Zo maak je je keukenmachine goed schoon

© Kanstantsinzzz

Zo maak je je keukenmachine goed schoon

Geplaatst: 21 juni 2024 - 17:36

Dewi Hoijtink

Voor veel mensen is de keukenmachine een onmisbare hulp in de keuken. Kloppen, kneden, mixen, fijnhakken, raspen: er is eigenlijk niets wat een keukenmachine niet kan. Het enige nadeel: na gebruik moet je 'm ook weer schoonmaken. En dat valt soms niet mee. Dit artikel geeft je tips om je keukenmachine eenvoudig én veilig schoon te maken.

Lees ook: Van hakken tot kneden: hiervoor gebruik je de keukenmachine

Keukenmachines zijn doorgaans niet goedkoop. Wil je een exemplaar dat allerlei uiteenlopende keukenklusjes voor je uitvoert, dan ben je al gauw honderden euro's aan zo'n apparaat kwijt. Het is daarom wel zo fijn als een keukenmachine lang meegaat. De levensduur van een keukenmachine is grotendeels afhankelijk van de kwaliteit, maar je kunt ook zelf het een en ander doen om zo lang mogelijk van je elektrische keukenhulp te genieten. Regelmatig goed schoonmaken is daarbij tip nummer één.

Tijdens de bewerking van voedsel kan er een hoop viezigheid in je keukenmachine vast komen te zitten. Als je dit niet schoonmaakt, bestaat de kans dat het apparaat gaat haperen, met verminderde prestaties tot gevolg. Ook kunnen vocht en voedselresten corrosie en roest veroorzaken op metalen onderdelen van de keukenmachine. Ook kan je keukenmachine na verloop van tijd mogelijk gaan stinken. En erg gezond is het ook niet, want opgehoopte voedselresten zijn een broedplaats voor schimmels en bacteriën.

Keukenmachine

© voffka23

Niet iedere keukenmachine maak je op dezelfde manier schoon. Sommige keukenmachines, met name de goedkopere modellen, kun je enkel met de hand reinigen. Er zijn ook keukenmachines die niet of slechts deels uit elkaar te halen zijn, waardoor schoonmaken al helemaal een priegelwerkje wordt. Losse onderdelen die je handmatig wast, wil je met beleid reinigen. Reguliere schoonmaakmiddelen zijn voor keukenmachines vaak te agressief, wat tot beschadiging of verkleuring kan leiden. Het is altijd slim om eerst de schoonmaakinstructies van jouw specifieke keukenmachine te raadplegen. Die vind je in de handleiding, en anders op het internet.

Bij de volgende schoonmaaktips is rekening gehouden met elk type keukenmachine – zowel vaatwasserbestendige modellen als modellen die met de hand moeten worden afgewassen.

Stap 1: Haal de stekker uit het stopcontact

Deze stap spreekt voor zich, maar we benadrukken 'm toch maar even. Als je met water en schoonmaakmiddel in de weer gaat, wil je niet dat er stroom op je keukenmachine staat. Ook wil je er zeker van zijn dat het apparaat niet plotseling aanspringt midden in je poetsbeurt. Schakel het apparaat daarom altijd eerst uit en haal de stekker uit het stopcontact voor je met schoonmaken begint.  

Stap 2: Reinig de losse onderdelen

Dan komen we meteen aan bij de meest arbeidsintensieve stap: het reinigen van de losse onderdelen. Het hangt van het type keukenmachine af om welke onderdelen het hier gaat. In elk geval moeten altijd de mengkom en het hulpstuk, zoals een deeghaak, garde of klopper, worden schoongemaakt. Verder kun je denken aan een spatdeksel, spatel, hulpstukhouder en eventueel messen. Check altijd eerst in de handleiding van je keukenmachine welke onderdelen in de vaatwasser kunnen. De onderdelen van populaire keukenmachines, zoals die van KitchenAid, zijn meestal vaatwasserbestendig.

Keukenmachine

© Dmitriy Kuznetsov | @ZZZDIM

Heb je geen vaatwasser of zijn bepaalde onderdelen daarvoor niet geschikt? Dan kun je de onderdelen schoonmaken in warm water met een mild sopje. Gebruik hierbij een zachte spons of doek, zodat je de onderdelen niet beschadigt. Voor moeilijk bereikbare plekken kun je een tandenborstel of speciaal schoonmaakborsteltje gebruiken. Bij hardnekkige vlekken kan een beetje schoonmaakazijn wonderen doen. Of laat de onderdelen eerst vijftien tot dertig minuten weken in warm water.

Vaatwasserbestendig?

Kijk en kies bij Bol

Stap 3: Maak de behuizing schoon

Hoewel losse onderdelen van keukenmachines vaak in de vaatwasser kunnen, geldt dat natuurlijk niet voor de machine zelf. En ook die kan door al het gespetter goed vies worden. De behuizing van je keukenmachine maak je het beste schoon met een licht vochtige doek. Let erop dat de doek niet te nat is, om vocht in de motor te voorkomen. Vermijd daarnaast reguliere schoonmaakmiddelen en gebruik al helemaal geen schuurmiddelen, want die kunnen de lak van je keukenmachine beschadigen. Een mild schoonmaakmiddel zoals afwasmiddel is voldoende.  

Stap 4: Laat alles goed drogen

Vochtige onderdelen kunnen roest op je mooie keukenmachine veroorzaken en, erger nog, de motor aantasten. Zorg er daarom altijd voor dat de onderdelen van je keukenmachine goed droog zijn voor je ze opnieuw monteert. Laat ze hiervoor een tijdje drogen op het aanrecht of droog ze grondig met een theedoek. Als je je keukenmachine vervolgens opbergt, zet hem dan altijd op een droge en veilige plek. Dus níet in het vochtige kastje onder de gootsteen.

Extra tip: controleer op slijtage

Met regelmatig (goed) schoonmaken kom je al een heel eind in het verlengen van de levensduur van je keukenmachine, maar vergeet het apparaat daarnaast niet regelmatig te controleren op slijtage. Inspecteer bijvoorbeeld de messen en hulpstukken op roest, kromtrekken of botte randen, kijk of het aandrijfmechanisme nog soepel werkt, check de staat van de snoeren en wees tijdens gebruik alert op ongebruikelijke geluiden zoals ratelen, piepen of knarsen. Hoe eerder je mankementen bij je keukenmachine opmerkt en aanpakt, hoe groter de kans dat die het apparaat niet blijvend beschadigen.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten