Apple presenteert iPad 4 en iPad mini

© CIDimport

Apple presenteert iPad 4 en iPad mini

Smartphone & tablet

Geplaatst: 23 oktober 2012 - 16:04

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie

In navolging van concurrenten als Google, Amazon en Samsung komt ook Apple met een handzame tablet. In San Jose werd zojuist de langverwachte iPad mini gepresenteerd.

Marketingdirecteur Phil Schiller onthulde na een reeks van productupdates een ‘nieuw’ product in de vorm van de 7,9 inch iPad mini, een tablet zo groot als een A5-kladblok met de dikte van potlood en het gewicht van een smartphone. De tablet is een stuk kleiner dan zijn grotere broers, maar blijft volledig compatibel met eerder uitgebrachte apps. Tot verrassing van menig toeschouwer werd daarnaast een nieuwe iPad 4 aangekondigd.

De nieuwe iPad mini wordt voor een aanmerkelijk lagere prijs dan de grotere 9,7 inch modellen in de markt gezet en moet de directe concurrentie aangaan met tablets als de Kindle Fire en Nexus 7; opvallend populaire tablets die voor minder dan 250 euro te koop zijn. Voor de grotere iPad 3 moet op dit moment 488 euro neergeteld worden.

De geruchten dat Apple aan een kleinere tablet zou werken deden al maanden de ronde. Het apparaat komt, zoals eerder gelekt door een Duitse medewerker van Media Markt, beschikbaar in 16 verschillende versies, met uitvoeringen in zowel wit als zwart. Prijzen beginnen bij 329 dollar voor een model met 16 GB intern geheugen. De iPad 2 blijft in het productportfolio gehandhaafd.

Specificaties houden midden tussen iPad 2 en iPad 3

Van binnen kent de iPad mini een dualcore A5-chip, een HD camera voor Facetime aan de voorkant, een 5 megapixel camera aan de achterkant, LTE/4G en kun je met het apparaat 10 uur achtereen werken. Daarnaast heeft Apple ervoor gekozen de minitablet te voorzien van de omstreden Lightning-connector die we eerder op de iPhone 5 terugzagen. Hierdoor zijn oudere accessoires niet zonder verlengstuk met de nieuwe tablet te gebruiken.

Anders dan gebruikelijk vergeleek Schiller in zijn presentatie de iPad mini met 7 inch Android tablets. Het scherm van de iPad is een derde groter en geeft webpagina’s beter weer, claimt de marketingdirecteur. Bovendien zouden apps er een stuk beter uit zien en presteren dan binnen het mobele besturingssysteem van Google. Het is voor het eerst dat Apple producten van concurrenten in de eigen keynote betrekt.

iPad 4

Tot ieders verrassing kondigde Schiller ook een vernieuwde ‘grote’ iPad aan. Qua hardware is de 9,7 inch iPad 4 twee keer sneller dan de iPad 3 dankzij een nieuwe A6X-processor, waarin een aparte kern voor beeldbewerking zit geïntegreerd. Wat betreft connectiviteit hebben de Wi-Fi en LTE-module een upgrade gekregen en zien we ook hier de Lightning-connector terug. De iPad 4 komt in wit en zwart en kost 499 dollar voor de versie met 16GB zonder LTE/4G.

Volgens CEO Tim Cook heeft Apple in tweeënhalf jaar tijd in totaal 100 miljoen iPads verkocht en slijt het inmiddels meer tablets dan bedrijven als HP en Lenovo aan pc's aan klanten verkopen. Op zakelijk gebied gebruikt 94 procent van de bedrijven uit de Fortune 500 iPad-toestellen. Onder mkb’s zie je hetzelfde beeld, constateert Cook.

Laptops

Schiller startte de reeks aankondigingen met de presentatie van een nieuwe 13 inch MacBook Pro Retina, een apparaat wat 20 procent dunner is dan zijn voorganger en bijna 250 gram lichter. Grootste verbetering ten opzichte van de vorige versie is de toevoeging van een scherm met ultrahoge resolutie, iets wat we eerder zagen bij de nieuwste generatie MacBook Air laptops. Het apparaat gaat 1699 dollar kosten en is per direct te bestellen.

Desktop Macs

Net als de MacBook Pro is ook de iMac een stuk dunner geworden en voorzien van een IPS-beeldscherm met hoge resolutie en quadcore processors. De van hybride harde schijven – een combinatie tussen SSD’s en harde schijven wat Apple Fusion Drives noemt – voorziene desktops, verkrijgbaar in 21,5 en 27 inch varianten, zijn verkrijgbaar vanaf 1299 dollar. Ook komt Apple met een nieuwe Mac Mini met Intel Core i5 en Core i7-processors, verkrijgbaar vanaf 599 dollar. De afgelopen zes jaar wint de Mac aan populariteit tegenover pc’s. Het heeft ertoe geleid dat de Mac in de VS inmiddels het populairste platform voor zowel desktops als laptops is, aldus Cook.

Cijfers

Wat betreft iOS 6 wist Cook te vertellen dat in een maand tijd 200 miljoen keer geïnstalleerd is. Daarnaast zijn in een jaar tijd 125 miljoen documenten in iCloud geplaatst en verstuurden Apple-gebruikers 300 miljard berichten naar elkaar via iMessage. Inmiddels zijn in de App Store 275.000 speciaal voor de iPad ontworpen apps verschenen, die uiteraard ook op de iPad Mini zullen werken. In totaal zijn tot nog toe 35 miljard apps gedownload vanuit de online winkel. Daarbij werd door Apple aan ontwikkelaars 6,5 miljard dollar uitgekeerd.

Apple kondigde het event twee weken geleden aan als een gebeurtenis waarbij de fabrikant ‘een beetje meer’ zou laten zien. Eerder vandaag zorgde het gebrek aan een livestream voor niet-Apple apparatuur voor opschudding. Apple liet geïnteresseerden namelijk alleen via eigen apparaten de persconferentie live volgen, wat op zich een unieke gebeurtenis was omdat dit nooit eerder gebeurde.

Concurrenten

In juni baarde Google opzien door met een quadcore Nexus 7-mediatablet te komen als snel en betaalbaar alternatief voor de duurdere iPad. Vorig najaar bracht Amazon.com Apple in verlegenheid door als eerste tabletfabrikant met een klein 7 inch model te komen, een formaat waarvan voormalig CEO Steve Jobs eerder zei dat hij er geen heil in zag. De op Android gebaseerde Kindle Fire deed het tijdens de feestdagen buitengemeen goed, maar zakte daarna weg. De vorige maand uitgebrachte Kindle Fire HD’s, beschikbaar in 7 en 8,9 inch, zouden het marktaandeel van Amazon verder moeten opstuwen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000