Wat is Force Touch en wat kun je er precies mee?

De Apple Watch, de iPhone 6s en 6s Plus en de trackpad van de nieuwste MacBooks van Apple hebben Force Touch. Maar wat is Force Touch, en wat kun je er precies mee?

Hoe werkt Force Touch?

Force Touch maakt gebruik van ingebouwde druksensoren in een oppervlak waarmee gemeten kan worden hoe hard er op een oppervlak - zoals bijvoorbeeld een trackpad of scherm - gedrukt wordt. Kleine elektroden in het flexibele Retina display kunnen bijvoorbeeld onderscheid maken tussen een zacht tikje en een hardere druk op het scherm. Door dat deze extra informatie beschikbaar is over de gebaren die je maakt, kunnen er meer functies aan worden toegekend. Lees ook: Apple lanceert iPhone 6s en iPhone 6s Plus op 25 september.

Wat kun je met Force Touch?

Force Touch wordt vooral gebruikt om bepaalde taken die je ook op een andere (omslachtigere) manier kunt uitvoeren te versnellen. In de Kaarten app kun je bijvoorbeeld eenvoudiger een punaise neerzetten.

Bovendien worden er met Force Touch nieuwe functies aan je gebaren toegekend. Zo kun je bij het tekenen een bredere penseelstreek gebruiken door harder te drukken, of de definitie van een woord opzoeken door er hard op te drukken.

Maar Force Touch kan niet alleen acties binnen apps versnellen. Er gaan geruchten dat Apple op haar nieuwe iPhones gebruik zal gaan maken van Force Touch voor app iconen, zodat je bijvoorbeeld naar je voicemail kunt bellen door harder op het Telefoon app icoon te drukken. Het zou ook mogelijk zijn om een menu met snelle opties of bepaalde relevante functies weer te geven wanneer er hard gedrukt wordt.

3D touch op iPhone 6s

Samen met de Taptic Engine van Apple kan Force Touch haptische feedback bieden wanneer je op een bepaalde manier op het oppervlak drukt.

De iPhone 6s en 6s Plus zullen een nieuwe vorm van Force Touch zal krijgen, 3D Touch genaamd. Hiermee kan het nog harder indrukken van het scherm worden herkend, waardoor er nog meer functies kunnen worden toegekend.

In ieder geval is Force Touch een handige functie die het werken met een Apple apparaat enorm kan versnellen en vereenvoudigen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten