Airfryer vs. frituurpan: wat zijn de verschillen (en wat is lekkerder)?
De airfryer wint de laatste jaren enorm aan populariteit als gezond alternatief voor de traditionele frituurpan. In dit artikel vergelijken we de airfryer en de frituurpan op het gebied van gebruiksgemak, smaak, gezondheid en kosten. Zo helpen we je kiezen welk frituurapparaat het beste bij jou past.
Zin een een lekkere bak patat of een lekkere snack voor bij de borrel? In dit artikel lees je:
-
Wat een airfryer is en hoe die werkt
-
Wat de voor- en nadelen zijn van een airfryer
-
Wat de voor- en nadelen zijn van een frituurpan
-
Een vergelijking van airfryer en de traditionele frituurpan
-
Tips voor het gebruik van een airfryer
-
Ook interessant: Trek in een snack? Zo houd je het gezond (maar nog steeds lekker!)
Wat is een airfryer?
Wellicht een beetje een open deur, maar toch: een airfryer is een keukenapparaat waarmee je voedsel kunt bereiden door het te omgeven met hete lucht. De airfryer werkt volgens het principe van heteluchtcirculatie en is daarmee een gezondere manier van frituren dan met een traditionele frituurpan.
In een airfryer wordt het voedsel van alle kanten gelijkmatig verhit door warme lucht die in het toestel circuleert. Deze hete lucht wordt gegenereerd door verwarmingselementen in de airfryer. Doordat er maar heel weinig (of zelfs helemaal geen) olie nodig is, bevat het eindresultaat tot wel 80 procent minder vet in vergelijking met traditioneel gefrituurd voedsel.
©AI Solution - stock.adobe.com
✅ Voordelen airfryer
- Gezonder: tot 80% minder vet door lucht in plaats van olie.
- Veelzijdig: je kunt er (bijna) alles mee bereiden.
- Snel en gemakkelijk: voedsel is in 10-15 minuten klaar.
- Compact: past makkelijk op je aanrecht.
- Veilig: minder kans op spatten door gesloten systeem.
✅ Voordelen frituurpan
- Authentieke smaak: de olie zorgt voor de typische smaak van gefrituurd eten, wat veel mensen lekker vinden.
- Grotere capaciteit: je kunt meerdere porties tegelijk frituren. Handig voor het klaarmaken van maaltijden voor een gezin.
- Meer veelzijdigheid qua gerechten: sommige traditioneel gefrituurde gerechten lukken minder goed in de airfryer.
- Lagere aanschafprijs: een basic frituurpan is al voor een paar tientjes te koop.
❌ Nadelen airfryer
- Beperkte capaciteit: je kunt maar kleine porties tegelijk bereiden.
- Hogere prijs: duurder in aanschaf dan een frituurpan.
- Sta-in-de-weg: extra apparaat nodig in je keuken; daar moet je de ruimte voor hebben.
- Smaak: niet alle traditioneel gefrituurde gerechten lukken even goed.
❌ Nadelen frituurpan
- Ongezonder: het gebruik van frituurolie/vet zorgt voor meer calorieën en ongezonde (verzadigde)vetten.
- Verbrandings- en brandgevaar: Kans op spetterende olie bij te hoge temperatuur.
- Meer voorbereiding nodig: olie verhitten, paneerlaag, uitlekken et cetera.
- Onderhoud: meer schoonmaak nodig dan bij een airfryer.
- Vieze luchtjes: geurtjes van gefrituurd eten blijven soms in de pan en kamer/keuken hangen.
Meld je aan en ontvang het Airfryerwijzer Eindrapport 2024
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Airfryerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.
Airfryer versus traditionele frituurpan
Gebruiksgemak
Met een airfryer hoef je geen olie te verhitten, voedsel te paneren en uit te laten lekken. Je hoeft alleen het voedsel in de mand te doen en de juiste stand in te stellen. Dat maakt de airfryer gemakkelijker en veiliger in gebruik. De frituurpan vereist meer voorbereiding en oplettendheid tijdens het frituren.
Smaak
De frituurpan zorgt door de olie voor een knapperige buitenkant en zachte binnenkant. De smaak van traditioneel gefrituurd eten is voor veel mensen niet te evenaren. De airfryer geeft wel een knapperig laagje, maar het resultaat verschilt per gerecht en komt niet altijd in de buurt van écht gefrituurd eten.
Gezondheid
Qua gezondheid wint de airfryer het ruimschoots van de frituurpan. Door de frituurpan neem je veel meer calorieën en ongezonde vetten tot je dan met de airfryer. De airfryer is een uitstekende manier om met minimale hoeveelheden olie (of zelfs zonder olie) gerechten te bakken en braden.
Kosten
Een airfryer is duurder in aanschaf dan een traditionele frituurpan. Maar doordat je zulke kleine hoeveelheden olie gebruikt, bespaar je op de lange termijn wel weer op oliekosten. Ook hoef je de airfryer minder vaak schoon te maken dan een frituurpan met olie.
Eindstand
Of de airfryer beter is dan de frituurpan, hangt af van je wensen. Voor gezonder eten met weinig vet is de airfryer absoluut een aanrader. Maar wie af en toe echt gefrituurd eten wil, is met een frituurpan nog altijd beter af qua smaakbeleving. Hoewel de airfryer in populariteit wint, heeft de traditionele frituurpan zeker nog bestaansrecht.