ID.nl logo
Dit is het verschil tussen een keukenmachine en een foodprocessor
© Alfazet Chronicles
Huis

Dit is het verschil tussen een keukenmachine en een foodprocessor

Keukenmachines en foodprocessors lijken op het eerste gezicht misschien op elkaar, maar zijn in bepaalde opzichten toch heel verschillend. Zo is een keukenmachine vooral geschikt voor mixen, kneden en kloppen, en kan een foodproccessor geweldig snijden, raspen en hakken. Maar dat is niet het enige.

In dit artikel lees je onder meer: • Wat de overeenkomsten zijn tussen een keukenmachine en een foodprocessor. • Wat een keukenmachine is, wat je ermee kunt bereiden en hoeveel ruimte een keukenmachine ongeveer inneemt. • Waar je een foodprocessor voor gebruikt en waarom dit apparaat minder geschikt is om (zwaar) deeg mee te kneden. • Wat het verschil is in schoonmaken tussen beide apparaten.

Lees ook: Je keukenmachine onderhouden als een pro

Het is niet zo vreemd dat keukenmachines en foodprocessors vaak door elkaar worden gehaald. Naast dat ze qua uiterlijk soms moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn, vertonen ze ook op het gebied van functionaliteit een aantal overeenkomsten. Zo is zowel een keukenmachine als een foodprocessor handig om grote hoeveelheden eten klaar te maken én zijn beide apparaten inzetbaar voor uiteenlopende kookklusjes, met name wanneer je ze uitbreidt met verschillende opzetstukken.

Maar wat je in een keukenmachine kunt maken, lukt niet altijd met een foodprocessor – en vice versa. Dat heeft onder andere te maken met de hulpstukken, het vermogen en de capaciteit van beide apparaten. Wil je weten welk apparaat het beste aansluit bij jouw bak- of kookstijl, lees dan vooral verder.

Wat is een keukenmachine?

Keukenmachines zijn de perfecte hulp bij het bakken. Een goede keukenmachine beschikt over een krachtige motor die zelfs het zwaarste deeg moeiteloos kneedt. Ook het mixen van beslag en het kloppen van room en eiwitten kun je met een gerust hart aan een keukenmachine overlaten. Omdat een keukenmachine met veel power én precisie te werk gaat, ondersteunt dit apparaat je ook bij de ingewikkeldere baksels.

©Kapitonenko

Een keukenmachine is multi-inzetbaar, want met de juiste hulpstukken is hij ook jouw rechterhand bij het bereiden van maaltijden. Snijden, raspen, hakken, blenden: keukenmachine-accessoires zijn er voor allerlei uiteenlopende klusjes. Zo snijdt een keukenmachine met hakmolen razendsnel groenten fijn en draai je met een blenderopzetstuk allerlei soorten sauzen en dips in elkaar, zoals pesto, hummus en kruidenpasta's. Dankzij de krachtige motor is ook notenboter maken een eitje. En met een vleesmolenhulpstuk maak je zelfs je eigen gehakt.

Omdat een keukenmachine soms zware taken moet verrichten, is hij over het algemeen krachtiger dan een foodprocessor. Ook de mengkom is doorgaans groter: tussen de 3 en 7 liter. Een keukenmachine neemt ongeveer twee keer zoveel plek in op het aanrecht als een foodprocessor (ga uit van ongeveer een half keukenkastje aan opslag). Hij is ook een paar kilo zwaarder. Beide apparaten vind je in de prijscategorie 100-800 euro, al is een keukenmachine gemiddeld wel een stuk duurder. Qua extra accessoires voor een keukenmachine kun je denken aan een blenderopzetstuk, citruspers, vleesmolen, hakmolen, sapcentrifuge en pastamaker.

Van pastaroller tot vleesmolen

De handigste accessoires voor je keukenmachine

Wat is een foodprocessor?

Een foodprocessor neemt jou tijdens het koken allerlei klusjes uit handen. Ideaal als je voor een heel gezin moet koken of geen tijd hebt om lang achter het aanrecht te staan. Met een foodprocessor snij je eenvoudig groenten, maar je kunt er bijvoorbeeld ook soepen en sauzen mee maken. Ook handig: met een foodprocessor heb je in een mum van tijd extra dunne komkommerplakjes of julienne gesneden wortelen. Je kunt er ook smoothie(bowl)s, dips als hummus en guacamole en, afhankelijk van het vermogen, notenpasta mee maken.

©ukiyu

Foodprocessors kunnen overigens ook deeg kneden, maar doen dit zeker niet zo krachtig en efficiënt als een keukenmachine. Keukenmachines hebben namelijk speciale kneedhaken die ontworpen zijn om deeg langzaam en gelijkmatig te kneden. Bij een foodprocessor gaat dit proces sneller, waardoor het deeg snel overwerkt raakt. Vooral bij zwaar deeg is het verschil groot. In een foodprocessor verwerk je daarnaast liever alleen kleine hoeveelheden deeg, zodat het apparaat niet overbelast raakt.

Omdat een foodprocessor vooral ontworpen is om etenswaren te hakken, malen en mengen, is de mengkom aan de bovenkant dicht. Dit voorkomt morsen en is veiliger. De mengkom van een keukenmachine is aan de bovenkant juist open, zodat je makkelijk ingrediënten toevoegt aan je deeg of beslag. Ga je met je keukenmachine hakken of malen, dan voorkomt de grotere mengkom gespetter. De inhoud van een mengkom van een foodprocessor varieert van 1 tot 3,5 liter. Een standaard foodprocessor is zo'n 3,5 kilo lichter dan een keukenmachine.

Schoonmaken

Zowel keukenmachines als foodprocessors moeten na ieder gebruik goed worden gereinigd. Vaak gaat dat bij een keukenmachine vanwege de grotere onderdelen wat makkelijker. Met een beetje geluk mogen die onderdelen ook nog in de vaatwasser. Het schoonmaken van een foodprocessor is over het algemeen iets arbeidsintensiever, omdat die meerdere kleine en vaak scherpe onderdelen bevat. Maar als die onderdelen vaatwasserbestendig zijn, valt het met dat schoonmaken wel mee.

Samenvatting

Zoek je een keukenapparaat dat groenten voor je snijdt en sauzen, soepen en smoothies voor je mengt? En bak je af en toe wel wat, maar houd je het dan vooral bij de simpelere creaties? Dan is een keukenmachine zonde van het geld en volstaat een foodprocessor. Ben je een echte bakprins(es) en vind je een beetje hulp bij het koken ook wel fijn? Dan word je waarschijnlijk heel blij van een keukenmachine.

▼ Volgende artikel
Kerststress? In één uur je huis klaar voor de visite
© deagreez - stock.adobe.com
Huis

Kerststress? In één uur je huis klaar voor de visite

Het is bijna kerst en tussen het regelen van de laatste boodschappen door kijk je om je heen. De post ligt nog op tafel, er slingert speelgoed rond en een grote schoonmaak gaat niet meer lukken. Toch wil je dat je gasten in een net huis binnenkomen. Met een strak plan kun je in precies zestig minuten de perfecte illusie van een schoon huis creëren. Zet de timer, doe je favoriete muziek aan en ga aan de slag.

Dit gaan we doen

We focussen op wat je bezoek ziet en gebruikt. De hal en woonkamer ruimen we snel op, zonder alles schoon te boenen. Het toilet maken we fris in een paar minuten en in de keuken werken we rommel uit het zicht. Met licht, geur en frisse lucht zorgen we tot slot voor sfeer. Om het je extra makkelijk te maken, vind je onderaan een handig tijdschema.

Lees ook: 🎄 De kerstboom versieren: zo doe je dat snel én slim

Je begint waar je gasten binnenkomen. De hal is vaak een rommelige plek, zeker in de winter. Pak een grote mand of krat en gooi daar alles in wat er niet hoort: sjaals die niemand draagt, post, sleutels en rondslingerende tassen. Zet die mand tijdelijk weg in de berging, schuur of desnoods in je eigen kledingkast. Zorg dat er ruimte is aan de kapstok voor de jassen van je bezoek. Klop de deurmat even krachtig buiten uit en haal de stofzuiger snel door de gang. Als je hierna nog dertig seconden over hebt, veeg je met een doekje over de spiegel. Een schone spiegel en een lege vloer geven direct bij binnenkomst al het gevoel van een opgeruimd huis.

De woonkamer: sfeer boven perfectie

Door naar de plek waar jullie de meeste tijd zullen doorbrengen. In de woonkamer geldt nu de regel: opruimen is belangrijker dan boenen. Loop een rondje met een vuilniszak voor alles wat weg kan en een wasmand voor spullen die naar een andere kamer moeten. Maak de salontafel en bijzettafels helemaal leeg. Een leeg oppervlak oogt namelijk direct schoon, zelfs als je niet nat afneemt. Schud daarna de kussens op de bank flink op en vouw plaids netjes op. Haal de stofzuiger alleen door het midden van de kamer en langs de bank; vergeet de hoekjes en plinten, want daar kijkt vanavond niemand naar.

©Евгения Рубцова

Het toilet: kort maar krachtig

Dit is de enige plek waar je gasten echt even alleen zijn en stilzitten, dus hier moet het wel fris zijn. Gelukkig is de ruimte klein. Spuit wc-reiniger in de pot en laat dit even inwerken terwijl je de rest doet. Gebruik een wegwerpdoekje of een sopje voor de bril, de spoelknop, de deurklink en de kraan. Hang een schone handdoek op en controleer of er voldoende toiletpapier ligt. Heb je nog een geurkaarsje of geurstokjes? Zet die dan hier neer. Als het lekker ruikt, voelt je toilet al snel schoner aan.

Puntjes op de i in de keuken

Je hebt nu nog een kwartier over. Snel door naar de keuken. Zorg allereerst dat het aanrecht helemaal leeg is. Als het niet meer lukt om alles af te wassen, zet je de vuile vaat snel in de vaatwasser, ook als deze eigenlijk al vol is. Een andere slimme noodoplossing is om de vaat tijdelijk in een keukenkastje te verstoppen. Het gaat erom dat alles uit het zicht is. Haal tot slot nog even een doekje over het aanrecht en de kookplaat zodat alles weer fris oogt.

©APALKOV | MestoSveta - stock.adobe.com

Sfeer maken

Nu is het tijd voor de belangrijkste truc: het aanpassen van de verlichting. Dim de grote lampen en steek overal kaarsen en sfeerverlichting aan. Dat ziet er niet alleen heel gezellig uit, maar dat zachte licht zorgt er ook voor dat achtergebleven stof of verdwaalde kruimels niet meer opvallen. Tot slot doe je nog één ding voor de sfeer. Zet een raam op een kier voor frisse lucht of zet een pannetje op het vuur met wat water, kaneel en sinaasappelschil voor een heerlijke kerstgeur.

Klaar voor de bel

Kijk nu eens om je heen. Je huis is opgeruimd, het ruikt lekker en het is gezellig verlicht. Niemand die ziet dat je de bovenkant van de kasten hebt overgeslagen. Schenk wat te drinken voor jezelf in en adem uit. Laat die bel maar gaan!

TijdRuimteActieDe truc
00:00 - 00:10HalJassen weg, mat uitkloppen.Ruimte maken op de kapstok voor gasten
00:10 - 00:30WoonkamerRommel in mand, kussens opkloppen.Alleen het 'looppad' stofzuigen
00:30 - 00:45ToiletBril, klink en kraan poetsen.Schone handdoek en geurstokjes
00:45 - 00:55KeukenAanrecht leegmaken.Vaat verstoppen (tijdelijk!)
00:55 - 01:00SfeerLichten dimmen, kaarsen aan.Sinaasappelschillen koken voor de geur
▼ Volgende artikel
Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen
© ID.nl
Huis

Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen

Na een uitgebreid diner is de koffie vaak de afsluiter van de avond. In plaats van een standaard zwarte bak zet je met een paar simpele ingrediënten iets bijzonders op tafel. Je hoeft geen volleerd barista te zijn om indruk te maken; met wat kruiden of een restje chocolade geef je de koffie direct een feestelijke twist. Speciaal voor jou: vijf heerlijke koffierecepten.

Bij deze recepten draait het vooral om het contrast tussen de warme drank en de extra toevoegingen. Je kunt de smaken vaak al voorbereiden voordat de gasten aan tafel gaan, zodat je op het moment zelf niet te lang in de keuken staat. In de tabel onderin zie je telkens wat de basiskoffie voor een recept is en wat je extra toevoegingen zijn.

Lees ook: 5 veelgemaakte espressofouten (en zo voorkom je ze!)

Espresso met witte chocolade en kardemom

Witte chocolade is een goede match voor de sterke smaak van een espresso. Leg een paar blokjes witte chocolade onderin het glas en laat deze langzaam smelten door de hete koffie eroverheen te gieten. Als je een snufje kardemom door de melk mengt voordat je deze opschuimt, krijg je een heerlijke warme en kruidige geur. De kardemom zorgt ervoor dat de zoete chocolade niet de overhand krijgt, waardoor de koffiesmaak goed overeind blijft.

Tiramisu uit een glas

Je kunt de smaken van het bekende Italiaanse dessert ook gewoon drinken. Meng een sterke kop koffie met een drupje amandelsiroop voor de herkenbare smaak van amaretto, maar dan zonder de alcohol. In plaats van gewone melk kun je een mengsel van halfstijve slagroom en een beetje mascarpone bovenop de koffie leggen. Een flinke laag cacaopoeder over de room maakt het plaatje compleet. Dit koffierecept kan eigenlijk ook direct als vervanger van een dessert kan dienen, vooral het serveert met bijpassend koekje, zoals cantuccini of amaretti.

Mokka met sinaasappel en pure chocolade

De combinatie van pure chocolade en sinaasappel doet het altijd goed tijdens de feestdagen. Rasp de schil van een sinaasappel en roer dit samen met een blokje pure chocolade door je warme koffie totdat alles is opgelost. De olie uit de sinaasappelschil geeft een fris aroma dat heel goed samengaat met donker gebrande koffiebonen. Als je dit serveert met een klein stukje sinaasappelschil op de rand van het glas, ziet het er meteen feestelijk uit. De pure chocolade maakt de koffie wat dikker en voller, wat goed past bij een koude winteravond.

Karamel met een snufje zeezout

Gezouten karamel is al jaren populair en dat is niet zonder reden. Het zout versterkt namelijk de zoete tonen van de karamel en haalt tegelijkertijd de bittere randjes van de koffie af. Doe een scheutje karamelsiroop in je glas en voeg daar echt maar een heel klein beetje zeezout aan toe. Gebruik havermelk voor het schuim, omdat dit van zichzelf al een beetje romig en nootachtig smaakt. Het resultaat is een zachte koffie die het door de combinatie van zout en zoet bij bijna iedereen goed doet.

Koffie met honing en kaneel

Voor wie geen chocolade of room lust, is een combinatie van honing en kaneel een goed alternatief. Roer een goede lepel honing door de zwarte koffie en bestrooi de melkschuimlaag met wat kaneelpoeder. De honing geeft een andere soort zoetheid dan suiker en maakt de koffie zachter voor de keel. Het is een eenvoudige manier om een normale latte een feestelijke upgrade te geven met spullen die je waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt staan. De geur van kaneel die van de warme melk afkomt, maakt meteen duidelijk dat het kerst is! 

©ID.nl

Zo maak je je koffie helemaal af

Je kunt de feestkoffie nog net wat mooier presenteren door aandacht te besteden aan de garnering. Een klein beetje kaneel, nootmuskaat of cacaopoeder op de melkschuimlaag doet bijvoorbeeld al wonderen. Gebruik een klein zeefje zodat de poeder gelijkmatig verdeeld wordt en er geen klontjes ontstaan. Voor een luxe effect kun je met een fijne rasp wat krullen van een blok pure of witte chocolade schaven. Dit smelt langzaam weg in het schuim en geeft bij elke slok een beetje extra textuur.

Ook met koekjes of fruit kun je creatief uit de hoek komen. Serveer de koffie met een typisch winters koekje op de schotel, zoals een speculaasje of een Italiaanse cantuccini. Een dunne reep sinaasappelschil die je even rond je vinger draait tot een krul staat erg chique aan de rand van het glas. Wil je echt uitpakken, dip de rand van het glas dan in wat water en daarna in suiker voor een bevroren effect. In plaats van een gewone lepel kun je tot slot een kaneelstokje in de koffie zetten, wat tijdens het drinken subtiel steeds meer smaak afgeeft.

ReceptBasisSmaakmakerTopping
Witte chocoladeEspressoWitte chocoladeKardemom
TiramisuSterke koffieAmandelsiroopMascarpone-room
Sinaasappel mokkaEspressoPure chocoladeSinaasappelrasp
Zoute karamelEspressoKaramelsiroopZeezout
Honing & kaneelLatteBloemenhoningKaneelpoeder

Drie espressomachines voor je feestkoffie

De'Longhi PrimaDonna Soul

Dit apparaat van De'Longhi is een zeer uitgebreide volautomaat. Dankzij de 18 voorgeprogrammeerde recepten zet je met één druk op de knop een krachtige espresso of een zachte latte. Voor wie van variatie houdt, biedt dit toestel ook de mogelijkheid om de sterkte van de koffie nauwkeurig aan te passen, zodat je altijd die gewenste sterke kop koffie krijgt. De machine is bovendien via een smartphone-app te bedienen.

Siemens EQ.500

De Siemens EQ.500-serie staat bekend om het gebruiksvriendelijke display waarbij je de koffiespecialiteiten direct via sensorvelden selecteert. Naast de standaard espresso en latte beschikt dit apparaat over de zogenaamde 'aromaDouble Shot'-functie. Hiermee zet je een extra sterke koffie door middel van een dubbel maal- en zetproces, zonder dat de koffie een bittere nasmaak krijgt.

Melitta Barista Smart T

De Melitta Barista Smart TS blinkt uit in veelzijdigheid met maar liefst 21 voorgeprogrammeerde recepten. Een groot voordeel is de fluisterstille molen, waardoor je zonder veel lawaai geniet van versgemalen bonen. Dankzij het dubbele bonenreservoir kun je bovendien eenvoudig wisselen tussen een milde boon voor je latte en een krachtige variant voor de espresso. De machine is via een handige app op je smartphone te bedienen. Met de 'My Coffee Memory'-functie sla je de persoonlijke voorkeuren van acht verschillende personen op.

Watch on YouTube