Van hakken tot kneden: hiervoor gebruik je de keukenmachine

© KAPITONENKO

Van hakken tot kneden: hiervoor gebruik je de keukenmachine

Geplaatst: 21 februari 2023 - 11:31

Aangepast: 31 mei 2024 - 06:06

Jolien Cohen

De keukenmachine helpt je op allerlei vlakken in de keuken. Je kunt ermee hakken, mixen, kloppen, raspen, kneden, blenden, mengen en snijden. Het is wat dat betreft een onmisbare keukenhulp. Losse apparaten, zoals een blender of hakmolen, zijn niet meer nodig. Helemaal als je alle accessoires erbij hebt die jou helpen met het maken van de lekkerste gerechten.

Deze accessoires zijn handig voor de keukenmachine

Sta je graag in de keuken om de lekkerste cakes, taarten of pizza’s te maken? Dan zijn een garde, menghaak en deeghaak vooral handig. Bij de meeste keukenmachines zitten die er standaard bij, anders kun je deze als accessoires aanschaffen. Kies voor een keukenmachine die geschikt is om deeg te mixen. Zo’n machine mixt op een lage snelheid, zodat je mooi deeg krijgt. Ook heb je een grote deegkom nodig. Soms zit zo’n kom al standaard bij de keukenmachine.

Van hakken tot kneden: hiervoor gebruik je de keukenmachine -24944638

© " "

Sommige keukenmachines hebben alleen mesjes bij de standaarduitrusting. Dan kun je er zachte etenswaren mee blenden, zoals fruit en groente. Maar wil je ook hardere etenswaren kunnen snijden? Dan moeten de mesjes vlijmscherp zijn. Met een spiraalsnijder voor keukenmachines maak je zelf groentespaghetti; ideaal als je liever geen pasta van deeg eet.

Keukenmachine nodig?

Hier vind je ze in alle soorten, maten en prijscategorieën!

Een hakmolen is ook heel handig. Hiermee hak je noten, kruiden, specerijen en groente fijn. De meeste keukenmachines hebben zo’n hakmolen, anders is het handig om het als accessoire erbij te kopen. Ben je een echte keukenprins(es) en maak je graag zelf worstjes, gehakt of hamburgers? Dan is een vleesmolen dé accessoire voor jou; je maalt hier zelf je vlees mee.

Voor het maken van gezonde citrus- en groentesappen of fruitsmoothies heb je ook nog een sapcentrifuge, citruspers of blender als accessoire voor je keukenmachine nodig.

Zo gebruik je jouw keukenmachine veilig

Om zo lang mogelijk van je keukenmachine te genieten, is veilig omgaan met de machine van belang. Gebruik een keukenmachine met laag vermogen liever niet te lang achter elkaar. De machine raakt daardoor overhit en kan dan kapotgaan. Als je de blender van je keukenmachine gebruikt, is het verstandig om eerst te kijken of er nog vloeistof bij moet, zoals water of sap. Vooral bij harde stukken groente en fruit is dat aan te raden; zachter fruit zoals bananen en aardbeien is makkelijker te blenden.

Is de machine toch vastgelopen, bijvoorbeeld door een klemzittend stuk courgette? Haal dan eerst de stekker uit het stopcontact voordat je de courgette tussen de messen vandaan peutert. De stekker uit het stopcontact halen is ook verstandig als je het apparaat reinigt, uit elkaar haalt of in elkaar zet. De snijbladen van de mesjes kunnen vlijmscherp zijn. Nog een tip: laat hete ingrediënten eerst afkoelen voordat je ze in de keukenmachine doet. Je hoeft maar even de deksel er niet goed op te doen en het hete mengsel vliegt eruit.

keukenmachine blender snijden noten kruiden

Help, de keukenmachine doet het niet meer! Wat nu?

Werkt je keukenmachine plotseling niet meer? Check dan eerst of de stekker wel goed in het stopcontact zit. Is dat het geval? Kijk dan ook of alle onderdelen goed zijn vastgedraaid. Uit voorzorgsmaatregel werken sommige keukenmachines niet als een deksel of blender niet goed vastzit. Als de keukenmachine het wel doet, maar trager draait dan normaal, is het verstandig om kleinere hoeveelheden in de keukenmachine te doen.

Blijft de garde niet goed in het apparaat zitten? Dan is het tijd om het tandwiel te vervangen. Het tandwiel of de koolborstel is ook aan vervanging toe als de motor niet goed loopt of de machine steeds meer lawaai maakt. Een gebroken snaar kan ook het probleem zijn. Dan hoor je de motor wel lopen, maar dan komt de as niet in beweging. Je kunt de machine in dat geval laten repareren, of als je handig bent zelf repareren. Check de aankoopbon of er nog garantie op de machine zit.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten