Adobe verwijdert Flash uit PDF-software

© CIDimport

Adobe verwijdert Flash uit PDF-software

Geplaatst: 12 april 2012 - 03:58

Aangepast: 16 november 2022 - 10:20

Jasper Bakker

Adobe schrapt de ingebouwde Flash Player in zijn PDF-software. Het gratis Reader en bewerkingspakket Acrobat zijn voortaan aangewezen op de Flash plug-in van Windows of Mac OS X.

De softwareproducent kondigt deze wijziging aan in een supportdocument over de nieuwste patches voor zijn PDF-programma's. In die updates dicht het wederom enkele kritieke securitygaten, waarbij de nieuwste versie X (10) van Reader en Acrobat ook Flash-updates meekrijgen.

Beheerders ontlasten

Dat zal één van de laatste zo niet de laatste keer zijn. De ingebakken Flash-afspeelcomponent gaat uit Adobe's PDF-software, te beginnen met de voorgaande reeks (versienummer 9.x). De leverancier wil hiermee beheerders ontlasten bij bedrijven die een publicatie-workflow hebben opgebouwd rondom de PDF-programmatuur. De regelmatig uitkomende updates voor Flash dwingen veel test- en installatiewerk af bij dergelijke beheerde it-omgevingen. De ingebouwde Flash-afspeler dient voor Flash-content die is ingebed in PDF-documenten.

Gebruikers van Reader 9.x en/of Acrobat 9.x hoeven die pakketten nu niet langer te updaten elke keer als er een update is voor Flash Player. Dit vermindert dus de overhead van it-beheer, blogt Adobe. De Flash-software zelf heeft sinds kort een automatische, stille updatefunctie, op Windows.

Verdere verwijdering

Op termijn gaat Flash er ook uit voor de huidige versie van Reader en Acrobat. Adobe is daar nog mee bezig. De software moet namelijk eerst worden voorzien van een api (application program interface) zodat het de andere, voortaan externe, software kan aanroepen en gebruiken. De voortaan gebruikte externe Flash plug-in is de uitvoering voor browsers (Firefox, Opera en Safari) die de Netscape-architectuur voor plug-ins (NPAPI) gebruikt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten