Verjaardag pc luidt nieuw tijdperk in

© CIDimport

Verjaardag pc luidt nieuw tijdperk in

Geplaatst: 12 augustus 2011 - 10:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Redactie

De pc is jarig en viert vandaag zijn dertigste jarig. Maar de machines hebben hun langste tijd gehad, vindt ook uitvinder IBM; het bedrijf dat aan de basis stond van de eerste echte pc.

Leven we al in een 'post-pc wereld'? Steve Jobs denkt van wel en refereert graag naar de iPad als 'post-pc apparaat'. Nu gooit ook een IBM-bestuurder olie op het vuur. Mark Dean, CTO bij het bedrijf in de regio Midden-Oosten en Afrika, denkt dat IBM er goed aan heeft gedaan om enkele jaren terug uit de pc-business te stappen.

Op 12 augustus (vandaag dus) is het precies 30 jaar geleden dat de eerste echte pc, de IBM 5150, in de winkels lag. Deze gebeurtenis wordt tot op de dag van vandaag gezien als het begin van het pc-tijdperk. IBM was jarenlang leidend als bedrijf wat ervoor zorgde dat er in iedere woning een computer kwam te staan. Dit leidde uiteindelijk tot een industrie waarin jaarlijks honderden miljoenen apparaten verkocht worden.

Bestuurder werkt zelf met een tablet

Aangezien Dean deel uitmaakte van het team dat hielp IBM zijn pc-business op te zetten, zijn zijn uitspraken - dat de stap om de pc-tak in 2005 aan Lenovo te verkopen een slimme zet was - opvallend. “Hoewel velen de beslissing van IBM destijds betwijfelden, is hiermee wel duidelijk geworden dat IBM in de voorhoede zit van het post-pc tijdperk", schreef hij woensdag in een blog. Dean gaat zelfs verder door de stellen dat hij zelf zijn pc al de deur uit gedaan heeft. Zonder een merk of een type te noemen, geeft de CTO aan dat hij momenteel voornamelijk met een tablet-computer werkt.

De pc staat niet langer opgesteld in de frontlinie van de computerindustrie. Volgens Dean zijn het geen andere formfactors, maar juist services die de toon zetten. Zijn argumentatie steekt goed in elkaar. Zo noemt de IBM-bestuurder de opkomst van social networking, waarbij het om de diensten zelf draait en niet om de hardware waarop het functioneert. Ditzelfde gaat op voor andere belangrijke ontwikkelingen in de computerindustrie, zoals bijvoorbeeld de cloud of de opkomst van mobiele apps.

'Juist het pc-plus tijdperk'

Niet iedereen is het met Dean eens. In een andere blogpost laat Microsoft hoofd zakelijke communicatie Frank Shaw weten dat hij het huidige computertijdperk ziet als het 'pc-plus era'. Shaw benadrukt dat er ook in 2011 nog zo'n 400 miljoen pc's verkocht zullen worden. “We zullen blijven vechten om deze technologie naar het volgende miljard mensen op deze planeet te brengen", schrijft hij. “We doen dat op een manier zoals we altijd deden, door samen te werken met onze partners en door geweldige ervaringen aan individuen en bedrijven te bieden." Dit klinkt alsof Microsoft gelooft dat de pc als een platform nog voor langere tijd zal bestaan.

De vraag is: is de personal computer dood en hebben Jobs en Dean gelijk? Is het belang van snelle hardware opgeschoven naar cloud en servers en is personal computing minder belangrijk geworden? Draait het nu vooral nog om diensten of is er in vergelijking met tien jaar of twintig jaar geleden niet zoveel veranderd? We zijn benieuwd naar jouw mening hierover.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000