Waarom Apple mogelijk toch weer voor de iPhone X kiest

© CIDimport

Waarom Apple mogelijk toch weer voor de iPhone X kiest

Smartphone & tablet

Geplaatst: 5 december 2018 - 16:46

Aangepast: 24 november 2022 - 13:20

Justin Doornekamp

Met de komst van de iPhone XS en zelfs de XR is de iPhone X overbodig geworden. Of toch niet? Apple dacht van wel, maar is van mening veranderd.

Na de aankondiging van de iPhone XR, XS en XS Max in september, besloot Apple om de productie van de iPhone X stop te zetten, slechts een jaar na de lancering ervan. Nu, enkele maanden later, lijkt het erop dat het bedrijf onder leiding van Tim Cook van plan is om deze beslissing terug te draaien. Waarom eigenlijk?

Verkoopcijfers vallen tegen

Ondanks dat de nieuwe toestellen van Apple overwegend lovende beoordelingen kregen, vallen de verkoopcijfers toch lager uit dan verwacht. Als gevolg schroefde het bedrijf de productie van de drie nieuwe iPhones terug, een actie waar toeleveranciers niet blij mee waren. Foxconn kondigde bijvoorbeeld aan drie miljard dollar aan kosten te besparen om de verliezen op te vangen.

Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal heeft de zwakkere vraag ertoe geleid dat Apple toch weer de productie van de iPhone X wil opstarten. Het bedrijf zou een deal hebben gesloten met Samsung, waarin Apple een bepaald aantal OLED-schermen moet afnemen van het Zuid-Koreaanse conglomeraat. Aanvankelijk dus voor de productie van de X, XS en XS Max. Maar nu de vraag naar de XS en XS Max kleiner is dan voorzien, wil Apple het weer proberen met de iPhone X.

In het artikel van The Wall Street Journal wordt opgemerkt dat Apple waarschijnlijk goedkoper uit is door de productie van de iPhone X op te voeren in plaats van nieuwe modellen te maken, omdat onder meer de benodigde componenten minder duur zijn.

© PXimport

Prijzen gaan omlaag

Of Apple daadwerkelijk dit pad gaat bewandelen, blijft nog de vraag. Het is bijna niet voor te stellen dat het bedrijf geen minder extreme plannen op de plank heeft liggen in het scenario dat de iPhone XS en XS Max-verkopen tegenvallen. Bovendien zou de productie van de iPhone X in januari al neerwaarts zijn bijgesteld doordat ook de verkopen voor dit toestel lager uitvielen dan gedacht.

De Amerikaanse zakenkrant meldt dat Apple mogelijk de prijs van de iPhone XR in Japan gaat verlagen om de verkopen te stimuleren.

Het lijkt erop dat consumenten er nu liever voor kiezen om een goedkopere iPhone 8 aan te schaffen, in plaats van de nieuwe XR, die momenteel vanaf 859 euro te koop is. En dat is niet gek: voor een paar tientjes meer krijg je met de iPhone X een OLED-scherm met hoge resolutie én een geavanceerde dualcam, zo concludeerden wij al in de review van de iPhone XR. Daarnaast heb je ook nog de iPhone 8 Plus, die Apple aanbiedt voor 799 euro. Zo heb je voor minder geld een highres-scherm en meer cameramogelijkheden door zijn twee lenzen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000