Waarom Apple de modemdivisie van Intel overneemt

© PXimport

Waarom Apple de modemdivisie van Intel overneemt

Smartphone & tablet

Geplaatst: 6 augustus 2019 - 10:10

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Justin Doornekamp

Apple heeft een overeenkomst bereikt om een chipdivisie van Intel over te nemen. De fabrikant van onder meer de iPhone betaalt ongeveer 1 miljard dollar en de deal omvat de overname van de modemdivisie, patenten en zo’n 2200 werknemers.

De beweegreden van Apple om de chipdivisie over te nemen, is overduidelijk. Het bedrijf werkt namelijk aan een eigen 5G-chip voor de nieuwe iPhone en kan daarbij best wat hulp gebruiken.

Vorige maand doken er al geruchten op dat Apple geïnteresseerd zou zijn in de Duitse chiptak van Intel. Apple gebruikte tien jaar geleden nog Duitse chips van Infineon, maar kiest sinds 2011 voor de chips van het Amerikaanse Qualcomm. Intel nam rond 2011 Infineon over, maar de chips van dit bedrijf werden pas bij de ontwikkeling van de iPhone 7 en 7 Plus in 2016 weer gebruikt, na een conflict tussen Apple en Qualcomm over licentievergoedingen.

In april van dit jaar legde Apple de ruzie met Qualcomm bij en kort daarna kwam er een meerjarige 5G-chipdeal tot stand. Daarop besloot Intel te stoppen met de ontwikkeling van eigen 5G-chips. CEO Bob Swan bevestigde dat de deal tussen Apple en Qualcomm hiermee te maken had.

Intel liet in juni tegenover diverse mediapartijen weten dat er "significante interesse" was voor de modemdivisie, zonder in te gaan op concrete namen. "We hebben van buitenaf adviseurs ingeschakeld om de beste opties te beoordelen voor onze draadloze 5G-activiteiten", aldus Intel toen. Nu blijkt dat Apple de modemchipdivisie overneemt van Intel.

Apple moet haast maken

In mei verschenen er nog berichten dat Apple mogelijk niet op tijd een eigen 5G-chip kan ontwikkelen, waardoor iPhones pas eind 2024 of begin 2025 voorzien kunnen worden van de nieuwe chip. Chips zijn de meest complexe en dure onderdelen van een telefoon. Door zelf een chip te ontwikkelen, hoopt Apple minder afhankelijk te worden van externe partijen.

Zelfs met de hulp van Qualcomm wordt verwacht dat een 5G iPhone er niet eerder komt dan 2020, ondanks dat er al 5G Android-telefoons zijn verschenen of aangekondigd. Onder meer Samsung, Huawei, LG, OnePlus, Lenovo, ZTE, Xiaomi en Oppo werken aan een telefoon of hebben er al een uitgebracht.

Lidstaten van de Europese Unie hebben afgesproken om rond 2020 minimaal één grote stad te voorzien van het 5G-netwerk. T-Mobile Nederland en Tele2 Nederland hebben aangekondigd om in 2020 samen een landelijk dekkend 5G-netwerk te hebben. In sommige delen van de Verenigde Staten is 5G al aanwezig.

Toezichthouders moeten nog wel akkoord gaan met de overname van Intels divisie door Apple. De verwachting is dat de deal eind dit jaar van kracht wordt.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000