Hoe verhoudt de iPad Air zich tot zijn concurrenten?

© PXimport

Hoe verhoudt de iPad Air zich tot zijn concurrenten?

Smartphone & tablet

Geplaatst: 5 november 2013 - 08:09

Aangepast: 24 november 2022 - 10:28

Redactie Computer!Totaal

Apple lanceerde vorige week de iPad Air. Op de redactie zijn we inmiddels al druk bezig met het testen van deze nieuwe Apple-gadget. In aanloop naar de review, zetten we eerst eens op een rij hoe de iPad Air zich verhoudt tot zijn concurrenten.

De behuizing en bouwkwaliteit laten zien dat Apple's voorliefde voor productontwerp haar sterkste wapen is in de gadgetoorlog, maar uiteindelijk zullen de specificaties en de beschikbare content natuurlijk bepalen of je er 479 euro voor wilt neertellen. Hier is een snelle vergelijking van de iPad Air met de drie laatste grote tablets op de markt, waaronder Microsoft's onlangs gelanceerde Surface 2, Nokia's zojuist aangekondigde Lumia 2520, en Amazon's Kindle Fire HDX 8.9, die eerder deze maand werd aangekondigd.

De nieuwste tablets en de betaalbare prijzen maken het erg lastig om een apparaat uit te kiezen. De vraag is niet langer welke tablet het meeste waar voor je geld biedt, maar welke het beste bij je behoeften past.

© PXimport

Een overzicht van onze Amerikaanse zustersite TechHive.

Dun is in

Je wilt echt geen zware, veel te dikke tablet meezeulen, toch? Van de nieuwe tablets is Apple's nieuwe iPad Air de dunste. De behuizing is iets meer dan 7 millimeter dik, en daarmee vergeleken voelen de Surface 2, de Lumia 2520 en de Kindle Fire HDX 8.9 aan als antieke boeken met een harde kaft. Maar het is niet de meest compacte tablet: De HDX 8.9 is kleiner en lichter dan de iPad Air, waardoor het apparaat het gemakkelijkst op te bergen is. Maar uiteraard is het scherm ook kleiner.

© PXimport

Langere batterijduur of sneller opladen?

Apple beweert dat je het apparaat op één enkele lading maximaal 10 uur kunt gebruiken, wat voor een apparaat van dit formaat ongeveer de norm is. We weten echter niet hoe groot de batterij is die in het apparaat zit, en we hebben de claims van Apple zelf niet getest. De Kindle Fire HDX 8.9 en de Nokia Lumia 2520 gaan allebei een uur langer mee. De Lumia 2520 heeft de mogelijkheid om snel op te laden, hoewel de aparte poorten voor micro-usb 3.0 en micro-hdmi uiteindelijk voor een wirwar aan kabels zorgen, en dat is geen pretje.

Fotograferen - met je tablet

Niet dat we aanraden dat je met je iPad (of welke andere tablet dan ook) foto's gaat maken, maar Apple heeft ook aangekondigd dat de Air een verbeterde camera van 5 megapixel aan de achterkant heeft, plus een 1,2 megapixel-sensor aan de voorzijde voor FaceTime en twee microfoons. De functies van de iPad-camera zien er op papier best goed uit, en met zijn 8MP-camerasensor lijkt de Kindle Fire HDX 8.9 nog indrukwekkender, maar de Lumia 2520 is de grote winnaar. De 6,7 megapixel-camera met optische beeldstabilisatie aan de achterkant, de 2 megapixel-camera aan de voorzijde, en vier microfoons zouden ervoor kunnen zorgen dat het de allerbeste tablet-foto's maakt. Vooral als het apparaat fotografiemogelijkheden heeft die vergelijkbaar zijn met die van de Lumia-cameratelefoons.

iTunes, Amazon App Store, of Windows Store?

Apple's ecosysteem is zowel één van haar sterke als één van haar zwakke punten: De content en het aanbod van apps overtroeven het meeste van wat anderen aanbieden. Zolang je een Apple TV in huis hebt is het een fluitje van een cent om een video of muziek afspeellijst van de iPad Air op je home entertainmentsysteem af te spelen met AirPlay. Maar het gesloten ecosysteem kan lastig zijn als je niet het type bent om alleen één bepaald platform te gebruiken. Je ervaring kan wat onsamenhangend zijn als je geen Apple TV, iPhone, of pc met iTunes hebt.

© PXimport

Het Amazon ecosysteem daarentegen, voelt inclusiever aan - het type platform waaraan iedereen, met wat voor achtergrond dan ook, mee kan doen zolang men een Amazon account heeft. Je kunt films en tv-shows bekijken en alle muziek die je gekocht of opgeslagen hebt in de cloud op vrijwel alles beluisteren - Amazon heeft clients voor consoles, computers, tablets en settopboxen. De achilleshiel is het feit dat het een vertakte versie van Android draait die niet met dezelfde bibliotheek van applicaties werkt als de Google Play Store. De Amazon Marketplace kan beperkt lijken qua aanbod, vooral als je op zoek bent naar een tablet die meer is dan alleen een entertainment consumptie apparaat.

Nokia's Lumia 2520 en Microsoft's Surface 2 zijn goede productiviteitstools omdat ze Windows 8.1 (RT) draaien. Met toegang tot Office en covers met een ingebouwd toetsenbord (afzonderlijk verkocht), plus de mogelijkheid om met "snap" twee applicaties tegelijkertijd op het scherm open te hebben staan, zijn beide apparaten een goede keuze om je werk mee te doen. Vergeleken met de Apple App Store, is het aanbod van de Microsoft Windows Store vrij beperkt.

© PXimport

De iPad Air zou best eens de grootste vernieuwing van het model kunnen zijn sinds de release van de iPad 2 in 2011, en blijft steunen op Apple's sterke punten: mooi design, een breed arsenaal aan apps en content, en gebruiksgemak. Maar het apparaat concurreert op een andere markt dan zelfs maar een aantal jaar geleden, en het moet het opnemen tegen een toenemend aantal grote tablets. Houdt ComputerTotaal.nl in de gaten voor de volledige review van de Apple iPad Air.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite TechHive.com, geschreven door Florence Ion (@Ohthatflo). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl. Besproken diensten en producten zijn mogelijk niet beschikbaar in Nederland.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000