Ongemerkt verslaafd aan je telefoon?

© PXimport

Ongemerkt verslaafd aan je telefoon?

Geplaatst: 13 november 2015 - 10:12

Aangepast: 24 november 2022 - 11:41

Chwhynny Overbeeke

Uit recent onderzoek is gebleken dat gebruikers gemiddeld 85 keer per dag naar hun telefoon grijpen. Ben jij ook 'smartphone-verslaafd'?

Veel mensen controleren al 's ochtends bij het opstaan hun mobieltje, en vaak is het ook het laatste wat ze doen voordat ze naar bed gaan. Het valt op dat mensen constant naar hun telefoon grijpen, zelfs wanneer ze met iemand aan het praten zijn of terwijl ze met iets anders bezig zijn. Maar hoe vaak zijn mensen nou echt in de weer met hun telefoon? Lees ook: Hoe vaak check jij je iPhone?

Er zijn al veel onderzoeken gedaan naar de frequentie van het gebruik van mobiele telefoons, en afhankelijk van de manier waarop de onderzoeken zijn uitgevoerd worden er zeer uiteenlopende resultaten verkregen.

Universitair onderzoek

Vergelijkingssite comparethemarket.com heeft 2000 mensen gevraagd hoe vaak ze hun mobieltje oppakken en hoe lang ze ermee in de weer zijn. Uit dit onderzoek bleek dat respondenten een gemiddelde van 50 keer per dag ingevuld hadden, terwijl een ander onderzoek van onderzoekers van Nottingham Trent University op basis van een app die het gebruik bijhoudt juist op een gemiddelde van 85 keer per dag uitkwam. Wat is hier aan de hand?

Het gebruik van een app die registreert hoe vaak een telefoon ontgrendeld wordt is natuurlijk een veel nauwkeurigere methode dan mensen vragen hoe vaak ze zelf denken naar hun telefoon te kijken.

De onderzoekers van Nottingham Trent University hebben hier gebruik van gemaakt door de deelnemers die een dergelijke registratie-app op hun telefoon hadden staan in te laten schatten hoe vaak ze hun telefoon controleren en deze schatting te vergelijken met de daadwerkelijke data. Hieruit bleek dat ze hun telefoon bijna twee keer zo vaak gebruikt hadden als ze zelf dachten. Mensen blijken hun telefoongebruik dus enorm te onderschatten. Maar hoe komt dit?

Controleren van je telefoon is een gewoonte

Psychologe Dr. Sally Andrews van Nottingham Trent University zegt dat het controleren van je mobiele telefoon een gewoonte geworden is, waardoor mensen niet doorhebben hoe regelmatig ze dit doen.

Vaak grijp je zonder dat je het je realiseert naar je telefoon om even snel iets te checken. Dit wordt dan niet door je hersenen geregistreerd, net als wanneer je bijvoorbeeld veilig de straat overgestoken bent zonder dat je het echt doorhad, ook al heb je terwijl je overstak wel gewoon uitgekeken.

Beter onderzoek hiernaar is van belang

De conclusies uit het onderzoek zijn van belang omdat tot nu toe smartphone gebruik door psychologen geanalyseerd wordt op basis van zelfrapportage van de gebruiker. Nu er gebleken is dat mensen hun gebruik zo enorm onderschatten, moeten dergelijke rapportages met voorzichtigheid worden geïnterpreteerd, vooral als het gaat om verslaving.

Er zijn een aantal apps waarmee je zelf je smartphone gebruik - inclusief het aantal keer dat je je telefoon bekijkt - kunt opmeten, zoals Moment voor iOS, of Checky voor Android en iOS. Zo kun je zien of jij net als veel andere mensen ook voor een verrassing komt te staan.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000