eén van de meest overzichtelijke is Yoga Studio.

Voor 2,69 euro heb je niet alleen sessies, ook elke pose kun je afzonderlijk bekijken. Je ziet een foto van de pose en leest hoe je de pose moet uitvoeren. Ook vind je informatie over de specifieke pose, bijvoorbeeld wanneer je pose beter niet kunt uitvoeren vanwege een blessure of zwangerschap. Een alternatief is de gratis app xFit Yoga, al voelt deze app een stuk minder professioneel aan. Hier vind je ook individuele poses, maar deze zijn een stuk minder duidelijk. Voor pilates is Learn Pilates (Android) een goede start, je vind hier video's over de verschillende posities terug.

©PXimport

Fietsen

Voor hardware-accessoires voor je fiets, kun je terecht bij de twee bekendste fiets-apps Cyclemeter GPS en Strava Cycling. Strava Cycling (ook voor Android) lijkt qua functies en vormgeving enorm op Strava Running en ook hier kun je wedstrijdjes aangaan met mensen in de buurt. Cyclemeter GPS is een soort RunKeeper voor fietsers. Een andere app is Coach My Ride. Dit kost je 2,69 euro, maar levert je uitgebreide trainingssessies en goede tips over hoe je hartslag gedurende een sessie moet zijn.

Helaas kun je je hartslagmeter niet direct aan de app koppelen, een gemiste kans. Tijdens het fietsen wil je natuurlijk je iPhone kunnen zien, hier heb je een opzetstuk voor nodig. Er is veel keus in fiets-opzetstukken, ten eerste de Optrix CycleX Bundle.

©PXimport

Deze bundel bestaat uit een klem die je op je stuur zet en een case die je om je iPhone klikt. De prijs voor de set is maar liefst 130 euro, maar daar krijg je ook wat voor. De behuizing kan tegen een stootje en is waterdicht. De iPhone past perfect en het scherm is nog eenvoudig te bedienen. De onderkant kun je afsluiten of als het niet regent, openen om bijvoorbeeld een koptelefoon aan te sluiten. Het leuke van de Optrix-case is dat je de klem ook staand kunt monteren zodat je de camera van je iPhone naar voren kunt richten. Zo maak je in een handomdraai een actievideo van je trip. Bedenk wel, dat de Optrix CycleX alleen op sturen van 31,8 mm past. Het nadeel van een iPhone is dat de accu niet lang meegaat, zeker als je bluetooth steeds aanstaat en al je bewegingen registreert met de gps-ontvanger. De oplossing is de NC-17-case.

©PXimport

Je legt je iPhone in de zwarte behuizing en zorgt dat de Lightning-aansluiting op de plug van de NC-17 is aangesloten. Als de case klik zegt, is je iPhone veilig voor stootjes en regen. Maak de accu aan de case vast en zodra je op het knopje van de accu drukt, wordt je iPhone opgeladen. De extra accu heeft het dubbele vermogen van de interne iPhone-accu en is dus extreem handig.

©PXimport

De CycleX-case is waterdicht.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: