Maak de beste nachtfoto's met je iPhone

© PXimport

Maak de beste nachtfoto's met je iPhone

Geplaatst: 3 februari 2015 - 11:50

Aangepast: 14 december 2022 - 15:48

Justin Doornekamp

We zitten middenin de donkere winterdagen. De straten zijn verlicht en de eerste sneeuw is eindelijk gevallen. Deze dagen zijn dan misschien enorm gezellig, het gebrek aan omgevingslicht maakt het een stuk moeilijker om met je iPhone foto's te maken in de buitenlucht. Gelukkig zijn daar oplossingen

In de Camera-app van Apple zelf zijn er slechts beperkte mogelijkheden om je iPhone te laten presteren in het donker. Je kunt een bepaalde donkere sectie van het beeld met je vinger ingedrukt houden, waarna je smartphone de belichting automatisch aanpast. Maar de app schiet hier tekort. Foto's blijven alsnog donker, andere lichte plekken worden te fel of er ontstaat ruis. Gemaakte foto's kun je bewerken, maar ook dan loop je tegen beperkingen op. Daarbij kost het veel moeite. Gelukkig zijn er apps die zich richten op nachtfotografie. Lees ook: Fotograferen met je iPhone: Alle must have apps en trucs op een rij.

Night Camera (gratis)

Deze applicatie kent twee verschillende belichtingsmodi, maar op beide opties valt wel wat aan te merken. Erger nog dan bij de originele iPhone-app is er op de foto's gemaakt in de eerste modus veel ruis te zien en is overbelichting nauwelijks te voorkomen. De foto is wel beduidend lichter dan wanneer je met Apple's Camera-app aan de slag gaat. De tweede modus scoort beter, omdat kleuren redelijk intact blijven, de belichting iets beter over de foto is verdeeld en dat ruis minder aanwezig is. Overbelichting op felle lichtbronnen zorgt er echter alsnog voor dat Night Camera niet echt een goede keuze is voor nachtfotografie.

 

© PXimport

Night Camera is gratis, maar dat merk je ook in de kwaliteit van de foto's.

NightCap Pro (€1,79)

In NightCap Pro valt al veel meer in te stellen. Er is een optie om ruis te verminderen, kun je een speciale nachtmodus inschakelen of maak je door middel van de Light Booster je foto lichter. Het zijn niet per definitie deze functies die NightCap Pro aantrekkelijk maken. In de app kun je een langere sluitertijd instellen ('Long Exposure'). Deze optie in combinatie met de Light Booster werkt uitstekend om een mooie nachtfoto te maken. Let wel: een vaste hand is zeker wel nodig, omdat in deze modus de camera gevoelig is voor bewegingen. Door de makers van de applicatie wordt zelfs aanbevolen om een statiefje te gebruiken. De nachtmodus stelt dan weer een beetje teleur, omdat foto's een groene gloed krijgen. Een leuk extraatje is dat je niet alleen nachtfoto's kunt maken, maar ook nachtvideo's.

 

© PXimport

Night Cap Pro geeft een groenige waas over de foto's heen.

Night Camera HD - Nachtfotografie (€0,89)

Night Camera HD voelt al bij het opstarten van de app vrij overweldigend aan. Er zijn heel wat opties beschikbaar en in tegenstelling tot NightCap Pro krijg je niet eerst een korte rondleiding om jezelf bekend te maken met de mogelijkheden. De instapdrempel is hoger, maar het betekent wel dat je foto's beter naar je hand kunt zetten. Het zoomvermogen, de witbalans en exposure zijn snel in te stellen. Met deze opties kun je prima uit de voeten. Toch doet de app er nog een schepje bovenop, door je zelf de ISO-waarde en sluitertijd in te laten stellen. Direct krijg je in een beeld te zien wat deze instellingen betekenen voor je foto. Vervolgens zijn de gemaakte beelden op te slaan in verschillende resoluties en kwaliteiten (jpeg of png). Night Camera schiet heldere plaatjes, maar heeft hierdoor net wat meer moeite om ruis te onderdrukken.

 

© PXimport

Met Night Camera HD kun je veel dingen handmatig instellen.

AvgNite Cam: Average + Night Camera (€0,89)

Een eerste test van AvgNite Cam verloopt stroef. De app blijft een paar keer hangen en heeft een 'harde reset' nodig om deze weer werkend te krijgen. Je kunt instellen hoeveel foto's je in één keer wil schieten en mogelijk is dat de boosdoener. Een serie van 1024 foto's vraagt wellicht iets te veel van de app. Met enige achterstand moet AvgNite Cam zich dus bewijzen, maar daar slaagt de app verrassenderwijs wel in. Het eerder genoemde probleem lijkt slechts van eenmalige aard. De opties van AvgNite Cam zijn verder beperkt. Enkel de Low Light Sensitivity-optie is echt van invloed op je foto. De eenvoud blijkt te werken. Uit een serie foto's die je maakt rolt de beste foto er uiteindelijk uit. Vervolgens kun je heel beperkt de foto bewerken door het contrast en helderheid aan te passen. Van alle besproken apps weet AvgNite Cam als een van de beste om te gaan met ruis. Op de nachtfoto's zijn nauwelijks grove korrels te vinden. Slechts een klein minpunt: foto's behouden hun originele kleuren niet zo goed als de foto's gemaakt met NightCap Pro, omdat er een lichte groengele waas zichtbaar is.

 

© PXimport

AvgNite Cam kan ruis goed aan, maar originele kleuren behouden is lastiger.

NightCam - Low Light Photo Camera (€1,79)

Deze app is niet de goedkoopste optie voor nachtfotografie op je iPhone en biedt daarbij maar een drietal manieren om een foto te maken: via de zogenoemde Single-, Multi- of Multi+-modus. Onderling verschillen ze niet eens zoveel van elkaar. De eerstgenoemde functie werkt met een verhoogde ISO-waarde (lichtgevoeligheid). De tweede doet dat ook, maar voegt daar een langere sluitertijd aan toe. De sluitertijd van Multi+ is het langst en vereist een vaste hand of een statiefje, omdat je foto anders niet scherp wordt. Nadat je de foto hebt gemaakt, kun je deze nog iets lichter maken. Ondanks de beperkte opties kun je met NightCam acceptabele foto's maken. Het kleurbehoud is uitstekend en van ruis is geen sprake. Echt licht worden de foto's echter niet.

 

© PXimport

NightCam werkt goed, alleen écht licht worden de foto's niet.

Conclusie

Geen enkele app lijkt de perfecte nachtfoto te kunnen maken, maar in de buurt komen ze zeker. Het is jammer dat apps als AvgNite Cam en NightCap Pro net niet op alle vlakken perfect presteren. AvgNite Cam scoort punten op ruisonderdrukking en op het maken van heldere foto's, maar weet niet goed de originele kleuren van het beeld te behouden. NightCap Pro kan dit laatste wel, maar heeft wel weer moeite met ruis. De ideale app is een combinatie van beide.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten