Airfryer vs. frituurpan: wat zijn de verschillen (en wat is lekkerder)?

© OstapenkoAnton

Airfryer vs. frituurpan: wat zijn de verschillen (en wat is lekkerder)?

Geplaatst: 21 augustus 2023 - 09:36

Aangepast: 28 mei 2024 - 12:53

Redactie ID.nl

De airfryer wint de laatste jaren enorm aan populariteit als gezond alternatief voor de traditionele frituurpan. In dit artikel vergelijken we de airfryer en de frituurpan op het gebied van gebruiksgemak, smaak, gezondheid en kosten. Zo helpen we je kiezen welk frituurapparaat het beste bij jou past.

0

Powered by

logo

Wat is een airfryer?

Wellicht een beetje een open deur, maar toch: een airfryer is een keukenapparaat waarmee je voedsel kunt bereiden door het te omgeven met hete lucht. De airfryer werkt volgens het principe van heteluchtcirculatie en is daarmee een gezondere manier van frituren dan met een traditionele frituurpan.

In een airfryer wordt het voedsel van alle kanten gelijkmatig verhit door warme lucht die in het toestel circuleert. Deze hete lucht wordt gegenereerd door verwarmingselementen in de airfryer. Doordat er maar heel weinig (of zelfs helemaal geen) olie nodig is, bevat het eindresultaat tot wel 80 procent minder vet in vergelijking met traditioneel gefrituurd voedsel.

airfryer met frietjes en tomaten

© AI Solution - stock.adobe.com

✅ Voordelen airfryer

✅ Voordelen frituurpan

❌ Nadelen airfryer

❌ Nadelen frituurpan

Frietjes in de frituurpan

Meld je aan en ontvang het Airfryerwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Airfryerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Airfryer versus traditionele frituurpan

Gebruiksgemak

Met een airfryer hoef je geen olie te verhitten, voedsel te paneren en uit te laten lekken. Je hoeft alleen het voedsel in de mand te doen en de juiste stand in te stellen. Dat maakt de airfryer gemakkelijker en veiliger in gebruik. De frituurpan vereist meer voorbereiding en oplettendheid tijdens het frituren.

Smaak

De frituurpan zorgt door de olie voor een knapperige buitenkant en zachte binnenkant. De smaak van traditioneel gefrituurd eten is voor veel mensen niet te evenaren. De airfryer geeft wel een knapperig laagje, maar het resultaat verschilt per gerecht en komt niet altijd in de buurt van écht gefrituurd eten.

Gezondheid

Qua gezondheid wint de airfryer het ruimschoots van de frituurpan. Door de frituurpan neem je veel meer calorieën en ongezonde vetten tot je dan met de airfryer. De airfryer is een uitstekende manier om met minimale hoeveelheden olie (of zelfs zonder olie) gerechten te bakken en braden.

Kosten

Een airfryer is duurder in aanschaf dan een traditionele frituurpan. Maar doordat je zulke kleine hoeveelheden olie gebruikt, bespaar je op de lange termijn wel weer op oliekosten. Ook hoef je de airfryer minder vaak schoon te maken dan een frituurpan met olie.

Eindstand

Of de airfryer beter is dan de frituurpan, hangt af van je wensen. Voor gezonder eten met weinig vet is de airfryer absoluut een aanrader. Maar wie af en toe echt gefrituurd eten wil, is met een frituurpan nog altijd beter af qua smaakbeleving. Hoewel de airfryer in populariteit wint, heeft de traditionele frituurpan zeker nog bestaansrecht.

Tips voor het gebruik van een airfryer
Gebruik de juiste hoeveelheid. Vul de mand niet te vol; dan wordt het voedsel niet overal gelijkmatig gaar.Controleer geregeld of het eten gaar is, de baktijden zijn richtlijnen.
Schud of draai het voedsel halverwege voor een gelijkmatig resultaat.Laat het voedsel voordat je het serveert even uitlekken op keukenpapier.
Voeg een klein beetje olie toe voor extra knapperigheid.Plaats een bakplaat onder het mandje om kruimels op te vangen.
Experimenteer met kruiden en specerijen voor extra smaak.Besprenkel groenten met een klein beetje olie zodat ze niet uitdrogen.
Maak de airfryer regelmatig schoon om geurtjes te voorkomen.Vries voedsel niet te snel weer in na het airfryen in verband met bacteriegroei.
0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten