© PXimport

Dit is de iPhone XR

Geplaatst: 13 september 2018 - 08:52

Aangepast: 24 november 2022 - 13:15

Joris Peterse

De opvolger van de iPhone 8 wordt de iPhone XR en wordt de goedkoopste nieuwe iPhone die je kunt kiezen. De nieuwe smartphone van Apple van valt vanaf oktober te kopen.

De iPhone XR lijkt een beetje op een kruising tussen de iPhone 8 en de iPhone X van 2017. De nieuwe smartphone heeft een enkele 12 megapixelcamera aan de achterzijde en heeft ongeveer hetzelfde formaat als de iPhone 8 Plus. Ook is de waterdichte behuizing van glas en kan de smartphone draadloos opgeladen worden. Net als de iPhone X beschikt de XR ook over een scherminkeping, dunne schermranden en is er geen vingerafdrukscanner aanwezig.

De iPhone XR is een slagje kleiner dan de iPhone 8 Plus, maar is wel een stukje dikker en de koptelefoonpoort ontbreekt nog altijd. Er zit zelfs geen Lightning naar koptelefoonpoort-dongel meer in de doos.

Door de dunnere schermranden en de inkeping is er een groter scherm aanwezig in de iPhone XR: 6,1 inch. Omgerekend is dat een schermdoorsnee van 15,5 centimeter. De iPhone XR beschikt niet over een HDR oled-schermpaneel, die de nieuwe iPhone Xs en iPhone Xs Max wel hebben. Het LCD-scherm heeft een resolutie van 1792 bij 828, dat is minder scherp dan het Full-HD scherm van de iPhone 8 Plus.

De scherminkeping van de iPhone XR is uitgerust met de nodige sensoren voor de gezichtsontgrendeling, zoals een frontcamera en infraroodsensor om diepte te herkennen.

Apple houdt tot nu toe de kaken op elkaar als het over de accucapaciteit gaat

-

Intern

In alle nieuwe iPhones is een A12 Bionic-chipset geplaatst. Deze 7 nanometer chip heeft een hexacore-processor, een quadcore grafische chip (GPU) en acht ‘neurale cores’, die geschikt zijn voor AI. Apple is niet de enige die zo’n chip maakt. Begin september kondigde Huawei de Kirin 980 aan, een eigen 7nm chipset. Qua werkgeheugen heeft de iPhone XR 3GB aan RAM.

Apple houdt tot nu toe de kaken op elkaar als het over de accucapaciteit gaat. Nu blijft deze al jaren behoorlijk achter op de capaciteit van de concurrentie. Apple stelt wel dat de chipset en iOS 12 zuiniger zijn, waardoor je langer met een opgeladen batterij doet. Door de glazen behuizing kan deze draadloos opgeladen worden. Helaas is er geen mogelijkheid de iPhone XR snel op te laden met quickcharge.

Opvallend is dat de nieuwe iPhones beschikken over een simkaartslot én esim (een soort ingebouwde simkaart). Hiermee kun je dus twee telefoonnummers koppelen aan je iPhone. Dat is bijvoorbeeld handig als je je smartphone ook zakelijk gebruikt of op reis een lokaal simkaartje gebruikt. Let wel op dat nog lang niet alle providers esim ondersteunen.

Dit is de iPhone XR-15768113

© CIDimport

Dit is de iPhone XR-15768125

© CIDimport

Beschikbaarheid

Vanaf oktober is de iPhone XR verkrijgbaar: op 19 oktober valt de iPhone via de site van Apple vooruit te bestellen. Vanaf 26 oktober is de iPhone XR officieel verkrijgbaar. De iPhone XR is de minst dure van de nieuwe iPhones: hij is verkrijgbaar vanaf 859 euro. Voor dat bedrag krijg je de 64GB-uitvoering. Uitvoeringen met 128 en 256 GB kosten respectievelijk 919 en 1029 euro. De iPhone XR is verkrijgbaar in het zwart, wit, blauw, geel, koraal en in het rood.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000