Je keukenmachine onderhouden als een pro: zo doe je dat!
Of je nu enorm van bakken houdt of je liever uitslooft voor het diner: een keukenmachine kan je heel wat tijd (en vieze handen!) besparen. Van zo’n elektrische keukenhulp wil je dus extra lang genieten. Met de tips van ID.nl verleng je de levensduur van je keukenmachine.
Een keukenmachine bespaart tijd bij het koken en bakken, maar goed onderhoud is cruciaal voor een lange levensduur. Ook bij de aankoop kun je al rekening houden met de levensduur door voor een keukenmachine van hoogwaardige kwaliteit te gaan. In dit artikel lees je:
- Hoe je een keukenmachine van goede kwaliteit herkent
- Waarom regelmatig schoonmaken belangrijk is en hoe je dat doet
- Hoe je je keukenmachine inspecteert op mankementen
Lees ook: Van hakken tot kneden: hiervoor gebruik je de keukenmachine
Om je keukenmachine in topconditie te houden, is regelmatig schoonmaken en onderhouden natuurlijk essentieel. Maar ook bij de aankoop van je nieuwe keukenmachine is het belangrijk om al rekening te houden met de levensduur. Een keukenmachine van goede kwaliteit is immers een keukenmachine die lang meegaat. Hoe herken je een kwalitatieve keukenmachine?
Prijs, onderdelen en merk
Aan kwaliteit hangt vaak een prijskaartje. Helaas is dat bij keukenmachines niet anders. Toch zegt de prijs van een keukenmachine lang niet alles, want ook goedkopere keukenmachines kunnen van prima kwaliteit zijn. Het hangt er namelijk nogal vanaf waarvoor je een keukenmachine gebruikt. Een goede keukenmachine met alleen een deeghaak heb je al voor een paar tientjes. Wil je een uitgebreider apparaat met meerdere hulpstukken, functies en snelheden? Dan leg je daar al snel een paar honderd euro voor neer.
Ook het materiaal van een keukenmachine zegt veel over de kwaliteit. Zo is een metalen mengkom veel minder kwetsbaar dan een mengkom van plastic. Daarnaast kun je van een keukenmachine met een krachtige motor, een stevig aandrijfmechanisme en een robuuste behuizing verwachten dat-ie langer meegaat dan een wat simpelere keukenmachine.
Helaas is de kwaliteit van de buitenkant niet altijd makkelijk af te lezen, dus een andere tip is om bij de gerenommeerde fabrikanten te kijken, zoals KitchenAid, Kenwood en Bosch. Daarmee weet je zeker dat je een topproduct in huis haalt.
Koken als (nieuwe) hobby?
Deze set keukengerei bevat alles wat je nodig hebtSchoonmaken
Zelfs als je een keukenmachine van hoogwaardige kwaliteit op het aanrecht hebt staan, wordt de levensduur voor een groot deel beïnvloed door hoe je met het apparaat omgaat. Een keukenmachine die te weinig wordt schoongemaakt, kan door opgehoopte etensresten gaan roesten of vastlopen. Ook zijn al die bacteriën voor jezelf niet bepaald gezond. Om die redenen is het noodzakelijk dat je je keukenmachine in elk geval na ieder gebruik schoonmaakt.
©Kanstantsinzzz
Doekje of vaatwasser
Hoe je dat het best doet, is afhankelijk van het type keukenmachine dat je hebt. Soms kunnen alle losse onderdelen in de vaatwasser, maar dat is zeker niet bij iedere keukenmachine het geval. Lees daarom altijd de handleiding voor specifieke schoonmaakinstructies.
Zijn bepaalde onderdelen niet vaatwasserbestendig? Maak ze dan schoon met warm water en een beetje afwasmiddel. Gebruik hierbij een zachte doek, bijvoorbeeld van microvezel, en eventueel een schoonmaakborsteltje voor de lastigere plekjes. Ook de behuizing van je keukenmachine maak je schoon met een vochtige doek en een mild sopje. Agressieve schoonmaakmiddelen zijn uit den boze, want die kunnen de keukenmachine en accessoires beschadigen.
Lees ook: Zo maak je je keukenmachine goed schoon
💡TOPTIP De messen van je keukenmachine kunnen bot worden in de vaatwasser. Spoel ze af onder de kraan en maak ze goed droog, zo blijven ze zo lang mogelijk scherp.
Onderhoud
Controleer je keukenmachine ook regelmatig op schade en mankementen. Hoe eerder je mankementen opmerkt en hoe eerder je ze verhelpt, hoe kleiner de kans dat ze blijvende schade aanrichten aan je keukenmachine. Inspecteer iedere paar maanden de hulpstukken en messen op roest, kromtrekken of botte tanden en vervang ze indien nodig.
Hou ook het aandrijfmechanisme in de gaten: als dit niet meer soepel werkt, merk je dat bijvoorbeeld aan ratelende of piepende geluiden. Inspecteer ook de staat van de snoeren van je keukenmachine en kijk dan meteen of alle knoppen nog goed werken. Wees tot slot ook tijdens gebruik een beetje lief voor je keukenmachine. Voorkom overbelasting door hem niet langdurig op het hoogste vermogen te laten draaien. En laat je keukenmachine geen klusjes doen als het daarvoor niet bestemd is, zoals het kneden van extra zwaar deeg of het fijnhakken van harde etenswaren.
Lees voor verdere onderhoudsinstructies de handleiding van je keukenmachine.