Zorgeloos slapen zonder bedwantsen: zo bestrijd je ze
De media staan er de laatste tijd bol van: een bedwantsenplaag in Parijs, en ook in Nederland groeit de bezorgdheid. Terwijl Frankrijk zich opmaakt voor de Olympische Spelen in 2024, is het nog de vraag of de bedwantsen echt in grotere getale aanwezig zijn, of dat er simpelweg meer focus ligt op een insect dat al langer voor overlast zorgt. Wat de reden ook is, wij hebben alles op een rijtje gezet over dit onaangename insect en vooral hoe je ervan verlost raakt.
Dit artikel in het kort:
-
Bedwantsen zijn minuscule insecten die zich voeden met mensen- en dierenbloed
-
Deze insecten zijn graag op warme plekken, zoals het bed
-
Je voorkomt bedwantsen door je (hotel)bed goed te inspecteren en geen koffers erop of onder te zetten
-
Heb je eenmaal bedwantsen, dan is de beste remedie om een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf in te schakelen
Wat zijn bedwantsen?
Bedwantsen zijn kleine insecten met een plat lijf met zes poten. Ze zijn zo’n 5 millimeter groot en kunnen verschillende kleuren hebben: van wit tot roodbruin. De kleine kruipers zijn dol op het bloed van mens en dier, en hun lievelingsplek is in en rond het bed. Maar ze verstoppen zich ook in naden, kieren, achter kastjes, schilderijen en het behang. Ze zijn zo klein en plat dat ze zich makkelijk kunnen verstoppen.
Het zijn nachtbrakers die ’s avonds en ’s nachts actief zijn. Ze houden niet van licht, maar zijn dol op warmte en uitgeademde lucht. Wanneer er veel bedwantsen in een gebouw zijn, is er sprake van een plaag.
Overige plekken waar de bedwants kan zitten
- Autobekleding
- Kleding
- Tapijten en vloerbedekking
- Achter het stopcontact
- Meubels
- Lampen
- De televisie
- In laptops
©Georgy Dzyura
Hoe weet je of je last hebt van bedwantsen?
Wanneer een groep bedwantsen jouw bed (of het bed van je vakantiebestemming) heeft uitgekozen als woonplaats, herken je dat aan de donkere of zelfs zwarte vlekken aan de zoom van het matras. Dat is de ontlasting van de bedwants. Ook hebben deze kleine nachtbrakers een vreemde geur. Sommige mensen vinden dat ze naar zoete amandel, koriander of vuile was ruiken. Ook krijg je bultjes op je huid– dat komt door de beten van de bedwants. Deze bultjes zijn vaak klein, rood en kunnen dagenlang jeuken. Gelukkig word je niet ziek van deze beestjes en de bultjes op je huid trekken na enkele weken weg.
De eitjes van bedwantsen zijn ongeveer 1 millimeter groot en liggen vaak op elkaar in de naden en zomen van het matras. De eitjes zijn wit of witgeel. Wanneer de eitjes eenmaal larven zijn, zijn ze 1,5 tot 2 millimeter groot en doorzichtig – tenzij ze bloed zuigen. Dan worden ze rood. Omdat de larven meerdere keren vervellen tot ze volwassen zijn, kom je doorzichtige velletjes in huis tegen.
©Fleur
Bedwantsen voorkomen
Tijdens de coronapandemie namen de meldingen van bedwantsen af, maar nu het reizen weer is toegenomen, verspreiden deze insecten zich vlot van vakantieverblijven naar onze slaapkamers. Ze zijn vaak te vinden op locaties waar mensen dicht op elkaar verblijven, zoals hotels, vakantieparken, zorgcentra of studentenhuizen, maar ook in vervoersmiddelen zoals treinen, vliegtuigen en auto's. Moet dit je weerhouden van een trip naar Frankrijk, New York of andere potentiële bedwants-hotspots? Gelukkig niet. Er zijn effectieve manieren om te voorkomen dat deze insecten met je meereizen.
Controleer op reis altijd eerst de bedden. Zie je kleine donkere vlekjes op het matras of het beddengoed? Vraag dan om een andere kamer.
Laat je koffer het liefst op de badkamertegels staan en zet 'm nooit op of onder het bed.
Heb je tweedehands spullen gekocht, zoals een bed, matras, houten meubels of kleren? Controleer die dan eerst op bedwantsen. Kijk ook goed naar de barsten in houten meubels. Dat is een goede verstopplek voor deze insecten.
Heb je bedwantsen in huis?
Je hebt ontdekt dat je bedwantsen in huis hebt. Helaas zijn ze lastig te bestrijden. Ze hebben geen natuurlijke vijanden en met het blote oog zijn ze lastig te zien. Het beste wat je kunt doen, is een professioneel bedrijf inschakelen om van dit ongedierte af te komen. Het is misschien wel de duurste optie, maar werkt wel het best.
©Karin & Uwe Annas
Wil je het toch zelf doen?
- De meeste sprays werken niet tegen bedwantsen, omdat ze er ongevoelig voor zijn geworden. Het vernietigen van je matras, kleding en bed is helaas de beste keuze.
- Denk je dat je tijdens je reis bedwantsen hebt meegenomen? Pak je koffers en tassen dan niet binnen uit, maar doe dat buiten. Stop alle spullen uit de koffers meteen in de wasmachine en zet een programma aan op 60 graden of hoger.
- Lukt het niet om alle spullen in de wasmachine te doen? Doe de spullen dan in de vriezer en zet de vriezer op minimaal -14 graden Celsius of kouder. De kou doodt de bedwantsen en hun eitjes. Laat de spullen wel een week in de vriezer; dan pas zijn de insecten en hun eitjes echt dood.
- Stoom je matras, vloerkleed of beklede meubels met een stoomapparaat. Zorg dat de stoom minimaal 60 graden Celsius is.
- Kun je de spullen niet meteen wassen, stomen en ook niet in een vriezer doen? Vernietig de spullen dan alsnog.