Review Flexispot Q8 - Een uitgebreid en slim zit-stabureau

Review Flexispot Q8 - Een uitgebreid en slim zit-stabureau

Geplaatst: 14 mei 2023 - 08:31

Aangepast: 21 september 2023 - 05:53

Rens Blom

De Flexispot Q8 is een zit-stabureau met opvallend veel technologische functies, waaronder een draadloze oplader in het bureaublad. Reden genoeg om het slimme premium-bureau van 799 euro aan een test te onderwerpen.

Met een zit-stabureau kun ja afwisselend staan en zitten tijdens het werken. Redacteur Rens Blom bepreekt het slimme bureau van Flexispot. Je leest in dit artikel: over de bezorging, installatie, (al dan niet) handige functies en natuurlijk zijn eindoordeel.

Ook interessant: Terug naar kantoor? Geen denken aan met een fijne thuiswerkplek!

Allereerst even over Flexispot. Een naam die waarschijnlijk niet direct een belletje doet rinkelen. Flexispot is een internationaal opererend bedrijf met magazijnen in verschillende landen. Er is geen Nederlands magazijn, wel een Nederlandse webwinkel met gratis verzending. Een besteld bureau komt vanuit het Verenigd Koninkrijk of Duitsland via bekende vervoersdiensten.

Bij de webwinkel kun je overigens betalen met alle bekende methoden, waaronder iDeal. Het bureau dat ik op uitnodiging van Flexispot voor deze test ontvangen heb, arriveerde binnen een paar dagen bij mij thuis. Gek genoeg wel in twee leveringen op dezelfde dag. In de ochtend bracht DHL het pakket met het bureaublad, waarna DPD ’s avonds een pakket met de poten langsbracht. Waarom dit niet door één vervoersbedrijf gedaan is, is mij niet duidelijk. Flexispot schrijft op zijn website bestellingen vaker in delen te versturen.

Het ene geleverde deel; het bureau.

En het tweede deel; de poten.

De installatie

Het installeren van het bureau start bij het uitpakken van de twee pakketten. Een bevat het bureaublad – in de Q8-versie altijd van lichtbruin bamboe – en het andere bevat de twee poten. Die zijn zwart of wit, afhankelijk van je bestelkeuze. De installatie spreekt voor zich omdat het meeste voorwerk al gedaan is, de benodigde montagestappen eenvoudig zijn en Flexispot naast een prima handleiding ook de vereiste schroevendraaier en ander materiaal meelevert. Het in elkaar zetten van het bureau heeft mij dertig minuten gekost en ik heb dit alleen gedaan. Flexispot raadt aan het bureau samen met iemand anders te monteren, met name om het bureau vlot te kantelen. Dit is – zo kan ik toevoegen – nogal zwaar om alleen te doen, zeker als je je vloer niet wil beschadigen.

Flexispot levert naast een handleiding ook het benodigde gereedschap mee.

60 dagen bedenktijd

Is het bureau na installatie niet helemaal wat je ervan verwacht had? Dan heb je gelukkig zestig dagen – geteld vanaf de leverdatum – de tijd om het bureau te retourneren. Ben je tevreden en wil je jaren aan het bureau werken, dan is het fijn om te weten dat Flexispot tien jaar garantie geeft op de Q8. De garantieperiode doet niet hiermee niet onder voor bekende merken.

Na de montage kun je het bureau kantelen en gebruiken.

Gebruiksgemak

Na de installatie heb ik het bureau een maand gebruikt als primair thuiswerkbureau. Ik werk gemiddeld drie dagen per week thuis en was gewend aan een elektronisch verstelbaar zit-sta-bureau van Ikea á 160 bij 80 centimeter.  De Flexispot Q8 is met 140 bij 70 centimeter iets kleiner, maar nog ruim genoeg voor mijn ultrawide-monitor, laptop, extern toetsenbord en muis, Sonos One-speaker en allerlei spullen die ik tijdens werk binnen handbereik wil hebben. Onder het bureaublad hangt een kabelgoot waar je de nodige kabels in kunt opbergen. De kabelgoot had iets groter gemogen, maar werkt naar behoren en voorkomt dat kabels op de grond hangen. Let erop dat het bureau zelf met een kabel komt. De elektrische zit-stabediening werkt namelijk alleen als de stekker in het stopcontact zit. Zo meer over die zit-sta-ervaring.

Het bureau is 140 centimeter breed en 70 centimeter diep.

Slimme snufjes

Het bureau komt ook erg degelijk over. Ik ben erg gecharmeerd van het bamboeblad, dat luxe aanvoelt en een prettige ondergrond voor mijn handpalmen vormt. Het frame van de Q8 is ook sterk en eenvoudig te reinigen met een stofdoek. Heel prettig vind ik de lade aan de voorkant van het bureau. Deze lade (66 centimeter breed, 31 centimeter diep en 5 centimeter hoog) is groot genoeg om mijn iPad, kabels en een notitieboek op te bergen. Door een soft close-mechanisme sluit de lade altijd zachtjes. Dit soort slimmigheden draagt bij aan de luxe gebruikservaring van het bureau.

De uittrekbare lade is een handige toevoeging.

In de lade passen een iPad, telefoons en een tijdschrift naast elkaar.

Zit-sta-ervaring

Als jarenlange gebruiker van een elektrisch zit-stabureau van Ikea ben ik gewend aan afwisselend zittend en staan werken. Het zorgt ervoor dat ik mijn benen wat meer gebruik, wat ik erg prettig vind. Allerlei medische onderzoeken hebben in de afgelopen jaren duidelijk gemaakt dat de hele dag zitten niet goed voor je gezondheid is, en dat je beter afwisselend kunt zitten, staan en uiteraard pauzeren. Bijvoorbeeld door een rondje te wandelen of even doelloos uit het raam staren met een kop koffie in je hand.

Het bureau heeft vier favoriete standen.

De zit-sta-ervaring van de Flexispot Q8 bevalt mij erg goed. Ten eerste omdat je vier standen kunt instellen die het bureau onthoudt. Zo kan ik met één druk op de knop wisselen tussen mijn ideale hoogtes voor zittend en staand werken en heb ik er nog twee over. Zo kan mijn vriendin ook zit- en stahoogtes aangeven. De bediening via de knoppen met het kleine schermpje werkt gebruiksvriendelijk. Wisselen tussen de standen gaat soepel dankzij twee motoren. En slimme technologie in het bureau voorkomt dat het bureaublad bij het wisselen in hoogte botst op een klein kind, huisdier of achteloos verplaatste vuilnisbak. Je kunt het antibotsingsmechanisme uitschakelen, maar ik zou dat niet doen.

Het bamboeblad voelt stevig en luxe aan

Slimme functies getest

Zoals gezegd heeft het bureau verschillende slimme functies. Die heb ik in de afgelopen tijd natuurlijk uitgebreid getest. Het meest enthousiast ben ik over de usb-poorten aan de voorzijde. Met de usb-c-poort kun je namelijk niet alleen een smartphone of tablet (snel) opladen, maar ook geschikte laptops. De usb-c-poort heeft namelijk een output van 45 watt, voldoende om bijvoorbeeld een Apple MacBook Air op te laden. Met deze oplaadpoort binnen handbereik koppel je de MacBook eenvoudig aan de oplader én heb je geen apart stopcontact nodig voor je oplaadadapter. De usb-a-poort heeft een lagere output (18 watt) en is hiermee bedoeld om accessoires en smartphones op te laden.

Je kunt je smartphone opladen via de usb-poorten in het bureau

Draadloos opladen

De rechterzijde van het bureaublad bevat een draadloze oplader. Een interessante functie, en zeldzaam ook in een zit-stabureau. Toch is het idee eigenlijk heel simpel: aan de onderkant van het bureaublad is een draadloze oplader gemonteerd en die geeft zijn energie af door het bureaublad. Leg je een geschikte smartphone of andere gadget op de juiste plek op het blad, dan laadt de accu op. Een plastic sticker op het blad maakt duidelijk waar je je toestel moet neerleggen. Ik vind de sticker er goedkoop uitzien, maar wilde dat voor lief nemen gezien de handige functie. Helaas werkt de draadloze oplader niet betrouwbaar. Tijdens het opladen van een smartphone wordt de lader namelijk al snel warm, waardoor mijn toestel op een gegeven moment stopt met laden om oververhitting te voorkomen. Een pijnpunt dat ik ook in andere reviews teruglees. Ik heb de sticker daarom na een paar dagen verwijderd (dat gaat eenvoudig) en de draadloze oplaadfunctie niet meer gebruikt. Jammer, en hopelijk een punt dat Flexispot verbetert in een volgend luxe bureau.

De goedkoop ogende sticker die de draadloze oplader onder het blad markeert

De draadloze oplader vanaf onder gezien, naast de aansluitingen voor de twee motorenOok handig om bij de hand te hebben:
0

Powered by

logo

Andere Flexispot-bureaus

Is de Flexispot Q8 je te groot, te duur of heb je behoefte aan een bureau met andere functies? Flexispot verkoopt ook allerlei andere typen bureaus. Zo is er de EW8 van 120 x 60 centimeter, ook met lade en elektrische zit-sta-bediening maar een MDF-bureaublad. De prijs is met 499 euro daarom ook wezenlijk lager dan de 799 euro van de Q8. Voor kinderen is er bijvoorbeeld de 499 euro kostende SD2, een elektrisch zit-stabureau met een kantelbaar bureaublad en opbergruimte. Het si duidelijk dat Flexispot bureaus voor elk interieur probeert te verkopen. Al moet je een bureau dus wel online uitkiezen, want het bedrijf heeft geen fysieke winkels.

Conclusie: Flexispot Q8 kopen?

De Flexispot Q8 is geen bekend bureau, wel een heel prettig bureau. Snel gemonteerd, van hoge kwaliteit en voorzien van uiteenlopende handige functies. Van een ruime lade en een geavanceerd zit-sta-mechanisme tot usb-poorten om je gadgets op te laden. Tel daar tien jaar garantie bij op en je hebt een bureau waar je als het goed is lang mee vooruit kunt. Maar dat mag ook wel, want de adviesprijs is met 799 euro aan de hoge kant. Om die reden is het ook jammer dat de draadloze oplader niet goed werkt en wellicht vind je het bureau ook aan de grote of juiste kleine kant. Flexispot verkoopt de Q8 momenteel slechts in één formaat. Als dat formaat je ligt, de functies je aanspreken en de prijs je niet tegenhoudt, haal je met de Flexispot Q8 een uitstekend zit-stabureau in huis.

Bij een goed bureau hoort een fijne stoel

Ergonomisch instelbaar voor urenlang werken

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000