5 apps voor een goede nachtrust

© PXimport

5 apps voor een goede nachtrust

Smartphone & tablet

Slaapwijzer

Geplaatst: 10 juli 2013 - 16:00

Aangepast: 11 mei 2023 - 09:07

Redactie Computer!Totaal

Uit Amerikaans onderzoek bleek onlangs dat 95 procent van de mensen in het uur voorafgaand aan hun slaap gebruikmaken van smartphones, tablets, laptops of andere apparaten. 60 procent van die mensen had te kampen met slaapproblemen. Tijd dus om je toestel eens in te zetten voor een ‘goede’ nachtrust!

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite TechHive.com, geschreven door Sarah Jacobsson Purewal (@geeklil). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

Je gebruikt je smartphone of tablet de gehele dag om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en e-mails te controleren. Dit doe je niet alleen overdag, maar ook ’s ochtends, voor het slapengaan en als je ‘s nachts wakker wordt. Geen wonder dus dat het onderzoek van de NSF uitwees dat ruim de helft van de mensen die voor het slapengaan mobiele apparaten gebruikt, slaapproblemen heeft. Misschien is het tijd om je telefoon te gaan gebruiken om je te helpen bij het slapen. Hieronder bespreken we een aantal apps die voor een betere nachtrust kunnen zorgen.

In slaap vallen

Als je moeilijk in slaap valt, zijn er apps die je daarbij kunnen helpen. Dit zijn doorgaans soundmix-apps met een vooraf ingestelde afspeellijst met rustgevende geluiden.

Sleep Pillow – iOS (€1,79)

Sleep Pillow is een leuke, degelijke ‘witte ruis’-app. De gratis versie biedt negen rustgevende geluiden zoals golven, vogels, kikkers en walvisgezang. Met de betaalde versie krijg je 70 verschillende geluiden.

Om een geluid af te spelen druk je gewoon op de corresponderende foto. Via het tabblad Mixes kun je maximaal drie verschillende geluiden mixen (en individuele volumes instellen). Vervolgens kun je je mix op het hoofdscherm opslaan. De app heeft een favorietenlijst, een slaaptimer waarmee je kunt kiezen wanneer de geluiden ophouden (in de gratis versie maximaal 119 minuten, in de betaalde versie 12 uur) en een alarmfunctie (alleen in de betaalde versie).

© PXimport

Sleep Pillow.

Relax and Sleep – Android ((€1,50)

Relax and Sleep is een soundmix-app met een gebruiksvriendelijke interface. Het heeft 50 unieke geluiden die continu worden afgespeeld, zoals traditionele geluiden (golven, vogels, regen) en minder traditionele (stofzuigers, koelkastventilatoren, airconditioning), zodat er voor ieder wat wils is.

De app heeft een aantal leuke functies: Je kunt niet alleen meerdere geluiden tegelijk afspelen (meer dan vijf maken je telefoon trager), je kunt ook het volume van elk geluid apart instellen. Daarnaast heeft het een timer, een wekker, en als je met het apparaat schudt wordt er een willekeurig geluid afgespeeld. Door op een ster-icoon te drukken kun je je favoriete geluiden bovenaan in de lijst zetten en je kunt maximaal vier vooraf ingestelde soundmixen aanmaken. Met de betaalde versie krijg je extra presets en aangepaste alarmsignalen.

© PXimport

Relax and Sleep.

Sleep Bug – iOS, Windows Phone 8 (Gratis, €1,79 in-app aankopen)

Windows Phone 8-gebruikers hoeven zich niet buitengesloten te voelen. Sleep Bug is een app met een twist: in plaats van een lange lijst met mengbare geluiden heeft het 10 verschillende gratis scenes, waaronder: strand, muziekdoos, zen-tuin, rivier en jungle. Elke scene heeft zijn eigen thema met een mooie achtergrond, een basismelodie en drie tot vijf extra mengbare geluiden voor een meer unieke ervaring.

Sleep Bug heeft net als andere slaaphulp-apps een timerfunctie zodat het geluid niet de hele nacht blijft spelen. Het enige nadeel is dat je alleen geluiden binnen een bepaalde scene kunt mengen – je kunt geen incongruente mix maken, zoals jaguars tijdens onweer op het strand. Voor 1,79 euro krijg je wel 12 extra scenes waaronder: horror, stad, sci-fi en vliegveld.

© PXimport

Sleep Bug.

Uitgerust wakker worden

In slaap vallen is slechts een deel van het verhaal. Rustig slapen – dus zonder de hele nacht te woelen – en uitgerust wakker worden is heel wat anders. De volgende apps houden je slaap bij (om te kijken of je een goede nachtrust krijgt) en gebruiken deze informatie om een “intelligente wekker” te zetten die je wekt op het moment dat je goed bent uitgerust.

Sleep Cycle Alarm Clock – iOS (€0,89)

Sleep Cycle Alarm Clock is één van de beste apps om je slaap mee te controleren. Het verandert je telefoon in een intelligent apparaat dat je bewegingen detecteert. Start de app wanneer je gaat slapen en leg je iPhone op je matras (de app vreet energie, dus het is een goed idee om de telefoon ingeplugd te laten).

Sleep Cycle houdt ’s nachts je bewegingen bij en gebruikt deze data om te bepalen hoe goed je slaapt. ’s Ochtends krijg je een grafiek te zien waarin staat hoeveel “diepe slaap” (weinig beweging) je krijgt en hoe lang je bijna wakker bent.

De intelligente wekkerfunctie wekt je op het beste moment in je slaapcyclus. Je kunt een venster van 30 minuten instellen waarbinnen je gewekt wilt worden. Idealiter betekent dit dat je niet uit een diepe slaap gerukt wordt.

Een aantal andere leuke functies zijn slaapnotities (je kunt de kwaliteit van de statistieken verbeteren door aan te geven of je voor het slapen gaan koffie of thee gedronken hebt, laat gegeten hebt, getraind hebt of een stressvolle dag hebt gehad) en integratie met RunKeeper, een fitnesstracking-app.

© PXimport

Sleep Cycle Alarm Clock.

SleepBot – Android (Gratis)

SleepBot is een uitgebreide app, vergelijkbaar met Sleep Cycle Alarm Clock. De versnellingsmeter van je Android-toestel wordt gebruikt om je slaapgewoonten te volgen wanneer je de telefoon in de buurt van je hoofd of lichaam plaatst. De app kan ook geluiden opnemen, wat geweldig is als je wilt weten wat voor onzin je misschien uitkraamt ’s nachts.

SleepBot heeft ook een intelligente wekker die je op het beste moment in je slaapcyclus wakker maakt. Je kunt de lengte van het tijdvenster aanpassen. De standaardinstelling is 30 minuten, maar je kan van 15 tot 90 minuten kiezen, want handig is wanneer je meer of minder speling hebt.

Het grootste voordeel ten opzichte van Sleep Cycle is de mogelijkheid om geluiden op te nemen. Je kunt de opnamedrempel instellen (alleen geluiden boven een bepaald volume worden opgenomen), maar als je de drempel te hoog instelt neem je alleen maar achtergrondgeluiden zoals sirenes en langsrijdende vrachtwagens op. Kortom, als je een Android telefoon hebt en wilt weten wat je in je slaap zegt, dan is SleepBot even accuraat en handig als Sleep Cycle, maar het heeft meer functies en een betere interface. En het is gratis.

© PXimport

SleepBot.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000