Dit verwachten we van Android Q

© CIDimport

Dit verwachten we van Android Q

Smartphone & tablet

Geplaatst: 4 februari 2019 - 15:27

Aangepast: 16 november 2022 - 09:38

Justin Doornekamp

Het duurt nog even voordat Android Q officieel gelanceerd wordt, maar de eerste geruchten van Android 10 druppelen al binnen. Deze geven een redelijk beeld van wat we kunnen verwachten. Een korte blik op de verwachte nieuwe functies.

Hoewel veel Android-toestellen nog in afwachting zijn van Android Pie, verschijnen er nu al veel geruchten over Android Q, de tiende Androidversie. XDA Developers wist al een eerste versie van het besturingssysteem te bemachtigen en deelde enkele nieuwe inzichten met de buitenwereld.

Nachtmodus

Allereerst kunnen we vermoedelijk een nachtmodus verwachten voor het hele systeem. Met deze optie ingeschakeld, zal het beeldscherm van je telefoon donkerder worden met meer grijstinten. Dit is niet alleen beter voor je ogen, maar zal ook de accuduur van je smartphone ten goede komen. Hoogstwaarschijnlijk kunnen alle app-ontwikkelaars de nachtmodus straks standaard ondersteunen.

Always-on

Iets minder goed voor de accuduur van je telefoon is de eveneens vernieuwde always-on optie. Hiermee kun je meldingen, het tijdstip of andere zaken altijd op je scherm laten weergegeven, ook als je je toestel niet gebruikt. De optie is voor velen een handige manier om even snel binnenkomende notificaties te checken zonder het toestel te hoeven ontgrendelen.

Bij de weergave van een always-on-display blijft het grootste deel van het scherm nu nog zwart zodat het minder van de accu vergt om je scherm aan te houden, maar met de komst van Android Q kun je dit veranderen. Het wordt namelijk vermoedelijk mogelijk om zelf achtergronden uit te zoeken voor het always-on scherm. Bij de Google Pixel 3 is dit overigens al mogelijk.

Meer opties voor app-machtigingen

In een tijd waar online privacy steeds meer aandacht krijgt, is een strengere controle op apps wel gewenst. Gelukkig komt er met Android Q waarschijnlijk een optie om app-machtigingen nog meer naar je hand te zetten. Dit zal onder meer betekenen dat je meer inzicht en controle krijgt over welke gegevens er van jou verzameld worden. Noemenswaardig is bijvoorbeeld de nieuwe mogelijkheid om een app alleen bepaalde machtigingen te geven (denk aan het gebruik van je camera) als de desbetreffende app daadwerkelijk wordt gebruikt. Gebruik je de app niet meer, dan kun je aangeven dat hij op de achtergrond geen gebruik meer mag maken van zijn machtiging.

Het zal evenwel nog maanden duren voordat de nieuwe versie van Android zal verschijnen. Android Q komt op z’n vroegst in het najaar van 2019 naar geselecteerde toestellen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000