Wat is een HEPA-filter en waarom is het belangrijk?

© Oleksandr Bedenyuk

Wat is een HEPA-filter en waarom is het belangrijk?

Schoonmaken

Geplaatst: 24 oktober 2022 - 12:02

Aangepast: 26 oktober 2022 - 20:24

Justin Doornekamp

Veel stofzuigermodellen hebben een HEPA-filter als uitblaasfilter. Maar wat is het precies en is zo’n filter echt nodig?

Wat is een HEPA-filter?

HEPA-filters (dat staat voor High-Efficiency Particulate Air) werden in de jaren veertig ontwikkeld met als doel de verspreiding van radioactieve deeltjes via bijvoorbeeld stofzuigers te voorkomen. Anno 2022 hebben deze filters een iets andere functie gekregen, gezien huishoudelijke apparaten geen radioactieve deeltjes meer uitstoten.

 

Tegenwoordig worden HEPA-filters vooral gebruikt als uitblaasfilter, bijvoorbeeld om de lucht die stofzuigers ‘uitblazen’ te zuiveren. Er gaan bij het stofzuigen namelijk veel fijnstoffen de lucht in, vol met allergenen, virussen, bacteriën, stof en nog veel meer. De HEPA-filter zorgt er bovendien voor dat stof niet opnieuw uitgeblazen wordt, waardoor je dus effectiever stofzuigt.

 

Een HEPA-filter vind je ook in luchtreinigers, die sinds de coronapandemie erg populair zijn geworden. Je plaatst de luchtreiniger bijvoorbeeld in je woon- of huiskamer om de lucht te zuiveren.

Het vervangen van een HEPA-filter.

Waar moet je op letten?

Het liefst wil je een filter die het beste de lucht kan filteren. Je kunt dit bij de aanschaf van een filter zien aan de H-waarde, die meestal tussen de 13 en 15 ligt. Hoe hoger het getal, hoe meer fijne stofdeeltjes het filter uit de uitblaaslucht haalt, maar ook hoe duurder het filter. In Europa moeten HEPA-filters aan de strengste gezondheidseisen voldoen en dienen maar liefst 99,95% van de fijnstoffen en andere deeltjes uit de lucht te zuiveren. Vanwege deze Europese standaard maakt het merk HEPA-filter niet zoveel uit: het belangrijkste is dus om bij aanschaf van het filter te kijken naar de H-waarde.

 

Een HEPA-filter voor je stofzuiger is handig, maar je hebt er weinig aan als je een oude, vervuilende stofzuiger hebt. Bij oudere modellen komt er meer dan bij nieuwe modellen veel lucht uit de stofzuiger, die niet geheel kan worden gezuiverd. Het loont in zo’n geval om dan een stofzuiger te kopen waar het filter al is ingebouwd.  

 

De meeste HEPA-filters kun je afspoelen onder de kraan. Dit is nodig om te voorkomen dat het filter verstopt raakt, waardoor deze niet meer naar behoren functioneert. Bovendien heeft een verstopte filter ook een negatieve impact op de zuigkracht van je stofzuiger. Een enkele filter is niet wasbaar. In dit geval dien je deze na zes maanden tot een jaar (afhankelijk van je gebruik) te vervangen. 

Een HEPA-filter in je stofzuiger kan de uitblaaslucht zuiveren.

Is het nodig?

Als je allergisch bent voor stof of last hebt van astma of hooikoorts, is zo’n filter in je stofzuiger of een luchtreiniger de moeite waard. Zorg dan wel dat je een nieuwe stofzuiger hebt en het filter goed plaatst, anders dan kan er alsnog stof naar buiten lekken.

Benieuwd naar een stofzuiger met HEPA-filter?

Deze van Bosch heeft het allernieuwste HEPA 15-filter!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000