Intel showt Atom-tablets (gallery)

Chipmaker Intel showt op diverse tablets met zijn Atom-processor. Die tablets draaien Android 3.0, Windows 7 of MeeGo en moeten het opnemen tegen de iPad2.

Intel is groot in de pc-markt, maar nauwelijks aanwezig op de mobiele markt voor smartphones en tablets. Op de Computex-beurs in Taiwan heeft de processorproducent tablets van diverse computerfabrikanten geshowd. Die mobiele apparaten gebruiken Intels energiezuinige Atom-processor en draaien daarop Windows 7, MeeGo of Android 3.0 (Honeycomb). Laatstgenoemde is door Intel zelf overgezet van de concurrerende ARM-processorarchitectuur naar het eigen x86.

Tussenvorm

De getoonde modellen zijn zowel al gelanceerde apparaten als toekomstige tablets. Daaronder ook netbooks met omklapbaar scherm, zodat het een tablet wordt. Zulke tussenvormen zijn lang geleden al geprobeerd met de eerste pc-tablets, maar die zijn niet bepaald aangeslagen. Dat kwam mede door het gewicht en de beperkte batterijduur.

Fujitsu biedt nu (opnieuw) zo'n apparaat, maar dan zeer dun en met een batterijduur van zo'n 6 uur. Deze Lifebook TH, door Intel geshowd op Computex, moet eind deze maand uitkomen.

Windows, MeeGo

Daarnaast toonde Intel op de Taiwanese computerbeurs een eigen conceptontwerp laptop met omklapscherm (codenaam Keeley Lake). Die zogeheten convertible laptop gebruikt de volgende generatie Atom-processor Cedar Trail. Intel prijst zijn chips aan als multiplatform-optie: ze kunnen Windows, MeeGo, Honeycomb en straks ook ChromeOS draaien. Google heeft onlangs opnieuw gesteld dat ChromeOS niet voor tablets is bedoeld, maar voor netbooks.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000