ID.nl logo
Vodafone Smart Platinum 7 – Weet niet te overtuigen
© PXimport
Huis

Vodafone Smart Platinum 7 – Weet niet te overtuigen

Telecomprovider Vodafone brengt zijn eerste high-end smartphone uit: de Smart Platinum 7. Het toestel is gebaseerd op de Alcatel Idol 4S en is met 399 euro even duur. We nemen hem onder de loep.

Zoek de vingerafdrukscanner

TCL, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor Alcatel-telefoons, heeft Vodafone een licentie verstrekt om de Idol 4S te mogen gebruiken. Vodafone voert diverse veranderingen door, maar de overeenkomsten met de Idol zijn duidelijk zichtbaar. De Smart Platinum 7 heeft dezelfde lompe behuizing met een gladde achterkant die gevoelig is voor vingerafdrukken en krasjes. Aan de achterkant zit ook een vingerafdrukscanner; een feature die op de Alcatel-smartphone ontbreekt. Omdat de scanner aan de oppervlakte zit, voel je niet direct waar hij zit en is het – zeker in het begin – wat aftasten. Bovendien is de scanner trager dan die van de concurrentie, bijvoorbeeld de even dure OnePlus 3. Lees ook: OnePlus 3 - Fantastisch, maar met kleine compromissen.

Handig zijn de stereospeakers aan de voorkant, die voor smartphonebegrippen goed geluid produceren. Het volume kan daarnaast lekker hoog. De Smart Platinum 7 bevat 32GB opslaggeheugen, wat je kunt vergroten met een micro-sd-kaartje. De aanwezige nfc-chip maakt de telefoon geschikt voor toepassingen als contactloos betalen. Belangrijk om te weten is dat de Vodafone Smart Platinum 7 simlockvrij is en dus werkt met alle providers.

©PXimport

Het 5,5 inch beeldscherm heeft een QHD-resolutie (2560 bij 1440 pixels) voor een haarscherpe weergave. Het AMOLED-paneel zorgt voor een fraaie kleurweergave waarbij zwart echt zwart is en felle kleuren van het scherm afspatten. De kijkhoeken en maximale helderheid zijn eveneens dik in orde.

Focus op Virtual Reality

Vodafone prijst de Smart Platinum 7 aan als een smartphone die zich goed leent voor virtual reality (VR). Het toestel werkt met vrijwel alle vr-brillen, maar Vodafone verkoopt er zelf ook een voor 29 euro. De Smart Platinum 7 maakt gebruik van het Google Cardboard-platform en zet door zijn goede beeldscherm en aardige headset een prima vr-ervaring neer. De kwaliteit is echter niet te vergelijken met die van professionele headsets als de Sony PlayStation VR en HTC Vive.

©PXimport

Tegenvallende camera's

De Smart Platinum 7 draait op een Snapdragon 652-chip met 3GB werkgeheugen. Daarmee is de telefoon even snel als het merendeel van de concurrentie en draait hij bij dagelijks gebruik soepel. Omdat de grafische chip niet zo krachtig is, wordt het spelen van zware games niet aanbevolen.

De accuduur van de smartphone stelt wat teleur. Het toestel moet bij normaal gebruik elke nacht aan de oplader en wie hem zwaarder belast, zal na het avondeten al op zoek moeten naar stroom. Gelukkig laadt de accu snel op: vijftig procent in een half uur. Dat gaat niet via een nieuwere usb-c-poort maar via micro-usb.

Met de 8 megapixel frontcamera van de Smart Platinum 7 maak je niet de beste selfies. Foto’s ogen wat flets en missen detail. Erger is dat de hoofdcamera van 16 megapixel ook tegenvalt. De meeste plaatjes die je overdag maakt ogen wat onscherp en de camera heeft regelmatig moeite met scherpstellen. Dat geldt ook bij het filmen, met 4K als hoogste resolutie. ’s Avonds presteert de camera juist prima.

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

Onnodige apps

De Smart Platinum is voorzien van Android 6.0 Marshmallow, waarbij er geen aanpassingen aan de software zijn gedaan. Wel heeft Vodafone dertien applicaties toegevoegd, waaronder apps die gewoon in de Play Store staan (denk aan Dropbox en Outlook). Je kunt ze gelukkig verwijderen, maar dat geldt niet voor de Vodafone-apps. En dat is vervelend, want die laatste categorie werkt enkel met een Vodafone-simkaart. Gebruik je de telefoon met een andere provider dan kun je de Vodafone-apps enkel uitschakelen. Tenslotte levert de provider diverse onzinnige apps mee die de telefoon sneller, energiezuiniger en veiliger moeten maken. Ons advies: schakel die ook uit.

Het is aannemelijk dat de Smart Platinum 7 een Android 7.0-update krijgt, maar wanneer is nog onbekend. Wel kregen we in de testperiode een update die de beveiliging en prestaties van het toestel verbetert.

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

Conclusie

De Vodafone Smart Platinum 7 is over het algemeen een goede smartphone, maar laat een aantal steken vallen. Zo is de positionering van de vingerafdrukscanner onhandig, de accuduur middelmatig en stellen de camera’s teleur. Ook is het jammer dat je de (onnodige) applicaties niet kan verwijderen. De focus op virtual reality is aardig, maar geen killer feature. Dat de smartphone alleen bij Vodafone te koop is (los of met een abonnement) en de provider de software-updates verzorgt, vinden we eveneens jammer. Al met al is de Smart Platinum 7 daarom niet de beste koop, en leveren concurrenten als de OnePlus 3 en Honor 8 een betere prijs/kwaliteitsverhouding.

Oké
Conclusie

Vodafone Smart Platinum 7 ------------------------- **Prijs:** € 399,-**Kleuren:** Zwart**OS:** Android 6.0 (Marshmallow)**Scherm**: 5,5 inch AMOLED (2560 x 1440)**Processor:** 1,8 Ghz octacore (Snapdragon 652)**RAM:** 3GB**Opslag:** 32GB (uitbreidbaar met geheugenkaart)**Batterij:** 3000 mAh**Camera:** 16 megapixel (achter), 8 megapixel (voor)**Connectiviteit:** 4G (LTE), wifi, bluetooth 4.1, gps, nfc**Formaat:** 15,4 x 7,57 x 0,7 cm**Gewicht:** 155 gram**Website:** [vodafone.nl](https://www.vodafone.nl/shop/mobiel/pakket/?deviceId=vodafone-smart-platinum-7-black&duration=2)

Plus- en minpunten
  • Fraai beeldscherm
  • Focus op Virtual Reality
  • Onhandige vingerafdrukscanner
  • Middelmatige accuduur
  • Tegenvallende camera's
  • Onnodige apps
▼ Volgende artikel
Review OnePlus Pad 3 - Grote Android-tablet met laptop-ambities
© Rens Blom
Huis

Review OnePlus Pad 3 - Grote Android-tablet met laptop-ambities

De OnePlus Pad 3 is een enorme tablet met laptopaspiraties. OnePlus verkoopt dan ook een aparte toetsenbordhoes, zodat je de tablet productiever kunt gebruiken. Voor wie is de OnePlus Pad 3 de moeite waard? Je leest het in deze review.

Uitstekend
Conclusie

De OnePlus Pad 3 is een grote en premium tablet die ons goed bevalt, zeker in combinatie met de apart verkrijgbare toetsenbordhoes. Het loont wel om een vergelijking met de concurrentie te maken, met name door de stevige adviesprijs en sommige technische keuzes.

Plus- en minpunten
  • Erg krachtige specificaties
  • Heel lange accuduur
  • Productief door software en losse toetsenbordhoes
  • Prijzig i.c.m. toetsenbordhoes
  • Sommige softwarefuncties werken (nog?) niet goed
  • Geen vingerafdrukscanner

Tablet of laptop?

Met zijn 13,2inch-scherm is de OnePlus Pad even groot als de grootste iPad én heel wat compactere laptops. Het apparaat weegt 675 gram en is net geen 6 millimeter dik. Door het grote scherm is de tablet nauwelijks met één hand te gebruiken. Het lcd-scherm oogt wat minder fraai dan een oledscherm, maar is op alle aspecten wel erg goed. Zo oogt het beeld flink scherp dankzij de resolutie van 3392 x 2400 pixels.

OnePlus verkoopt voor 169 euro een speciale toetsenbordhoes die je aan de tablet kunt klikken. De toetsen tikken erg prettig en het trackpad werkt ook aardig. Zo productief als op een laptop zijn we niet, maar in het vliegtuig en de trein kunnen we zeker goed aan de slag.

©Rens Blom

Dat je toch een tablet voor je neus hebt, merk je bijvoorbeeld aan de beperkte selectie van poorten. De OnePlus Pad 3 heeft één usb-c-poort, en daarmee houdt het op. Je kunt wel een geschikte usb-c-hub aansluiten om meer aansluitingen te creëren, bijvoorbeeld voor een bedrade muis of HDMI-kabel richting je televisie.

©Rens Blom

Uitstekende specificaties

De specificaties van de tablet zijn ruimschoots in orde, wat je gezien de prijs ook mag verwachten. De tablet is razendsnel dankzij de Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor, die ook in veel dure smartphones zit. OnePlus verkoopt de Pad 3 in twee configuraties: de ene heeft 12 GB werkgeheugen met 256 GB opslag en in de andere variant zit 16/512 GB. De completere versie kost 100 euro meer, een meerprijs die we gerechtvaardigd vinden, al kunnen we ons voorstellen dat veel mensen (meer dan) genoeg hebben aan de instapversie.

De tablet heeft camera's op de voor- en achterkant. Die zijn kwalitatief niet bijzonder. Een iets betere selfiecamera was op zijn plaats geweest – vooral voor videogesprekken. Ook missen we een vingerafdrukscanner op de tablet.

©Rens Blom

OnePlus stopt een lekker grote accu in de tablet. Dankzij die stevige batterij lukt het ons om de Pad 3, inclusief toetsenbordhoes, langer dan een hele kantoordag te gebruiken voor werkgerelateerde apps, aangevuld met wat sociale media en het kijken van een YouTube-video. Een score waar wij blij van worden. Opladen gaat via de eerder genoemde usb-c-poort. In de doos zit, vanwege EU-wetgeving om consumentenelektronica duurzamer te maken, geen oplaadadapter. Je dient er zelf een te regelen. Kies dan een 100W-OnePlus-adapter voor snelladen of neem genoegen met langzamer opladen met een niet-OnePlus-adapter.

Software-ervaring

De Android 15-software op de tablet is door OnePlus geoptimaliseerd voor het enorme scherm. Zo kun je gebruiksvriendelijk twee apps naast elkaar gebruiken en is het ook mogelijk om een app als zwevend venster boven andere apps te blijven bekijken.

©Rens Blom

Interessant is dat OnePlus zijn OxygenOS-softwareschil heeft uitgebreid met ondersteuning voor macOS – van Apple inderdaad. Je kunt eenvoudig bestanden overdragen en je MacBook vanaf de tablet bedienen, zo is het idee. In de praktijk blijkt de deel-software van OnePlus om wel heel veel machtigingen te vragen, zien we soms Chinese tekst in beeld en werken de deel-functies uiteindelijk matig. We worden er dus (nog) niet zo vrolijk van.

©Rens Blom

©Rens Blom

Grote kans dat de Pad 3 in de nabije toekomst comfortabeler als laptopvervanger zal werken. In Android 16 komt namelijk een volwaardige desktopmodus, speciaal bedoeld voor tablets. Deze software-update komt later dit jaar, ook via OnePlus. Het is in elk geval goed om te zien dat het merk nu al serieus werk heeft gemaakt van software om de Pad 3 productief te gebruiken.

De Pad 3 krijgt drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. Een prima updatebeleid, als je het ons vraagt.

Alternatieven

Hoewel onze ervaringen met de OnePlus Pad 3 op veel vlakken positief zijn, heeft deze tablet ook de nodige concurrentie. Samsung biedt met zijn Tab S10-serie ook grote tablets inclusief toetsenbordhoezen aan. Voor Apple geldt hetzelfde: de iPad is met zijn iPadOS-software weliswaar anders in gebruik dan een Android-tablet, maar is in combinatie met een toetsenbordhoes even productief als de OnePlus Pad 3.

Ook het overwegen waard is een laptop met Chrome OS of Windows. Zeker een model met een touchscreen kan een goed alternatief zijn voor de OnePlus Pad 3 als je écht productief wil zijn op het apparaat. Een dergelijke laptop hoeft bovendien niet meer te kosten dan de Pad 3 (tablet + toetsenbordhoes). Wil je echt een tablet en hecht je meer waarde aan entertainment, dan is de Pad 3 jouw apparaat. Ook zonder toetsenbordhoes.

Conclusie: OnePlus Pad 3 kopen?

De OnePlus Pad 3 is een grote en premium tablet die ons goed bevalt, zeker in combinatie met de apart verkrijgbare toetsenbordhoes. Het loont wel om een vergelijking met de concurrentie te maken, met name door de stevige adviesprijs en sommige technische keuzes.

▼ Volgende artikel
Nieuw van AVM: FRITZ!Mesh Wi-Fi Set 1600 voor stabiele wifi uit het stopcontact
© AVM-Fritz
Huis

Nieuw van AVM: FRITZ!Mesh Wi-Fi Set 1600 voor stabiele wifi uit het stopcontact

Een stabiele en snelle wifi-verbinding in huis is geen overbodige luxe meer. Met de nieuwe FRITZ!Mesh Wi-Fi Set 1600 biedt AVM een compacte, krachtige oplossing die je rechtstreeks in het stopcontact steekt en waarmee je overal in huis zorgt voor een stabiel en sterk wifi-signaal.

De set is er in twee varianten (2-pack en 3-pack) en zorgt voor optimale dekking in appartementen en huizen van verschillende grootte. Dankzij ondersteuning voor wifi 6 op 2,4 en 5 GHz haal je snelheden tot 3000 Mbit/s.

De set werkt met elke router of glasvezelmodem en vormt een naadloos mesh-netwerk. Ook wie al een FRITZ!Box heeft, kan deze set eenvoudig gebruiken om het bereik verder uit te breiden.

Wat is mesh en waarom wil je het?

Bij een mesh-netwerk werken meerdere wifi-punten samen als één systeem. In plaats van dat elk punt zijn eigen netwerk uitzendt, zoals bij losse repeaters, zorgt mesh voor één netwerknaam met automatische overdracht van je verbinding. Loop je door het huis, dan schakelt je telefoon of laptop ongemerkt over naar het sterkste punt. Je hoeft dus niet handmatig over te schakelen en blijft altijd verbonden met het snelste signaal. Het systeem is bovendien eenvoudig uit te breiden, en je beheert alles via één centrale app – handig als je bijvoorbeeld een gastnetwerk wilt aanzetten of wifi-tijden wilt instellen.

©AVM-Fritz

Eenvoudige installatie en veel mogelijkheden

De eerste repeater in de set sluit je aan via de MyFRITZ!App, waarna deze het centrale punt van het netwerk vormt. Via de app kun je onder meer de netwerknaam instellen, wifi-tijden programmeren en een gastnetwerk inschakelen. Ook zie je precies welke apparaten verbonden zijn en hoe sterk het signaal is. De 2-pack is geschikt voor woningen tot vier kamers op één of twee verdiepingen. De 3-pack dekt grotere huizen of appartementen met meer dan vier kamers.

De FRITZ!Mesh Wi-Fi Set 1600 is per direct verkrijgbaar. De adviesprijs voor het 2-pack is 149 euro; het 3-pack kost 209 euro.



Router nodig?