ULPA-stofzuigerfilter: wat is het en waarom heb je ze wel of niet nodig?

© Olga Yastremska

ULPA-stofzuigerfilter: wat is het en waarom heb je ze wel of niet nodig?

Geplaatst: 10 december 2023 - 09:31

Aangepast: 21 mei 2024 - 08:13

Redactie ID.nl

De laatste tijd wordt er steeds meer gesproken over ULPA-filters voor consumentenstofzuigers. Maar zijn deze hyper-efficiënte filters echt nodig voor de gemiddelde consument? Laten we eens kijken wat ULPA-filters precies zijn en waar ze voor bedoeld zijn.

Wat zijn ULPA-filters?

ULPA staat voor 'Ultra Low Penetration Air' en is de opvolger van HEPA-technologie (High-Efficiency Particulate Air). Net als HEPA-filters maken ULPA-filters gebruik van een fijnmazig filtermedium om minuscule deeltjes zoals stof, pollen, bacteriën en virussen op te vangen. Maar ULPA gaat nog een stapje verder en filtert nog kleinere deeltjes met een diameter vanaf 0,12 micrometer.

0

Powered by

logo

Waar kun je ULPA-filters vinden?

ULPA-filters zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor gebruik in professionele en industriële omgevingen met een hoge behoefte aan een schone lucht, zoals laboratoria, cleanrooms, operatiekamers en productiefaciliteiten in de voedingssector. In deze omgevingen is het filteren van 99,9995% van alle schadelijke deeltjes superbelangrijk. Tegenwoordig duiken ULPA-filters ook sporadisch op in enkele consumentenproducten zoals luchtreinigers en sommige stofzuigermodellen.

Let echter goed op: niet ieder product met 'ULPA' erop voldoet daadwerkelijk aan de officiële norm. De focus van ULPA-filters ligt nog altijd op de professionele markt. Voor laboratoria, ziekenhuizen en hightech-productieomgevingen is de extreme filtratiegraad onmisbaar. Voor normaal thuisgebruik is ULPA over het algemeen overbodige luxe.

ULPA-stofzuigerfilter: wat is het en waarom heb je ze wel of niet nodig?-22438308

© ID.nl

Download nu het Stofzuigerwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Stofzuigerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

ULPA voor consumenten overbodig

Voor de meeste huishoudens is een goede HEPA-filter ruim voldoende om de lucht schoon te houden. ULPA-filters zijn vooral bedoeld voor professionele toepassingen zoals in laboratoria en industriële omgevingen, waar alle schadelijke deeltjes uit de lucht gefilterd moeten worden. Voor thuisgebruik bieden HEPA-filters al een uitstekende bescherming tegen stof, allergenen en andere vervuiling. De nog fijnmazigere ULPA-filters voegen daar voor de doorsnee consument weinig extra's aan toe. Bovendien zijn ULPA-filters nauwelijks verkrijgbaar in consumentenproducten, enkele uitzonderingen daargelaten. Laat je dus vooral niet gek maken door marketingclaims over ULPA. Alleen voor specifieke medische situaties kan een ULPA-filter zinvol zijn. Maar voor de gemiddelde consument is een ULPA-filter in een stofzuiger overbodige luxe. Een HEPA-filter volstaat ruimschoots.

ULPA-stofzuigerfilter: wat is het en waarom heb je ze wel of niet nodig?-8Fvy1hb4SaGfs0cmOwOCDg

© Sukjai Photo

🤖Toch maar een robotstofzuiger dan?

Er zit vast wat tussen!

De populairste robotstofzuigers onder 600 euro

Powered by

Kieskeurig
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten