© PXimport

iPhone 5: het laatste nieuws

Geplaatst: 6 augustus 2013 - 17:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:01

Redactie Computer!Totaal

De iPhone 5 is Apple's huidige smartphone-vlaggenschip. Lees in dit artikel alles over dit toestel: nieuws, geruchten, handige tips, op deze pagina hoef je niets meer te missen over de iPhone 5.

Nokia valt iPhone 5 aan in commercial Lumia 925

Toegevoegd op 6 augustus 2013

Nokia heeft de aanval geopend op Apple, en dan in het bijzonder op de iPhone 5. In een nieuwe YouTube-commercial claimt de Finse telefoonmaker dat de Lumia 925 over een betere camera beschikt dan de populaire Apple-telefoon.

In het Amerikaanse reclamefilmpje richt Nokia zich enkel op de cameraprestaties van zijn nieuwe vlaggenschip. Er worden verschillende dagelijkse situaties geschetst, waarbij shots worden afgewisseld van iemand die foto's maakt met een iPhone 5 en iemand met een Lumia 925.

Bekijk de video waarin Nokia de iPhone 5 aanvalt...

Apple onderzoekt elektrocuterende iPhone 5

Toegevoegd op 15 juli 2013

Een Chinese ex-stewardess zou om het leven zijn gekomen door een elektrocuterende iPhone 5. Apple onderzoekt de zaak.

De 23-jarige Ma Ailun probeerde op 11 juli een telefoontje te plegen met de smartphone van Apple aan de lader, maar kreeg in plaats daarvan een flinke elektrische schok te verwerken. De voormalig stewardess van China Southern Airlines overleed direct aan haar verwondingen, claimt de oudere zus van de vrouw op sociaal netwerk Sina Weibo.

Emotionele oproep

"Ik hoop dat Apple Inc. met een verklaring kan komen. Ik hoop ook dat jullie allemaal stoppen met het gebruik van je mobiele apparaat tijdens het laden", schrijft de zus van de omgekomen vrouw. Het berichtje op het sociale netwerk ging onmiddellijk viral.

Lees de rest van het artikel...

Apple start reparatie schermen iPhone 5 in eigen Stores

Toegevoegd op 4 juni 2013

Apple is in de VS sinds een paar dagen begonnen met het zelf repareren of vervangen van iPhone 5 schermen. Dat kost, in de VS, 149 dollar. Dat geldt ook voor niet-gebruikers van het AppleCare+ plan.

Het nieuws volgt kort op de drastische wijzigingen in de AppleCare en AppleCare+ die vorige maand bekend werden. Daarin maakte Apple al bekend dat het van plan was om zelf iPhones te gaan repareren in de eigen winkels, en niet meer, zoals gebruikelijk was, een kapot apparaat volledig te vervangen door een ander, bijna nieuw apparaat.

Lees de rest van het artikel...

'Apple houdt kosten iPhone-reparaties bewust hoog'

Toegevoegd op 24 mei 2013

Het laten repareren van een iPhone 5 is, zo’n acht maanden na de lancering, nog altijd een prijzige aangelegenheid. Apple zou de kosten van reparaties bewust hoog houden om de verkoop van AppleCare-pakketen te stimuleren. Dit stelt MarketWatch in een analyse.

Hoewel de iPhone 5 minder schadegevoelig is dan zijn voorgangers iPhone 4 en iPhone 4S, zijn er nog altijd gebruikers die te kampen krijgen met een kapot beeldscherm, niet werkende thuisknop of defect microfoontje. Waar deze gebruikers snel achter komen, is dat de reparatie van de Apple-telefoon vele tientallen en soms zelfs honderden euro's kost.

Lees de rest van het artikel over de reparatiekosten van de iPhone 5...

Nieuwe iPhone 5 commercial: "Music every day"

Toegevoegd op 24 mei 2013

"Iedere dag genieten meer mensen van muziek op een iPhone, dan op welke andere telefoon dan ook." We weten niet óf het zo is, maar in reclames mag je altijd de werkelijkheid net ietsje mooier voorstellen dan hij mogelijk zou zijn. Dat is precies wat Apple heeft gedaan in een nieuw reclamespotje voor de iPhone.

De commercial laat zien hoe iPhone bezitters naar muziek luisteren (overal zie je de kenmerkende witte oordopjes), in heel veel uiteenlopende situaties. Thuis, tijdens het sporten, in de trein, op de bank, geconcentreerd voordat een belangrijke zwemwedstrijd begint.

Klik hier om de nieuwe commercial te bekijken...

Apple met iPhone marktleider in VS

Toegevoegd op 6 mei 2013

Apple is met de iPhone marktleider in de Amerikaanse smartphonemarkt. Dat blijkt uit recente cijfers van onderzoeksbureeau comScore. Met de iPhone haalt Apple een marktaandeel van 39 procent, terwijl concurrent Samsung het met 21,7 procent moet doen in de Amerikaanse markt.

Dat zijn cijfers om mee thuis te komen voor Tim Cook en consorten, maar je mag niet vergeten dat de Aziatische markt voor Apple eigenlijk vele malen interessanter zou moeten zijn. Daar liggen de verhoudingen een tikkeltje anders: Android is er veel dominanter, met name in het budgetsegment van de smartphonemarkt.

Lees de rest van het artikel...

Samsung steekt de draak met iPhone 5

Toegevoegd op 5 mei 2013

Samsung steekt in een nieuwe commercial de draak met de iPhone. De iPhone wordt in de reclame vergeleken met de Galaxy S4, een nieuwe smartphone van Samsung. Samsung stelt dat sommige smartphones nou eenmaal slimmer zijn dan anderen.

De commercial, die door Samsung op YouTube is geplaatst, toont een feestje waarop iedereen druk in de weer is met zijn smartphone. De aanwezigen kunnen worden opgedeeld in twee groepen: de jongeren die allen een Galaxy S4 op zak hebben en hun ouders die in het bezit zijn van een iPhone 5. De ouders zien allerlei features van de Galaxy S4 en willen deze ook op hun iPhone gebruiken. Dit is echter niet mogelijk. Eén van de ouders concludeert vervolgens dat sommige smartphones kennelijk nou eenmaal slimmer zijn dan anderen.

Lees de rest van het artikel en bekijk de commercial...

iPhone 5 wint Apple vs Samsung smartphone marteltest

Toegevoegd op 1 mei 2013

Stop hem in het water. Laat hem vallen een halve meter hoogte. Schuif hem over tafel. Marteltest wijst uit: de iPhone 5 is het duurzaamst. Duurzamer in ieder geval, dan de Samsung Galaxy S4 en S3.

Ok, het zijn geen zuiver wetenschappelijke standaarden die gehanteerd werden tijdens het onderzoek en natuurlijk is de afzender (een smartphone verzekeraar) van dubieuze afkomst in deze context, maar het levert je wel een interessant beeld op van de duurzaamheid van de iPhone 5 en zijn twee directe concurrenten van Samsung.

Lees de rest van het artikel...

Apple zet apps in voor promotie iPhone 5

Toegevoegd op 12 maart 2013

Apple heeft deze week twee nieuwe reclamespots gelanceerd voor de iPhone. De filmpjes, getiteld ‘Briljant’ en ‘Discover’, zijn gericht op de Amerikaanse markt. Via het YouTube-kanaal van Apple zijn ze echter ook in Europa te bekijken.

Zo zien we onder meer iBooks, Apple Maps, Infinity Blade 2, Shazam, Starbucks en iPhoto voorbij komen. ‘Briljant’ en ‘Discorver’ zijn een vervolg op de eerdere iPad-reclamespots ‘Alive’, ‘Together’ en ‘Hollywood’.

Klik hier om de nieuwe video's direct te bekijken!

iPhone 5 27,4 miljoen keer verkocht: Best verkopende smartphone wereldwijd

Toegevoegd op 22 februari 2013

Uit onderzoek van Strategy Analytics bleek woensdag dat de iPhone 5 in het laatste kwartaal van 2012 27,4 miljoen keer over de toonbank is gegaan.

Uit het onderzoek blijkt verder, dat de verkoop van de iPhone 4 en 4S nog steeds voor 43 procent van de totale smartphone verkopen van Apple tekent. De iPhone 5 is met deze verkooppositie de best verkopende smartphone ter wereld, gevolgd door de Samsung Galaxy SIII. Dit vlaggenschip van Samsung ging 15,4 miljoen keer over de toonbank, maar moet de iPhone 4S voor laten gaan: dit 'oude' model tekent voor een verkoop van 17,4 miljoen exemplaren. Dat is meer dan de Samsung Galaxy S3.

Neil Shah, Senior Analyst bij Strategy Analytic: "Apple's iPhone 5 smartphone model shipped an estimated 27.4 million units worldwide during the fourth quarter of 2012. The iPhone 5 captured an impressive 13 percent share of all smartphones shipped globally and it has become the world's best-selling smartphone model for the first time ever. A rich touchscreen design, extensive distribution across dozens of countries, and generous operator subsidies have been among the main causes of the iPhone 5's success.

In addition to the iPhone 5, Apple shipped an estimated 17.4 million iPhone 4S units for 8 percent smartphone share globally in Q4 2012. Apple's iPhone 5 and iPhone 4S are currently the world's two most popular smartphone models."

iPhone 5 wordt vrijdag bij de eerste Nederlandse klanten bezorgd

Toegevoegd op 25 oktober 2012

De iPhone 5 wordt naar verwachting vrijdag bij de eerste Nederlandse Apple-klanten bezorgd. Het lijkt er dan ook op dat de levering van de apparaten nu ook in Nederland op gang begint te komen.

iPhoneclub.nl schrijft op basis van meerdere tipgevergevers dat de iPhone 5 onderweg is naar Nederlandse klanten. De nieuwe iPhone kan sinds 28 september in de online Apple Store worden besteld. Het apparaat heeft sinds de lancering echter al een levertijd van drie tot vier weken, waardoor de nieuwe iPhone binnenkort pas bij de eerste klanten aankomen.

'Lancering iPhone 5 liet kosten van luchtvracht met 7 procent stijgen'

Toegevoegd op 19 oktober 2012

De populariteit van de iPhone 5 is goed te merken in de transportsector. De kosten van luchtvracht zijn sinds de introductie van de nieuwe iPhone met maar liefst 7 procent gestegen.

Verschillende transportexperts melden aan Lloyds Loading List, een Engels weekblad met transportnieuws dat de iPhone 5 voor een flinke hoeveelheid extra vracht zorgt. De luchtvrachtsector zag vorige periode de prijs van luchtvracht nog dalen. De iPhone 5 heeft deze daling echter om weten te zetten in een stijging.

3,56 dollar per kilogram

De kosten van luchtvracht zijn in totaal met zeven procent gestegen sinds de introductie van de iPhone 5. Het verzenden van luchtvracht kost op dit moment 3,56 dollar of 2,73 euro per kilogram. Hier lijkt het overigens niet bij te blijven. Martin Dixon, een adviseur bij het Britse consultancybureau voor de transportsector Drewry, verwacht dat de stijging de komende maanden verder door zal zetten.

De iPhone 5 is overigens niet het eerste product waarmee Apple de luchtvrachtprijzen weet te beïnvloeden. John Manners-Bell, CEO van het onderzoeksbureau Transport Intelligence, zegt dat ook de lancering van de derde generatie iPad de transportkosten flink opdreef. Hierbij zou de prijs tot maximaal twintig procent zijn gestegen.

'Apple schakelt tweede Foxconn-fabriek in voor iPhone 5-productie'

Toegevoegd op 11 oktober 2012

Apple schakelt meer fabrieken van Foxconn in voor de productie van de iPhone 5. Door de stap kan de productie van de iPhone 5 flink worden opgeschroefd, waardoor het bedrijf minder afhankelijk wil worden van problemen in een fabriek.

Foxconn Technology, een dochterbedrijf van Hon Hai Precision, produceert al langer de iPhone 5 voor Apple. Analisten van Daiwa Capital Markets stellen echter dat Apple contracten zou hebben gesloten met Foxconn International Holdings, eveneens een dochteronderneming van Hon Hai Precision. Het bedrijf zou in het verleden producten hebben geproduceerd voor zowel Nokia, Motorola als Sony.

Foxconn profiteert waarschijnlijk flink van de nieuwe opdracht. De analisten voorspellen dat de omzet van Foxconn International door de nieuwe opdracht tot en met het jaar 2013 met meer dan 30 procent stijgt. Foxconn fabriceert in 2013 volgens de analisten 7 miljoen iPhones.

Apple vertraagt productie van iPhone 5 om krassen tegen te gaan

Toegevoegd op 10 oktober 2012

De iPhone 5 is erg gevoelig gebleken voor krassen. Niet alleen gebruikers, maar ook Apple zit flink met het probleem in de maag. Bloomberg meldt dat Apple de productie van de nieuwe iPhone heeft vertraagd om zeker te stellen dat iedere iPhone 5 onbeschadigd de Foxconn-fabriek verlaat.

Bloomberg baseert zich hierbij op een anonieme bron, die stelt dat Apple niet blij is met de kwaliteit die Foxconn, het bedrijf dat de iPhone 5 produceert, levert. Senior managers bij Apple zouden de productienormen van de iPhone 5 sinds eind september flink hebben opgeschroefd.

Geanodiseerd aluminium

De bron stelt dat het probleem wordt veroorzaakt door het chasis van de iPhone 5, dat is gemaakt van geanodiseerd aluminium, dat ook wordt gebruikt in de notebooks van het bedrijf. Apple koos voor dit materiaal aangezien het de mogelijkheid bood de iPhone 5 zowel dunner als lichter dan de iPhone 4S te maken. Het materiaal blijkt echter als grote nadeel te hebben dat het erg gevoelig is voor krassen.

De krassen op de iPhone 5 zouden daarnaast beter zichtbaar zijn dan op de de glazen behuizing van de iPhone 4S. Dit zou komen door het grote contrast tussen de kleur aan de buitenzijde en die van het onderliggende materiaal.

Bestel geen iPhone 5 bij easy-2order.com!

Toegevoegd op 7 oktober 2012

Easy-2order.com adverteert vandaag in het Algemeen Dagblad met een iPhone 5 zonder simlock. Het 16GB-model van de iPhone 5 zou beschikbaar zijn voor 649 euro. Let echter op! Het lijkt om een oplichter te gaan.

Dit schrijft Portable Gear. De website nam contact op met de bekende gelijknamige webshop easy2order.nl. Deze webwinkel geeft aan geen banden te hebben met easy-2order.com. Zowel het KvK- als BTW-nummer dat easy-2order.com vermeldt zijn echter wel van easy2order.nl. Het lijkt er dus op dat easy-2order.com probeert mee te liften op de naamsbekendheid van easy2order.nl

Domeinnaam onlangs geregistreerd

Easy2-order.com claimt daarnaast te bestaan sinds 1999. Onderzoek wijst echter uit dat de domeinnaam easy-2order.com pas op 27 september is geregistreerd en dus pas enkele dagen actief is. Ook blijken de teksten die op de website bij producten worden weergegeven te zijn gekopieerd van andere websites. De teksten op de website zijn hierdoor niet één geheel, wat opvallend is voor een webshop.

Wij raden je daarom aan geen bestellingen te plaatsen op easy-2order.com, aangezien het niet met zekerheid te zeggen dat bestelde producten daadwerkelijk geleverd zullen worden. Let overigens op! Easy2order.nl is een bekende webshop en heeft niets met de situatie te maken. Je kunt dus wel veilig bij easy2order.nl producten bestellen.

Nokia noemt de iPhone 5 saai en kleurloos

Toegevoegd op 4 oktober 2012

Smartphonefabrikant Nokia steekt in een nieuwe commercial voor de Nokia Lumia 920 de draak met de iPhone 5. Nokia probeert de nieuwe iPhone als een saai en kleurloos apparaat af te schilderen, dat vooral door de 'massa' wordt gekocht.

De commercial toont een persoon die in een lange rij aan het wachten is om een iPhone 5 aan te kunnen schaffen. Iedereen in de rij ziet er hetzelfde uit, behalve de hoofdpersoon in de commercial. Zodra de hoofdpersoon aan de beurt is vraagt hij zich af of hij de iPhone 5 ook in het geel kan aanschaffen, waarna hij van alle kanten wordt aangestaard door de overige aanwezigen in de winkel.

Spannendere keuze

De iPhone 5 is alleen in het wit en zwart verkrijgbaar, terwijl de Nokia Lumia 920 in allerlei kleuren leverbaar is. Met de commercial probeert Nokia consumenten dan ook te overtuigen dat de Nokia Lumia 920 een spannendere keuze is dan de iPhone 5. Wat vind jij?

[youtube]Zjrv9-Botx8[/youtube]

'iPhone 5 bevat minder schadelijke stoffen dan andere smartphones'

Toegevoegd op 4 oktober 2012

De iPhone 5 bevat relatief weinig schadelijke stoffen ten opzichte van andere smartphones. Dit stellen iFixit en HealthyStuff na een onderzoek waarin 36 smartphones werden gecontroleerd op de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen.

Naast de iPhone 5 blijkt ook de iPhone 4S minder schadelijke stoffen te bevatten dan veel concurrerende smartphones. De afwezigheid van stoffen als kwik en lood is vooral goed nieuws voor medewerkers van de fabrieken waarin de iPhone wordt gemaakt, aangezien deze minder risico lopen aan schadelijke stoffen te worden blootgesteld.

© PXimport

Op de lijst die iFixit en HealthyStuff hebben opgesteld worden ook oudere modellen van smartphones meegenomen. Het eerste model van de iPhone blijkt de smartphone te zijn die de meeste schadelijk stoffen bevat van alle smartphones in zijn onderzocht. Apple blijkt het gebruik van schadelijke stoffen in de iPhone door de jaren heen dus aanzienlijk te hebben verminderd.

© PXimport

Eerste update voor iPhone 5 verhelpt WiFi-probleem

Toegevoegd op 1 oktober 2012

De eerste update voor de iPhone 5 is beschikbaar. De update pakt een probleem aan waarbij de iPhone 5 via het 3G-netwerk data binnenhaalde ondanks dat het apparaat met een WiFi-netwerk was verbonden.

De bug is gemeld door iPhone 5-gebruikers die de Amerikaanse telecomprovider Verizon hebben. De gebruikers merkte dat hun iPhone 5 datategoed verbruikte, terwijl de iPhone 5 aangaf verbonden te zijn met een WiFi-netwerk. Apple meldt dat het probleem zich 'onder bepaalde omstandigheden' voordoet. Het bedrijf legt echter niet uit wat deze omstandigheden precies zijn.

De update voor de iPhone 5 verhelpt de bug en zorgt dat de iPhone 5 niet langer ongemerkt datategoed verbruikt. De update brengt wijzigingen aan in de instellingen voor de telecomcarrier, waardoor de update niet voor iedere iPhone 5-gebruiker beschikbaar is.

iPhone 5 officieel te koop in Nederland

Toegevoegd op 28 september 2012

De iPhone 5 is sinds vandaag officieel beschikbaar in Nederland. Het apparaat blijkt bij ons goedkoper te zijn dan bij onze Oosterburen. Duitse klanten betalen 40 euro meer voor de iPhone 5 dan Nederlandse klanten.

De nieuwste iPhone kon al langer worden besteld bij onder andere de mobiele telecomproviders T-Mobile, Hi en Vodafone. Ook kon je al langer terecht bij de webwinkels Studentmobiel (T-Mobile, KPN en Hi) en GSMwijzer (T-Mobile, KPN en Hi) Apple bood het apparaat echter nog niet aan. De iPhone 5 16GB is in de Apple Store beschikbaar voor 659 euro. Het 32GB-model is te koop voor 759 euro, terwijl je voor de 64GB-variant 859 euro zult moeten afrekenen.

Wil jij een iPhone 5 bestellen? Hou dan rekening met een flinke levertijd. De iPhone 5 is volgens de online Apple Store na drie tot vier weken klaar voor verzending. Het is natuurlijk ook mogelijk het apparaat in de officiële Apple Store in Amsterdam of bij één van de Apple Premium Resellers in Nederland aan te schaffen.

Vodafone start verkoop iPhone 5

Toegevoegd op 26 september 2012

Vodafone start met de verkoop van de iPhone 5. De iPhone 5 16GB is beschikbaar vanaf 189 euro bij een tweejarig abonnement van 55 euro per maand.

De 32GB-versie van de nieuwe iPhone is beschikbaar voor 229 euro bij een abonnement van 60 euro per maand, terwijl je voor het 64GB-toestel 329 euro kwijt bent bij hetzelfde abonnement. Vodafone lanceert gelijktijdig met de iPhone 5 ook een promotieactie, waarbij je de eerste 8 maanden vijftig procent korting op de abonnementskosten krijgt.

Apple's Phil Schiller: 'Het is normaal dat de iPhone 5 bekrast raakt'

Toegevoegd op 26 september 2012

Het is normaal dat de iPhone 5 snel bekrast raakt. Dit zegt Phill Schiller, marketingdirecteur bij Apple, in een reactie op een email van een klagende klant.

Meerdere iPhone 5-gebruikers klagen dat de nieuwe smartphone snel bekrast raakt. Ook uit een krastest van iFixit blijkt dat het apparaat sneller krassen oploopt dan zijn voorganger, de iPhone 4S. Schiller stelt echter dat er niets aan de hand is en het normaal is dat het aluminium van de iPhone 5 bekrast raakt.

© PXimport

9to5Mac heeft de headers van de mail gecontroleerd en constateert dat de mail inderdaad van Phil Schiller afkomstig lijkt te zijn. Schiller gaat in de mail overigens niet in op de vraag van de klant of Apple van plan is de krasgevoeligheid van de smartphone aan te pakken.

iPhone 5-gebruikers kampen met WiFi-problemen

Toegevoegd op 25 september 2012

Meerdere iPhone 5-gebruikers lopen tegen proberen met hun WiFi-verbinding aan. De WiFi-verbinding is bij sommige gebruikers traag, terwijl deze bij andere niet stabiel is en regelmatig wordt verbroken. De iPhone 5 blijkt daarnaast in sommige gevallen geen verbinding te kunnen maken met een WiFi-netwerk.

Gebruikers klagen over het probleem op zowel Apple's eigen supportforum als het MacRumors-forum. Het is onduidelijk waardoor de problemen worden veroorzaakt. Sommige gebruikers schrijven de problemen te hebben verminderd door van de beveiliging 'WPA/WPA2 Personal' over te schakelen op 'WPA 2 Personal'. Andere gebruikers melden dat dit echter geen verschil uitmaakt.

Een andere gebruiker schrijft op het supportforum van Apple contact op te hebben genomen met een Apple iOS Senior Representive, die adviseerde het toestel te herstellen als een nieuwe iPhone en handmatig data over te zetten. De Apple-medewerker zou hebben verteld dat de problemen met de WiFi-verbinding waarschijnlijk worden veroorzaakt door softwarematige problemen die optreden bij het terugzetten van de backup van de oude iPhone. Ook deze oplossing lijkt echter niet te werken.

iPhone 5 is al ruim vijf miljoen keer verkocht

Toegevoegd op 24 september 2012

Apple maakt bekend dat de iPhone 5 sinds de introductie op 21 september meer dan vijf miljoen keer is verkocht. De meeste klanten kunnen hun bestelde iPhone 5 binnenkort verwachten. Apple warschuwt dat menigeen echter geduld zal moeten hebben tot oktober, aangezien de vraag naar de iPhone 5 groter is dan het aanbod.

De nieuwe smartphone is op dit moment te koop in de Verenigde Staten, Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Hongkong, Japan, Singapore en het Verenigd Koninkrijk. De iPhone 5 is vanaf 28 september in 22 andere landen waaronder Nederland en België verkrijgbaar. "De vraag naar iPhone 5 is overweldigend en we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat alle klanten die er een hebben besteld 'm snel in handen zullen hebben", zegt Tim Cook, CEO van Apple.

"Hoewel onze eerste voorraad al is uitverkocht, krijgen winkels geregeld nieuwe zendingen van de iPhone 5 binnen en kunnen klanten gewoon online bestellingen plaatsen, waarbij ze een geschatte leverdatum krijgen. We stellen hun geduld op prijs en werken er hard aan om genoeg iPhones te maken voor iedereen", laat de CEO van Apple weten.

iPhone 5 overleeft val eerder dan iPhone 4S, maar heeft eerder krassen

Toegevoegd op 24 september 2012

De iPhone 5 is door zijn nieuwe design beter bestand tegen een val op de grond. De nieuwe materialen zorgen er echter ook voor dat je eerder krassen oploopt op de behuizing van de nieuwe smartphone. Dit blijkt uit testen die zijn uitgevoerd door de iPhone-reparateur iFixyouri in samenwerking met 9to5Mac en de iPhone-reparateur .

Een medewerker van iFixit.com onderwerpt de achterzijde van iPhone 5 in een video samen met haar dochter aan een krastest. De test wordt eveneens uitgevoerd op een iPhone 4S om de resultaten goed te kunnen vergelijken. De resultaten van de test vallen tegen en wijzen uit dat de nieuwe iPhone gevoeliger is voor krassen. Je kan de test bekijken in onderstaande video.

[youtube]OSFKVq36Hgc[/youtube]

Dit geldt overigens niet voor het scherm van de iPhone 5, dat is gemaakt van het sterke [urlx=http://www.corninggorillaglass.com/]Gorilla Glass 2 van Corning. iFixyouri.com onderwierp het scherm van de iPhone 5 in samenwerking met 9to5Mac aan een krastest. Het scherm blijkt verrassend goed bestand te zijn tegen krassen.

De iPhone 5 wordt in de test daarnaast onderworpen aan een valtest. De test wijst uit dat de nieuwste iPhone beter bestand is tegen een val op de grond dan zijn voorganger. Het glas in de behuizing van de iPhone 5 brak pas toen het apparaat met zijn scherm tegen de grond aan werd gegooid.

[youtube=pMvE0lkunBg][/youtube]

De iPhone 5 onder de loep (review)

Toegevoegd op 23 september 2012

Wij hebben op de redactie de hand weten te leggen op de nieuwe iPhone 5. Voordat we de nieuwe smartphone van Apple uitgebreid gaan beoordelen geven we je in dit artikel onze eerste reactie.

De iPhone 5 voelt over het algemeen aan als een grote en substantiële upgrade, ondanks dat het apparaat als een ouder model iPhone blijft aanvoelen. Het smaller, maar niet breder maken van het scherm is een briljante stap. Wat doen wij met onze smartphones? We lezen emails, webpagina's, Twitter-streams etc. Door de komst van het grote scherm is hier meer ruimte voor, zonder dingen naar rare formaten uit te rekken.

Wil je meer informatie? Lees dan het artikel met onze eerste reactie op de iPhone 5!

Waar kan je de iPhone 5 kopen?

Toegevoegd op 23 september 2012

De iPhone 5 is inmiddels bij een aantal telecomproviders te bestellen. Apple is nog niet van start gegaan met de voorverkoop van de iPhone 5. Je kunt het apparaat echter al wel bij een aantal telecomproviders bestellen. Wil jij een iPhone 5 kopen? Wij hebben de mogelijkheden die je op dit moment hebt op een rijtje gezet!

T-Mobile

De telecomprovider T-Mobile biedt T-Mobile de iPhone 5 16GB in combinatie met de iSmart-abonnementen. De toestelprijs varieert per abonnement. Zo ben je bij een iSmart 150-abonnement van 22,25 euro per maand 249,95 euro kwijt voor de smartphone, terwijl de toestelprijs bij een iSmart 200-abonnement van 24,75 euro per maand daalt naar 199,95 euro.

De toestelprijs bedraagt nog 149,95 euro bij een iSmart 300-abonnement van 29,75 euro, terwijl je 'slechts' 99,95 euro hoeft bij te betalen bij een iSmart 500-abonnement van 37,25 euro om een iPhone 5 16GB te bemachtigen. Deze prijzen horen bij een tweejarig-abonnement. De iPhone 5 is zowel in het wit als zwart beschikbaar. Kijk voor meer informatie en prijzen van het 32GB- en 64GB-model van de iPhone 5 op de website van T-Mobile.

Hi ToestelLease

Vind je de iPhone 5 toch wat duur en heb je geen zin in één keer het complete toestel te betalen? Dan is ToestelLease van Hi misschien interessant voor jou. De iPhone 5 16GB kan in het zwart of wit geleasd worden voor 31,50 euro per maand. Deze prijzen zijn geldig bij een leaseovereenkomst met een looptijd van twee jaar. Let op, naast de leasekosten ben je ook maandelijks abonnementskosten. Deze kosten verschillen per abonnement en zijn terug te vinden op de website van Hi. Het 32GB- en 64GB-model zijn momenteel helaas niet via ToestelLease beschikbaar.

Naast telecomproviders kan je ook terecht bij webshops die mobiele abonnementen verkopen. Zo biedt Studentmobiel abonnementen van zowel T-Mobile, KPN als Hi aan in combinatie met de iPhone 5. De online winkel kan alleen het 16GB-model van de iPhone 5 leveren. Deze versie is in het wit en zwart beschikbaar. Naast Studentmobiel biedt ook GSM-wijzer de iPhone 5 aan in combinatie met abonnementen van T-Mobile, KPN en Hi. De webshop biedt net als Studentmobiel alleen het 16GB-model van de smartphone aan.

Levertijd iPhone 5 loopt op naar drie tot vier weken

Toegevoegd op 19 september 2012

Apple blijkt niet berekend te zijn op de enorme vraag naar de iPhone 5. De levertijd van de iPhone 5 is in veel online Apple Stores oinmiddels opgelopen naar drie tot vier weken.

De iPhone 5 is al langer niet meer direct leverbaar. Eerder werd de levertijd van de iPhone 5 verlengd naar twee tot drie weken. Nu blijkt dus ook deze deadline niet voor Apple haalbaar. Het bedrijf heeft daarom in zowel de Verenigde Staten, Canada en Australië de levertijden verlengt naar drie tot vier weken.

Variatie in levertijd

Niet in alle landen is de levertijd opnieuw verlengd. De levertijd van de iPhone 5 staat in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk nog op twee tot drie weken.

De iPhone 5 ligt in Nederland nog niet in de winkels. Apple kondigde aan dat het apparaat op 28 oktober in 22 andere landen waaronder Nederland in de winkels zal liggen. Het is onduidelijk of Apple voor Nederland een aparte voorraad iPhone 5's heeft gereserveerd. Het is daarom niet te zeggen of de iPhone 5 direct na de lancering voldoende leverbaar zal zijn.

Geekbench: iPhone 5 is tweeënhalf sneller dan de iPhone 4S

Toegevoegd op 18 september 2012

Apple stelt dat de A6-processor uit de iPhone 5 twee keer sneller is dan de A5-processor uit de iPhone 4S. Geekbench-resultaten die door Primate Labs zijn gepubliceerd bevestigen deze claim.

De processor van de iPhone 5 blijkt maar liefst tweeënhalf keer sneller te zijn dan de A5-processor van de iPhone 4S. De iPhone 5 scoort 1601 punten in Geekbench, terwijl de iPhone 4S het moet doen met 632 punten. Ook de processor van de derde generatie iPad wordt ruimschoots verslagen. De A6-processor is maar liefst twee keer sneller dan de A5X-processor uit de derde generatie iPad, die 790 punten scoort.

De iPhone 5 staat met een Geekbench-score van 1601 punten overigens niet op de eerste plek. Zowel de Samsung Galaxy S III als de Google Nexus 7 scoren iets beter. De Google Nexus 7 krijgt 1604 punten, terwijl de Samsung Galaxy S III met 1628 punten aan kop gaat.

Via: The Mac Observer

iPhone 5 is twee miljoen keer besteld in 24 uur tijd

Toegevoegd op 17 september 2012

De iPhone 5 is erg populair. Apple maakt bekend dat in vierentwintig uur tijd maar liefst 2 miljoen mensen de nieuwe iPhone hebben besteld. De iPhone 5 verdubbelt hiermee het vorige record, dat in handen was van de iPhone 4S.

De meeste klanten kunnen volgens Apple hun bestelde iPhone 5 op 21 september in ontvangst nemen. Het bedrijf waarschuwt echter dat door de grote vraag naar de iPhone 5 een deel van de klanten geduld zullen moeten hebben tot oktober. De levertijd van het apparaat is inmiddels dus al opgelopen.

Nederland

Het gaat hierbij overigens om Amerikaanse, Australische, Canadese, Franse, Duitse, Hongkongse, Japanse, Singeporese en Britse klanten. De iPhone 5 ligt in Nederland op 28 september in de winkels. Het is onduidelijk wat de langere levertijd van de iPhone 5 voor Nederlandse klanten te betekenen hebben. Het apparaat kan vanaf 21 september in Nederland via onder andere de online Apple Store worden besteld.

iPhone 5 is voorzien van 1GB intern geheugen

Toegevoegd op 17 september 2012

De iPhone 5 beschikt over 1GB RAM-geheugen. Het intern geheugen van het apparaat is hiermee ten opzichte van de iPhone 4 en iPhone 4S verdubbeld.

Dit is ontdekt door iFans en bevestigd door MacRumors en iFixit. Zowel de iPhone 4 als iPhone 4S beschikken over 'slechts' 512 MB RAM-geheugen. Het interne geheugen wordt gebruikt om tijdelijk informatie over apps die openstaan op te slaan. Het niet beschikbaar hebben van voldoende RAM-geheugen kan leiden tot prestatieproblemen.

Onderdelen van iPhone 5 kosten 167 dollar

Tegevoegd op 17 september 2012

De iPhone 5 gaat over de toonbank vanaf 679 euro. Apple is echter slechts 167,50 dollar of 127,50 euro kwijt aan de onderdelen van de iPhone 5. Het bedrijf maakt dus flinke winst per verkochte smartphone.

Dit blijkt uit onderzoek van TechInsights. De kosten per toestel liggen iPhone 5 35 dollar of 26 euro hoger dan bij de iPhone 4S. Vooral Apple A6-processor en het scherm uit de nieuwe iPhone zijn duurder dan bij zijn voorganger. Zo kost de processor van de iPhone 5 28 dollar, terwijl die van de iPhone 4S 21 dollar kostte. Het nieuwe 4 inch scherm kost Apple drie dollar per smartphone extra. Hieronder een overzicht van alle cijfers.

© PXimport

Nederlandse netwerken niet klaar voor 4G van iPhone 5

Toegevoegd op 15 september 2012

De iPhone 5 ligt naar verwachting op 28 september in de Nederlandse winkels. Het apparaat ondersteunt 4G, dat theoretische downloadsnelheden van 100 Mbps mogelijk maakt. Nederlandse gebruikers zullen hier echter niet van kunnen profiteren, aangezien de Nederlandse 4G-netwerken nog niet geschikt zijn voor het apparaat.

Dit blijkt uit rondvraag van [urlx=http://www.nrc.nl/nieuws/2012/09/15/nederlandse-netwerken-nog-niet-klaar-voor-iphone-5/]NRC Handelsblad. Het blijkt maar liefst nog een jaar te duren voordat mobiele providers in staat zijn het 4G-netwerk toegankelijk te stellen voor Nederlandse gebruikers. Nederlanders kunnen dus zeker nog een jaar geen gebruik maken van de 4G-functionaliteiten van het apparaat.

Het 4G-netwerk maakt gebruik van Europese frequenties, waar in de iPhone 5 weinig rekening mee wordt gehouden. De iPhone 5 kan alleen gebruik maken van de 1.800 MHz-frequentie om verbinding te leggen met een 4G-netwerk. Deze frequentie is wordt echter pas op 31 oktober 2012 geveild. NRC Handelsblad waarschuwt dat de technische invoering van 4G-netwerken daarnaast zeker een half jaar in beslag zal nemen.

iPhone 5 binnen één uur uitverkocht

Toegevoegd op 15 september 2012

De iPhone 5 is erg populair. De preorders van de nieuwe iPhone gingen gisteren in onder andere de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk van start. De iPhone 5 was echter binnen één uur uitverkocht.

Dit meldt onder andere persbureau AP. De grote vraag naar de nieuwste smartphone van Apple betekent dat de levertijd van de iPhone 5 nu al is opgelopen. Apple kondigde in eerste instantie een levertijd aan van één week. Deze tijd is in de Verenigde Staten inmiddels opgelopen tot twee weken. Klanten in het Verenigd Koninkrijk moeten zelfs al drie weken op hun iPhone 5 32GB wachten. De 16GB- en 64GB-modellen zijn nog wel binnen twee weken leverbaar.

Het is niet precies duidelijk waarom de iPhone 5 nu al uitverkocht is. Eerder gingen geruchten over problemen bij Sharp. Het bedrijf zou moeite hebben de afgesproken hoeveelheid schermen voor de iPhone 5 te leveren. Het is dan ook goed mogelijk dat deze problemen ervoor hebben gezorgd dat Apple minder iPhone 5's in voorraad heeft dan het bedrijf van plan was, met langere levertijden tot gevolg.

Apple lanceert iPhone 5 met 4 inch scherm

Toegevoegd op 12 september 2012

De nieuwe iPhone 5 beschikt over een groter scherm en is gemaakt uit glas en metaal. De preorders voor het apparaat beginnen 14 september in onder andere de Verenigde Staten, terwijl wij in Nederland tot 28 september zullen moeten wachten. Dit heeft Apple vanavond aangekondigd in San Francisco.

Apple stapt af van de glazen achterzijde die we kennen uit de iPhone 4S. De achterzijde van de iPhone 5 bestaat uit aluminium, dat is opgebouwd uit twee verschillende kleuren. Het apparaat is 20% lichter en 18% dunner dan de iPhone 4S. De iPhone 5 is uitgerust met een lichtere batterij, terwijl de batterijduur ten opzichte van zijn voorganger is verbeterd.

© PXimport

8 megapixel camera

Het apparaat is uitgerust met een nieuwe 8 megapixel camera, waarvan onder andere de lens is verbeterd. Het apparaat wordt geleverd met iOS 6, waarop de nieuwe Panorama-mode beschikbaar is in de camera-app. De app plakt meerdere foto's aan elkaar, waardoor je panorama foto's met je iPhone kunt maken.

De iPhone 5 is daarnaast uitgerust met drie microfoons in plaats van de twee microfoons die we kennen uit de iPhone 4S. De speaker van het apparaat is daarnaast verbeterd. De kwaliteit van zowel telefoon- als FaceTime-gesprekken moet hierdoor zijn verbeterd.

© PXimport

Prijzen

De nieuwe iPhone is beschikbaar in zowel het zwart als wit met 16GB, 32GB of 64GB. De prijzen zijn gelijk aan die van de iPhone 4S, wat betekent dat het 16GB0-model voor 599 euro, de 32GB-versie voor 699 euro en 64GB-variant voor 799 euro in de winkel zal liggen.

Het is nog niet honderd procent zeker wanneer de preorders voor de iPhone 5 in Nederland van start gaan. Apple stelt op 21 september de preorders te openen in twintig extra landen. Het is echter niet bekend of Nederland hierbij zit.

iPhone 5 zorgt voor forse toename schadeclaims oude iPhone-modellen

Toegevoegd op 12 september 2012

De lancering van de iPhone 5 leidt tot een forse toename van het aantal schademeldingen. Verzekeraar Zelf.nl meldt een toename van maar liefst 300 procent in het aantal schademeldingen met oude iPhone-modellen.

Zelf.nl stelt dat uiteraard niet alle iPhone-bezitters slechte bedoelingen hebben, maar de grote toename van het aantal claims opvallend is. iPhone-bezitters zijn creatief in het verzinnen van schades aan hun iPhones. Veel geclaimde schades bestaan uit waterschade of valschade.

Onderzoek

Gezien de forse toename van het aantal schademeldingen worden de meldingen door schade-experts nauwkeurig onderzocht. Hierbij kan extra informatie worden gevraagd aan de iPhone-eigenaar of kan de verzekeraar het toestel opvragen om de schade te bekijken.

De verzekeringsvergelijkingssite Independer.nl waarschuwt dat het indienen van een valse schadeclaim vervelende gevolgen kan hebben. Zo wordt je verzekering per direct beëindigd en kan je naam tot acht jaar worden opgenomen in het centrale systeem van verzekeraars. Daarnaast wordt de schademelding doorgestuurd naar justitie.

Nieuwe foto's tonen witte iPhone 5

Toegevoegd op 11 september 2012

De website iMore beschikt over twee nieuwe foto's waarop de iPhone 5 zou worden getoond. De iPhone op de foto's heeft een metaalkleurige achterzijde met een witte band aan de boven- en onderzijde.

Het ontwerp van het apparaat op de foto's komt overeen met eerdere geruchten over de iPhone 5. Zo heeft het apparaat een kleinere dock connector, vernieuwde speakers en is de koptelefooningang naar de onderzijde van het apparaat verhuisd. Over ongeveer 24 uur weten we of deze foto's inderdaad de iPhone 5 tonen!

© PXimport

© PXimport

J.P. Morgan: 'Lancering van de iPhone 5 geeft economie VS een impuls'

Toegevoegd op 11 september 2012

De lancering van de iPhone 5 kan de Amerikaanse economie een impuls geven. De verkoop van Apple's nieuwe smartphone zou een kleine extra groei van de economie kunnen leiden.

Dit stelt Michael Feroli, econoom bij de Amerikaanse bank J.P. Morgan in een brief aan klanten. Feroli schrijft dat als het effect van de iPhone-verkopen wordt doorberekend op jaarbasis de iPhone 5 voor een kwart tot half procent extra economische groei kan veroorzaken. De econoom berekent dat de iPhone 5 het bruto binnenlandse product van de Verenigde Staten in het vierde kwartaal met maar liefst 3 miljard dollar kan laten toenemen.

Via: NU.nl

Nieuwe foto's van USB-kabel voor iPhone 5 duiken op

Toegevoegd op 10 september 2012

Nieuwe foto's van de USB-kabel voor de iPhone 5 zijn opgedoken. De foto's zijn gepubliceerd door de Franse website Nowhereelse en afkomstig van dezelfde bron die eerder ook al foto's van de USB-kabel verspreidde.

De huidige USB-kabel is niet geschikt voor de iPhone 5, aangezien het apparaat wordt voorzien van een kleinere dockconnector. De nieuwe kabel is dan ook voorzien van een nieuwe stekker, die voor de 8-pins dockconnector geschikt is. Op de foto is duidelijk te zien dat deze stekker aanzienlijk kleinere is dan die van de USB-kabel van de iPhone 4S.

Micro-USB-kable

Op de foto's is naast de witte kabels voor de iPhone 5 ook een zwarte kabel te zien. Dit is een micro-USB-kabel, die ter vergelijking naast de nieuwe kabels van Apple gelegd. De stekkers van beide kabels lijken ongeveer dezelfde grootte te hebben.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Nieuw bewijs voor andere CPU in de iPhone 5

Toegevoegd op 7 september 2012

De iPhone 5 maakt waarschijnlijk geen gebruik van de ruisonderdrukkingstechnologie van Audience. Hieruit kunnen we concluderen dat de iPhone 5 een andere processor krijgt dan de iPhone 4S.

De ruisonderdrukkingstechnologie wordt gebruikt op de iPhone 4S en zit bij dit apparaat ingebakken in de Apple A5-processor. Audience stelt echter niet te verwachten dat Apple de technologie ook in de iPhone 5 verwerkt. Het ligt daarom voor de hand dat de iPhone 5 wordt voorzien van een andere processor, waar de technologie niet in is verwerkt.

Omzetcijfers

Audience verliest een belangrijke klant als Apple inderdaad niet langer gebruik maakt van de ruisonderdrukkingstechnologie. Het bedrijf verwacht dit echter niet terug te zien in zijn omzetcijfers voor het derde kwartaal van 2012. Wel waarschuwt Audience dat de omzet in het vierde kwartaal door de beslissing van Apple lager uit kan vallen.

Het is niet duidelijk of Apple een methode heeft gevonden die de ruisonderdrukkingstechnologie overbodig maakt of een contract heeft gesloten met een concurrerende leverancier. Het is echter ook mogelijk dat Apple zelf een dergelijke technologie heeft ontwikkeld. Apple werd in juli 2012 nog aangeklaagd door het Amerikaanse Noise Free Wireless aangezien Apple patenten op een ruisonderdrukkingstechnologie zou schenden.

Nieuwe foto's vergelijken iPhone 5-behuizing met iPhone 4S

Toegevoegd op 6 september 2012

Foto's van de behuizing van de iPhone 5 zijn opnieuw opgedoken. Op foto's van iPhonereparateur iResQ is de behuizing naast de iPhone 4S gelegd, zodat de twee smartphones goed kunnen worden vergeleken.

De getoonde behuizing komt overeen met eerder opgedoken foto's van iPhone 5-prototypes en -onderdelen. Het is dan ook steeds waarschijnlijker dat we de getoonde behuizing daadwerkelijk terugzien in de iPhone 5. De behuizing op de foto's is een stuk dunner dan de iPhone 4S. Op de foto's is te zien dat het scherm van de iPhone 5 minder buiten de antenneband uitsteekt dan bij de iPhone 4S.

© PXimport

© PXimport

Het apparaat is daarentegen wel langer, om ruimte te maken voor het grotere scherm. Dit scherm wordt volgens eerdere geruchten 4 inch groot. De foto's tonen daarnaast een kleinere dockconnector, die opnieuw aan de onderzijde van het apparaat is geplaatst. Ook is te zien dat de speakers flink groter zijn geworden en de koptelefooningang naar de onderzijde van het apparaat is verplaatst.

© PXimport

© PXimport

Apple verstuurt uitnodigingen voor iPhone 5-evenement

Toegevoegd op 4 september 2012

Apple nodigt de media uit voor een evenement op 12 september 2012. De uitnodiging doet vermoeden dat Apple op het evenement de iPhone 5 introduceert.

Op de uitnodiging is de tekst "It's almost here" te lezen. Onder de tekst staat het cijfer twaalf, met daaronder de schaduw van het cijfer vijf. Dit doet dus vermoeden dat Apple inderdaad de iPhone 5 zal introduceren.

Het evenement wordt georganiseerd op 12 september 2012 in het Yerba Buena Center in San Francisco.

Werkend prototype van iPhone 5 duikt op

Toegevoegd op 4 september 2012

Een nieuwe video is opgedoken waarin een werkend prototype van de iPhone 5 wordt getoond. De maker van de video stelt het prototype te hebben ontvangen van een 'anonieme bron'.

De video toont veel specificaties die we ook kennen uit eerdere geruchten. Zo is het apparaat langer dan de iPhone 4S, maar wel een stuk dunner. Dit biedt ruimte aan het grotere scherm van de iPhone 5, dat 4 inch groot zou zijn. Het apparaat is net zo breed en zwaar als de iPhone 4S. De speakers in het prototype zijn vernieuwd en de koptelefooningang is verplaatst naar de onderzijde van het apparaat.

Aluminium achterkant

Veel eerdere geruchten stellen dat Apple afstapt van de glazen achterzijde die we kennen van de iPhone 4S. Het prototype bevestigt dit gerucht. Het achterkantje van het prototype is volgens de maker van de video gemaakt van mat zwart gespoten aluminium.

Het prototype is daarnaast voorzien van een kleinere dockconnector. Volgens eerdere geruchten gaat het om een 8-pins dockconnector, die de huidige 30-pins dockconnector zal vervangen. Het prototype in de video is nog niet geactiveerd en kan dus niet gebruikt worden. De maker van de video is echter niet in staat het apparaat aan te sluiten op zijn Mac, aangezien hij niet over een kabel voor de kleinere dockconnector beschikt.

[youtube]jV_N99SBpnE[/youtube]

Vernieuwde oordopjes van iPhone 5 lekken uit

Toegevoegd op 4 september 2012

De iPhone 5 zal worden geleverd met geheel nieuwe oordopjes. De oortjes lijken te uit één stuk plastic gemaakt te zijn, wat de stevigheid aanzienlijk zou bevorderen.

De Vietnamese website Tinhte.vn claimt de nieuwe oordopjes in handen te hebben. De website heeft een video gepubliceerd waarin de koptelefoon wordt getoond. De nieuwe oordopjes worden in de video met de huidige oordopjes vergeleken. De nieuwe oortjes hebben duidelijk een geheel nieuwe vorm gekregen. Het nieuwe design komt het draagconform volgens Tinhte.vn ten goede.

Gemaakt in Vietnam

In de video wordt daarnaast de kabel van de oordopjes getoond. Hierop is de tekst 'Ontworpen door Apple in Californië, Geassembleerd in Vietnam' te lezen. De originele video van Tinhte.vn is inmiddels helaas van YouTube verwijderd. De onderstaande video toont dezelfde beelden met een Engelstalige voice-over.

[youtube]ctQeSbh5T0A[/youtube]

Apple waarschuwt Genius Bars voor lage voorraad iPhone 3GS

Toegevoegd op 3 september 2012

Apple waarschuwt Genius Bars dat de voorraad van de iPhone 3GS op begint te raken. De lage voorraad kan te maken hebben met de lancering van de iPhone 5, die naar verwachting voor oktober op de planning staat.

9to5Mac schrijft dat Apple medewerkers in een brief nieuwe instructies geeft voor het omgaan met problemen met een iPhone 3GS. Genius Bar-medewerkers moeten klanten een schermreparatie aan te bieden en de voordelen van een nieuwe iPhone te benadrukken.

iPhone 4 als vervanging

Alleen in het uiterste geval mogen de medewerkers een nieuwe iPhone 3GS meegeven. Dit kan echter tot problemen leiden, aangezien de voorraad erg klein is. Genius Bars die geen enkele iPhone 3GS meer op voorraad hebben mogen daarom een iPhone 4 als vervanging meegeven.

Door de nieuwe werkwijze hoeft Apple minder snel een iPhone 3GS uit de voorraad aan een klant mee te geven, waardoor het bedrijf langer met de voorraad kan doen. Al langer gaan geruchten dat Apple de iPhone 3GS na de lancering van de iPhone 5 uit de schappen haalt.

Verwijzingen in iOS 6

De beta van iOS 6 is echter ook voor de iPhone 3GS beschikbaar, wat doet vermoeden dat Apple toch nog toekomstplannen voor het apparaat heeft. Na de lancering van de iPhone 5 zou dit echter betekenen dat Apple zowel de iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S als iPhone 5 gelijktijdig in het assortiment heeft. Het is dan ook mogelijk dat Apple de iPhone 3GS alleen beschikbaar wil stellen op opkomende markten en voor prepaid-gebruikers.

'Productie van iPhone 5-schermen bij Sharp is vertraagd'

Toegevoegd op 31 augustus 2012

De productie van schermen voor de iPhone 5 heeft vertraging opgelopen. Het is echter onduidelijk of de productie in zijn geheel nog niet is begonnen of dat het bedrijf minder schermen kan produceren dan verwacht.

De berichtgeving over de problemen bij Sharp is tegenstrijdig. The Wall Street Journaal schrijft dat de massaproductie van de schermen nog van start moet gaan. Dit terwijl Sharp eerder liet weten dat de productie eind augustus van start zou gaan. Het opstarten van de massaproductie zou door technische problemen vertraging hebben opgelopen.

Lagere productie

Reuters spreekt dit bericht echter tegen. Het persbureau meldt dat de productie wel van start is gegaan, maar het bedrijf niet de gewenste hoeveelheid schermen kan produceren.

Sharp zou aanzienlijke investeringen moeten maken om de productiecapaciteit van de schermen te verhogen. De productiekosten van de schermen zijn echter hoog, waardoor de winstmarges van schermfabrikant onder druk zijn komen te staan. Een anonieme bron zegt tegen Reuters dat Sharp zich dan ook afvraagt of het financiëel aantrekkelijk is de productiecapaciteit voor Apple te vergroten.

Gevolgen voor iPhone 5

Ondanks de onduidelijkheid lijkt het er overigens niet op dat de problemen bij Sharp de lancering van de iPhone 5 zullen vertragen. Naast Sharp zijn ook LG Display en Japan Display, een samenwerkingsverband van Sony, Hitachi en Toshiba, door Apple ingeschakeld voor de productie van de schermen. Het is echter wel mogelijk dat Apple bij de lancering minder iPhone's in voorraad zal hebben dan gepland. Het is onduidelijk of dit tot problemen zal leiden.

'iPhone 5 krijgt vernieuwde versie van AirPlay'

Toegevoegd op 29 augustus 2012

De iPhone 5 wordt uitgerust met AirPlay Direct, een verbeterde versie van AirPlay. Met de technologie kunnen muziek-, foto- en videobestanden draadloos naar een bijvoorbeeld een Apple TV zonder dat gebruik hoeft worden gemaakt van een draadloos netwerk.

AirPlay Direct is volgens The Telegraph de werktitel van het project. Het is onduidelijk of Apple deze naam ook voor de uiteindelijke feature zal hanteren. AirPlay Direct verstuurt video en muziek via bluetooth 4.0 en is hierdoor niet afhankelijk van een draadloos netwerk. Apparaten die de techniek kunnen gaan ondersteunen zijn de Apple TV, de toekomstige Apple iTV en accessoires als speakersets.

AirPlay

AirPlay is een techniek waarmee gebruikers muziek, foto's en video vanaf een iPod, iPhone of iPad kunnen doorsturen naar apparaten AirPlay-ondersteuning. De techniek maakt gebruik van een WiFi-netwerk voor het maken van een verbinding met andere apparaten.

De technologie AirPlay werd op één september 2010 door Steve Jobs gelanceerd. Een variant op AirPlay is AirPlay Mirroring, een feature die werd geïntroduceerd in iOS 5 en gebruikers de mogelijkheid biedt hun scherm tonen op een HDTV via de Apple TV.

AnandTech: 'Kans op NFC-chip in iPhone 5 is erg klein'

Toegevoegd op 29 augustus 2012

De iPhone 5 krijgt mogelijk toch geen NFC-chip. De chip duikt regelmatig op in geruchten. AnandTech acht de kans dat Apple een goed werkende NFC-chip in de iPhone 5 weet te verwerken echter erg klein.

De website stelt dat de achterzijde van de iPhone 5, die voornamelijk bestaat uit metaal, het zeer onwaarschijnlijk maakt dat Apple een NFC-chip in de iPhone 5 stopt. Alleen een kleine streep aan de boven- en onderzijde van de iPhone 5 is gemaakt van een doorzichtig materiaal. Deze gaten zijn echter niet groot genoeg om het signaal van een NFC-chip goed door te laten.

Weinig ruimte

Een NFC-ontvanger is doorgaans voorzien van een relatief grote spoel en neemt daarom een prominente positie in de behuizing op. Samsung plaatste de ontvanger daarom eerder op de accu van een smartphone. In de uitgelekte foto's van de iPhone 5 is volgens AnandTech echter geen ruimte voor een dergelijke spoel.

Gezien de doorzichtige strepen aan de achterzijde van de iPhone 5 is het mogelijk dat het Apple is gelukt de NFC-ontvanger aan de boven- of onderzijde van het apparaat te plaatsen. Dit zou echter betekenen dat je de boven- of onderzijde van de iPhone tegen een andere NFC-chip moet houden om verbinding te maken, wat het gebruik van de chip onnatuurlijk en onhandig maakt. Dit ligt volgens AnandTech dan ook niet voor de hand.

Foto's van volledig geassembleerd voorkantje van iPhone 5 duiken op

Toegevoegd op 26 augustus 2012

Foto's van een volledig geassembleerd voorpaneel van de iPhone 5 is opgedoken. Op de foto's is duidelijk te zien dat de flitser is verplaatst naar de bovenzijde van de speaker voor het voeren van telefoongesprekken.

© PXimport

© PXimport

De foto's zijn geplaatst op een Photobucket-account en ontdekt door Apple.pro. Op de foto's is te zien hoe het LCD-scherm van de iPhone 5 is bevestigd aan het voorkantje. Daarnaast is de homeknop geïnstalleerd in het paneel en wordt aan de achterzijde van het voorkantje vastgehouden met een metalen klem.

© PXimport

© PXimport

Video vergelijkt nieuwe en bestaande iPhone 5-onderdelen met iPhone 4S

Toegevoegd op 26 augustus 2012

Foto's van meerdere onderdelen van de iPhone 5 zijn afgelopen week opgedoken. Het gaat onder andere om het moederbord van de iPhone 5, die voorzien is van een A5X system-on-a-chip. Deze aanpak kennen we uit de huidige generatie iPad.

© PXimport

© PXimport

De nieuwe foto's van het moederbord zijn opgedoken op de Chinese websites Sina.com. Daarnaast heeft Smartphone Medic een vergelijking gemaakt tussen onderdelen van de iPhone 5 en die van de iPhone 4S. De video behandelt naast nieuwe ook onderdelen die eerder zijn opdoken.

Scherm en dockconnector

Vooral het het scherm en de dockconnector van de iPhone 5 vallen in de video op. Het scherm van de iPhone 5 is met 4 inch een stuk groter dan die van de iPhone 4S. Tegelijkertijd is de dockconnector een stuk kleiner geworden, aangezien Apple met de iPhone 5 overstapt op de 8-pins dockconnector.

[youtube]4N04zwcq1CI[/youtube]

USB-kabel voor iPhone 5 met kleinere dockconnector duikt op

Toegevoegd op 24 augustus 2012

De iPhone 5 wordt hoogstwaarschijnlijk voorzien van een kleinere dockconnector. Dit betekent dat Apple's bestaande USB-kabel niet geschikt zal zijn voor de iPhone 5. iLounge beschikt over een foto van de USB-kabel die geschikt is voor de kleine dockconnector. De foto zou oorspronkelijk op Twitter zijn geplaatst.

Op de foto's is duidelijk te zien dat de stekker die je in de dockconnector steekt aanzienlijk kleiner is geworden. De kabel foto geeft verder helaas weinig informatie over de kabel. Zo is het onduidelijk of de kabel USB 3.0 ondersteunt of dat we het met USB 2.0 zullen moeten stellen.

© PXimport

De USB-kabel voor de 8-pins dockconnector van de iPhone 5

De iPhone 5 is hoogstwaarschijnljk uitgerust met een 8-pins dockconnector. Door van een 30-pins dockconnector over te stappen op een 8-pins dockconnector bespaart Apple flink wat ruimte in de behuizing van de iPhone 5. Deze ruimte gebruikt naar verwachting voor de huisvesten van grotere speakers, die aan beide zijdes van de dockconnector zijn geplaatst.

Verzoek van Apple wijst op evenement op 12 september

Toegevoegd op 22 augustus 2012

Apple verzoekt Europese Apple Premium Reseller's (APR's) voor 12 september extra tafelruimte beschikbaar te maken voor het tentoonstellen van iPad's. Het verzoek doet vermoeden dat Apple op 12 september een evenement lanceert waarop nieuwe producten worden geïntroduceert.

Dit schrijft MacRumors. Al langer bestaat het vermoeden dat Apple in september de iPhone 5 introduceert aan het grote publiek. De deadline die Apple APR's heeft opgelegd bevestigd in ieder geval dat Apple 12 september iets van plan is. Apple geeft in het verzoek specifiek aan dat de extra ruimte is bedoeld voor het tentoonstellen van iPad's. Dit doet vermoeden dat Apple een nieuwe iPad lanceert. De iPad mini is de meest voor de hand liggende kandidaat.

Gezien de vele geruchten over een lancering van de iPhone 5 in september is het goed mogelijk dat naast de iPad mini ook de iPhone 5 op 12 september wordt gelanceerd. In het verzoek spreekt Apple met geen woord over de iPhone. Dit is echter niet onlogisch, aangezien de iPhone 5 de positie van de iPhone 4S zal overnemen.

De iPad mini echter wordt aan het assortiment toegevoegd en zal naast de derde generatie iPad in de winkels komen te liggen. Het tentoonstellen van de kl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000