Zo werken Night Shift en True Tone in iOS

© PXimport

Zo werken Night Shift en True Tone in iOS

Geplaatst: 9 april 2018 - 04:50

Aangepast: 24 november 2022 - 13:05

Ronald Smit

iOS kent een tweetal manieren om de schermtint aan te passen: Night Shift en True Tone. De ene is bedoeld om het scherm af te stemmen op het omgevingslicht en de andere voor de nachtelijke uren. Maar niet iedereen is daarvan gediend.

iOS zit bomvol gebruiksvriendelijke en ergonomische extraatjes. Een daarvan is Night Shift. Bedoeld om je ogen wat meer rust te geven gedurende de nachtelijke uren en je voor te bereiden op een goede nachtrust. Dat wordt bereikt door blauwtinten te verminderen, waardoor het beeld een wat warmere - meer gelige - tint krijgt. So far, so good. De problemen beginnen natuurlijk als je aan foto- of videobewerking gaat doen op een i-apparaat dat in Nightshift-modus draait. De kleuren kloppen dan voor geen meter meer. Ook het bekijken van films of foto's zorgen voor een wat gele waas. Gelukkig is Night Shift uitschakelbaar. Definitief of tijdelijk. Veeg hiervoor allereerst helemaal van de onderrand van het scherm naar boven; je ziet nu het bedieningspaneel (AKA control center). Houd je vinger even op de schuifregelaar voor de schermhelderheid (of druk wat harder op een moderne iPhone met 3D-touch). Je ziet dan een uitgelichte regelaar tevoorschijn komen met daar links onder een knop voor Night Shift. Staat dit aan, dan volstaat een tik alhier om Night Shift uit te zetten. Tijdelijk, want om het echt helemaal te deactiveren start je de app Instellingen. Tik daar op Beeldscherm en helderheid en dan Night Shift. Je kunt nu met de daarvoor bestemde schakelaar Gepland Night Shift definitief uitzetten. Wil je er juist gebruik van maken, dan zorg je dat de schakelaar aan staat. Je ziet dan de tijdspanne verschijnen waarop het trucje geactiveerd wordt. Mochten die tijden je niet bevallen, dan tik je erop om ze aan te passen. Verder is de 'warmheid' van het scherm met de regelaar aan te passen.

© PXimport

True Tone

Een andere truc die je tegenwoordig in iOS aantreft is True Tone. Zoals gezegd bedoeld om de kleurtint van het scherm aan het omgevingslicht aan te passen. Op zich werkt dit aardig, maar het gaat niet altijd helemaal perfect. Bij daglicht leidt het bovendien al snel - in vergelijking met de real life-kleuren - tot een wat warme tint. Hou je daarvan: prima. Zo niet, dan is uitschakelen snel geregeld. Veeg weer omhoog voor het control center en houd je vinger op de schuifregelaar voor de schermhelderheid (of druk wat harder). Tik dan rechtsonder op de True Tone-knop om deze optie aan of uit te zetten. Je kunt ook gebruik maken van de app instellingen; daar vind je de True Tone-optie onder Beeldscherm en helderheid.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000