© PXimport

Dossier: iPhone 6

Geplaatst: 9 september 2014 - 04:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:04

Redactie Computer!Totaal

Vandaag is het dan eindelijk zover, Apple kondigt de nieuwste telg aan in haar smartphonefamilie, de iPhone 6. Maar hoe gaat hij eruit zien en wat zijn de specs? Aan geruchten geen gebrek, maar welke kun je geloven en wat is complete onzin? We zetten de verwachtingen voor de iPhone 6 op een rij.

Net als vorig jaar, is de verwachting dat Apple niet één, maar twee nieuwe modellen op de markt brengt. In tegenstelling tot vorig jaar, zal dat ditmaal echter geen goedkoper model zijn, zoals de iPhone 5c. Het tegenovergestelde is zelfs waar, want naast het reguliere model, dat met een display van 4,7 inch al een stuk groter is dan het 4-inch model dat we gewend zijn, zal er waarschijnlijk nóg een model verschijnen, dat moet voldoen aan de wensen van iPhone-liefhebbers die een extra groot display willen. 5,5-inch zal dit display maar liefst zijn, hetgeen deze versie van de iPhone 6 kwalificeert als Phablet (oftewel de ideale kruising tussen een pc en een tablet).

 

© PXimport

Apple komt naar verluidt met twee nieuwe modellen.

Dunner en duurzamer

Als je dacht dat de iPhone 5s met z'n 7,6 millimeter dun was, wacht dan maar tot je de 6 in je handen hebt. Het 4,7-inch model zal namelijk naar verluidt een dikte hebben van slechts 6,9 millimeter (dat is dus zo'n 10% minder, indrukwekkend), en het 5,5-inch model is met 7,1 millimeter dikte minstens zo indrukwekkend. Daarnaast zou ten minste één van de twee modellen zijn voorzien van Saffierglas. Dit 'nieuwe' soort glas is een stuk duurzamer dan het glas dat tot op heden in de iPhones gebruikt is, en zou ervoor moeten zorgen dat gebarsten schermen verleden tijd zijn. Nadeel is dat Saffierglas duur is om te maken hetgeen de reden zou kunnen zijn voor het gerucht dat slechts één van de twee modellen over dit type display beschikt (waarschijnlijk het 4,7-inch model).

 

© PXimport

Als er echt Saffierglas wordt gebruikt, dan zijn gebarsten schermen verleden tijd.

Ontwerp

Aanvankelijk werd gedacht (gehoopt?) dat Apple met een revolutionair nieuw ontwerp zou komen voor de iPhone 6. Inmiddels zijn die verwachtingen aanzienlijk getemperd. Dat de iPhone er anders uit zal komen te zien, is vrijwel zeker, op basis van gelekte beelden (al kan dat écht pas met 100% zekerheid worden gezegd nadat Apple het zelf heeft aangekondigd). Zo zou Apple af hebben gerekend met de scherpe lijnen in het ontwerp, en hebben gekozen voor de rondere vormen van de iPad, waarmee eigenlijk weer een stap wordt gezet in de richting van de eerste generaties iPhone. Heel veel verder lijken de veranderingen niet te gaan; de volumeknoppen zijn langwerpig zoals de iPad, maar, de Thuisknop, de Standby-knop en de dikke antenneranden langs de zijkant van de iPhone zien er naar verluidt allemaal nog redelijk hetzelfde uit. Het enige verschil is dat de antenneranden nu gebogen zijn i.v.m. het nieuwe ontwerp.

 

© PXimport

Met het ontwerp lijkt Apple terug te gaan in de tijd, geen strakke vormen meer maar ronde.

Technische specificaties

Maar dan...wat zit er onder de motorkap? Dit blijft het lastigste onderdeel om te voorspellen, omdat uitgelekte foto's van de buitenkant niet veel verraden m.b.t. de technische specificaties. Wat we wel weten is dat de iPhone 6 een krachtige A8-chip zal bevatten. Veel kunnen we je daar niet over vertellen, maar wel dat de iPhone 6 weer vele malen sneller zal zijn dan z'n voorganger, al blijft de hoeveelheid geheugen (1GB) hetzelfde. Daarnaast bevat de iPhone 6 een snellere WiFi-chip, een (veel) krachtigere batterij (2,915mAh vergeleken met 1,560mAh voor de iPhone 5s) en 128 GB opslagcapaciteit (voor het 5,5-inch model). Ook zijn we vrijwel zeker van het feit dat het toestel eindelijk een NFC-chip zal bevatten, hetgeen betekent dat contactloos betalen met de iPhone mogelijk wordt. Over de camera is niet zoveel bekend, maar de verwachting is dat deze inmiddels wel weer aan een upgrade toe is, en gesproken wordt over minstens 13 megapixels.

 

© PXimport

Wordt contactloos betalen met de iPhone eindelijk mogelijk?

Wilde geruchten

De voorspellingen hierboven zijn redelijk veilig. Er zullen er misschien één of twee niet kloppen, maar met betrekking tot het bovenstaande zal de iPhone 6 weinig verrassingen brengen. Spannender zijn natuurlijk de wilde geruchten, die zeggen dat Apple allerlei nieuws voor ons in petto heeft. Reden voor die geruchten is het 'logic board' in de iPhone 6, die veel uitgebreider is dan die van de 5s, hetgeen wijst op nieuwe mogelijkheden. Zo gaan er geruchten dat de iPhone 6 een weersensor zal bevatten (en daarmee een effectief weerstation wordt, dat, gezien de hoeveelheid iPhones in de wereld zorgt voor zeer nauwkeurige voorspellingen als die gegevens worden verzameld), en daarnaast draadloos opgeladen zal kunnen worden. Ook zijn er tongen die beweren dat de aansluiting voor de koptelefoon vervangen zal worden door de Lightning aansluiting. We hopen van harte dat, met name het gerucht over het draadloos opladen, op waarheid is gebaseerd, maar op wilde theorieën na, zijn er weinig patenten, gelekte berichten van fabrieken of andere bronnen die dit giswerk ondersteunen. Het zou leuk zijn. Wat de iPhone 6 echt voor ons in petto heeft? Over een paar uur weten we het.

 

© PXimport

Gespeculeerd wordt over een weersensor, maar daar is nog weinig bewijs voor.

Behuizing iPhone 6 uitgelekt

Toegevoegd op 10 juni 2014

Er zijn foto's uitgelekt waar vermoedelijk de behuizing van Apple's nieuwe iPhone 6 op te zien is. Net als de vele geruchten van de afgelopen maanden, lijken ook deze foto's te wijzen op een groter formaat van de nieuwe iPhone. Lees ook: Wat vonden wij van de iPhone 5s?

De nieuwe foto's doken afgelopen weekend op via de Franse website Nowhereelse. De behuizing van de nieuwe Apple-telefoon lijkt te verklappen dat er een scherm van 4,7 inch op de iPhone 6 zal zitten. De iPhone 5s en iPhone 5c hebben een scherm van 4 inch groot. Opvallend is verder dat de aan/uit-knop naar de zijkant van het toestel is verplaatst.

 

© PXimport

iPhone 6 gaat keiharde klap uitdelen aan iPad

Toegevoegd op 14 mei 2014

De iPhone 6 gaat een doodsklap uitdelen aan de iPad. Apple heeft 20 procent meer toestellen besteld dan van voorganger iPhone 5s, terwijl de verkopen van de iPad verder zullen dalen.

Volgens analist Katy Huberty van Morgan Stanley heeft Apple van de nieuwe iPhone 20 procent meer besteld dan van diens voorganger iPhone 5s. Ze verwachtte volgens Business Insider 'slechts' een stijging van 12 procent in de verkopen van de iPhone, maar stelt die verwachtingen nu sterk naar boven bij.

Lees meer over de verkoopverwachting van de iPhone 6.

Bron: Webwereld.nl

'Nieuwe iPhone 6 foto's gelekt'

Toegevoegd op 15 april 2014

Er zijn nieuwe foto's opgedoken van de vermeende iPhone 6 die naar verwachting in september uitkomt. De kiekjes tonen een case van de nieuwe smartphone en de grotere versie van de iPhone 6. Naar verluidt komt er een 4,7 en 5,5 inch-variant uit.

De foto die is opgedoken op Weibo laat de grotere iPhone 6 zien. Volgens iPhon.fr komt het gemaakte shot rechtstreeks uit de fabriek. Dat het om een grotere smartphone gaat dan we nu kennen van Apple, is duidelijk te zien. De randen rondom het scherm zien er dunner uit.

 

© PXimport

De rechter iPhone zou een iPhone 6-variant zijn.

Mal onthult afmetingen

Er is een foto gelekt van een mal, die volgens geruchten voor de nieuwe iPhone 6 gebruikt wordt. Hierin past een toestel 138 bij 64 millimeter, zo meldt de Franse website Nowhereelse.fr. De iPhone 5S is 12,8 bij 58,6 millimeter en heeft een 4 inch-scherm. Toestellen die nu op de markt zijn en ongeveer dezelfde afmetingen als de mal hebben, zijn de LG G2 en Nexus 5.

 

© PXimport

De mal is voor grotere toestellen dan de iPhone 5S.

Wat staat ons te wachten met de iPhone 6?

Toegevoegd op 9 april 2014

Al maandenlang doen veel geruchten de ronde over de iPhone 6. Maandelijks komen er daar meer van bij en wordt er gespeculeerd wanneer Apple meer gaat vertellen over zijn toekomstig oogappeltje dat naar waarschijnlijkheid in september dit jaar wordt geïntroduceerd. Wij doen een greep uit de geruchtenmolen en bekijken realistische mogelijkheden.

De sappigste geruchten gaan over het scherm van de iPhone 6. Apple zou Quantum Dots gebruiken om de kwaliteit van het scherm te verbeteren. Met deze technologie kunnen kleuren scherper en helderder op beeldschermen weergegeven worden. Hoe groot het scherm van de iPhone 6 gaat worden is meer dan onduidelijk. Er wordt gespeculeerd dat Apple de eerste 6-inch smartphone uitbrengt. Dat de iPhone in meerdere varianten komt, waarvan een met 4,7-inch scherm en een van 5,5-inch, is een mogelijkheid die de gemoederen bezighoudt.

Verwisselbare Lens

Het laatste gerucht is dat de nieuwe iPhone een camera krijgt met verwisselbare lens. Zo kunnen makkelijker macro en wide-angle foto's gemaakt worden. Dit gerucht is niet bevestigd, maar zou een reële optie zijn voor Apple. Zij heeft namelijk een patentaanvraag ingediend. Hierin staat volgens USPTO beschreven dat Apple de middelen heeft om iPhones te voorzien van verwisselbare cameralenzen.

'iPhone 6 krijgt 4,8 inch-scherm'

Toegevoegd op 8 oktober 2013

De iPhone 6 krijgt mogelijk een 4,8 inch-scherm. Dat verwacht een analist na een bezoek aan Apple's toeleveranciers in Azië.

iPhone-liefhebbers die het 4 inch-scherm van de iPhone 5S of de iPhone 5C te klein vinden, kunnen misschien beter hun geld op de bank laten staan en wachten tot volgend jaar. Een analist verwacht dat de iPhone 6 een scherm krijgt van 4,8 inch.

 

© PXimport

Lees de rest van het artikel...

iPhone 5S en iPhone 6: wat kunnen we verwachten?

Toegevoegd op 16 mei 2013

Apple werkt volgens geruchten aan zowel de iPhone 5S als iPhone 6. Wat is eigenlijk het verschil tussen de twee apparaten en wat kunnen we van de nieuwe iPhones verwachten? Wanneer verschijnen beide apparaten daarnaast op de markt? In dit artikel vind je een overzicht van alle informatie die via geruchten over de iPhone 5S en iPhone 6 naar buiten is gekomen.

De iPhone 5S en iPhone 6 zijn volgens geruchten twee verschillende iPhones die beide op dit moment door Apple worden ontwikkeld. De iPhone 5S is vergelijkbaar met de iPhone 4S en is ten opzichte van de iPhone 5 slechts een kleine update. Het uiterlijk van het apparaat is volgens geruchten gelijk aan de huidige iPhone. Alleen intern zijn een aantal kleine wijzigingen doorgevoerd. Het apparaat is hardwarematig dus wel verbeterd.

Lees de rest van het artikel...

Apple CEO gaat voor kwaliteit in plaats van groot scherm

Toegevoegd op 24 april 2013

Tim Cook is tijdens het vraaggesprek rondom de presentatie van de kwartaalcijfers duidelijk geweest over schermgrootte van de iPhone. Want hoewel de meeste concurrenten van Apple smartphones maken met schermgrootten groter dan 5 inch, is het formaat van de iPhone 5 nog steeds de beste, denkt Cook.

De Apple CEO liet zich ontvallen tijdens het vraaggesprek met journalisten die gekoppeld was aan de presentatie van de kwartaalcijfers (zie ook: "Minder winst en omzet: Groei Apple moet vooral van buiten VS komen") dat hij vindt dat de concurrentie van Apple minder kwaliteit biedt met de grotere schermen.

Lees de rest van het artikel...

'Jobs tekende ook voor toekomstige 2 iPhones'

Toegevoegd op 2 april 2013

Steve Jobs regeert over zijn graf. Dat is gegeven de leidersstijl van het genie wat Jobs was geen al te boude stelling. Maar nu lijkt het ongeveer "bewezen". De toekomstige twee modellen van de iPhone komen (nog) uit de koker van Jobs, en niet uit die van Tim Cook, de huidige CEO.

Een medewerker van Apple zou zijn mond voorbij gepraat hebben, zo valt op te maken uit dit verhaal op SFexaminer.com, dat heel ergens anders over ging.

De Apple-medewerker die misschien teveel heeft gezegd is Michael Foulkes. Die heeft aan George Gascón, een vertegenwoordiger van het openbaar ministerie uit San Francisco, in een urenlang gesprek onder andere deze "spannende" uitspraken gedaan.

Foulkes onderhoudt de contacten met de Amerikaanse regering en had onlangs een gesprek met Gascón over het grote aantal diefstallen van mobieltjes.

Het schijnt in de mobiele telefoonindustrie niet ongewoon te zijn dat er productplanningen gemaakt worden van twee jaar of langer, hoewel dat misschien wat ongebruikelijk lijkt. Zie ook dit artikel op de website van The Guardian.

'Apple komt dit jaar met iPhone 5S én iPhone 6'

Toegevoegd op 10 februari 2012

Apple introduceert dit jaar niet alleen de iPhone 5S, maar ook de iPhone 6. De iPhone 5S is een kleine update ten opzichte van de iPhone 5 die geen radicale wijzigingen krijgt. De iPhone 6 is voorzien van een groter scherm dan de huidige iPhone.

Een man onder de naam Old Yao claimt op de Chinese microbloggingwebsite Weibo (via SlashGear.com) dat de informatie afkomstig is van een bron binnen Apple. De bron zou zowel de iPhone 5S als iPhone 6 in handen hebben gehad. De iPhone 5S zou vergelijkbaar zijn met de iPhone 4S. Het gaat om een apparaat dat wat betreft uiterlijk nagenoeg identiek is aan zijn voorganger en intern slechts een aantal kleine wijzigingen heeft gekregen.

Visuele inspectie

De iPhone 6 is wel een compleet nieuw apparaat. De smartphone wordt volgens Old Yao voorzien van een 4,8 of 5 inch scherm. Het is onduidelijk hoe groot dit scherm precies is, aangezien de bron zijn schatting baseert op een 'visuele inspectie' van het apparaat. Ondanks de grotere omvang van het scherm zou de resolutie gelijk zijn aan die van de iPhone 5. De pixels worden volgens de bron namelijk ruimer verspreid over het grotere scherm.

De bron weet daarnaast te melden dat de iPhone 6 dunner, langer, breder en lichter wordt dan de iPhone 5. In welke mate de afmetingen en het gewicht van de nieuwe iPhone afwijken van de huidige iPhone is echter niet duidelijk.

Apple gaat iPhones tegen water beschermen met nano coating

Toegevoegd op 20 januari 2012

In de toekomst hoef je wellicht minder goed op te letten dat je iPhone niet in het water valt. Apple werkt aan een oplossing waardoor de iPhone voortaan aanzienlijk beter tegen vocht moet kunnen.

CNN schrijft dat Apple in een patentaanvraag meldt toekomstige iPhones van een waterafstotende coating te willen voorzien. De coating is ontwikkeld door het Britse P2i, dat claimt een nano-coating te hebben ontwikkeld die nagenoeg alle vloeistoffen afstoot. De coating wordt verkocht onder de naam Aridion en kan op iedere vaste ondergrond worden aangebracht.

Schade door vocht

De huidige iPhone kan slecht tegen water en andere vloeistoffen. Apple stelt in het patent dat vloeistof die de iPhone binnendringt de verbindingspunten van verschillende onderdelen kapot kan maken. Ook kunnen andere componenten binnen de smartphone sneuvelen als contact maken met water en is de dockconnector van het apparaat niet bestand tegen water.

P2i werkt al langer samen met de smartphonefabrikant Motorola. De nano-coating wordt naar verluidt al gebruikt in bijna tien miljoen smartphones van de fabrikant. "We werken daarnaast samen met de tien grootste fabrikanten vna mobiele telefoons. We hebben onlangs een contract gesloten met TCL Alcatel en we hebben meerdere aankondigingen op de planning staan", zegt Stephen Coulson, de uitvinder van de Aridion-coating, tegen CNN.

De bovenstaande video van CNN is helaas een Flash-bestand, waardoor deze niet op iPhones en iPad's kan worden geopend

'iPhone 6 krijgt 4,8 inch scherm'

De iPhone 6 krijgt een groter scherm dan de iPhone 5. Apple voorziet de smartphone van een 4,8 inch scherm. Deze voorspelling geeft Peter Misek, analist bij analysebureau Jefferies, aan investeerders.

Misek verwacht dat de iPhone 6 voorlopig nog niet in de winkels ligt. Apple zou in juni of juli eerst de iPhone 5S lanceren, die de iPhone 5 opvolgt. De iPhone 5S is volgens de analist een kleine update van de iPhone, die vergelijkbaar is met de update van de iPhone 4 naar de iPhone 4S. De smartphone zou dus vooral een aantal kleine hardwarematige upgrades krijgen, maar verder niet worden voorzien van radicale wijzigingen.

De iPhone 6 is naar verwachting de opvolger van de iPhone 5S. De iPhone 5S ligt naar verwachting in juni of juli in de winkels. Als de voorspelling van Misek klopt hoeven wij de iPhone 6 dus niet in 2013 te verwachten.

Naast de iPhone 5S werkt Apple volgens Misek ook aan een tweede prototype. Het gaat mogelijk om een prototype van een goedkopere variant van de iPhone, waar de laatste tijd verschillende geruchten de ronde over deden. Deze goedkopere iPhone is volgens Misek gericht op opkomende markten als China.

Gaat de iPhone 6 er zo uitzien?

Toegevoegd op 10 januari 2013

Hoe gaat de iPhone 6 eruitzien? Alleen Apple kan het met zekerheid zeggen. Het ontwerpbureau Ciccarese Design denkt echter te weten wat wij betreft het uiterlijk van de iPhone 6 kunnen verwachten.

Ciccarese Design publiceert op zijn website een viertal renderings van de iPhone 6. Het ontwerpbureau baseert zich hierbij op de beschrijving van een prototype van de iPhone 6. Het ontwerp is gebaseerd op de vormen van de iPod nano.

De ontwerpers gaan er vanuit dat Apple de iPhone 6 voorziet van een nieuwe variant van het besturingssysteem iOS, dat net als de iPhone 6 een nieuw uiterlijk krijgt. Het besturingssysteem zou een mix zijn van iOS en het Mac-besturingssysteem OS X.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

[youtube]bI1cGOW5i68[/youtube]

Logbestanden van ontwikkelaars tonen downloads vanaf een iPhone 6

Toegevoegd op 3 januari 2013

Apple is nu al bezig met het testen van de iPhone 6. Een aantal ontwikkelaars meldt aan The Next Web dat hun apps zijn gedownload vanaf de Apple-campus in Cupertino. De apparaten die hiervoor zijn gebruikt dragen de tot nu toe onbekende identificatiecode 'iPhone6,1'.

De ontwikkelaars ontdekte de mysterieuze identificatiecode in de logbestanden van hun apps. De iPhone 5 identificeert zichzelf met de code 'iPhone5,1'. De nieuwe identificatiecode doet dan ook vermoeden dat Apple nu al is begonnen met het testen van de volgende generatie iPhone.

Naast de identificatiecode blijkt het mysterieuze apparaat ook een opvallend besturingssysteem te gebruiken: iOS 7. Helaas zijn uit de logbestanden geen aanwijzingen af te leiden over nieuwe functionaliteiten van dit besturingssysteem.

'iPhone 6 in juni verkrijgbaar in meerdere kleuren'

Toegevoegd op 2 januari 2013

De iPhone 6 ligt in juni in verschillende kleuren in de winkels. De smartphone is beschikbaar in twee verschillende schermformaten. De productie start in maart of april.

Dit meldt Brian White, analist bij Topeka Capital Markets. De iPhone 6 is volgens de analist vanaf juni leverbaar in de kleuren roze, geel, blauw, zilver met wit en zwart met 'slate',. De iPhone 5 is al langer beschikbaar in het zilver met wit en zwart met slate, terwijl we de kleuren roze, geel en blauw kennen van iPod touch.

Meerdere schermformaten

White schrijft daarnaast dat de iPhone 6 leverbaar wordt met twee verschillende schermformaten. Dit is opvallend, aangezien alle varianten van de iPhone tot nu toe slechts met één formaat scherm leverbaar waren. Apple verkoopt op dit moment echter wel gelijktijdig de iPhone 4S met een 3,5 inch-scherm en de iPhone 5 met een 4 inch-scherm.

De Topeka Capital Markets-analist stelt dat de introductie van de iPhone 5S Apple een flinke boost zal geven. White adviseert investeerders ondanks de moeilijke periode die Apple op de beurs doormaakt dan ook gewoon aandelen in Apple te kopen. De analist verwacht dat de prijs van het Apple-aandeel uiteindelijk stijgt tot een recordbedrag van 1.111 dollar.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten