ID.nl logo
De 6 beste goedkope smartphones met 4G
© PXimport
Huis

De 6 beste goedkope smartphones met 4G

Niet iedereen die een nieuwe smartphone nodig heeft, wil daarvoor honderden euro's uitgeven. Gelukkig zijn er anno 2015 slimme telefoons in alle soorten, maten en prijsklassen. Hier 6 toestellen voor minder dan 200 euro die zeker het overwegen waard zijn.

6. Samsung Galaxy Ace 4

Prijs: 150 euro

Samsung heeft een groot aantal toestellen in het budgetsegment en daarvan is de Galaxy Ace 4 met afstand de populairste. Let wel op als je overweegt het toestel te kopen: er zijn namelijk twee versies (met 3G of 4G) in omloop die vrijwel evenveel kosten.

Wat overige specs betreft zijn ze identiek. Er is een 4 inch-scherm (800 bij 480 pixels), 4GB aan uitbreidbare opslag en een bescheiden 1,2GHz dualcore-processor aan boord. De Ace 4 is een flinke slag kleiner dan andere telefoons in dit lijstje, en helaas ook de minst krachtige. De hardware is voldoende om Android KitKat vloeiend te draaien, maar aan ingewikkelde 3D-games heeft de smartphone geen boodschap.

©PXimport

5. Huawei Ascend G6

Prijs: 136 euro

De Ascend G6 is sinds de introductie in april 2014 flink in prijs gezakt. Toch biedt dit compacte en lichte (115 gram) toestel veel waar voor zijn geld. De G6 wordt aangedreven door een 1,2GHz quadcore-processor en heeft 1GB aan werkgeheugen, ruim voldoende dus om Android 4.3 (Jelly Bean) zonder problemen te draaien. Voor de opslag van apps en media is 4GB beschikbaar; dat is wat weinig, maar je hebt de optie om het geheugen uit te breiden met een microSD-kaartje.

Het scherm van de Ascend G6 meet 4,5 inch en heeft een redelijke resolutie van 960 bij 540 pixels. Verder zijn er twee goede camera's met 8 en 5 megapixels aan boord en een 2000 mAh-accu. De versie met 4G-ondersteuning is enkele tientjes duurder, maar het overwegen waard.

©PXimport

4. Nokia Lumia 635

Prijs: 130 euro

De Nokia Lumia 635 is een echte instaptelefoon, maar wel eentje die over 4G-ondersteuning en de laatste versie van Windows Phone beschikt. Qua specs is hij vergelijkbaar met de Android-telefoons die je in deze prijsklasse vindt. Het 4,5 inch-scherm heeft bijvoorbeeld een resolutie van 854 bij 480 pixels en voldoet daarmee net. Wel maakt het toestel gelukkig gebruik van een ips-paneel, waardoor het een goede kleurreproductie heeft en prima kijkhoeken.

©PXimport

De Snapdragon 400-chip en 512MB aan werkgeheugen zorgen ervoor dat de Lumia 635 niet hapert als je door de interface scrolt en veelgebruikte apps als de browser en camera start. Ook is er met 8GB opslag voldoende ruimte om eigen content op het toestel te zetten. Van de 5 megapixel-camera moet je niet te veel verwachten, maar de accuduur is met gemiddeld anderhalve dag prima.

3. LG G2 Mini

Prijs: 155 euro

Dit kleine broertje van de LG G2 is al een jaar op de markt, maar nog steeds een interessante optie voor wie een goedkope smartphone met 4G zoekt. Dat is met name te danken aan de prijs van de LG G2 Mini, die inmiddels is gehalveerd. Voor circa 150 euro krijg je een stevige en compacte smartphone met een uitstekende accuduur en een prima 8 megapixel-camera.

Net als de reguliere G2 heeft de telefoon zijn knoppen aan de achterzijde, waardoor de bezels rond het scherm lekker dun zijn. Enig nadeel is het 4,7 inch-scherm, dat weliswaar goede kijkhoeken heeft, maar ook een relatief lage schermresolutie van 960 bij 540 pixels. Uit de doos draait de LG G2 Mini op Android 4.4 (KitKat). Voor de opslag van apps en media is 8GB aanwezig; ruim voldoende voor de gemiddelde gebruiker.

©PXimport

2. Huawei Ascend Y550

Prijs: 119 euro

Huawei heeft een groot aantal smartphones in zijn portfolio die je voor een prikkie in huis haalt. De Huawei Ascend Y550 is er zo eentje en biedt verrassend veel waar voor zijn geld. Het toestel draait op Android 4.4 (KitKat) en wordt aangedreven door een moderne 64-bit Snapdragon 400-chip. Verder is er 1GB aan werkgeheugen en 4GB opslag aanwezig, die uitbreidbaar is tot maximaal 32GB. Prettig zijn ook de twee capabele camera's met 5 en 2 megapixels en de 2000 mAh-accu, die vervangbaar is.

©PXimport

Het 4,5 inch-scherm van de Ascend Y550 heeft een lage resolutie (854 bij 480), maar het toestel heeft wat ons betreft een ongekende prijs-kwaliteitverhouding. Dat is vooral handig als je al een sim only-abonnement hebt en het toestel apart erbij wil kopen.

1. Motorola Moto G

Prijs: vanaf 170 euro

De Motorola Moto G is in een aantal varianten verkrijgbaar. Zo heb je het model uit 2013 met zijn 4,5 inch-scherm (1280 bij 720), 1,2GHz quadcore-processor en ondersteuning voor 3G. Voor een paar tientjes meer haal je dezelfde smartphone in huis, maar dan met 4G én een sleuf voor microSD, zodat je de 8GB opslag kunt uitbreiden.

Dit model werd in 2014 opgevolgd door een nieuwe versie die grotendeels hetzelfde is, maar de beschikking heeft over een groter 5 inch-scherm, een betere camera en twee speakers aan de voorzijde. Alle modellen hebben echter gemeen dat ze een stockversie van Android 5.0 Lollipop draaien en ontzettend veel waar voor hun geld bieden. Ze zijn vlot en gebruiksvriendelijk en interessante voor zowel beginners als gevorderde smartphonegebruikers.

©PXimport

Voor welk budgettoestel zou jij gaan? Laat het ons weten in de comments!

▼ Volgende artikel
Review Sony MDR-M1 – Heeft meer dan 30 jaar op zich laten wachten
© Wesley Akkerman
Huis

Review Sony MDR-M1 – Heeft meer dan 30 jaar op zich laten wachten

De Sony MDR-M1 mag dan wel een hoofdtelefoon voor professioneel gebruik zijn, dat betekent niet dat de gewone consument er niet van kan genieten. De koptelefoon volgt de MDR-7506 op, die in, let op, 1991 op de markt kwam. Die was wel toe aan een update.

Fantastisch
Conclusie

De Sony MDR-M1 klinkt minder kleurrijk dan je zou willen. Het doel van deze koptelefoon is dat het geluid zo natuurgetrouw als mogelijk over te brengen, zoals de maker dat bedoeld heeft. En zodat muziekmakers heel goed kun mix kunnen afstellen, omdat ze goed onderscheid kunnen maken tussen alle lagen. In beide gevallen slaagt de koptelefoon wat ons betreft, en hebben we het hier over een waardige opvolger van de 7506 uit 1991. Dat geldt voor muziekproducten (in spe) en algemene muziekliefhebbers op zoek naar een fijne koptelefoon.

Plus- en minpunten
  • Comfort
  • Audioweergave
  • Afneembare kabels
  • Repareerbaar
  • Warmteontwikkeling
  • Minder kleurrijk

Als iets niet kapot is, moet je het niet maken. Dat mantra hangt al jarenlang boven het bed van de Sony-ontwerper die de Sony MDR-7506 maakte. Die koptelefoon is jarenlang de populaire keuze onder professionals geweest in de audiowereld. Meer dan dertig jaar om precies te zijn, aangezien het model in 1991 op de markt verscheen. Goede isolatie, inmiddels een prijs van onder de 100 euro, het neutrale geluid, brede frequentiebereik en de comfortabele fit hebben allemaal bijgedragen aan dat succes. Maar nu is het tijd aan zijn opvolger: de Sony MDR-M1.

Tussentijds zijn er natuurlijk meerdere koptelefoons voor professionals uitgekomen uit de stallen van Sony. Zo verscheen vorig jaar nog de MDR-MV1, een koptelefoon die overtuigt met een accurate geluidsproductie, comfortabele kussens voor lang luisterplezier en een uitzonderlijk frequentiebereik. Met zijn prijskaartje van 400 euro ligt de hoofdtelefoon soms net buiten het bereik van (beginnende) producenten. Maar met de Sony MDR-M1 kan de Japanse audioproduct daar wat aan doen. Deze bedrade koptelefoon kost namelijk 250 euro (tijdens de lancering).

©Wesley Akkerman

Dit is de Sony MDR-M1

Voor dat bedrag krijg je een koptelefoon met twee verwijderbare kabels: één van 1,2 meter lang voor verbinding met een telefoon of speler, en nog één van pakweg 2,3 meter, bedoeld voor studiowerk. Je schroeft de kabel echt in de koptelefoon vast, zodat die niet losschiet wanneer je beweegt. Houd daar wel rekening mee wanneer je de kabel in een laptop plugt, of ander apparaat dat van een bureau kan schuiven tijdens het opstaan. Verder kunnen we het waarderen dat de koptelefoon repareerbaar is: je kunt de oorkussens gemakkelijk zelf vervangen.

In de basis zie je het er nog steeds van af dat de Sony MDR-M1 in dezelfde lijn valt als de 7506 en eerdergenoemde MV1. Ze hebben alle drie duidelijk dezelfde designtaal. Enerzijds wellicht een beetje achterhaald, maar anderzijds ook erg tof dat Sony het simpel houdt. De M1 oogt meer opgefrist ten opzichte van het eerdere model, maar heeft nog steeds geen overbodige fratsen. Alleen die blauwe sticker vinden we jammer. Die hebben we dan ook proberen te verwijderen, maar die missie slaagde niet echt. Nu zit er moeilijk verwijderbare stickerresidu op een cup.

©Wesley Akkerman

In het teken van comfort

Dat kleine smetje daargelaten zijn we louter positief over het basale doch effectieve ontwerp, omdat het helemaal in het teken staat van comfort. De koptelefoon beschikt over zachte, dikke oorkussens. Bovendien is er een evenzo zachte band die op het hoofd rust. De band trekt niet aan je haar en zet ook geen overbodige druk op je schedel. Het gesloten design van de Sony MDR-M1 zorgt logischerwijs voor wat warmteontwikkeling bij de oren, maar echt oncomfortabel wordt het nooit. Je kunt de koptelefoon tot slot plat opvouwen en zodoende makkelijk meenemen.

Die zachte oorkussen bevatten de dynamische drivers van 40 millimeter, die voorzien zijn van een zogeheten neodymiummagneet. Dat laatste moet ervoor zorgen dat de Sony MDR-M1 een hogere gevoeligheid heeft (hij kan harder spelen met hetzelfde vermogen), verbeterde basweergave en minder vervorming. Sony meldt een gevoeligheid van 102 decibel; het frequentiebereik gaat van 5 Hz tot 80 kHz, waardoor er meer ruimte is voor diepere bas en detail in hogere tonen. Dat is breder dan wat standaard koptelefoons aanbieden. Die houden het meestal op 20 Hz tot 20 kHz.

©Wesley Akkerman

 Geluidsgolven krijgen alle ruimte

Bij dit soort specificaties is het altijd nog maar de vraag wat je daar daadwerkelijk van meekrijgt. Het menselijk oor pakt de geluidsgevolgen aan de uiterste kanten van het genoemde spectrum niet op. Bovendien is de kwaliteit van de audiobron ook van belang. Als die geen muziek in hogere resoluties ondersteunt, heb je vrij weinig aan al dat extra bereik. Het grote voordeel van dat brede spectrum is dat muziek niet afgemeten wordt. De golven, zowel hoog als laag, krijgen alle ruimte om te bewegen, waardoor de muziek ontzettend neutraal klinkt.

De gesloten koptelefoon zal nooit echt geschikt zijn voor het meest wijde of dimensionale geluid, maar voor de meeste genres zal dit echt wel van hoog niveau. We bekijken dit voornamelijk vanuit het perspectief van de gemiddelde consument, die op zoek is naar een goede, bedrade koptelefoon. De nadruk van de Sony MDR-M1 ligt echter op het midden, het centrum, van de audio. Het product kan goed onderscheid maken tussen de verschillende kanalen, en biedt daardoor een duidelijke, schone en effectieve presentatie van het stereoveld aan.

©Wesley Akkerman

De baslaag heeft wat opvallende elementen. Hoewel de Sony MDR-M1 redelijk diep kan gaan, en daar ook verschil aanbrengt in lagen, vinden we de weergave tegelijkertijd te neutraal om echt bijzonder te zijn. Begrijp ons niet verkeerd: het klinkt voortreffelijk, maar hier merk je enigszins dat je iets minder betaalt dan voor bijvoorbeeld de MV1. In de hogere regionen merken we vooral soepelheid op. Je hoort geen scherpte in s-geluiden. Over het algemeen klinkt de MDR-M1 helder, gedetailleerd en gebalanceerd; maar minder kleurrijk dan we zouden willen.

Sony MDR-M1 kopen?

De Sony MDR-M1 klinkt minder kleurrijk dan je zou willen. Het doel van deze koptelefoon is dat het geluid zo natuurgetrouw als mogelijk over te brengen, zoals de maker dat bedoeld heeft. En zodat muziekmakers heel goed kun mix kunnen afstellen, omdat ze goed onderscheid kunnen maken tussen alle lagen. In beide gevallen slaagt de koptelefoon wat ons betreft, en hebben we het hier over een waardige opvolger van de 7506 uit 1991. Dat geldt voor muziekproducten (in spe) en algemene muziekliefhebbers op zoek naar een fijne koptelefoon.


▼ Volgende artikel
Review Oppo Find X8 Pro – Vlaggenschip met dito prijs
© Rens Blom
Huis

Review Oppo Find X8 Pro – Vlaggenschip met dito prijs

Oppo brengt na een jarenlange pauze weer een topsmartphone uit in Nederland. De Find X8 Pro laat zien wat Oppo in huis heeft en draagt een adviesprijs van 1149 euro. Een echt vlaggenschip dus. In deze Oppo Find X8 Pro review lees je onze ervaringen met het toestel.

Uitstekend
Conclusie

De Oppo Find X8 Pro is een smartphone met een luxe ontwerp, uitstekende specificaties en lange accuduur. Met de camera's kun je erg mooie foto's en video's maken. Oppo's updatebeleid is met zes jaar prima, maar sommige andere merken doen het nog beter. Oppo slaat vooral de plank mis door je allerlei overbodige apps op te dringen. Hopelijk stopt het bedrijf hier snel mee. De Find X8 Pro is namelijk een hele fijne smartphone die ons nieuwsgierig maakt naar de concurrentie in 2025.

Plus- en minpunten
  • Uitstekende specificaties
  • Erg goede camera's
  • Lange accuduur
  • Software dringt je allerlei onnodige apps op
  • Wennen aan plaatsing knoppen, vingerafdrukscanner en camera-eiland
  • Updatebeleid had beter gekund

Goed om te weten is dat de Find X8 Pro één van de eerste topsmartphones voor 2025 is. Realme bracht laatst de GT 7 Pro uit – direct door ID.nl getest – en OnePlus komt in januari met de OnePlus 13. Alle drie de merken vallen onder het moederbedrijf BBK en concurreren dus enigszins met elkaar. Maar ook met andere merken. Zoals Apple, dat met de iPhone 16 Pro Max een boeiend alternatief biedt voor de Find X8 Pro. Of denk aan de Google Pixel 9 Pro XL. Begin 2025 verschijnen er meer premium smartphones, onder andere van Samsung en Xiaomi. De Oppo Find X8 Pro is er dus vroeg bij, maar is het ook een goede koop of kun je beter nog even wachten op een ander toestel?

Ontwerp en scherm

De Oppo Find X8 komt met zijn ontwerp van glas en aluminium luxe over, is degelijk gebouwd en waterdicht en stofbestendig. Wel is de telefoon glad in de hand, wat een hoesje geen overbodige luxe maakt. We moesten een paar dagen wennen aan de ergonomie van de smartphone. De knoppen – links en rechts op de zijkanten – zitten nogal hoog en het camera-eiland op de achterkant is dusdanig groot dat je bij het horizontaal fotograferen soms je vinger voor een cameralens houdt. De vingerafdrukscanner achter het scherm zit juist weer opvallend laag.

©Rens Blom

Het 6,78inch-oledscherm laat een goede indruk achter. Vergeleken bij sommige andere dure telefoons kan het scherm wat minder fel, maar dat is niet storend bij gebruik. Het scherm van de Find X8 Pro is scherp, toont mooie kleuren en heeft licht gekromde zijkanten voor een luxe gevoel tijdens het vegen. Houd er wel rekening mee dat je het scherm moeilijk volledig met één hand kunt bedienen.

©Rens Blom

Uitstekende specificaties

Zoals je van een dure smartphone mag verwachten, heeft de Find X8 Pro uitstekende specificaties. De MediaTek-processor is bloedsnel, het werkgeheugen is met 16 GB heel groot en dat geldt ook voor de 512GB-opslagcapaciteit.

Lange accuduur

Als je een goede accuduur belangrijk vindt in je volgende smartphone, kun je de Oppo Find X8 Pro zonder zorgen aanschaffen. Het toestel heeft een grote 5910mAh-accu en houdt het probleemloos een intensieve dag vol. Ook als je veel buiten de deur bent en gebruikmaakt van een mobiel netwerk. Goed werk van Oppo dus.

Opladen kan de Find X8 Pro op twee manieren: via de usb-c-poort en draadloos. Met een addertje onder het gras, want op beide manieren gaat het laden het snelst als je speciale Oppo-opladers koopt. Met zo'n SuperVOOC-adapter kun je bekabeld laden met 80 watt en met een AirVOOC-oplader kun je draadloos laden met 50 watt. Met een normale usb-c-adapter en Qi-oplader gaat het laden langzamer. Gelet op de goede accuduur en hoge prijzen van Oppo-opladers denken wij dat veel mensen prima voor die langzamere opladers kunnen kiezen. Waarschijnlijk heb je die toch al in huis.

©Rens Blom

Handige camera's

Oppo benadrukt graag dat de Find X8 Pro geavanceerde camera's heeft, ontwikkeld in samenwerking met fotografiemerk Hasselblad. En dat klopt. De hoofdcamera maakt lekker scherpe en kleurrijke foto's en ook de groothoekcamera bevalt goed. Interessant zijn de twee zoomcamera's, met respectievelijk drie en zes keer optische zoom. Die geven je mogelijkheden om het beeld dichterbij te halen zonder merkbaar in te leveren op de fotokwaliteit. Zoals je van een dure telefoon mag verwachten, doen de hoofd- en groothoekcamera het ook erg goed in het donker.

Hieronder zie je drie fotoseries gemaakt in het donker. Bij de eerste twee series zie je van links naar rechts de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomcamera.

©Rens Blom

©Rens Blom

De drie onderstaande foto's zijn gemaakt met de hoofdcamera.

©Rens Blom

Opvallend is de aanraakgevoelige camerabalk op de rechterzijkant van de Find X8 Pro. Tik je er twee keer op, dan start de camera-app. Bij het harder indrukken maak je een foto. Een prima systeem.

Software mist premium uitstraling

Op de Oppo Find X8 Pro is Android 15 geïnstalleerd, de nieuwste versie. Oppo's updatebeleid is prima, maar met vijf Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates niet bijzonder. Zo krijgt een iPhone doorgaans zes of zeven jaar updates en garanderen Google en Samsung zeven jaar updates voor hun toptoestellen.

©Rens Blom

De ColorOS-softwareschil van Oppo laat een gemengde indruk bij ons achter. Enerzijds werkt de software snel en kun je veel handige functies gebruiken. Anderzijds is ColorOS wel héél opzichtig gekopieerd van Apple's iOS en vinden we het bijzonder ongepast dat Oppo je allemaal commerciële apps wil opdringen bij het installeren en gebruiken van de telefoon. Als je niet oppast, heb je er opeens tientallen apps bij. Deze gebruikservaring hoort echt niet bij een smartphone waar je 1149 euro voor hebt betaald. De boosdoener is de Oppo App Market-app, die je het beste kunt uitschakelen of negeren.

©Rens Blom

Conclusie: Oppo Find X8 Pro kopen?

De Oppo Find X8 Pro is een smartphone met een luxe ontwerp, uitstekende specificaties en lange accuduur. Met de camera's kun je erg mooie foto's en video's maken. Oppo's updatebeleid is met zes jaar prima, maar sommige andere merken doen het nog beter. Oppo slaat vooral de plank mis door je allerlei overbodige apps op te dringen. Hopelijk stopt het bedrijf hier snel mee. De Find X8 Pro is namelijk een hele fijne smartphone die ons nieuwsgierig maakt naar de concurrentie in 2025.