Terug naar kantoor? Geen denken aan met een fijne thuiswerkplek!

© Halfpoint - stock.adobe.com

Terug naar kantoor? Geen denken aan met een fijne thuiswerkplek!

Interieur

Geplaatst: 2 februari 2023 - 11:27

Monique van Beekhoven

Wie dacht dat iedereen na corona weer als vanouds op kantoor achter z’n beeldscherm zou kruipen, heeft het goed mis. Als het even kan werken we in Nederland twee à drie dagen thuis. Steeds meer werkgevers betalen bovendien mee aan een goede werkplek thuis, want daar schort het bij velen nog weleens aan. Zit jij ook nog steeds dubbelgevouwen achter de laptop in een verdomhoekje? Maak dan gebruik van de regelingen van je baas én deze tips voor een gezonde en fijne werkplek.

De beste plek om thuis te werken

Een werkkamer, ver weg van het lawaai van je huisgenoten, is natuurlijk het prettigst als je thuiswerkt. Deze plek kun je helemaal inrichten naar jouw behoefte en hoef je aan het eind van de werkdag niet te ontruimen omdat er ook nog aan moet worden gegeten. Maar niet iedereen heeft de luxe van een eigen werkruimte, en dan is het zoeken naar een plek waar je toch rustig kunt werken en vergaderen.

De meeste thuiswerkers zitten het liefst in een afsluitbare ruimte; dat kan bijvoorbeeld in een hoek van de slaapkamer of rommelzolder zijn, als je maar voldoende licht hebt. Zo kun je toch ongestoord werken en vergaderen, en kun je tijdens pauzes de ruimte even verlaten om te ontspannen. Zit er niets anders op dan in de woonkamer neer te strijken of deel je de ruimte met een andere thuiswerker? Maak dan goede afspraken met elkaar over waar je gaat bellen, zodat je de ander niet stoort.

De meeste thuiswerkers hebben een plekje aan de eettafel.

Verstelbaar bureau

De meest geschikte plek voor je bureau is daar waar je voldoende natuurlijk licht hebt. Dat komt alleen maar ten goede aan je concentratie. Zet het bureau echter niet pal onder een raam, maar draai hem een kwartslag. Op die manier kijk je niet in het licht als je achter het bureau zit en heb je geen direct zonlicht op je beeldscherm. Zit je in een kamer op het zuiden met volop zon, dan kan goede zonwering ervoor zorgen dat je niet steeds met samengeknepen ogen achter het scherm zit.

Ga je een nieuw bureau aanschaffen? Kies dan een bureau dat (elektrisch) in hoogte verstelbaar is en dus helemaal naar jouw behoeftes is in te stellen. Dat is ook belangrijk als je het bureau met iemand anders deelt of zittend werken afwisselt met staan. Laat je goed uitleggen welke hoogte bij jouw lichaamslengte past en hoe je dat instelt. Heb je het bureau via je werkgever aangeschaft? Dan kun je vaak een ergonoom om hulp vragen.

0

Powered by

logo

Ergonomische bureaustoel

Verruil je eetkamerstoel ook meteen voor een ergonomische bureaustoel; je zult je al snel afvragen waarom je dat niet eerder hebt gedaan. Vaak kun je via je werkgever een bureaustoel leasen of een financiële bijdrage vragen, en dat geeft je de kans om echt voor kwaliteit te gaan. Zo weet je of je goed zit:

  • Verstel de hoogte van het zitgedeelte zodat je benen een hoek van 90 graden maken als je zit.

  • Zorg ervoor dat je armen een hoek van 90 graden maken als je armen op de leuningen steunen en je handen op het bureau liggen.

  • Verstel de kromming van de rugleuning zodat deze goed op je rug aansluit.

Richt je werkplek slim in met een bureaulamp/oplader en beeldschermverhoger/opbergblek. | Beeld: IKEA

Verlichting is essentieel

Donkere werkkamers zijn funest voor je concentratie. Maar ook al heb je overdag voldoende licht, dan nog is het goed om voor extra licht te zorgen als de dagen korter worden en jij nog aan het buffelen bent.

Een combinatie van direct en indirect licht is ideaal. Kies als basis voor een lamp die je hele bureau verlicht – een breed paneel boven je werkblad of gesloten wand- of hanglampen bijvoorbeeld. Deze lampen geven gelijkmatig licht en houden je daardoor bij de les. Een bureaulamp zorgt voor extra sfeer en direct licht; dat is fijn wanneer je veel moet lezen en het buiten al begint te schemeren.

Lees ook: Zo kies je de juiste verlichting voor elke ruimte in huis

Handige opbergers

De clean desk policy van je baas is thuis ook een aanrader, helemaal als je werkt in een ruimte waar ook nog geleefd wordt. Het is bovendien rustiger voor jezelf als je op de dagen dat je niet werkt niet steeds wordt geconfronteerd met de stapels werk die op je liggen te wachten. Probeer daarom aan het eind van de dag al je werkspullen op te bergen in een kastje of trolley.

IKEA heeft ideale desk dividers die je niet alleen privacy geven, maar ook meteen een opbergplek voor pennen en paperassen zijn. En designliefhebbers kieperen met veel plezier hun spullen in de Dropbox van Vitra. Een mooie lectuurbak of tijdschriftenhouder is hiervoor eveneens geschikt.

Opbergen in stijl doe je met de draagbare Dropbox van Vitra. | Beeld: Vitra

De invloed van kleur op je thuiswerkplek

Als je tijdens het werk even achterover leunt en eens links en rechts van je kijkt, dan is het zo veel prettiger als die omgeving je ook bevalt. Sfeer en kleur doen veel voor je gemoedsrust en hebben – als je je hier bewust van bent – een positieve werking op je humeur en concentratie.

Rustige kleuren zijn ideaal voor een werkkamer; denk hierbij aan zachte aardetinten, maar ook grijsblauw en lichtblauw. Is dat voor jou te soft en mag er wel wat kleur in? Kies dan voor geel of zachtoranje. Dat zijn vrolijke en stimulerende kleuren. Een echt no-go is voor velen rood; deze kleur kan je overactief en daardoor onrustig en snel vermoeid maken.

Het oog wil ook wat

Met accessoires geef je je thuiswerkplek een sfeervolle finishing touch. We noemden hierboven al de bureaulamp en een opbergplek, maar denk ook aan bureau-accessoires zoals een pennenbak, draadloze oplader voor je mobiel en notitieblok. Trakteer jezelf op een mooie koffiemok of waterfles, en vergeet ook niet een relaxplek in te richten. Thuiswerkers hebben nogal eens de neiging te lang door te gaan en een fijn hoekje nodigt uit tot even pauzeren.

Staat jouw werkplek midden in de woonkamer of keuken, dan kun je deze gezelliger maken door er een scheidingswand tussen te plaatsen. Het geeft je meer privacy, maar ook het gevoel toch een eigen werkruimte te hebben.

Planten geven niet alleen sfeer op de werkplek, ze zorgen ook voor meer zuurstof en geven een boost aan je humeur.

Planten zorgen voor sfeer en concentratie

Vergeet bij het aankleden van je werkplek de kamerplant niet! Een flinke Monstera kan dienst doen als roomdivider, maar planten geven bovenal een boost aan je humeur, gezondheid en productiviteit. Luchtzuiverende planten zijn daarom de ideale kantoorgenoten. We tippen deze planten:

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000