Slapen in het vliegtuig en toch fris wakker worden? Zo doe je dat

Slapen in het vliegtuig en toch fris wakker worden? Zo doe je dat

Geplaatst: 14 oktober 2022 - 08:10

Aangepast: 6 december 2022 - 11:37

Justin Doornekamp

Sommigen zijn nog maar net het vliegtuig ingestapt en vallen direct in slaap, terwijl anderen de gehele reis niet slapen. Hoe kun je ervoor zorgen dat je toch wat rust kunt pakken in het vliegtuig? En wat kun je doen om niet helemaal versuft en ellendig uit het vliegtuig te stappen?

Oordopjes

Het probleem met slapen in het vliegtuig ligt mede in het feit dat je niet alleen reist. Een krijsende baby, een snurkende buurman of druk pratende pubers. Erg vervelend als je net wilt gaan slapen. Oordopjes kunnen de oplossing zijn. Je kunt gaan voor simpele slaapoordopjes, maar wil je een stap verder gaan dan zijn de Bose Sleepbuds II wellicht een goede optie. De oordopjes zijn plat, waardoor je gemakkelijk op je zij in slaap kunt vallen met de oortjes nog in, en spelen rustgevende geluiden af. De Sleepbuds II bieden standaard 50 ‘soundscapes’, die lokaal zijn opgeslagen op de oordopjes. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de bluetooth-verbinding met een ander apparaat en dat komt ook de batterij van de Sleepbuds ten goede. De oordoppen zijn met een prijs van 200 euro niet goedkoop. Wil je een alternatief, dan kun je ook voor oordoppen gaan met noise-canceling, waarmee omgevingsgeluiden worden weggefilterd.

Slapen in het vliegtuig en toch fris wakker worden? Zo doe je dat-22429418

Bose Sleepbuds II helpen je in slaap dommelen, maar je kunt er niet je eigen muziek mee luisteren.

Je kunt de Bose Sleepbuds II kopen bij bijvoorbeeld Bol.com

Geen alcohol of koffie

Vooral op langeafstandsvluchten krijg je nog weleens een gratis drankje aangeboden. Hoe groot de verleiding ook is: ga niet voor alcohol en liever ook niet voor koffie. Deze drankjes zorgen ervoor dat je juist alerter wordt en ook uitdroogt. En dat zijn geen factoren die bijdragen aan een goede nachtrust. Kies in plaats daarvan voor water of frisdrank zonder cafeïne om tijdens de vlucht gehydrateerd te blijven. Je kunt ook voorafgaand aan de vlucht drinken, om te voorkomen dat je in het vliegtuig naar de wc moet.

Koffie en thee

© Evgeny Karandaev

Drink geen koffie als je in het vliegtuig een dutje wilt doen.

Draag compressiekousen

Erg sexy zijn ze niet, maar compressiekousen helpen de kans op trombose en vermoeide benen tijdens lange vluchten te verminderen. En ze voorkomen dat je wakker wordt met enorme kramp. Bovendien zakt de temperatuur tijdens de vlucht, waardoor je voeten door de kousen lekker warm blijven. Deze sokken zijn te koop bij onder meer Falke en Stox.

Let op je ademhaling en mediteer

Reizen kan vrij vermoeiend zijn en veel stress opleveren. Ben je wel op tijd door de douane? Heeft de koffer wel de juiste afmetingen? Het zijn allemaal vragen die iedere reiziger weleens bezighoudt. Stress is niet goed voor je nachtrust. Zorg dan ook dat je tot rust komt, bijvoorbeeld door te mediteren of door middel van ademhalingsoefeningen. Headspace is één van de meest populaire meditatie-apps die al jaren meegaat. In die periode is het aantal oefeningen flink toegenomen. Inmiddels zijn er een boel ontspanningsoefeningen beschikbaar, die zich ook specifiek richten op bijvoorbeeld de bestrijding van vliegangst of slapeloosheid. Een goed alternatief is Calm. In de app vind je diverse ademhalingsoefeningen, waardoor je je ademhaling weer op orde krijgt en kalmeert.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000