5 tips waarmee je kleding snel weer fris ruikt (zonder te wassen!)

© sementsova321

5 tips waarmee je kleding snel weer fris ruikt (zonder te wassen!)

Geplaatst: 3 mei 2024 - 07:57

Monique van Beekhoven

Niets ruikt zo lekker als net gewassen beddengoed en kleding. Helaas is die frisheid meestal van korte duur. Sterker nog: aan sommige kleren blijft maar een muf luchtje hangen, zelfs als ze net uit de wasmachine komen. Is daar niets aan te doen? Natuurlijk wel! Met deze 5 tips fris je je kleding supersnel weer op.

Lees ook: Wasmiddel op? Zo krijg je je was toch schoon!

👚 Tip 1: Buiten laten luchten

De allersimpelste en goedkoopste manier om je kleding weer lekker fris te laten ruiken, is om het een paar uur buiten uit te hangen. Doe dit vooral bij kleren die je niet te vaak kunt wassen omdat anders de vorm of stof niet goed blijft. Je favoriete jeans moet bijvoorbeeld. Lekker buiten luchten dus, zo deden ze het vroeger ook.

Kleding aan de waslijn

© GoodMood Photo

Gebruik je ruimte optimaal

Met een droogrek is er altijd plek voor je was

👕 Tip 2: Kwartiertje in de droger stoppen

Moet je bijna weg en wil je per se dat ene bloesje of T-shirt aan dat eigenlijk rijp is voor de wasmand? Door het kledingstuk in kwestie een kwartiertje in de wasdroger te stoppen met een droogtrommeldoekje kun je het gewoon weer dragen. Eventuele muffe luchtjes maken namelijk plaats voor een frisse geur. En, bonus: door een kledingstuk even in de droger te stoppen, verdwijnen ook de kreukels!

0

Powered by

logo

👔 Tip 3: Droogspray gebruiken

Droogshampoo ken je misschien wel. Heb je geen zin of tijd om je haar te wassen, dan is het een ideale en snelle oplossing: even op je haar spuiten, laten intrekken en uitborstelen. Je haar ziet er weer schoon uit en ruikt ook weer lekker. Datzelfde principe kun je ook toepassen op gedragen kleding die je eigenlijk nog een extra dagje aan wilt. Je gebruikt daarvoor een kledingspray die vieze geurtjes neutraliseert en die je op droge was spuit. Je hebt bijvoorbeeld de Dry Wash van Robijn (die er ook met Zwitsal-geur is). Leg de kleren op bed en spray de kledingstukken in. Bonus: zo ruikt je dekbed ook meteen weer lekker.

Je kunt zelf ook een spray maken van twee delen water en een deel azijn. Vul hiermee een plantenspuit of sprayflacon en spuit het op het kledingstuk. Daarna laat je het even luchten en drogen op een hangertje. En azijn verdampt, dus die geur gaat vanzelf weg.

👗 Tip 4: Stomen met een kledingstomer

Wat ze bij de stomerij kunnen, kun jij thuis ook gewoon zelf doen. Voor rond de dertig euro heb je al een goede kledingstomer. Hiermee verwijder je niet alleen kreukels, maar ook muffe geuren verdwijnen als sneeuw voor de zon. Hang de kleding op, vul de handstomer en laat deze opwarmen. Daarna kun je aan de slag en na afloop trek je de kleding zo weer aan zonder dat het hoeft op te drogen. Ideaal!

Kleding stomen

© Creative Cat Studio

👖 Tip 5: Azijn voor donkere kleding

Heb je het idee dat vooral zwarte kleren niet fris ruiken na een wasbeurt? Dat kan kloppen. We zijn bij donkere kleding vaak geneigd op een lagere temperatuur en met vloeibaar wasmiddel te wassen en juist die combinatie zorgt ervoor dat het wasmiddel niet goed uitspoelt en blijft ‘plakken’ aan de binnenkant van de trommel – met een muffe, schimmelachtige geur als gevolg.

Ook heeft zwarte kleding, zeker met synthetische vezels, eerder de neiging om muf te ruiken. Het kan helpen om extra water toe te voegen tijdens het wasprogramma, net als een klein kopje azijn. En na het wassen even buiten luchten doet daarna wonderen.


0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten