Lenovo Moto E3 – Compromissen sluiten

Lenovo Moto E3 – Compromissen sluiten

Smartphone & tablet

Geplaatst: 15 november 2016 - 08:28

Aangepast: 24 november 2022 - 12:14

Rens Blom

Motorola (tegenwoordig Lenovo) zette met de Moto E-lijn de afgelopen jaren prettige budgetsmartphones neer. De Moto E3 is de nieuwste telg en kost 129 euro. De concurrentie komt dit jaar niet alleen van andere fabrikanten, maar ook uit eigen stal.

De Moto E3 heeft een plastic behuizing met grote randen boven en onder het scherm. Het toestel oogt echter lomper dan hij is, want door de licht gebolde vorm ligt hij fijn in de hand. Door de achterkant te verwijderen, krijg je toegang tot de eveneens vervangbare accu. De smartphone slikt een simkaart en een micro-sd-kaartje, terwijl de Moto G4 Play twee simkaarten en een sd-slot heeft. Deze concurrent kost met 165 euro slechts enkele tientjes meer en biedt betere hard- en software. Lees ook: Vodafone Smart Platinum 7 – Weet niet te overtuigen.

Prima beeldscherm

Ten opzichte van zijn voorganger heeft de Moto E3 een flink verbeterd scherm. Dat hij vergroot is van 4,5 naar 5 inch zal niet voor iedereen een pluspunt zijn, maar de resolutie is erop vooruitgegaan van 960 bij 540 pixels naar 1280 bij 720 pixels. Het scherm oogt daarom scherp genoeg en heeft bovendien een prima kleurweergave. Ook de maximale helderheid en kijkhoeken zijn goed.

Niet de snelste

Voor 130 euro kun je geen rappe smartphone verwachten, en dat laat de Moto E3 ook zien. De telefoon is met zijn 1Ghz quadcore-processor en 1GB werkgeheugen vrij traag en gamen is erg lastig. Ook het beperkte opslaggeheugen van 8GB, waarvan slechts 4GB beschikbaar is, is een duidelijke bezuiniging. Gelukkig kan er een micro-sd-kaartje in het toestel voor meer geheugen. In vergelijking met toestellen die een paar tientjes duurder zijn, is er een groot verschil in de snelheid en hoeveelheid opslagruimte.

Ook de camera’s maken duidelijk dat je een budgetsmartphone in handen hebt. De 8 megapixel camera aan de achterkant heeft overdag veel moeite met de belichting, waardoor foto’s veelal te donker of juist te licht ogen. Een ander probleem is dat de meeste plaatjes onscherp uit de bus komen. ‘s Avonds fotograferen verloopt nog stroever. De 5 megapixel-frontcamera levert niet-bijzondere selfies op, en of je nou echt mooier wordt van de ‘beautymodus’ is nog maar de vraag.

Goede accuduur

De Moto E3 gaat dankzij zijn hd-scherm en grote 2800 mAh accu moeiteloos een lange dag mee. Door de ingebouwde besparingsmodus te activeren als de accu onder de vijftien procent duikt, kun je nog een paar extra uren gebruik uit de telefoon persen. Zoals gezegd is de accu verwisselbaar en dat is wel zo handig.

Geen Android 7.0

Net als alle andere Moto-smartphones draait de Moto E3 op de kale Android 6.0-versie met enkele prima applicaties. Het besturingssysteem is gebruiksvriendelijk en werkt naar behoren. Jammer genoeg loopt Lenovo achter met het verspreiden van de maandelijkse Android-beveiligingsupdates. Google heeft op moment van schrijven de november-update beschikbaar gesteld, maar de Moto E3 moet het nog doen met die van juni. Erger is dat de smartphone geen update krijgt naar Android 7.0 Nougat, dat in augustus uitkwam. De iets duurdere Moto G4 Play krijgt deze update wel.

Conclusie

De Lenovo Moto E3 levert net als zijn voorgangers genoeg smartphone voor weinig geld (129 euro). Maar dat betekent niet dat we hem van harte aanraden, want de concurrentie is fel dit jaar. Niet alleen heb je de keuze uit talrijke modellen van bekende fabrikanten, een scherp geprijsde smartphone uit China importeren wordt ook steeds aantrekkelijker. Maar de grootste concurrent komt van Lenovo zelf. De 165 euro kostende Moto G4 Play heeft dezelfde pluspunten als de Moto E3, maar is sneller en heeft meer opslaggeheugen en betere camera’s. Ook belangrijk is dat de telefoon – in tegenstelling tot de Moto E3 – een update krijgt naar Android 7.0 Nougat, en dus meer toekomstbestendig is.

6,5

ONS OORDEEL

Pluspunten

Degelijke behuizing met verwisselbare accu

Prima beeldscherm

Lange accuduur

Kale Android 6.0-versie...

Minpunten

...maar geen 7.0-update

Traag en weinig geheugen

Matige camera's

Conclusie

Lenovo Moto E3 -------------- **Prijs:** € 129,-**Kleuren:** Zwart en wit**OS:** Android 6.0 (Marshmallow)**Scherm**: 5 inch LCD (1280 x 720)**Processor:** 1 Ghz quadcore (MediaTek 6735P)**RAM:** 1GB**Opslag:** 8GB (uitbreidbaar met geheugenkaart)**Batterij:** 2800 mAh**Camera:** 8 megapixel (achter), 5 megapixel (voor)**Connectiviteit:** 4G (LTE), wifi, bluetooth 4.1, gps**Formaat:** 14,3 x 7,14 x 0,86 cm**Gewicht:** 140,6 gram**Website:** [lenovo.nl](http://shop.lenovo.com/nl/nl/smart-devices/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000