Nokia heeft 5000 procent groei nodig met Lumia

© CIDimport

Nokia heeft 5000 procent groei nodig met Lumia

Smartphone & tablet

Geplaatst: 18 juni 2012 - 06:46

Aangepast: 16 november 2022 - 10:15

Redactie

Nokia moet zijn verkopen aan Windows Phone-toestellen dit jaar al met 5000 procent laten groeien om alleen al de afname in de omzet aan Symbian-telefoons op te vangen.

Nokia heeft de vraag naar zijn toestellen in een kwartaal tijd met 40 procent zien dalen. Het zijn vooral de Symbian-toestellen die het aan de straatstenen niet kwijt kan en de recent druppelsgewijs op de markt komende smartphones met Windows Phone-besturingssysteem zijn lang niet bij machte op die steile val op te vangen.

Verkopen Lumia moeten val Symbian opvangen

Volgens het marktanalistenbureau ABI Research moet Nokia zijn verkopen aan Lumia-smartphones met 5000 procent opschroeven om de ineenstorting van de verkopen aan Symbian-telefoons te kunnen opvangen en dat al dit jaar. Nokia heeft nu wel beloofd met goedkopere Lumia-toestellen te komen nadat het in mei het vlaggenschip Lumia 900 op de markt heeft gebracht.

De verkopen van de Lumia heeft Nokia nog niet gebracht wat het ervan hoopte. De Finse fabrikant blijft maar reorganiseren en zal opnieuw 10.000 werkplekken wegsnijden. Daarmee komt de totale personeelsreductie sinds het aantreden van de nieuwe ceo Stephen Elop op 40.000.

Nokia wordt ingehaald door mankepoot RIM

“Nokia moet vrezen binnenkort door Research in Motion te worden ingehaald ondanks dat de maker van de BlackBerry 20 procent minder smartphones uit de fabrieken ziet komen", ziet Michael Morgan, analist bij ABI Research. Overigens leggen beide fabrikanten het volledig af tegen Samsung en Apple, die gezamenlijk 90 procent van de winst uit de smartphonemarkt halen. “De vraag is: kan iemand uit de impasse breken om zo een sterke derde in deze markt te worden."

Probleem voor Nokia is ook nog eens dat de grootste groeimarkt van dit moment, China, een nieuw bloederig slagveld voor de Finnen wordt. Nokia was traditioneel goed aanwezig in China, maar de verkopen storten nu in. Naast de lokale spelers ZTE en Huawei ontstaat daardoor een vacuüm, zegt ABI Research, dat een kans biedt voor een van de leveranciers die nu grote moeite heeft met zijn winstgevendheid.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000