Stof tot nadenken: waarom kiezen voor HEPA?

© ER - ID.nl

Stof tot nadenken: waarom kiezen voor HEPA?

Geplaatst: 30 oktober 2023 - 09:33

Aangepast: 21 mei 2024 - 08:15

Redactie ID.nl

Wil je een schoner, maar ook een gezonder huis? Ontdek de kracht van HEPA-filters in stofzuigers. Van het vastleggen van fijnstof tot het beschermen tegen allergieën en bacteriën: leer hoe deze geavanceerde filters bijdragen aan een betere luchtkwaliteit binnenshuis.

Nieuwe stofzuiger nodig?

Bekijk hier alle modellen met een HEPA-filter!

Wat zijn HEPA-filters?

HEPA staat voor 'High Efficiency Particulate Air'. Deze filters zijn ontworpen om nagenoeg alle deeltjes groter dan 0,3 micrometer uit de lucht te verwijderen. Ter vergelijking: een menselijke haar heeft een diameter van ongeveer 50 micrometer, wat dus veel groter is dan wat een HEPA-filter kan opvangen. De filtertechnologie is oorspronkelijk ontwikkeld om radioactieve deeltjes te filteren, maar heeft zijn nut in tal van andere toepassingen bewezen. HEPA-filters gebruiken een combinatie van mechanische en elektrische krachten om zelfs de kleinste deeltjes vast te houden.

Maar niet alle HEPA-filters zijn hetzelfde. Er zijn verschillende gradaties binnen de HEPA-classificatie, zoals H10, H11, H12, H13 en H14. Deze gradaties geven de efficiëntie van het filter aan; hoe hoger het nummer, hoe efficiënter het filter is in het opvangen van fijne deeltjes. In de onderstaande tabel worden deze gradaties nader toegelicht.

HEPA-gradatieBeschrijving
HEPA H10Vangt minimaal 85% van de deeltjes op
HEPA H11Vangt minimaal 95% van de deeltjes op
HEPA H12Vangt minimaal 99,5% van de deeltjes
HEPA H13Vangt minimaal 99,95% van de deeltjes
HEPA H14Vangt minimaal 99,995% van de deeltjes op
Stofzuigen

© Olga Yastremska

Waarom zijn HEPA-filters beter?

Standaard stofzakfilters kunnen grote deeltjes zoals stof en haar goed opvangen, maar falen wanneer het gaat om fijnstof, allergenen en bacteriën. HEPA-filters zijn hiervoor veel efficiënter. Ze kunnen niet alleen veel kleinere deeltjes opvangen, maar kunnen ook voorkomen dat deze deeltjes terug de lucht in worden geblazen. Dat is vooral gunstig voor mensen met allergieën, astma of andere aandoeningen die de luchtwegen aantasten. Een verbeterde luchtkwaliteit in huis kan de symptomen van deze aandoeningen aanzienlijk verminderen.

Ook lezen: Slimme stofzuigers: dit kun je er (wel en niet) mee

Welke stofzuiger is geschikt voor jouw vloer?

Er zijn verschillende soorten stofzuigers met HEPA-filters op de markt. Voor tapijten zijn krachtige stofzuigers met roterende borstels de beste keuze, omdat ze diep in het tapijt kunnen reiken om vuil en allergenen te verwijderen. Voor harde vloeren zoals hout en tegels zijn stofzuigers zonder borstels beter, omdat ze de vloer niet beschadigen. Bovendien zijn er speciale modellen beschikbaar voor mensen met huisdieren, uitgerust met extra opzetstukken om dierenhaar effectief te verwijderen.

Download nu het Stofzuigerwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Stofzuigerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Gewoon gezond

Concluderend: een HEPA-filter in je stofzuiger is meer dan alleen een fancy toevoeging; het is een investering in jouw gezondheid. Ze zijn superieur in het verwijderen van schadelijke deeltjes zoals fijnstof, allergenen en bacteriën en zorgen voor een veel betere luchtkwaliteit binnenshuis. Afhankelijk van jouw vloertype en specifieke behoeften, is er altijd wel een model dat bij je past. Dus als je erover denkt om een nieuwe stofzuiger aan te schaffen, overweeg dan zeker een model met een HEPA-filter.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten