KORT: Defensie VS jaagt op backdoors

© CIDimport

KORT: Defensie VS jaagt op backdoors

Smartphone & tablet

Geplaatst: 4 december 2012 - 15:11

Aangepast: 16 november 2022 - 10:10

Redactie Computer!Totaal

In het kort: Defensie-onderzoekscentrum DARPA onderzoekt of er backdoors zijn in systemen van het Amerikaanse leger. Apple wil patent op draadloos opladen. En Facebook komt met een WhatsApp-killer.

DARPA jaagt op Chinese backdoors

Het Amerikaanse legeronderzoeksbureau DARPA gaat onderzoek doen naar mogelijke backdoors in apparatuur die wordt goedgekeurd door het ministerie van Defensie in de VS. Senatoren beschuldigen fabrikanten als ZTE en Huawei ervan Amerikanen te bespioneren via netwerkapparatuur. DARPA start daarom met een procedure om malafide ingangen te lokaliseren in verschillende softwarepakketten en firmwares voor hardware.

De koude oorlog omtrent Chinese en Amerikaanse techniek neemt steeds ingrijpendere vorm aan, nu Chinese bedrijven producten van Cisco weren vanwege vermeende backdoors. Australië doet hetzelfde met apparatuur van Huawei en ook de VS overweegt een ban op Chinese netwerkfabrikanten. Ondertussen is het gebleven bij felle beschuldigingen, maar bewijs ontbreekt dat er ook daadwerkelijk backdoors in de apparatuur zit. DARPA neemt het zekere voor het onzekere en gaat gevoelige apparatuur actief onderzoeken.

Apple-uitvinding: draadloos opladen

Apple vraagt patent (PDF) aan op zijn uitvinding van draadloos opladen, op de relatief lange afstand. Het gaat om een technologie voor magnetische resonantie waarmee elektronica is op te laden op een afstand van wel één meter. Technologie en standaarden daarvoor zijn er echter al, weet de Britse ict-nieuwssite The Register te melden.

De patentaanvraag is al in november 2010 ingediend, wat vóór de oprichting is van de Alliance For Wireless Power. Dat samenwerkingsverband werkt ook aan draadloos opladen op afstand. Naast Apple zijn Samsung en Qualcomm lid van die alliantie voor draadloos opladen. Apple's patentaanvraag is echter twee jaar later dan die van pionier WiPower, die later is opgekocht door Qualcomm.

Facebook Messenger wordt sms-killer

Facebook heeft aangekondigd dat Nederlandse gebruikers van zijn Messenger-dienst vanaf volgende week niet langer een Facebook-account nodig hebben. Dat betekent dat Messenger rechtstreeks de concurrentie aangaat met diensten zoals het momenteel zeer populaire WhatsApp en het flink afnemende sms.

Tot op heden is een Facebook-inlog nodig om gebruik te maken van de berichtendienst. Maar na een update van de Android-app kan een groep buitenlandse gebruikers vanaf vandaag inloggen met slechts een naam en telefoonnummer, aldus CNET. In de loop van de komende weken rolt Facebook de dienst wereldwijd uit, meldt het sociale netwerk zelf.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000