Geen keukenmachine in huis? Gebruik deze tools

© africaimages.com (Olga Yastremsk

Geen keukenmachine in huis? Gebruik deze tools

Geplaatst: 10 juli 2024 - 10:26

Dewi Hoijtink

Dolenthousiast ben je aan het bakken of koken geslagen, tot je halverwege het recept ontdekt dat je een keukenmachine nodig hebt (en die heb je niet). Of je keukenmachine is stuk, maar je wilt nú die lekkere taart bakken. Geen zorgen: met deze hulpjes die je vast en zeker in je keukenkastje hebt liggen, boots je de werking van een keukenmachine bijna perfect na.

Lees ook: Het verschil tussen een keukenmachine en een foodprocessor

Oké, een keukenmachine kan helaas niet altíjd vervangen worden. Als je grote hoeveelheden (zwaar) deeg moet bereiden voor bijvoorbeeld brood, pizza of taart, dan is een keukenmachine haast onmisbaar – tenzij je uren wilt kneden natuurlijk. Ook als je zelf pasta wilt maken of vlees wilt vermalen is een keukenmachine wel zo handig (maar niet per definitie nodig!). Voor andere handelingen waar de keukenmachine veel voor gebruikt wordt, zoals mixen, kloppen en hakken, zijn losse keukentools vaak ook toereikend. Het kost op die manier misschien iets meer tijd en moeite, maar het eindresultaat zal nog steeds lekker zijn.

Handmixer (voor mixen, kneden en kloppen)

Wie geen keukenmachine in huis heeft maar wel zin heeft om een middagje te bakken, grijpt natuurlijk als eerst naar de oude vertrouwde handmixer. Een handmixer is ideaal voor het kloppen van eieren, slagroom, cakebeslag en andere luchtige mengsels. Met deeghaken op je handmixer kneed je effectief kleine hoeveelheden licht deeg. Daarmee komen we meteen bij het nadeel: een handmixer is veel minder krachtig dan een keukenmachine. Zwaar deeg in grotere hoeveelheden kneed je liever met een keukenmachine, of gewoon met de hand.

Staafmixer (voor kloppen, pureren en hakken)

Ook met een staafmixer kun je slagroom en eieren kloppen. Verder is een staafmixer handig voor het pureren van soepen, sauzen en dressings. Met een staafmixer kun je ook kleinere etenswaren zoals noten, zaden en kruiden vermalen. Een staafmixer is wel erg klein, en in tegenstelling tot een keukenmachine dus minder geschikt voor het bereiden van grote hoeveelheden voedsel (tenzij je je soep of saus in de pan pureert). Ook heb je met een staafmixer minder controle over hoe grof of fijn je je ingrediënten wilt hebben of hoe de structuur van je soep moet worden.

Soep gemaakt met blender

© karepa - stock.adobe.com

Van pastaroller tot vleesmolen

De handigste accessoires voor je keukenmachine

Blender (voor mixen en pureren)

Een blender is net als een staafmixer geschikt voor het bereiden van soepen en sauzen. Ook is dit het perfecte apparaat om gezonde smoothies mee te maken. Het grote verschil met een staafmixer is dat een blender grotere porties kan verwerken én voor een gladdere structuur zorgt. Dat komt omdat een blender over het algemeen krachtiger mengt dan een staafmixer. Vergeleken met een keukenmachine is een blender bij het mengen wel wat beperkter, omdat hij doorgaans over minder instellingen beschikt.  

Lees ook: 9 dingen die je óók met je blender kunt maken

Garde (voor kloppen en mixen)

De ouderwetse garde is ontzettend veelzijdig. Je klopt er niet alleen slagroom en eieren mee luchtig, maar hij is ook ideaal voor het mixen van licht beslag en het emulgeren van sauzen en dressings. Nadeel: mixen met een losse garde kan resulteren in een minder gelijkmatig resultaat én een lamme arm, helemaal als het om grote hoeveelheden voedsel gaat.

Vijzel en stamper (voor hakken)

Moet je kruiden, specerijen of knoflook fijnstampen? Met een vijzel en stamper krijg je dit prima voor elkaar. Ook voor het fijnhakken van noten en zaden heb je niet per se een keukenmachine nodig. Wel is dit met een vijzel natuurlijk wat arbeidsintensiever, vooral bij harde en vezelige ingrediënten zoals gember. Daarnaast zijn de meeste vijzels vrij klein en dus minder handig bij het bereiden van grotere porties, en bereik je met een keukenmachine een consistentere structuur.

Pesto

© LimeSky

Gebruik je handen

Onze handen zijn misschien wel ons handigste (ha!) keukengereedschap bij het bakken. Brooddeeg, pizzadeeg, taartdeeg, koekjesdeeg, pastadeeg: er is in principe niets wat je niet met de hand kunt kneden. Wel heb je er soms wat spierkracht, ervaring en vooral ook geduld voor nodig. Heb je dit niet of wil je het jezelf gewoon een stukje makkelijker maken, dan is het zeker geen slecht idee om eens naar een keukenmachine te kijken.

Waarom een keukenmachine kopen?

Hoewel veel handelingen die een keukenmachine verricht ook met ander keukengerei kunnen worden opgelost, is de aanschaf van een keukenmachine wat ons betreft absoluut het overwegen waard. Niet alleen combineert een keukenmachine alle bovenstaande keukentools in één handig apparaat, ook maak je in een keukenmachine makkelijk grote hoeveelheden eten klaar. Bovendien is een keukenmachine over het algemeen veel krachtiger dan bijvoorbeeld een handmixer of staafmixer, wat tot betere resultaten leidt. Met een keukenmachine hoef je daarnaast nooit meer bang te zijn dat moeilijkere klusjes, zoals het luchtig kloppen van meringuebeslag, mislukken. En doordat je niet overal losse keukentools in je keukenkastjes hebt slingeren, bespaar je met een keukenmachine ook nog eens heel wat ruimte.  

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten