Dit is het verschil tussen een keukenmachine en een foodprocessor
Keukenmachines en foodprocessors lijken op het eerste gezicht misschien op elkaar, maar zijn in bepaalde opzichten toch heel verschillend. Zo is een keukenmachine vooral geschikt voor mixen, kneden en kloppen, en kan een foodproccessor geweldig snijden, raspen en hakken. Maar dat is niet het enige.
In dit artikel lees je onder meer: • Wat de overeenkomsten zijn tussen een keukenmachine en een foodprocessor. • Wat een keukenmachine is, wat je ermee kunt bereiden en hoeveel ruimte een keukenmachine ongeveer inneemt. • Waar je een foodprocessor voor gebruikt en waarom dit apparaat minder geschikt is om (zwaar) deeg mee te kneden. • Wat het verschil is in schoonmaken tussen beide apparaten.
Lees ook: Je keukenmachine onderhouden als een pro
Het is niet zo vreemd dat keukenmachines en foodprocessors vaak door elkaar worden gehaald. Naast dat ze qua uiterlijk soms moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn, vertonen ze ook op het gebied van functionaliteit een aantal overeenkomsten. Zo is zowel een keukenmachine als een foodprocessor handig om grote hoeveelheden eten klaar te maken én zijn beide apparaten inzetbaar voor uiteenlopende kookklusjes, met name wanneer je ze uitbreidt met verschillende opzetstukken.
Maar wat je in een keukenmachine kunt maken, lukt niet altijd met een foodprocessor – en vice versa. Dat heeft onder andere te maken met de hulpstukken, het vermogen en de capaciteit van beide apparaten. Wil je weten welk apparaat het beste aansluit bij jouw bak- of kookstijl, lees dan vooral verder.
Wat is een keukenmachine?
Keukenmachines zijn de perfecte hulp bij het bakken. Een goede keukenmachine beschikt over een krachtige motor die zelfs het zwaarste deeg moeiteloos kneedt. Ook het mixen van beslag en het kloppen van room en eiwitten kun je met een gerust hart aan een keukenmachine overlaten. Omdat een keukenmachine met veel power én precisie te werk gaat, ondersteunt dit apparaat je ook bij de ingewikkeldere baksels.
©Kapitonenko
Een keukenmachine is multi-inzetbaar, want met de juiste hulpstukken is hij ook jouw rechterhand bij het bereiden van maaltijden. Snijden, raspen, hakken, blenden: keukenmachine-accessoires zijn er voor allerlei uiteenlopende klusjes. Zo snijdt een keukenmachine met hakmolen razendsnel groenten fijn en draai je met een blenderopzetstuk allerlei soorten sauzen en dips in elkaar, zoals pesto, hummus en kruidenpasta's. Dankzij de krachtige motor is ook notenboter maken een eitje. En met een vleesmolenhulpstuk maak je zelfs je eigen gehakt.
Omdat een keukenmachine soms zware taken moet verrichten, is hij over het algemeen krachtiger dan een foodprocessor. Ook de mengkom is doorgaans groter: tussen de 3 en 7 liter. Een keukenmachine neemt ongeveer twee keer zoveel plek in op het aanrecht als een foodprocessor (ga uit van ongeveer een half keukenkastje aan opslag). Hij is ook een paar kilo zwaarder. Beide apparaten vind je in de prijscategorie 100-800 euro, al is een keukenmachine gemiddeld wel een stuk duurder. Qua extra accessoires voor een keukenmachine kun je denken aan een blenderopzetstuk, citruspers, vleesmolen, hakmolen, sapcentrifuge en pastamaker.
Van pastaroller tot vleesmolen
De handigste accessoires voor je keukenmachineWat is een foodprocessor?
Een foodprocessor neemt jou tijdens het koken allerlei klusjes uit handen. Ideaal als je voor een heel gezin moet koken of geen tijd hebt om lang achter het aanrecht te staan. Met een foodprocessor snij je eenvoudig groenten, maar je kunt er bijvoorbeeld ook soepen en sauzen mee maken. Ook handig: met een foodprocessor heb je in een mum van tijd extra dunne komkommerplakjes of julienne gesneden wortelen. Je kunt er ook smoothie(bowl)s, dips als hummus en guacamole en, afhankelijk van het vermogen, notenpasta mee maken.
©ukiyu
Foodprocessors kunnen overigens ook deeg kneden, maar doen dit zeker niet zo krachtig en efficiënt als een keukenmachine. Keukenmachines hebben namelijk speciale kneedhaken die ontworpen zijn om deeg langzaam en gelijkmatig te kneden. Bij een foodprocessor gaat dit proces sneller, waardoor het deeg snel overwerkt raakt. Vooral bij zwaar deeg is het verschil groot. In een foodprocessor verwerk je daarnaast liever alleen kleine hoeveelheden deeg, zodat het apparaat niet overbelast raakt.
Omdat een foodprocessor vooral ontworpen is om etenswaren te hakken, malen en mengen, is de mengkom aan de bovenkant dicht. Dit voorkomt morsen en is veiliger. De mengkom van een keukenmachine is aan de bovenkant juist open, zodat je makkelijk ingrediënten toevoegt aan je deeg of beslag. Ga je met je keukenmachine hakken of malen, dan voorkomt de grotere mengkom gespetter. De inhoud van een mengkom van een foodprocessor varieert van 1 tot 3,5 liter. Een standaard foodprocessor is zo'n 3,5 kilo lichter dan een keukenmachine.
Schoonmaken
Zowel keukenmachines als foodprocessors moeten na ieder gebruik goed worden gereinigd. Vaak gaat dat bij een keukenmachine vanwege de grotere onderdelen wat makkelijker. Met een beetje geluk mogen die onderdelen ook nog in de vaatwasser. Het schoonmaken van een foodprocessor is over het algemeen iets arbeidsintensiever, omdat die meerdere kleine en vaak scherpe onderdelen bevat. Maar als die onderdelen vaatwasserbestendig zijn, valt het met dat schoonmaken wel mee.
Samenvatting
Zoek je een keukenapparaat dat groenten voor je snijdt en sauzen, soepen en smoothies voor je mengt? En bak je af en toe wel wat, maar houd je het dan vooral bij de simpelere creaties? Dan is een keukenmachine zonde van het geld en volstaat een foodprocessor. Ben je een echte bakprins(es) en vind je een beetje hulp bij het koken ook wel fijn? Dan word je waarschijnlijk heel blij van een keukenmachine.